Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 12

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11         

Italien
2017-12 4-5
"Nytt styre i Rom, samma gamla problem"
Populisten Virginia Raggi kritiseras för att inte infria vallöften om bättre styre. Själv skyller hon på att hon övertog en stad i förfall och villervalla.
Det har inte varit några enkla nio månader för Virginia Raggi sedan hon valdes till Roms första kvinnliga borgmästare med löften om att rensa upp i stadshuset och skapa transparens i stadens styre.
Raggi skulle ha blivit den etablissemangfientliga Femstjärnerörelsens främsta exempel på att en ickeprofessionell politiker kunde röra om i den italienska politiken. Men rörelsens motståndare pekar nu på Virginia Raggis administration som inte är ett dugg bättre än den gamla. Lika korrupt, lika ineffektivt och lika impopulärt.

Storbritannien, terrorism
2017-12 6-7
"Måtte det inte vara någon från Birmingham"
Nu oroar sig stadens muslimer för konsekvenserna. I flera år hande Birmingham kämpat mot ditt rykte som "en grogrund för terrorism". Några av Storbritanniens mest utsatta muslimer lever i områden där fattigdom. Kriminalitet och arbetslöshet under flera år har spelat i de "radikalas" händer.
Sedan attacken förra onsdagen, i vilken Birminghambon avslöjades Khalid Masood för att ligga bakom terroristattacken, har har mejlen och hoten mot Birminghams centrala moské ökat kraftigt. Birmingham är Storbritanniens näst största stad, där mer än 20 % är muslimer.
Khalid Masood var konvertit, hans födelsenamn är Adrian Russell Ajao.

Terrorism, flyktingpolitik
2017-12 8-12
"Myter om migration"
Mycket av det vi tror att vi vet är fel.
Hein de de Haas är professor i sociologi vid universitetet i Amsterdam. Han var en av grundarna av, och tidigare chef för, International Migration Institute (IMI) vid University of Oxford. Mer information om de forskningsresultat som ligger till grund för artikeln finns på och www.imi.ox.ac.uk.
Näringslivet, mänskliga rättighets- och religiösa organisationer samt vänsterloberala partier hävdar att migrationennär till nytta, både för urspringslandet och för de länder där de söker asyl. "Flyktingar bör inte betraktas som en börda utan som en resurs".
Författaren avslöjar vad han kallar för myter om migration:
1. Nej, stängda gränser leder inte automatiskt till mindre invandring.
2. Nej, migrationspolitiken har inte misslyckts.
3. Nej, migrationspolitiken har inte blivit mer restriktiv (gäller perioden 1945 - 2010).
4. Nej, utvecklingshjälå i ursprungsländerna hindrar inte migration.
5. Nej, migration leder inte till "kunskapsflykt". "År 2015 skickade migranter från utvecklingsländer hem cirka 410 miljarder dollar" (??).
6. Nej, invandrarer stjäl inte jobb, de urholkar inte heller välfärdsstaten. ("Forskning visar"). Att länder i nordvästra Europa med högt utvecklade välfärdssystem skullem dra mer invandrare än andra länder "har heller aldrig bevisats".
7. Nej, migration kan inte lösa problemen med en åldrande befolkning.
8. Nej, vi lever inte i en tid av aldrig tidigare skådad migration.
Läs hela artikeln på Hein de Haas blogg.
Blogg https://www.imi.ox.ac.uk/blog

Italien
2017-12 13
"Mensledighet ett skydd som kan få motsatt verkan"
Italien kan bli det första västerländska landet att införa officiell "mensledighet" för arbetande kvinnor. Underhuset i Italiens parlamentet har introducerat ett lagförslag som, om det godkänns, kan tvinga företag att ge kvinnliga anställda med menssmärtor tre dagars betald ledighet. Vissa kvinnor är emellertid rädda för att arbetsgivarna kan bli ännu mer benägna att anställa män i stället för kvinnor.

Turkiet
2017-12 14-15
"Jihadisten som fann Jesus"
Från heligt krig till fredliga möten i exil.
När 22 kristna flyktingar nyligen samlades en söndagseftermiddag i en källarlokal i Istanbul märkte det tydligt att det intehandlade om ett vanligt bönemöte. Flera i fruppen hade muslimska namn. En hette Jihad, en annan Abdelrahman, och där fanns även två Mohammed. Det märkligaste av allt var, att de lite skämtsamt kallade värden för mötet - för irhabi, som betyder terrorist. Även om han heter Bashir Mohammad.
För knappt fyra år sedan kämpade han vid fronten i det syriska inbördeskriget för Nusrafronten. Men då mötte han Jesus och blev omvänd.
Bashir Mohammads historia började i Afrin i den kurdiska delen av norra Syrien.

Afghanistan
2017-12 16-18
"Nästan fyra niljoner barn missar skolgång"
Fem afghanska barn berättat om oron och längtan efter utbildning.
De kommer från Kabul, Kandahar, från Kunduz och Jalalabad.
På första dagen av det nya läsåret i Afghanistan väntar 3,7 miljoner pojkar och flickor inte dyka upp till följd av ökat våld, fördrivning och fattigdom. Det totala antalet - ungefär en av tre afghanska skolbarn - väntas öka i år eftersom våldet mellan afghanska styrkor och talibaner har intensifierats, och för att Pakistan tvingar afghanska flyktingar att återvända hem, enligt organisationen Rädda Barnen.

Kina, Miljö, Klimat
2017-12 19
"Klimatförändringar kan förvärra Kinas smogkris"
Kinas ledare brottas med några av världens värsta luftföroreningar. Man har länge tänkt att svaret på eländet är att gradvis minska nivåerna av smogbildande kemikalier som släpps ut från kraftverk, stålverk och bilar.
Förändrade vädermönster som är kopplade till stigande globala temperaturer har resulterat i att det blåser mindre över norra Kina, enligt flera nya studier, vilket förvärrar den våg av svåra föroreningar som getts skulden för att miljontals människor dör i förtid.

USA, Nordkorea
2017-12 20-21
"Farligt att avfärda Kim Jong-un som irrationell"
Nyligen avfärdade den republikanska senatorn John McCain från Arizona, Kim Jong-un som irrationell, när han kallade Kim "den galna, feta ungen som styr Nordkorea". Han gjorde detta kort efter det att USAs FN-ambassadör Nikki Haley sagt om Kim att "han inte är någon rationell person.
Det främsta beviset på att Kim inte är en "vettlös galning" är ett han fortfarande innehar makten, säger Benjamin Smith, expert på regimskiften vid University of Florida. Han och hans far och farfar har behållit makten under samma tid som en rad amerikanska presidenter, ända tillbaka till Truman. I december firade hanfem år vid makten - en milstolpe som den demokratiskt valda presidenten i Sydkorea inte nådde.
Fe beslut som Kim har fattat har gjort det möjligt för honom att nå sitt primära mål - att behålla makten genom att avvärja hot från eliten, verkliga eller inbillade.

USA, FN
2017-12 22-23
"USA kan minska stödet till FNs fredsbevarande styrkor"
USAs FN-ambassadör Nikki Haley väckte oro bland diplomater när hon frågades ut i senaten. Hon sa att hon kommer att överväga att minska USAs stöd till en av det internationella organets största symboler: FNs fredsbevarande styrkor. Kostnaden för de fredsbevarande styrkorna, som består av 92000 soldater, har ökat under de senaste två decennierna och uppgår till motsvarande 80 miljarder kronor årligen. Detta på grund av att FN-soldaterna har går från att vara obeväpnade observatörer till att bli den sista försvarslinjen i kollapsade stater. USA står idag för 28 % av budgeten. Det är mer än vad Kina, Japan och Tyskland bidrar med tillsammans.

Indien
2017-12 24-25
"Telefon-Romeor söker kvinnor genom att ringa fel"
I och med att mobilanvändningen ökar så ringer alltfler unga män upp slumpmässiga kvinnor med hopp om att få ett förhållande, men de trakasserar dem också ibland. Att medvetet ringa upp fel nummer är ett arbetsintensivt sätt att hitta en flickvän på. Men det håller på att bli mycket vanligt i en rad länder - Marocko, Papua Nya Guinea, Bangladesh och Indien är några exempel - där den traditionella könssegregationen är på kollosionskurs med billig ny teknik.

Kambodja
2017-12 26-28
"Från obeveklig kommunism till entusiastisk kapitalism"
Pol Pots män brukade riva banker - nu bygger de nya.
Tep Khummal var i många år Pol Pots personliga sekreterare, och han förblev lojal mot den karismatiske, ultrakommunistiske, kambodjanska ledaren även efter De röda khmerernas kollaps i slutet av 1990-talet. Efter Pol Pots död flydde Tep Khummal till en avlägsen plats nära gränsen till Thailand, där han stötte på en helt annan sorts guru, managementexperten och affärskonsulten Peter Drucker, vars föräldrar kom från Österrike och USA. Han lockades främst av Druckers teori om att det är de anställda som är viktigast för företagets framgång. Drucker talar om individer han ger individen makt. Ingen kollektivism där inte!
Tep Khummal blev en av dem som banade väg för den nya livsstilen i egenskap av grundare av ett företag som exporterar jordbruks produkter och en mikrofinansbank. Tep Khummal lärde jordbrukarna att "tillgodose efterfrågan på marknaden".
Senare valdes han till distriktsguvernör och har uppmuntrat sina undersåtar att göra likadan.

Kina, Natur & Miljö
2017-12 30-31
"Född Amerikan nu kines"
Har lärt sig avstå kakor för att istället äta majsbollar.
Konstig mat, obegripligt språk. Det är bara några av de utmaningar somm Bao Bao, den treåriga pandan från National Zoo i Washington, har brottats med sedan hon flyttade till Kina förra månaden. Men kulturchocken avtar i takt med att hon vänjer sig vid landet, säger hennes skötare. Hon blev tvungen att lära sig mandarin med en Sichuan-dialekt och vänja sig vid den lokala maten - däribland Wowotou, eller ångade majsbullar, i stället för de kakor hon bjöds på i USA.