Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 51

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51             

EU, Handel, Ekonomi,
2016-51 4-7
"Så blev Apple skyldig Irland 13 miljarder euro i skatt"
"Maxstyrkan" kallas den grupp inom EU som har uppmanat Irland att kräva in 13 miljarder euro i retroaktiv skatt från företaget Appla. Arbetsgruppen har gjort den irländska regeringen nervös. Den driver också på förändringar inom den internationella skatterätten. Man skulle ju kunna tro att gruppen förtjänat sitt smeknamn genom att använda maximal styrka när den utreder anklagelser om skattefiffel. Så är det inte. Gruppen leds helt enkelt av en kille som heter Max Lienemeyer, en avslappnad tysk advokat som fick sitt genombrott när han utredde planerna på att stötta de kämpande planerna under Europas skuldkris. Sedan starten 2013 har Maxstyrkan granskat skattestatusen för hundratals företag över hela Europa, och särskilt arbetskruppens största fall, Apples avtal med Irland.
Mycket av innehållet, som för första gången beskrivs här, handlar om en växande konflikt mellan Europa och USA och en förskjutning i Eus strategi för att beskatta multinationella företag.
Maxstyrkan har dragit slutsatsen att Irland tillåter Apple att starta statslösa dotterbolag och därmed har Apple inte behövt betala någon skatt på eventuella vinster från försäljningen utanför Irland. I augusti 2016 sa EU att Irland brutit mot EU-lagarna genom att ge Apple förmånliga skattefördelar. EU uppmanade Irland att fakturera iPhone-tillverkaren rekordsumman 13 miljarder euro, plus ränta, i retroaktiv skatt från åren 2003 till 2014!

Turkiet
2016-51 8-10
"Hyllad företagare fick se turkiska staten ta över sitt livsverk"
Häxjakten på företagare avskräcker nya investare att satsa i Turkiet.
Kuppförsöket mot president Erdogan utlöste en rikstäckande jakt på misstänkta sympatisörer till den landsflyktige Fethullah Gülen som anklagades för kuppförsöket i somras. Klimatet av rädsla som skapats av den blodiga kuppen har avskräckt investerare, försvagat konsumenternas efterfrågan och brutit leveranskedjor. Turkiets BNP krympte för första gången på sju år under det tredje kvartalet med 1,8 %.
En våg av terroristattacker från kurdiska separatister, senast de dubbla bombningarna i Istanbul som tog 44 liv, har ökat spänningarna ytterligare.

Spanien, Teknik, samhälle
2016-51 11
"Spanien kan vrida tillbaka klockan efter 70 år i fel zon"
Det kommer kanske inte som någon överraskning att spanjorerna har en annorlunda syn på tid. En amerikansk turist i Spanien upptäcker snabbt att de lokala invånarna ofta äter middag klockan 21 eller senare en vardagskväll. Efter middagen tar de kanske några drinkar på någon bar eller tittar på TV hemma fram till klockan ett på natten.
Många skyller på landets tidszon, som är en kvarleva från Spaniens facsistiska förflutna. Borde inte Spanien tillhöra samma tidszon som Storbritannien, Irland och Portugal? Enligt en ny rapport hävdas att människors sömnmönster har hamnat i osynk med deras arbetsrutiner som resulterar i lägre produktivitet, ökad frånvaro, stress, arbetslolyckor och skolavhopp.

Frankrike, terrorism
2016-51 12-13
"Vilande terrorister oroar franska myndigheter"
Fyra misstänkta terrorister greps nyligen i Strasbourg i Frankrike"
Det mest skrämmande för både myndigheter och grannar var att de fyra männen verkade vara helt vanliga, välanpassade medborgare med jobb och vänner. De hade stabila jobb och ingen historia av vare sig brottslighet eller droger. Nu handlar det om personer som är integrerade i det franska samhället. I männens bostäder fanns vapen och trohetslöften till IS. De gripna har skickligt hörsammat IS påbud om hemlighållande och förställning.

Turkiet, Ryssland, terrorism
2016-51 14-15
"Erdogan står inför en kris efter mordet på ryska ambassadören"
Både turkiska och ryska tjänstemän kallar mordet på den ryska ambassadören Andrey Karlov på en konstutställning i Ankara för en "terroristattack". Karlov sköts i ryggen av en beväpnad man som fortsatte att skrika jihadistiska slagord, enligt rapporter.
Turkiet krävde tidigare alo-Assads avgång men har blivit tvungen att justera sin position. Al-Assad-regimen vägrar att lämna sin plats och syrisk-kurdiska fraktioner har tänt gnistor hos Turkiets otåliga kurdiska minoritet. Erdogam står inför en besvärlig geopolitisk situation. Turkiets relationer med västvärlden är dåliga, och han kommer att bli tvungen att göra eftergifter till Ryssland efter mordet på den ryska ambassadören. Kanske tvingas Turkiet att verka till att göra det möjligt för al-Assads allierade i Moskva och Teheran att forma Syriens framtid.

Nordkorea
2016-51 16-19
"Håller eliten på gott humör och rivalerna i fruktan"
På så sätt kan han hålla sig kvar vid makten.
Nordkoreas ledare King Jong-un stod på scenen framför de stiliserade porträtten av sin far och farfar, män som han en gång påstods inte skulle ha varit till räckligt stark eller skicklig att efterträda, och berömde nu den spännande explosionen i det senaste kärnvapentestet och alla språng framåt över hela den nationella ekonomin.
Kim-regimen har unde de senaste fem åren inte bara hållit samman, den är också relativt stark.

Tunisien
2016-51 20-21
"Tunisien tvättar gammal byk: Hjärtskärande berättelser när diktaturens övergrepp granskas"
Drygt fem år efter det att Tunisiens auktoritära ledarskap störtades i revolutionen under den Arabiska våren, granskar det alltjämt plågades landet sitt brutala förflutna i hopp om att läka. Tunisierna har sedan i november skakats av hjärtskärande berättelser när vittne efter vittne trätt fram inför en Sannings- och värdighetskommission. Denna ovanliga offentliga redogörelse för övergrepp, som begicks under nästan sex decennier av autoritärt styre, direktsänds i nationell TV och radio och kommenteras i de sociala medierna. Egypten, Libyen, Syrien och Jemen hade också revolutioner, men där lyckades man inte undvika våld eller segrarens partiska rättskipning.

Flyktingpolitik
2016-51 22-24
"Värme, hunger och krig tvingar afrikaner ut på brinnande väg"
Världen avfärdar dem som ekonomiska migranter. Lagen behandlar dem som brottslingar som dyker upp oinbjudna vid nationens gränser. Bönerna är deras enda skydd på resan genom Sahara. Men gräver man djupare så finner man en mängd problem som driver de västafrikanska männen och pojkarna till att lämna sina hem, utstå misshandel och mutor, hoppa in i smugglares flakbilar och försöka skaffa ett liv långt hemifrån.
Många kommer från länder som styrs av diktatorer, som Gambia, vars mångåriga ledare vägrar att acceptera valresultat. Andra från länder som Mali som kryllar av jihadister.
I år har mer än 311000 människor passerat Agadez, en stad på gränsen mellan Niger och Ghana på sin väg från Västafrika på väg mot mot Algeriet eller Libyen. I dag är migration Agadez huvudsakliga industri. Chaufförer, smugglare, pengaväxlare, sexarbetare och poliser lever alla på männen som flyr. Det kostar omkring 600 dollar att ta sig från Agadez till den libyska gränsen bak på en flakbil. Resan, 400 kilometer, tar tredygn. Ingen vet hur många som dör på vägen.

Brasilien
2016-51 25
"Rio sviker det olympiska löftet. Nu får reningsarbetarna sparken"
Rio de Janeiro har övergett sitt löfte att rena avloppsvattnet som förorenar Guanabarabukten. Arbetar som bygger rörledningsnät och reningsverk har avskedats och staten sjunker ner i en finansiell kris.
Lånelöftet på 450 miljoner dollar från Interamerikanska utvecklingsbanken för att bygga den infrastruktur som krävs för att rena avloppsvattnet går ut i mars och det brasilianska finansdepartementet kommer inte att tillåta någon förlängning, enligt Miljösekretariat.

Gambia
2016-51 26-27
"Att vara eller inte vara en diktator"
Yahya Jammeh, Gambias diktator, försöker att hålla sig kvar vid makten efter sitt valnederlag.
Den 2 december var Yahya Jammeh, diktatorn i det lilla västafrikanska landet Gambia, påfallande icke-diktatorisk: Han gick med på att avgå efter att ha förlorat ett val. Men veckan därpå återgick han till sin vanliga roll och förkastade valresultatet i statlig television.
Jammeh har suttit vid makten i 22 år och har hela tiden varit en brutal autokrat. Han drev en paramilitär dödspatrull som mördade politiska motståndare. Bakom den demokratiska fasaden har Gambia varit en polisstat som styrts av en oberäknelig ledare.
Men i presidentvalet som hölls den 1 december lyckades den politiska nykomlingen Adama Barrow få fler röster än Jammeh. Han var ekonomiansvarig för United Democratic Party, Gambias hårt prövade oppositionen. Barrows valkampanj fokuserade på en enda fråga "att en gång för alla bli av med den själlösa diktatorn".
Gambia har knappt några naturresurser och hälften av landets befolkning lever i fattigdom. Under de senaste åren har ekonomin förvärrats ytterligare, delvis på grund av ebolaepidemin som har skrämt bort turister.

http://europe.newsweek.com/gambias-president-elect-i-wont-prosecute-yahya-jammeh-532324?rm=eu
https://www.nytimes.com/2016/12/02/world/africa/gambia-election.html?_r=0
https://www.nytimes.com/2016/12/13/opinion/gambias-jammeh-weighs-whether-to-be-or-not-to-be-a-dictator.html

Indien
2016-51 28
"Modi gör en helomvändning. Satsar på indiska landsbygden"
Premiärminister Narendra Modi använder sig av beprövade metoder för att skydda Indiens ekonomi efter att hans sedelstopp har visat sig få svåra konsekvenser.
Livsmedelspriserna väntas minska eftersom hans beslut att skrota 86 % av sedlarna i cirkulation har lett till döfgörsäljning av grödor. Modis sedelstopp, som syftade till att straffa personer med oredovisade kontanter kom i stället att de 800 miljoner indier som är fattigast. Modi behöver landsbygdens stöd för att kunna vinna i jordbruksstater som Uttar Pradesh och Punjab 2017. Modi har redan lovat att fördubbla böndernas inkomster senaste 2022.

Kultur, forskning
2016-51 30-31
"Amazonas har fått ett eget Stonehenge"
Experternas rön tillsammans med andra arkeologiska fynd ni Brasilien på senare år - inklusive gigantiska arkeologiska ristningar, rester av befästa bosätningar och komplexa vägnät - vänder upp och ner på tidigare uppfattningar.
Gigantiska stenblock placerade i en cirkel förbryllar forskarna som dock är överens om att människor har levt i Amazonas urskog mycket längre än vad man tidigare trodde.