Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 47

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46


EU
2017-47 4-5
"Tysklands röst saknas plötsligt i Bryssel"
Efter det tyska valet lade Frank rikes president Emmanuel Macron fram sin vision för långtgående EU-reformer. Men nu när koalitionsförhandlingarna har kollapsat i Tyskland har Berlin plötsligt tappat rösten. Några i Bryssel hoppas på att SPD ska komma tillbaka.
Eus budgetkommissionär Günther Öttinger vill veta vad som händer i Tyskland. Han har fått i uppdrag attskriva ettutkast till en EU-budget för de kommande tio åren och hans förfallodatum är i maj. Tyskland är helt upptaget med regeringsförhandlingar efter CDUs dåliga valresultat.

FN, Haagdomstolen
2017-47 6-7
Domen över Radko Mladic avslutar ett mörkt kapitel i Europa"
Ett avEuropas mest skamliga kapitel sedan andra världskriget, innehållande ohyggliga grymheter och massavrättningar, har avslutats. När Internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien förra onsdagen dömdes den tidigare bosnienserbiska befälhavaren general Radko Mladic till livstids fängelse frör folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott utbröt applåder både inuti och utanför rättssalen.
Det var den sista stora uppgiften för tribunalen i Haag, innan den avvecklas, ett kvarts sekel efter det att många av brotten som funnits på domstolens dagordning begicks.

Egypten
2017-47 8-9
"Attacken blottar Egyptens svårigheter att bekämpa IS"
Efter detatt gärningamän massmördat 305 personer i en fullpackad moské i ett överraskande överfall mot en helig plats, svarade president Abdel-Fattah al-Sissi på det sätt han känner bäst. A-Sissi framträdde i tv och lovade att hämnas och slår tillbaka med järnhand.
Egyptiska krigsplan genomförde snabbt bombräder på Sinai-halvön och pulveriserade de fordon som använts i överfallet. Frågan är varför al-Sissis strategi misslyckats på Sinaihalvön?

Australien, USA
2017-47 10-11
"Protester mot amerikansk spionbas i Australiens ödemark"
Margaret Pestorius anlände till domstolen i sin brudklänning, en ljus orange- och krämfärgad kreation med duvor, fredssymboler och solar. - Det är påskens färger, så jag ser den som en uppståndelsens klänning, säger Pestorius, 53, som är en atikrigsaktivist och hängiven katolik. Hon har dömts för att ha inkräktat på en topphemlig militärbas, som sköts av USA i den australiska ödemarken.
Från basen Pine Gap kontrollerar USA satelliter som samlar in information som används till att precisera flygangrepp och rikta in kärnvapen. Anläggningen är en magnet för australiska antikrigsaktivister vilka riktar uppmärksamheten mot en bas som USA helst vill hålla hemlig. Utan säkerhetsgodkännande är det endast möjligt att se Pine Gap via luften eller genom att klättra upp på MacDonell Ranges branta bergsrygg.

Zimbabwe
2017-47 12-13
"Zimbabwes nye ledare skapar oro hos folket"
När Robert Mugabe meddelade sin avgång som Zimbabwes president, efter 37 år av ett alltmer auktoritärt och oberäkneligt styre, gav sig euforiska medborgare ut på gatorna för att släppa ut sina sedan länge undertryckta framtidsförhoppningar. Folkets firande och enighet - som aldrig sågs under Mugabes tid som president - dolde en djup oro över den person som installerades som hans efterträdare: Emmerson Mnangagwa, 75 år, en före detta underrättelsetjänst och mannen bakom Mugabes mest brutala angrepp mot dissidenter.
Konflikten är mellan de etniska grupperna, shona, som både Robert Mugabe och Emmerson Mnangagwa och den etniska minoriteten ndebele.
Zimbabwierna väntar nu att få veta hur Mnangagwa kommer att ta itu med viktiga frågor rörande jordbrukspolitiken, yttrandefriheten, landets relation till globala utlånimgsinstitut och nästa åra presidentval. Venezuela är ett obehagligt mönster för hur det kommer att gå!

Frankrike, Kultur
2017-47 14-15
"Kvinnlig rabbin en skandal i det sekulära Frankrike"
Synagogan är dold i ett parkeringshus. Utanför vaktar polisen. Innanför finns en kvinnligrabbin - en av endast tre i Frankrike" och en liberal församling som växer.
I ett land där det officiella judiska livet till överväldigande del är ortodoxt är Delphine Horvilleur något av en skandal. En gift trebarnsmor som trotsar århundraden av könsnormer i ett välskött hörn av den franska offentligheten. Hon är inte erkänd av den centrala judiska myndigheten i Frankrike. Horvilleur hävdar att religionen bör spela en roll i det västerländska samhället även i Frankrike som uttryckligen förbjuder religionen i det offentliga livet.
I november publicerade Horvilleur en bok - "1001 sätt att vara jude eller muslim".
Frankrike är för närvarande hem för Europas största judiska samhälle.

Flyktingpolitik, Jemen
2017-47 16-18
"En mans svåra väg ut ur Jemen"
Mohammed al-Jabry ville rädda sin cancersjuka farfar. För att göra det skulle han bli tvungen att föra med sig sig 69-åringen ut ur ett avvärldens mest förbisedda krigszoner: Jemen.
Al-Jabry skulle behöve resa genom ett land som han knappt kände igen efter att i flera år bott utomlands. Jemen har drabbats hårt av konflikten som pågår mellan Saudiarabien och rebeller med kopplingar till Iran.
Al-Jabry s farfar vrfast i den belägrade huvudstaden Sanaa. Al-Jabry arbetade i Jordaniens huvudstad Amman. Efter stor möda fick han en flygbiljett till Jemen via det landets flygbyrå Yemenia. Landade i Sayoun, tog taxi 21 timmar till Sanaa. Där tog Al-Jabry sin farfar till en läkare. Hans farfar dog innan avfärde till Afrika. Al-Jabry ringde sin kontakt på Yemenia kontor i Jordanien för att flyga tillbaka hem. Detta var inte så lätt. För att få tag på biljetter krävs mycket goda kontakter.

Italien
2017-47 19
"Italien ber Facebook om hjälp för att få en ärlig valkampanj"
Det är bara några månader kvar till de nationella valen och nu håller oron på att byggas upp för att Italiem ska bli nästa måltavla för destabiliserande kampanjer med falska nyheter och propaganda. Det har fått ledaren för landets regeringsparti att uppmana Facebook och andra sociala medier övervaka sina plattformer.
Ingen i Italien är mer orolig än det styrande socialdemokratiska partiet. Dess ledare Matteo Renzi är en slug politisk aktör som delvis har skyllt falska informationskampanjer och falska nyheter på nätet för den misslyckade folkomröstningen som förra året tvingade honom att avgå.

Kultur, Religion
2017-47 20-21
"Vilka är sufierna och varför hatar vissa extremister dem?
Sufism är en mystisk form av islam, en riktning som betonardet inåtvända sökandet efter Gud och skyr materialism. Den har producerat några av världens mest älskade litterära stycken, till exempel kärleksdikterna från 1200-talet, av den persiska juristen Rumi. Sufismens nutida anhängare uppskattar toleransen och pluralismen, egenskaper som i många religioner stör extremister.
Men sufism har under de senaste åren kommit under våldsam attack. Förra fredagen stormade militanter islamister en sufisk moské på Sinaihalvön och dödade minst 235 personer i den värsta terrorattacken i Egyptens moderna historia. Attacken är ett av flera angrepp under det senaste året mot sufiska tempel i Pakistan, som utförts av sunnimuslimska extremister.
IS angriper sufier eftersom de anser att endast en fundamentalistisk form av sunni-islam är riktig. De betraktar vördnad för helgon, som är vanlig inom shiitisk islam, som en form av avgudadyrkan. Deras existens kränker islams huvudprincip, att Gud är unik och ett unikt objekt för dyrkan. "Det finns bara en Gud, och det är Allah".

Afrika
2017-47 22-23
"Det är svårt att få starka män att avgå"
Efter det att envåldshärskaren Robert Mugabe i Zimbabwe, som hållit sig kvar vid makten i nästan 40 år, meddelade att han skulle avgå började det omedelbart att surra om vad som kommer att hända med krigshjälten som blev president.
Ledarskapet är inte särskilt enkelt för många starka män, vilket kan komplicera insatserna för att få dem att lämna sin post. Oavsett om det är för att undvika åtal, förlora sin rikedom eller undvika att dödas av moståndarnas händer, klamrar sig många auktoritära ledare fast vid sina roller.
Charles G. Taylor, Liberias härskare hamnade i en internationell domstol för krigsförbrytelser och dömdes till 50 års fängelse.
Hosni Mubarak, Egypten, störtades av det folkliga upproret, åtalades för brott mot mänskliga rättigheter dömdes för koruption. Efter sex år i häktet släpptes han i år och eskorterades av beväpnade vakter till sin herrgård i Heliopolis utanför Kairo.
Muammar Gadaffi, styrde Libyen i 42 år, sedan kom den arabiska våren. Han störtades och i oktober 2011, dödades han av rebellgrupper när han försökte fly.
Joseph Kabila, Demokratiska republiken Kongo. Han klamrar sig fastvid makten genom stt skjuta valet som ska komma efter hans andra ämbetsperiods slut. Kabila blev första gången president 2011 efter detatt hans far Laurent-Desiré Kabila mördats.

Medicin
2017-47 24-25
"Mystisk bakterie följer med när cancer sprider sig"
En mystisk bakterie som återfinns i hälften av alla tjocktarmstumörer följer även med cancern när den sprider sig, rapporterar forskare. Huruvida bakteriem, som benämns Fusobacterium nucleatum, verkligen spelar en roll i att orsaka eller stimulera tillväxten av cancer är inte känd.Men den nya studien som publicerats i tidskriften Science visar också att ett antibiotikum som krossar organismen minskar tillväxten av cancerceller hos möss.
Historien om tarmcancerbakterien började 2011 då fusobakterier, som normalt finns i munnen, hittades i mänsklig tarmcancer. När forskarna behandlade försöksmöss med ett antibiotikum - metronidazol - som dödar fusobakterien, växte tumörerna mycket långsammare. Men koloncancerforskaren Bert Vogelstein säger att: "det är inte orimligt att fusobakterier främjar eller bidrar till tarmcancer!" Men mycket talar för att fusobakterien är skyldig.

Nigeria
2017-47 26-28
"Lagos sopor en skamfläck men också en möjlighet"
När den nigerianska hamnstaden Lagos växte, och dess slumområden bredde ut sig över den gyttjiga kustlinjen, ställdes invånanarna inför ett probloem som plågar hela världens stora metropoler: Vad skulle de göra med soporna?
Världen producerar nu över en miljard ton avfall om året, som förbränns, begravs, exporteras och återvinns. Varje år bidrar den dåliga avfallshanteringen i Lagos till förrödande epidemier av malaria, gula febern och andra potentiellt dödliga sjukdomar.

Miljö, Städer
2017-47 31
"Skillnad mellan natt och dag håller på att försvinna"
I de mest befolkade områdena på jorden håller skillnaden mellan natt och dag på att försvinna. Det har skett ett snabbt skifte, med djupgående konsekvenser för människors hälsa och miljö, enligt en studie som publicerats i tidskriften Science Advances.
- Över hela planet förlorar vi mer och mer av natten, säger tidningens redaktör Kip Hodges via telefon, om resultaten av studien.
Mellan 2012 och 2016 växte det artificiellt upplysta området på jordens yta med 2,2 % per år. En stor del av ökningen är koncentrerad till Mellanöstern och Asien. Trenden visar inga tecken på att avta. Konstgjort ljus på natten är en väldigt ny stressfaktor.