Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 10

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09        

Spanien, Samhälle
2017-10 4-5
"Den spanske machon är seglivad"
Spaniens kvinnor vinner politisk makt men tvingas samtidigt föra krig mot ingrodd sexism.
Spaniens kvinnor har gjort stora politiska landvinningar de senaste åren samtidigt som upproret mot de traditionella partierna har hjälpt till att rasera många gamla manliga nätverk. Men revolten mot det gamla invanda har, enligt kvinnorna, också blottlagt den djupt ingrodda sexismen och machoismen i det manligt dominerade politiska etablissemanget, som milt uttyckt har haft det svårt att ampassa sig till de förändrade tiderna, vilket har intensifierat motsättningarna mellan både generationer och kön.

Tyskland, Ryssland
2017-10 6-8
"Europas öde står på spel"
Merkel, 62. Är Europas obestridde ledare, trött men beslutsam, den sege försvararen av EU och västvärldens liberala värderingar. Putin, 64, är en mordern rysk tsar som vill splittra Europa och den liberala ordningen i väst. Han har överlevt George W. Bush och Barack Obama i USA, Cameron, Chirac Sarkozy i Europa.
Den nya geopolitiska dynamiken kpmmer att bli synlig när Merkel besöker Vita huset för sitt första möte med Donald Trump. Putin har i sin tur bjufit in den tyska kanslern till Moskva, inom en snar framtid. Det är ett pokerspel mellan två outgrunliga spelare som har en lång historia - och en ny, outgrundlig tredje deltagare.

Vitryssland
2017-10 9
"Proteststorm när Vitryssland föreslog att arbetslösa "parasiter" skulle betala skatt"
Det som hände i februari var mycket anmärkningsvärt. Tusentals människor demonstrerade i Minsk och andra städer för att protestera mot att arbetslösa skulle betala skatt. "Lagen mot sociala parasiter" kräver att personer som arbetar mindre än 183 dagar per år ska betala motsvarande 250 dollar var till staten. Enligt myndigheterna finns det omkring 470 000 "parasiter" i detta land med 10 miljoner invånare.
protestdemostranterna vann. Lukasjenko har meddelat att han inte kommer att genomföra lagen i år.

FN. Globalt, terrorism
2017-10 10-11
"FN behöber mer än 100 miljoner dollar för att bekämpa våldsam extremism"
Men man behöver också en klar definition vad en terrorist är.
FNs utvecklingsprogram (UNDP), United Nations Development Programme) försöker nu att hitta ett sätt att delta i arbetet mot terrorism. Tidigare har FN varit rädd att skade sitt rykte och för att detta skulle kunna öka risken för vedergällning mot fredsbevarare och hjälparbetare ute på fältet.
Att FN nu utvecklar sin roll är ett motvilligt erkännande av att FN på något sätt måste delta i kriget mot extremismen om man vill fortsätta att vara relevant. Denna satsning kan komma att möta motstånd från Washington.
- Att säga att vi behöver jobb åt jihadisterna - att det handlar om de underliggande orsakerna - är fullständigt ogrundat, sa Trumps rågivare Sebastiam Gorka till NPR.
(National Public Radio, NPR, är ett icke vinstinriktat public service-radiobolag i USA).
UNDPs rapport erkänner att det fortfarande råder stor osäkerhet kring vad det är som driver unga människor till att ansluta sig till terrororganisationer, genomföra självmordsattacker eller mörda oskyldiga civila.

Frankrike
2017-10 12-13
"Nya politiska partier på uppgång"
Den gamla ordningen i Frankrike börjar upplösas. Sedan Charles de Gaulle bildade den femte republiken för över 50 år sedan har åtminstone ett av de större partierna tagit sig till den andra presidentvalsomgången, ofta båda. Men både republikanerna och Socialisterna brottas med interna strider och väljarna har ledsnat. Opinionsmätningarna antyder att inget av de två partierna kommer att lyckas i år. Nu lutar det åt att valet kommer att stå mellan Emmanuel Macron, en 39-årig nybörjare utan ett parti i ryggen och Marine Le Pen, Le Front National. Le Pen lovar en brytning med EU och och Macron försöker att förnya relationen mellan Frankrike och Tyskland och åter stärka blocket.

Ryssland, Media
2017-10 14-16
"R7 är hjärtat i en väloljad propagandamaskin"
Frågan är om den ryska TV-kanalen påminner mest om BBC eller KGB?
Den ryska TV-kanalen och webbsidan, som förr kallades Russia Today och nu heter RT, har nyhetsredaktion och studior i supermoderna och rymliga lokaler med spektakulär utsikt över Themsem och London Eye. Och RTs Londonchef, Nikolaj A Bogatjikhin, påpekar skämtsamt att man här från 16:e våningen, har uppsikt över MI5 och MI6", Storbritanniens underrättelsetjänster för inrikes respektive utrikes ärenden.
Ryssland insisterar på att RT är ett vanligt globalt nätverk jämförbart med BBC eller France 24. Många västländer betraktar RT som hjärtat i en smart, ofta dolfddesinformationskampanj som syftar till att så tvivel hos demokratiska institutioner och destabilisera väst.
https://www.rt.com/

Italien
2017-10 17
"Berlusconi vill tillbaka till politiken"
Han satsar på att återinföra liran.
Marine Le Pens opinionsresultat oroar finansmarknaderna, vilket har bidragit till ökad politisk oro i hjärtat av euroområdet. Men man missar kanske ett mer subtilt hot mot obligationsinnehavarna, nämligen miljardären Silvio Berlusconis återkomst och hans förslag att introducera en parallell valuta. Men först måste han vinna in överklagan i Europadomstolen. Han är nu förbjuden från att inneha ett offentligt ämbete, ett resultat av hans dom för skattebedrägeri 2013.

Sydkorea
2017-10 18-19
"Kampen är i gång"
Moon leder i mätningarna inför sydkoreanskt nyval.
Park Geun-Hye har avsatts, vilket innebär att ett sydkoreanskt val kommer att hållas senast i början av man. En handfull kandidater gör sig redo för att kämpa om presidentposten i Asiens fjärde största ekonomi.
den som segrrar kommer att pressas att reformera de familjeägda konglomeraten, eller "chaeboler"som spelade en central roll i skandalen som ledde fram till Park Geun-Hyes avgång.
Favorit är Moon Jae-In, en 64-årig före detta partiledare för Demokratiska partiet - och Parks konkurrent i valet 2012.

Syrien, terrorism
2017-10 20-21
"En amerikansk reporter inifrån krigets Syrien"
Bilal Abdul Kareem är en afroamerikan från Mont Vernon, N.Y. Den syriska regeringen och dess ryska allierade påstår att han umgås med terrorister. Även om inte USA har intagit någon offentlig hållning till hans arbete, säger terroristanalytiker att hn skapar en okritisk plattform för engelskspråkiga jihadister.
Bilal Abdul Kareem var tidigare stand-up komiker i New York, en konvertit till islam. 2012 reste han till Syrien för att dokumentera hur de islamistiska krigarna fungerade.
Han har byggt upp sitt rykte som en unik röst som bevakar kriget inifrån rebelkontrollerade områden, som andra västerländska journalister flytt från.

Nordkorea, Kina
2017-10 22-23
"Nordkorea litar inte ett dugg på Kina"
Det har varit en dålig månad när det gäller relationerna mellan Kina och Nordkorea. Mordet på Kim Jong-Nam, den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns storebror som har levt i Macau under kinesiskt beskydd, följdes av nya nordkoreanska robotuppskjutningar. Detta har givit upphov till högljudda protester i Seoul och Tokyo och tyst vrede i Kina.
Kina har stoppat de nordkoreanska kolexporterna. Kina har ett betydande inflytande över Nordkorea, men inte tillräckligt för att kunna stoppa Pyongyang från att utveckla kärnvapen.

Thailand, Handel, Ekonomi
2017-10 24-25
"Kvinnlig dominans för bankfolk i Thailand"
Hon är en av fyra ordföranden hos Thailands största långivare, Kasikornbank, och Kattiya Indaravijaya intervjuar ofta sökande till ledande positioner. De har imponerande meriter. Och de är nästan alltid kvinnor.

Colombia
2017-10 26-28
"Colombia behöver inkomster"
Efter den långa kampen mot narkotika ger sig landet in i den lagliga marijuanahandeln.
Länge kontrollerades verksamheten av landets största rebellgrupp, som beskattade droghandeln. Gerillans handel med illegala substanser inbringade många miljarder dollar. Men sedan regeringen förra året undertecknat ett fredsavtal med de stridande har staten kommit in och tagit över kontrollen och hotat med att avsluta handeln. Många vet nu inte hur de ska kunna försörja sig och sin familj.
Det kanadensiska företaget PharmaCielo ska producera drogen lagligt i Colombia och vill anställa.
Sällan har ett land försökt att förändra odlingen av en illegal drog som har kontrollerats av en kriminell organisation, för att ersätta den med samma gröda, som produceras lagligt och säljs av företag.
Här har vi en helt ny möjlighet, säger Colombias hälsominister Gaviria, den myndighet som ska utfärda licenserna.
Mer än 220 000 människor dödades när rebellerna i de väpnade revolutionära styrkorna (FARC) förde gerillakrig i Colombia under 52 år.
" With Rebels Gone, Colombia Jumps Into the Pot Industry"

Forskning, Natur, Miljö
2017-10 30-31
"Hans sexlust har räddat hans art"
Av alla gigantiska sköldpaddor på Galápagosöarna, där evolutionsteorin föddes, är det endast ett fåtal som har fått namn som fastnat. Där fanns Popeye, som blev adopterad av sjömän på en ecuadoriansk flottbas. Där fanns också Ensamme George, den sista av sin art, som tillbringade sina år med att fly från honorna. Och där finns en Diego, en gammal hane som är far till hundratals avkommor. Galápagos, en provins i Ecuador har tjänat som världens evolutionslaboratorium. Ödet av en hel art, som utvecklats under miljontals år, kan hänga på om bara ett eller två enskilda djur lyckas överleva från en dag till nästa.