Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 34

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33       

Ryssland
2016-34 4-5
"Flera Kremlkritiker har dött under mystiska omständigheter"
Den senaste, Vladimir Kara-Mueza, överlede visserligen men blev allvarligt förgiftad. Han är en oppostionsledare som tror sig ha blivit förgiftad av den ryska säkerhetstjänsten i Arligton, Virginia den 19 augusti."inom loppet av cirka 20 minuter gick jag från att känna mig het normal till galopperande hjärtslag, skyhögt blodtryck, jag svettades och kräkdes flera gånger och sedan svimmade jag", säger Kara Murza. När han vaknade upp efter en vecka i koma, berättade hans läkare att han fått i sig gift av något slag.
Mystiska dödsfall och incidenter har fått vissa oppositionell att bli oroliga för att politiska mord åter används i Rysslands säkerhetspolitik.
Han var på resa i USA för att utvidga de ekonomiska sanktionerna mot den ryska regeringen, under lagen som kallas Magnitskijlagen.
Ur Kremls perspektiv kan Vladimir Kara-Muezas beteende i Washington betraktas som ett skamlöst svek, ett förräderi mot sitt hemland.

Storbrittannien, Brexit
2016-34 5-6
"Det senaste Brexit-surret rör ödet för Englands honungbin"
Några honungsbin som surrar inuti bikuporna i en trädgård utanför London verkar vara lyckligt ovetande om människans dårskap. Men de politiska dramat som har uppslukat deras mänskliga vårdare sedan Storbritannien röstade för att lämna EU kan komma att drabba dem. Framtiden för EU-regler för bekämpningsregler står på spel, vilket kan hota 250 000 bikupor på denna önation, liksom regler om läkemedel för att behandla sjuka honungsbin.
Binen är också en viktig pollinerare av Europas jordbruksgrödor och deras indirekta effekter på jordbruket uppskattas till 22 miljarder euro årligen.
EU-fördraget är en välbalanserad storpolitisk kompromiss mellan de nationella reglerna. Det är inte bara ett frihandelsavtal, det är mycket större än så. Och EU är den största ekonomin i världen - större än USA.

Nordkorea
2016-34 8-9
"Nordkoreansk diplomat hoppar av i London"
Nordkoreas andreman på ambassaden i London har hoppat av till Sydkorea med sin familj, enligt tjänstemän i Seoul. De beskriver honom som "trött" på Kim Jong-Uns regim.
Thae Yong Ho, en intellektuell toppdiplomat, hade en nyckelroll på ambassaden i London. Han tros ha eskorterat Kim Jong Chol, Kim Jong-Uns äldre bror, när denne besökte Storbritannien förra året för att se en konsert med Eric Clapton.
Sydkoreas regering, som intagit en oväntat hård hållning gentemot Nordkorea efter kärnvapentestet i januari, har använt Thae Yong Hos flykt i avsikt att ytterligare kritisera regeringen i Pyongyang.

USA, Kina
2016-34 10-13
"Krigsspel i Stilla havet. Varför deltar Kina i USAs militärövningar?"
USA bjöd in länder runt Stilla Havet till världens största internationella flottövning, inklusive Kina, Amerikas största rival.
Slaget om det påhittade landet Griffon var scenariot i världens största internationella, maritima militärövning, som går under namnet "Rim of the Paacific", RIMPAC.
RIMPAC 2016 kännetecknades framför allt av Kinas deltagande. Detta var kontroversiellt, varför skulle flottan bjuda in ett land som för en så aggressiv utrikespolitik i Sydostasien?
Men frågan handlar om mer. Kan en global stormakt som USA dela sin hegemoni med en ny rival? Kan en växande makt som Kina, som anser sig ha rätt till världsmaktsstatus, skapa en ny ordning utan att skada den gamla ordningen?

Etiopien
2016-34 14-15
"Etiopiens regering vill ha konrtroll över vad som sägs om landet"
Efter att ha genomlevt den värsta torkan på 50 år har Etiopien åter fått regn. På vissa ställen regnar det för mycket, vilket har lett till översvämningar - något som regeringen är ovillig att tala om. Översvämningarna har lett till ett nytt sjukdomshot. Mässling, hjärnhinneinflammation, malaria och skabb ökar. Det värsta är utbrott av vad man kallar "AWD", som står för "Akut vattnig diarré. Det är ett potentiellt livshotande tillstånd som orsakas av vatten som är infekterat med bakterien Vibrio Cholerae. På alla andra håll i världen kallas detta för kolera. Men inte i Etiopien. Där får inte internationella humanitära organisationer inte säga "kolera" och inte publicera uppgifter om hur många som har drabbats eller hurs snabbt koleran kan spridas till andra regioner på grund av en frekvent folkvandring mellan Addis Abeba och andra regioner.
Känsligheten för dåliga nyheter omfattar även det ekonomiska området. Regeringen verkar producera "rosigare" siffror än de internationella institutionerna.
" Ethiopia doesn't want you to know these things are happening in the country"

Indien, Kina, Pakistan
2016-34 16-17
"Modis varningar till Kina och Pakistan"
En tvist om territorium har fått Indiens premiärminister att ilskna till.
Från Röda fortets sandstensmurar från 1700-talet i den indiska huvudstaden avfyrade premiärminister Narendra Modi i förra veckan ett varningsskott till sina motsvarigheter i Islamabad och Beijing. Indien kommer att hävda sina rättigheter i Kashmirs pakistankontrollerade områden mer aggressivt i fortsättningen. Regionen är en viktig transitpunkt i Kina-Pakistan Economic Corridor (CPEC) som kommer att ge Kina tillgång till Arabiska sjön via hamnstaden Gwadar. Avtalet beräknas vara värt 45 miljarder dollar. Från att satsa i regionen.
Ett mer högröstat Indien hotar att skärpa spänningarna i en region med djupt liggande historisk fiendskap, som har gjort Sydasien till en av världens minst integrerade regioner i ekonomiskt avseende. Indiens hotfulla toner kan avskräcka investerare

Afghanistan
2016-34 18-19
"Far och son bryter bröd när två dödsfiender återförenas"
I ett dammigt hörn av norra Afghanistan samlades nyligen omkring 20 gäster. De ville bryta bröd och fira den mirakulösa vapen vilan; två bittra dödsfiender, som hade befunnit sig på motsatta sidor av kriget skulle återförenas.
Talibankrigaren Said Muhammed kapitulerade i armarna på sin far, Abdul Basir, afghansk befälhavare i Regerinsstyrkorna efter år av strider mellan de två. Det är en etraordinära historia - och kanske inte den sista - i raden av berättelser om hur afghanska familjer blir till kanonmat i ett evigt krig, som är inramat av stora ideologier men i verkligheten snarare handlar om misär och förluster. Said Muhammed valde för flera år sedan talibanerna i protest mot att hans far Abdul Basir krävde att han skulle gifta sig.
Under större delen av sitt liv har Abdul Basir varit befälhavare Abdul Rashid Dostums milis i norra Afghanistan. Dostum är en fd krigsherre som nu fungerar som Afganistans vicepresident.
Bildtext: " Said Muhammad, a Taliban fighter, right, surrendered his arms to his father, Abdul Basir, an Afghan government militia commander, after years of fighting between the two". Credit Hassan Serdash
" No Matter What You Did, You Are My Son': Afghan Fighters Reunite as Family"

Mexiko
2016-34 20-21
"Jakten på knarkkungar leder till revirkrig och ökat antal mord i Mexiko"
Tre år har passerat sedan mexikanerna valde Eneique Peña Nieto till president för hans löfte om att stoppa dödandet och våldet som råder i landet. Men mordfrekvensen är tillbaka på samma nivåer som under hans företrädares ämbetstid. Antalet mord ökade med 15 % till 9400 jämfört med förra årets. Men de narkotikarelaterade morden har ökat än mer, eller 33 %. Att Joaquin "El Chapo"Guzman, Sinaloa kartellens ledare, tillfångatogs i januari har troligen varit en av orsakerna till att knark krigen blossat upp på nytt. Det maktvakuum som El Chapo har lämnat bakom sig kommer nog att leda till fler mord. Sinaloa kartellens huvudrival är kartellen Jalisco Nueva Generacíon.

FN, Haiti
2016-34 22-23
"FN erkänner roll i koleraepidemin på Haiti"
För första gången sedan en koleraepidemi som dödat tusentals haitier 2010 och som man tror kommit till landet med FNs fredsbevarande styrkor, erkänner Ban Ki-Moon att FN hade en roll i utbrottet, och att ett "stort antal FN-åtgärder" krävs för att hantera krisen.
De första som smittades bodde nära en FN-bas, som hyste 454 fredsbevarare som precis hade anlänt från Nepal, där ett kolerautbrott pågick. Avfall från baden läckte ofta ut i floden Meille.
I en nyligen publicerad intern rapport , som har hemlighållits i nära ett år, skriver FN-rapportörer att en fjärdedel av anläggningarna som sköts av FNs mission på Haiti, eller Minustah, fort farande släppte ut sitt avfall i allmänna kanaler så sent som 2014. FN har fått 2,27 miljarder dollar men inge stora vatten- eller sanitetsprojekt har genomförts på Haiti.

Saudiarabien
2016-34 24-25
"Saudiska åtstramningarna är en prövning för prinsen"
Saudiarbiens kronprins Mohammed bin Salman ligger bakom planen, han lovar att tygla de offentliga lönerna och har höjt visumavgifterna vilket har gjort det dyrare med utländsk hemhjälp. De saudiska förmånerna är fortfarande generösa, och bensinen är billig, men Saudiarabiens ledning grundas på att erbjuda välfärd till medborgarna i utbyte mot bderas lojalitet. Kungadömet kommer att fortsätta vara känsligt för kraftiga nedgångar i oljepriset.
Om ekonomin försämras kan det innebära problem för den 31-årige prinsen Mohammed bin Salman, som också är chef för försvarsministeriet, vilket gör att han är ansvarig för det fastkörda kriget mot shiitiska rebeller i Jemen, såväl som det ekonomiska rådet.

USA, Samhälle
2016-34 26
"Många saknar fortfarande försäkring"
Det är ungefär 20 miljoner fler amerikaner som har sjukförsäkring nu, jämfört med när president Barack Obamas sjukförsäkringslag antogs år 2010.
Men fortfarande saknar ca 24 miljoner vuxna sjukförsäkring. Vilka är det som saknar försäkring?
40 % av de oförsäkrade är latinamerikaner. 41 % är vita, 12 % är svarta.
Nästan hälften är unga i åldrarna 19 - 34 år. De oförsäkrade tenderar att vara mycket fattiga. 43 % saknar jobb.

Storbritannien, samhälle
2016-34 27-29
"Den röda telefonkiosken tas i bruk igen"
Till och med de mest brittiska av alla brittiska ikoner förändras ständigt. BMW gav Morris Mini en ny design; den klassiska dubbeldäckaren föll i onåd men blev senare populär igen; den svarta Lpndontaxin kommer snart att vara eldriven. Mobiltelefonen har gjort att folk inte längre använder offentliga telefonkiosker, och frågan är vad som ska hända med de älskade, mörkröda kioskerna som stod som små prickar över hela landet.
Allt och ingenting verkar det som. Det finns förslag om allt från lånebibliotek till salladsbarer.

Teknik, Vetenskap
2016-34 30-31
"Nyfunnen jordlik planet kretsar runt Proxima Centauri"
Europeiska astronomer har funnit en jordlik planet som kretsar runt Proxima Centauri, vår närmaste stjärna, bara 4,24 ljusår bort. Det är möjligt att det finns vatten på planeten - och med det, liv. Aldrig tidigare har planetjägare hittat en möjlig jord som ligger så pass nära att forskarna faktiskt kan försöka att hitta spår av liv.