Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 06

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05      

USA, Syrien
2016-06 4-6
"John Kerry har goda förhoppningar med avtalet om vapenvila i Syrien"
USAs utrikesminister John Kerry möter både ilska och skepsis från sina europeiska allierade på grund av USAs vilja att ingripa djupare i det syridka inbördeskriget. Kerry har lovat att hjälpa till att stänga av flyktingvägar till Europa och varnar Ryssland för att landets militära insatser för att atötta president Bashar al-Assad i Syrien till slut kommer att misslyckas.
Kerrys uttalande på den årliga säkerhetkonferensen i München kom en dag efter att han undertecknat överenskommelsen om att skicka humanitär hjälp till belägrade städer i Syrien och få "slut på fientligheterna" inom en vecka.

Italien, EU, Flyktingpolitik
2016-06 7-9
"EUs värsta kris hittills"
Intervju med Italiens utrikesminister, Paolo Gentiloni:
Italien viker sig inte en millimeter i kravet på att övriga EU-länder måste hjälpa till att lösa flyktingkrisen. Utrikesminister Paolo Gentiloni berättar här, att han hoppas på ett system för rättvis fördelning av bördorna och om sin oro för att Schengelavtalet är i fara.
Budskapet att "vi kan inte taemot alla" är mycket viktigt menar han. Samtidigt bör beslutet om vem som har rätt till asyl tas i Bryssel.

Sydkorea, Nordkorea
2016-06 10-11
"Sydkorea stänger ned industrizon för att straffa Kim Jong-Un"
Sydkorea avbryter allt arbete i industriområdet Kaesong, som ligger vid gränsen till Nordkorea. Landet stoppa därmed en enorm inkomstkälla för Pyongyang-regimen som straffas för sina "extremt provokativa" kärnvapentester och raketuppskjutningar.
I ett ovanligt skarpt uttalande från Sydkorea anklagas Nordkorea för att ha använt intäkterna från det interkoreanska projektet till att utveckla kärnvapen och missiler.Och med hänvisning till detta, säger Park Geun-Hyes regering i Seoul, att all verksamhet nu har stoppats i industrizonen.

USA
2016-06 14-16
"Att utse nästa domare blir en tuff kamp"
Efter domare Antonin Scalias död utlöstes omedelbart en politisk strid om en vakans som kan förändra USAs högsta domstol de kommande åren. President Barack Oibama har lovat att nominera en efterträdare samtidigt som republikanska senatorer uppmanar honom att lämna över beslutet till nästa president.
Presidenten klargör att han kommer att utnyttja sin fulla makt för att försöka göra ett sista avtryck i Högsta domstolen. Obama skulle bli den första presidenten sedan Ronald Reagan att fylla tre platser i domstolen. Den republikanske majoritetsledaren hävdar att Obama som bara har 11 månader kvar som president borde låta vinnaren av det kommande presidentvalet utnämna en kandidat. Republikanerna har med sina 54 platser i senaten makt att stoppa den kandidat som Obama väljer att nominerna.

USA
2016-06 17-19
"Clinton förblir lugn och effektiv"
I debatten med senator Bernie Sanders förra torsdagen uppförde sig Hillary Clinton inte som någon som fått mot en stor förlust i New Hamshire. Hon höjde inte rösten och uttryckte inte någon ilska. Hon svärtade inte ner Sanders och påstod inte att han skulle vara ett frligt val för demokraterna. Hon förblev lugn och framhävde vasst deras skillnader. Hon uppträdde som om det var hon och inte Sanders som hade ett 22% försprång.

Kanada, USA
2016-06 20-21
"De amerikanska liberala vapenlagarna ställer till det för grannlandet i norr"
I Kanada är de flesta vapen förbjudna det sker bara ett litet antal vapenrelaterade mord per år. Men oron över vapensmugglingen från USA ökar och därför förbereder sig landets regering för att skärpa sina redan tuffa vapenlagar och intensifierna gränsövervakningen. Detta sedan polisen har upptäckt att ett ökat antal kraftfulla handeldvapen, halvautomatiska vapen och automatvapen i de kanadensiska städerna. Sedan 2005 har det varit värst i Toronto med eldstrider mellan rivaliserande gatugäng där även oskyldiga människor dödades.

Japan, Kärnkraft, Miljö
2016-06 22-24
"Hur bra går upprensningen av Fukushima-reaktorn? Inte särskilt bra"
Från vägen nedanför ser kärnkraftverket vid Fukushima Daiichi ut ungefär som det kan ha gjort omedelbart efter den katastrofala jordbävning och tsunami som orsakade en trefaldig härdsmälta här för nästan fem år sedan. Tredje reaktorbyggnaden som under katastrofen exploderade och blev en flamma av vätgas är fortfarande ett virrvar av uppbruten cement och förvriden metall. Allt vittnar om det kaos som utbröt när tsunamin över de här byggnaderna och utlöste världens värsta kärnkraftskatastrof edan Tjernobyl i Ukraina år 1986. Nästan 16000 människor dödades längs Japans nordöstkust och ytterligare 160 000 blev av med hem och försörjning.

Media, Storbritannien
2016-06 25
"Independent upphör som tryckt tidning"
The Independent är en av Storbritanniens fyra största kvalitetsdagstidningar.
Independent grundades av tre journalister år 1986.
Den sista tryckta upplagan kommer de 26 mars.
Den tidigare KGB agenten Alexander Lebedev och han son Evgenij är ägare till både Independent och den mer populära Evening Standard. Alexander Lebedev äger också Moskva-tidningen Novaja Gazeta tillsammans med Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste president. Han kallar sig själv "idealistisk kapitalist".
Journalister reagerade inför pappersupplagans undergång med en blandning av stolthet över det som varit och sorgsna funderingar om tidningens öde.
Independent är inte den enda tidningen som har problem i Storbritannien. Guardiangruppen har nyligen meddelat att man tänker sänka sin kostnader med 20 %.
http://www.independent.co.uk/

Ryssland, Historia, Religion
2016-06 26-28
"Ryskortodoxa kyrkan hindrar begravning av de sista av tsarfamiljens medlemmar"
Ända sedan kvarlevorna efter den sista tsaren, Nikolaj II, och merparten av hans familjemedlemmargrävdes upp vid en grusväg i Uralområdet för 25 år sedan , har utredare, historiker och överlevande familjemedlemmar från Romanovdynastin väntat på den dag då samtliga de mördades kejserliga personerna kan få vila i frid.
Kyrkan avfärdar de omfattande bevisen som samlats in. Kyrkon kanoniserade tsarfamiljen år 2000. Predident Putin har gått med på att låta kyrkan utreda fallet på obestämd tid.
Många tror att det skulle uppröra centrala grupper inom kyrkan. Om åktheten i de funna skeletten bekräftas retar de upp en konservativ, inhemsk grupp som tror att Sovjetmakten förfalskade begravningen.

Japan, Turism
2016-06 30-31
"Resande gosedjur tröstar de arbetstyngda och sjuka i Japan"
Har du för mycket på jobbet eller är för sjuk för att resa? Vissa människor i Japan finner tröst i att i stället skicka iväg sina gosedjur på resa. Kimiko Suzuki driver Yawarakan Cafe i Tokyo sedan förra sommaren. Dit kan ägare av personliga "gosedjur" skicka sina älsklingar på en tre dagars semester. De får vara med på olika aktiviteter som Kimiko Suzuki dokumenterar och skickar bilder till ägarna.
"Det känns bättre när jag tänker att mina gosedjur reser i mitt ställe", säger en av djurägarna.
Hon använde sig av den Tokyo-baserade resebyrån Unagi Travel, som specialiserat sig på resor för mjukisdjur. Unagi Travel skickar bilder från resorna via ett socialt nätverk som enbart är för medlemmar. Det kostar omkring 44 dollar att låta sitt mjukisdjur få åka rust på en resa.
Det kostar omkring 44 dollar att låta mjukisdjur få åka på en resa.
"Resebyrån" http://en.rocketnews24.com/2015/07/23/no-humans-allowed-at-japans-first-cafe-exclusively-for-stuffed-animals/
http://the-japan-news.com/news/article/0002727921