Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 09

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08     

Östeuropa
2017-09 4-6
"Sorosmotståndarna i Östeuropa har stärkts av Trumps seger"
Populistledare i Central- och Östeuropa har fått uppmuntrande signaler från Trumpadministrationen och slår ned på icke-statliga organisationer (Ngos) som verkar för en öppen stat, hjälper flyktingar och kontrollerar auktoritära regimer.
I Ungern där denna kampanj har intensifierats, baktalas "utlandsfinansierade" organisationer av anhängare till premiärminister Viktor Orban - i synnerhet dem som finansieras av den ungerskfödde, liberale miljardären George Soros. De anklagar organisationerna för att vilja översvämma Europa med muslimska flyktingar och transformera "kristna" nationer till multikulturella samhällen som bygger på vänstervriden globalism. Liknande kampanjer har inletts eller accelerat i Makedonien, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien och Bulgarien sedan Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

Nederländerna
2017-09 7
"Rutte varnar för kaos om populisten Wilders vinner valet den 15 mars"
eurokristiska Frihetspartiets ledare får grepp om makten, kommer det att leda till ekonomiskt kaos. Nederländerna håller det första av tre stora val i Europa i år, och Rutte framhåller sina liberaler som den bästa kraften för att bilda ett bålverk mot framväxten av nationalistiska rörelser som Marine Le Pens nationella fronten i Frankrike och Alternativ för Tyskland.

Frankrike, Kultur
2017-09 8-11
"Franskheten förloras när städer överges"
Tarnfloden rinner genom staden Albi, ett populärt turistmål i sydvästra Frankrike. Liksom i många andra franska provinsiella huvudstäder har matbutikerna, kaféerna och charkuteriaffärerna som en gång definierade stadslivet, försvunnit och bytts ut mot köpcentrum med gratis parkering utanför staden.
Frankrike håller på att förlora sina historiska provinsiella städer - urbana knutpunkter långt ute på landsbygden där domare dömde, Balzacs romaner utstelade sig, prefekter utfärdade påbud och invånare handlade ost.

Ryssland, Finland, Media
2017-09 12-14
"Varför lyckas Finland skydda sig mot Putins informationskrigföring?"
Europeiska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland kan komma att försöka påverka i valen under 2017 genom målinriktad desinformation och propaganda något som de verkar ha gjort under det amerikanska presidentvalet.
Det bästa försvaret verkar Finland ha. Helsingfors att man har verktygen för att effektivt kunna försvara sig mot de ryska informationsattackerna. Finska tjänstemän säger att det offentliga skolsystemet, en omfattande regeringsstrategi och deras långa historia av att balansera Ryssland bidrar till att landet kan avleda propaganda och desinformation.
Initiativet inleddes i oktober 2015 då Finlands president Niinistö erkände att informationskrigföring är ett hot mot Finland. Det är allvarligt, lika allvarligt som krig. Det är varje medborgares plikt att bekämpa det.
Finnarna är välutbildade och därmed mycket motståndskraftiga mot informationskrigföring.

Kanada, Ekonomi
2017-09 15
"Miljonpriser på bostäder sprider sig till Torontos förorter"
Bostadspriser i Toronto stiger för sjätte månaden i rad med mer än 20 % under februari.
Samtidigt minskar utbudet, vilket har drivit upp priserna på bostäder i förorten som för första gången nu kan kosta över en miljon CAD (nästan sju miljoner svenska kronor).

Sydsudan
2017-09 16-19
"Sydsudan för krig mot sig själv"
En ung nation faller sönder.
Sydsudans konflikt startade som en maktkamp mellan landets politiska ledare för att sedan utvecklas till en bredare kamp mellan de två folkgrupperna nuer och dinka. Men nationens andra folkgrupper har snabbt dragits in i kriget, som nu går in på sitt fjärde år, däribland azande, shilluk, moru, kakwa och kuku. Den allt djupare konflikten äventyrar nästan allt det som detta unga lands framtid hänger på: oljeproduktion, jordbruk, utbildning, transport och i synnerhet enighet som med stolthet visades upp för sex år sedan när landet blev självständigt. USA bidrog till att skapa denna nation och har pumpat in 11 miljarder dollar! Mycket kom från inflytelserika kristna organisationer.
Konflikten och dess hemskheter i Sydsudan har spridit sig till områden som tidigare har varit fredliga.
För en månad sedan förklarade FN att delar av Sydsudan, som får miljarder i bistånd från västvärlden, lider av svält. Det är ett erkännande att hjälpansträngningarna har totalt misslyckats. FN anklagar Sydsudans regering och rebeller för att medvetet blockera leveranser av livsnödvändiga förnödenheter vilket kan leda till att över en miljon dör.
När Sydsudan fick sin självständighet producerade landet 300 000 fat olja per dag vilket genererade miljarder dollar, intäkter som idag är förskingrade av korrumperade topptjänstemän.
Vissa analytiker, både afrikanska och västerländska menar att Sydsudans regering som varken är effektiv eller legitim borde avsättas så att FN och Afrikanska unionen kan leda en övergångsregering under 10-15 år. Sydsudanesiska tjänstemän säger att de kommer att göra våldsamt motstånd.
https://www.nytimes.com/2017/03/04/world/africa/war-south-sudan.html?_r=0

Etiopien
2017-09 20-21
"Bankerna står i kö för att få investera i Afrikas snabbats växande ekonomi"
Under de senaste två åren har Afrikas största långivare, Standard Bank Group, och Kenyas största långivare, KCB Group, gjort som Commerzbank och Ecobank Transnational och öppnat representationskontor i Afrikas näst folkrikaste land söder om Sahara. De satsar på att landets ambitioner att gå med i WTO i kombination med en ökad efterfrågan på kapital kommer att öppna naäringslivet, som varit slutet för investeringar sedan en marxistisk junta nationaliserade bankerna för fyra decennier sedan.
I Etiopien bor 105 miljoner människor och landets BNP omfattar 62 miljarder dollar. Ekonomin har under det senaste decenniet vuxit snabbare än i något annan land söder om Sahara.

Israel, Kultur, Media
2017-09 22-25
"Trump har inte den blekaste aning"
Författaren Amos Oz talar om Israels 50-åriga ockupation av de palestinska områdena, förklarar varför han skrev brev till Angela Merkel efter det att Trump blivit vald till president och undersöker de återstående möjligheterna för en tvåstatslösning. Han har blivit allmer pessimistisk om framtiden. De som stöder en tvåstatslösning i Israel och Palestina befinner sig nu under en våldsam attack från både extremhögern och extremvänstern i Israel och Europa. Nyckelordet som båda grupperingarna använder är att situationen på Västbanken är "oåterkallelig".

USA, Mexiko
2017-09 26-27
"Jag mår inte så bra när du nämner Carlos Slim"
Trump har gjort Carlos Slim 16 miljarder fattigare, men mer populär.
Den 15 juni, dagen innan Donald Trump lanserade sin presidentvalskampanj, uppgick Carlos Slims förmögenhet till nästan 67 miljarder dollar. Idag värderas den till ungefär 51 miljarder. Ingen på jorden har förlorat mer på Trump än den mexikanska telekommagnaten. Han har fallit från första plats till sjätte. Det är Trumps hårda ton mot Mexiko som sänkt värdet på peson. Men samtidigt har Carlos Slim popularitet på hemmaplan ökat, så att han nu omtalas som kandidat i nästa års presidentval. Han är 77 år.

Colombia
2017-09 28
"Farc måste avstå betydande inkomster som kan äventyra freden i Colombia"
Fredsavtalets svåraste problem är den krassa ekonomiska verkligheten på Colombias fattiga landsbygd. Det framgick nyligen, när den colombianska regeringen meddelade att man beslagtagit tillgångar värda mer än 98 miljoner dollar från oppositionella Farc-fraktioner som har vägrat att demobilisera och delta i fredsprocessen.
Utbrytarfraktionerna motsvarar 500 av Farc-gerillans 7000 soldater, dvs nästan 200 000 dollar per rebell. Det avslöjar att Colombias s k "illegala ekonomier" - illegal narkotikahandel, utpressning och illegal gruvdrift - är förbluffande lukrativa.

Turkiet, Kultur, Porträtt
2017-09 30
"Asli Erdogan, nyligen släppt ur fängelset, 49 år, fysikern som blev författare, har alltid varit mer omtalad i de europeiska litterära kretsarna än i de turkiska. Nu försöker hon att foga ihop bitarna av sitt liv, efter att ha blivit fängslad under president Recep Tayyip Erdogan (som inte är släkt med författaren) och den islamiska regeringen i Turkiets senaste tillslag mot yttrandefriheten.