Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 26

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25     

Terrorism, IT
2017-26 4-6
"Det nya normala"
Företagen kämpar mot kraftfulla cyberattacker med utpressningsvirus"
Företag världen över kämpar hårt för att återställa sina system efter en våg av krftfulla cyberattacker som drabbat datorsystem i Europa, Asien och USA. Viruset liknar den globala spridningen av utpressar virus som infekterade datorer i maj månad i år.
Forskare vi Kaspersky Labs analysteam säger att en regional ukrainsk webbplats har blivit hackad och används för att sprida viruset till besökare. Kaspersky uppskattar att det har skett över 2000 attavker som är kopplade till ett sabotageprogram med namnet Petya - 60 % av dem i Ukraina och 30 % i Ryssland. Hackarna var inriktade på ministerier, banker och allmännyttiga företag och krävde att lösensumman skulle betalas i kryptovalutan bitcoin.

Media, IT, Tyskland
2017-26 7
"Sociala medieföretag kan riskera böter upp till 50 miljoner Euro i Tyskland"
Sociala medieföretag riskerar hårda straff om de inte tar bort hatfullt innehåll i enlighet med en ny tysk lag.
Lagen, som har godkänts i Tysklands parlament, innebär att företag som Facebook, Twitter och Google kan få böta upp till 50 miljoner Euro om de inte raderar inlägg som innehåller rasistiska, kränkande eller andra illegala yttranden inom 24 timmar.

Media, IT, Tyskland
2017-26 8
"Hur mycket kostar det att påverka ett val"
Vill du påverka ett val? Allt du behöver är ungefär 400 000 dollar, enligt cybersäkerhetskonsulten Trend Micro Inc. Det är den summan som krävs för att köpa anhängare på sociala medieplattformar som Facebook och Twitter, anlita företag och under en 12månadersperiod skriva och sprida falska nyhetsbrev samt driva sofistikerade webbplatser för att påverka den allmänna opinionen.
Allt enligt säkerhetsexperten Udo Schneider på Trend Micro som analyserar den tysktalande marknaden.
Att påverka den allmänna opinionen via falska nyheter och dataläckor är relativt enkelt och "kan ske också inför det tyska valet" den 24 september då förbundskansler Angela Merkel kandiderar för en fjärde mandatperiod.

Syrien
2017-26 9
"Assad förbereder nya gasattacker!
Nervgasen sarin användes i den kemiska attacken mot den oppositionskontrollerade staden Skeikhoun som dödade minst 84 civila enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Bilden på offren skick president Donald Trump att avfyra missiler mot den flygbas som det syriska stridsplanet hade lyft från. Avsikten sägs vara att avfolka civila områden och sprida oro bland invånarna som fortfarande är kvar.

Ryssland
2017-26 10-11
"Öven en miljon ryssar har köat för att få se Nikolaus revben"
De har kommit för att be för sina nära och käras hälsa. De har kommit för att be om hjälp för att klara sin examen, eller ta sig igenom svåra tider. Men de flesta har kommit för att vara en del av en unik andlig händelse: Sankt Nikolaus har kommit till Moskva.
Nikolaus, som dog 343 e.Kr. var biskop av Myra. Han gav ofta och obemärkt bort gåvor. År 1087 tog italienska sjömän hans ben till Bari Italien där de sedan dess bevarats i en gravkammare. Den 12 juli kommer kvarlevorna på ett månadslångt besök till S:t Petersburg. Troende säger att hans kvarlevor producerar en vätska kallad manna som sägs ha helande krafter.

IT, Handel
2017-26 12-13
"Google kan aldrig vinna kriget mot EU"
Det oväntat stora bötesbelopp som EU-kommissionen dömer Google att betala - 2,4 miljarder euro - bevisar att förhållandet mellan den jättelika sökmotorn och Europas reglerare har hamnat i en ond upptrappningscirkel.
När konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i förra veckan tillkännagav EU-kommissionens beslut hade fallet Google behandlats i sju år. Det handlade om att Google Shopping skadade konkurrenterna. Googles rivaler kräver att Google ska synliggöra "organiska" resultat.
Google har svårt att försvara sig. Företagets maknadsposition i Europa är obestridligen dominant

Italien
2017-26 14-15
"Guld rush i Italien"
Men klimpar i storlek som brödsmulor gör ingen rik.
Italien är kanske inte det första landet men tänker på när man hör ordet guldrush. Men i tusentals år har den här platsen i norra Piemonte, som kallas för Italiens Klondike, lockat till sig guldgrävare som letar efter guld i Elvoflodens strömmar från urgamla fyndigheter i de krympande alpglaciärerna.
Idag sker guldvaskandet i Italien oftast i strömmar och floder i Piemonte, Lombardiet Aoastadalen. Regionala lagar sätter ett tak på fem gram om dagen och reglerar hur guld får vaskas.

Iran, Samhälle
2017-26 16-17
"Religionspolisen är tillbaka, dock inte lika hämndlystna"
Mycket håller på att hända med friheten på gatorna efter det att kronprins Mohammed bin Salman avslöjade sin nya omstruktureringsplan kallad "Vision 20130, för ett år sedan.
I enlighet med hans plan för livet efter oljan ska Saudiarabien modernisera ekonomin och skapa jobb genom att ersätta de utländska arbetarna med saudier i syfte att får ner ungdomsarbetslösheten. Men det kommer att bli svårt att förena den oundvikliga sociala förändringen med en ultrakonservativ gren av islam.

Indien
2017-26 18-21
"Indiens silikatbarn"
I delstaten Jharkhand i det fattiga nordöstra Indien finns det bara en enda inkomstkälla för det fattiga under de torra månaderna före monsunperioden. Därför lämnar många sina byar, för att dag efter dag söka lyckan i de skogiga bergen. Skimrande mineraler, ju djupare man gräver, ju rikare förekomst, och ju större risk att bli levande begravd.
Frågan är varifrån kommer det silikat som försäljarna köper och till vem säljer de vidare? Enligt en indisk exportdatabas fraktades över 1300 ton silikat till Tyskland genom Kolgatas hamn under årets tre första hamn.
Minderåriga flickor sitter i gruvorna tillsammans med kvinnor och äldre män som är för bräckliga för att arbeta under jord.
Silikathandelns fortsätter - och den har nu blivit ännu mer ljusskygg och farlig.
Silikat, kemisk förening av kisel och syre, en eller flera metaller och ibland väte. Silikat kan också syfta på salter av kiseldioxid (SiO2), en kiselsyra (H4SiO4) eller (inom mineralogi och astronomi) en bergart som främst består av silikatmineral.

Nigeria, Terrorism
2017-26 22-23
"Det är viktigt att förstå Boko Haram"
Väst politiker skulle göra mer nytta genom att satsa mindre på onödiga åtgärder för att motarbeta rekrytering till våldsam islamism och mer på att faktiskt bekämpa extremistgruppen Boko Haram i norra Nigeria.
Ett antal nya böcker innehåller viktiga korrigeringar av många missuppfattningar om Boko Haram. Bland dessa finns två utmärkta verk av statsvetaren Brandon Kendhammer respektivs religionsforskaren Alexander Thurston.
Medborgarna ser brutet av den islamiska lagen och dess seder som ett sätt att skapa ordning efter tider av förtryck och kaos. Men den stora majoriteten nordnigerianer ogillar de stränga, fundamentalistiska försöken att etablera ett nytt, "rent" kalifat.

Kamerun, flyktingpolitik
2017-26 24-25
"FNs flyktingkonvention respekteras inte"
President Donald Trumps inreseförbud, som trädde i kraft i slutet av förra veckan, kommer av nationella säkerhetsskäl att tillfälligt portförbjuda flyktingar och en del besökare från utlandet. Andra länder inför också nya restriktioner mot mot flyktingar - i extrema fall händer det att flyktingar fysiskt motas tillbaka över gränser som de just har passerat.
900 nigerianska flyktingar har nyligen fångats in i Kamerun av nigeriansk militär och kamerunsk polis. De skickades tillbaka i lastbilar till Nigeria till den bombade stadenBanki i Nigeria.
Samma sak med flyktingar som tvingas tillbaka sker mellan Pakistan och Afghanistan, Turkiet och Syrien och Kenya till Somalia. De tycks apa efter rikare länder som Australien, EU och USA.

Venezuela
2017-26 26-27
"Venezuelanerna undrar - vad handlade helikopterattacken om?"
En bisarr attack utfördes mot Venezuelas maktcentra förrförra tisdagen: Från en klar himmer kom en polishelikopter ner dtkande. Inifrån helikoptern släppte någon ner granater mot Högsta domstolen och öppnade eld mot inrikesministeriet.
Många demonstranter uttryckte beundran för dådet, medan andra undrade varför någon skulle engagera sig i en sådan melodramisk attack.
Attacken tycks ha utförts av kamouflerade säkerhetsstyrkor som inte verkar ha något stöd från militären.

Kina, Miljö
2017-26 28-29
"Norra Kina har drabbats av den värsta torkan i modern tid"
En enorm region i norra Kina har drabbats av den värsta torkan som någonsin har uppmätts, enligt kinesiska tjänstemän. Detta har resulterat i vissnade grödor, och bönder och herdar börjar bli alltmer desperata efter vatten till sina åkermarker, betesmarker, djur och hushåll.
Det handlar om Tengeröknen i Inre Mongoliet, en autonom region i Kina.
De senaste åren gar kinesiska forskare hänfört de extrema väderförhållandena till klimatförändringar.

IT, samhälle
2017-26 30
"Virtual reality bidrar till ökad förståelse för demens"
Runt om i Japan har det anordnats kurser där deltagarna får möjlighet att uppleva effekten av att bättre förstå demens med hjälp av ett virtualreality-system, som återskapar videobilder av olika demenssymptom såsom hallucinationer och försämrat minne.
Kursdeltagarna kommer bland annat från skolor och arbetsplatser där de kommer i kontakt med demenssjuka människor. Många av VR-simuleringarna har baserats på dementa personers erfarenheter, som att inte veta vilken station de ska av på vid en tågresa, eller irra bort sig i allmänhet.