Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 40

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39       

Spanien, Övrigt
2016-40 4-6
"Barcelonas "superkvarter" intresserar världens stadsplanerare"
Eörsök att föreställa dig att gatorna är till för promenader, korsningar är till för lek och att bilar knappt får köra där. Det må låta som en fotgängares dröm och en bilförares mardröm, men det håller på att bli verklighet i Barcelona, Spaniens näst största stad, en tätbefolkad metropol med 1,6 miljoner invånare vid Medelhavet.
I stadsdelen El Born i Barcelona introducerades det första superkvarteret som del av ett omfattande program som förbättrade stadens transportnät och omvandlade ett förfallet område till en plats där folk strömmar in och ut från restauranger, vinbutiker, hårsalonger och boutiquer.

Ryssland
2016-40 7-9
"Fotgängare i Moskva följer trafikreglerna strikt"
Den vanligtvis trafikerade gatan i Mosva var tom på både bilar och poliser när när ett lätt duggregn övergick i ösregn. Men i en stad, där trafikregler förr brukade anses vara frivilliga, höll sig ett dussintal fotgängare på trottoaren. De väntade lydigt i regnet medan trafikljuset vid övergångsstället räknade ner de 160 sekunder som man behöver vänta, innan man fpr korsa gatan. Respekten för trafikljusen har ökat sedan 1990-talet, ett årtionde som präglades av olydnad och stärkande. Mycket har förändrats sedan president Vladimir Putin tog över makten 1999. Putins handplockade borgmästare för Moskva. Sergej Sobjanins järn styre har lett till en utveckling av dett vänligare och mer laglydigt samhälle. Folk har blivit mer laglydiga eftersom de nu respekterar sig själva och varandra och inte på grund av att de är rädda för straff.
"Under Jeltsin var allt kaotiskt. Han var full hela tiden och ingen följde reglerna".

Storbritannien, Samhälle
2016-40 10-11
"Har utlänningar gjort London för dyrt"
Analys av Rick Noack, the Washington Post.
Londons fastighetskris är som mest synlig om natten, då hela gator i centrala London är nedsläckta. Välkommen till ett av världens dyraste ställen! Förutom att nästan ingen kommer att vara där för att välkomna dig.
Nästan hälften av alla fastigheter i centrala London ägs av utländska personer. De flesta ägarna bor inte i sina bostäder utan använder dem som ett andra hem eller investeringsobjekt. Detta har drivit upp fastighetspriserna betydligt.
Att ordna upp stadens bostadskris var ett av Londonborgmästaren Sadiq Khans vallöften.

Wikileaks, FN, Övrigt, Samhälle
2016-40 12-14
"Vi kommer att bli ännu starkare"
Intervju med Wikileaks grundare Julian Assange i der Spiegel.
Wikileaks har nu funnits i 10 år. Der Spiegel träffade grundaren Julian Assange, 45, för att diskutera vad plattformen har åstadkommit och huruvida den senaste kritiken har varit berättigad. Det viktigaste Wikileaks gjort är att vi har publicerat över to miljoner dokument, säger Julian Assange i en intervju med Der Spiegel. "Vi tror på det vi gör. Fet är mycket tillfredsställande. Det är extremt intressant intellektuellt sett.

Kina, Japan, Handel
2016-40 15
"Kineserna köper mer och mer japanska varor på Internet"
E-handelstjänster som riktar sig till kinesiska kunder ökar snabbt och många japanska företag bildar affärssammanbeten och andra uppgörelser med stora kinesiska e-handelsaktörer.
De kinesiska konsumenterna föredrar de japanska produkternas höga kvalitet och att kinesiska företag hoppas på att kunna samerbeta med flera japanska aktörer.
Japanska företag etablerar vanligtvis sina nätbutiker på kinesiska e-handelsportaler som till exempel webbplatserna som driva av Alibaba Group och JD.com. Där kan de kinesiska konsumenterna direkt köpa varor som säljs av japanska företag.

Ungern, Flyktingpolitik
2016-40 16-17
"Ungerns skyldighet att värna om flyktingar"
Kommentar: Nils Muiznieks i The New York Times. Han är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.
Europarådet är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater som bildades 1949. Organisationen arbetar i huvudsak med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling.
För nästan 60 år sedan tog Europa hand om de ungerska patrioterna som flydda Sovjetunionens förtryck. Denna humanitära insats måste hylla idag, menar Nils Muiznieks.
Varje land har rätt att för sin egen invandringspolitik, men den år aldrig strida mot den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter eller FNs flyktingkonvention från 1951, inte ens i kristider. "Det värsta är att Ungerns förakrfulla och populistiska inställning till migration frestar grannländerna att följa samma väg.
Nya lagar i Ungern har gjort det svårt för migranter att få flyktingstatus i landet och kriminaliserat immigranter och asylsökande.

Frankrike
2016-40 18-19
"Fransk högerextrem ledare vill sudda bort sin fars förflutna"
Marine Le Pen har redan förkastat sin fars politiska förflutna. Nu gör hon sig av med hans namn i ett försök att locka nya väljare.
Alla opinionsundersökningar visar att Marine Le Pen kommer att vinna den första valomgången till presidentvalet i april 2017 med så mycket som 30 % av rösterna. Men de visar också att hon behöver kämpa för att locka andra personer än sina kärnväljare och att hon sedan kommer att förlora i den andra valomgången.
Nu kör hon med pastellfärgade reklamaffischer med behagfulla närbilder och texten "Marine 2017". Hon undviker ord som "islam", "muslim" eller "halal". I stället talar hon om "fiender" och "fundamentalism" och om ett växande antal samhällen där de "politisk-religiösa idealen" hotar Frankrikes traditioner. Hennes valslogan är "I folkets namn".

USA, Iran, Israel
2016-40 20-21
"USA hjälper Iran att finansiera kaos i Mellanöstern"
Åsikten: Foreign Policy: Mark Dubowitz och Annir Fixler.
Vita Huset ger direkt ekonomiskt stöd till skräckshowen i Syrien och terrorister på de amerikanska myndigheternas svarta listor genom att medvetet överföra tiotusentals miljarder dollar till det iranska Revolutionsgardet och Hizbollah i Libanon. Det var inte meningen att kärnenergiuppgörelsen med Iran skulle ge bränsle till iransk imperialism och brinnande antisemitism.
Regimen i Iran håller Bashar al-Assad under armarna i Syrien och ger aktivt stöd till Hizbollah i Libanon, som har 150 000 robotar i lager med enda mål: Israel.

Filippinerna
2016-40 22-25
"Fördöms av världen men älskas i hemlandet"
Folket i Davao älskar att berätta historier om mannen som de kallar för "vår borgmästare".
Borgmästaren de pratar om är Rodrigo Duterte, som styrede den här kuststaden på ön Mindanao i södra Filippinerna i mer än två decennier, innan han i våras valdes till landets president. Trots att 3000 filippiner har dödats på mindre än tre månader är Duerte fortfarande populär. Hans uppmaning efter att ha blivit president att "döda alla kriminella" utlöste en enorm våldsvåg. Han har stöd av folkmajoriteten oc även parlamentets starka stöd.

Pakistan, Iran, USA, terrorism
2016-40 26-27
"Taxichaufförens sista färd"
Visste Mohammad Azam att passageraren, som han plockade upp i närheten av gränsen mellan Iran och Pakistan, var mål för en amerikansk drönarattack?
Azams bror Qasim påstår att Azam var oskyldig. Han vill att regeringarna i Pakistan och USA ska erkänna att brodern var oskyldig och kräver ekonomisk kompensation.
Han hade oturen att dödas av en amerikansk drönare som var inriktad mot mulla Akhtar Muhammad Mansour, talibanermas ledare i Avghanistan. Några dagar senare tog en mer skoningslös och radikal ledare över efter mulla Mansour.

Natur
2016-40 28
"Myrkotten är utrotningshotad"
Representanter från fler än hundra nationer har kommit överens om att förbjuda handel med myrkottar som nu är utrotningshotade till följd av den illegala handeln i Asien och Afrika. Cites är ett internationellt handelsavtal som har undertecktats av 183 länder.
Myrkotten, som är svårfångad och blyg, har inte fått lika stor uppmärksamhet från naturvårdsorganisationer som elefanter, tigrar, norhörningar och lejon. Men myrkottar är världens mest illegalt sålda däggdjur. Över en miljon har har sålts sedan 2000. De jagas främst för sitt kött som betraktas som en delikatess i vissa asiatiska länder och för deras fjäll som används inom traditionell kinesisk medicin.

Venezuela
2016-40 30-31
"Venezuela vägrar att ta emot hjälp trots att landet håller på att kollapsa"
I samband med en fredsceremoni i Colombia träffades Venezuela pfresident Nicolás Maduro och USAs utrikesminister John Kerry. Det var ett möte som under normala omständigheter så småningom hade kunnat leda till en upptining av ländernas frostiga relationer som har pågått i flera år.
Men det är inte normala omständigheter. Venezuelas ekonomiska och politiska kriser har gjort landet mer isolerat än på flera år - och inte bara från USA. Brist på mat och mediciner har lett till att Peru uppmanat flera länder att pressa Maduro till att pressa Maduro att ta emot humanitära gåvor, något som han vägrar att göra.
I år har landet upplevt tresiffrig inflation och en tio procentig ekonomisk nedgång. Samtidigt har Maduro tampats med en oppositionsledd kongress och ett växande antal personer som vill avsätta honom.