Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 02

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01            

Tjeckien, USA
2017-02 4-5
"Möt Tjeckiens president som Donald Trump bjudit in"
Intervju med Tjeckiens president sedan 2013, Milos Zeman, 72 år, är en prorysk anti-muslin som hater politisk korrekthet. Han är emot de västerländska sanktionerna mot Ryssland och blrv nyligen uppringd av den då tillträdande presidenten Donald Trump med en inbjudan till Vita Huset i april. Zeman har sagt att det inte finns något sådant som en "moderat muslim", han hatar "politisk korrekthet" och utesluter inte möjligheten att den amerikanska ambassaden i Prag i hemlighet har organiserat en protest mot honom.
Zeman är idag hedersordförande i Partiet för medborgliga rättigheter, fd medlem i det styrande socialdemokratiska partiet. Han var den ende europeiska statschefen som stödde Trump innan valet. Han gillade Trump för sitt mod, att han var mot islamisk terrorism och illegal invandring.
Zeman tror inte att muslimerna kan anpassa sig till de europeiska kulturerna. Det främsta hindret är deras inatällning till kvinnor.

Storbritannien, Brexit
2017-02 6-10
"Ännu ingen konkret plan för att lämna blocket"
Total förvirring rund Brexit ett halvår efter valet.
Det har gått sex månader sedan britterna röstade ja till utträde ur Europeiska unionen, men den brittiska regeringen har ännu ingen konkret plan för att lämna blocket. Vad betyder Brexit egentligen? Man arrangerar diskussionsaftnar och konferenser och det finns ett dussintal nyutkomna Brexitböcker på marknaden. Men det finns ingen som kan ge ettsvar på vad som kommer att hända.
Inom mindre än tre månader planerar May att aktivera Artikel 50 varmed EU formellt informeras om Storbritanniens avsikt att lämna samarbetet. May har sagt att hon ska hålla ett viktigt anförande om Brexit senare i januari. De flesta av landets parlamentariker motsätter sig en så kallad hård Brexit.

EU, Ekonomi
2017-02 11
"Europeiska centralbanken närmar sig inflationsmålet"
Nu när chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghis prishöjande politik börjar ta skruv kommer eurozonens 340 miljoner invånare att upptäcka att inflationen har olika effekter på olika platser. I de 19 euroländerna kommer de med hög sysselsättning leda till krav på höre löner medan övriga länder lär få minskad köpkraft.

Ryssland, Media
2017-02 12-13
"Om Russia today är Moskvas propagandamaskin sköter man inte jobbet särskilt bra"
RT når inte alls ut till se stor mängder tittare i USA som de påstås göra. Och det är inte heller så många som ser programmet. Dessutom är RTs största hits inte nyheter om det amerikanska valet utan inslag om dramatiska vädermönster eller människor som gör galna saker. "Publiken är extremt liten" - när det gäller nyhetsklipp om ryska eller västerländska politiker eller de som presenterar Vladimir Putin - menar Ellen Mickiewicz på Duke University som är expert på ryska medier ock särskilt RT.

Ryssland, USA
2017-02 14-15
"Glädjen avtar i Moskva efter kritiska kommentarer"
Ryssland ställer om sina förväntningar på en omstart i relationerna med USA. Det var inte länge sedan somRysslands etablissemang gladdes åt Donald Trumps valseger. Men entusiasmen har svalnat drastiskt till följd av de dåliga nyheterna från Washington.
Trum meddelade t ex att han delar underrättelsetjänstens slutsats om att Ryssland utförde hackningen av Demokratiska partiet under förra årets valkampanj. Det följde skrämmande rapporter om att ryska säkerhetstjänster har känsliga uppgifter om Donald Trump. Moskva avfärdade allt. Ryssland vill ha lägre förväntningar på de framtida relationerna med USA eftersom man inte vill bli besviken. Ryssland förväntar sig inga förmåner från den 45e amerikanske presidenten.

Tunisien, Terrorism
2017-02 16-18
"Terror har inte längre någon nationalitet"
Tunisiens premiärminister Youssef Chaled i en intervju med der Spiegel.
Efter det dödliga angreppet av den tunisiske medborgare Anis Amri i decemberattacken i Berlin, som dödade 12 personer, säger Chaled, 41: Vissa terrorister kommer från Tunisien, ja. Men trots detta är Tunisien inte ett land av förövare - landet är också en måltavla för jihadisternas attacker. Bara under 2015 hade vi tre allvarliga attacker. Islamistiska extremister hatar oss eftersom vi har visat att en sekulär demokrati faktiskt kan fungera i arabvärlden. Efter 23 år av diktatur har vi en ny konstitution, nya lagar fria val, en högsta domstol, pressfrihet och yttrandefrihet.

Indien, IT
2017-02 19-21
"Digitala betalningar tog fart när Indien slopade stora sedlar"
Vijay Shekhar Sharma, är grundaren och vdn för Iniens största företag inom digitala betalningar, Paytm. Han har mycket att göra sedan den indiska regeringen meddelat att den skulle slopa 500- och 1000-rupiersedlarna. En åtgärd som syftade till att stoppa den inhemska korruptionen. Företaget Paytm har registrerat fler än 20 miljoner användare sedan regeringens chockbesked.

Qatar, Ekonomi, Handel
2017-02 22-23
"Qatar ett globaltmiljardimperium"
Qatar håller på att återfå sin aptit på att göra affärer. Bara under de senaste två månaderna har världens rikaste land per capita investerat i Turkiets största kycklingproducent, den ryska oljejätten Rosneft och det brittiska gasbolaget National Grid.
Investeringarna har gjorts genom Qatar Investment Authority (QIA), som grundades 2005 för att hantera landets oväntade för säljning av flytande naturgas där Qatar har blivit världens största exportör. Sedan dess har landet - med en befolkning på knappt två miljoner - skrapat ihop 335 miljarder dollar i tillgångar runt om i världen.

Israel
2017-02 24-25
"Har Israel verkligen problem med korruption?"
Detta frågar sig Shmuel Rosner som är politisk redaktör på tidskriften The Jewish Journal, ledande medlem av Jewish People Policy Institute och fristående ledarskribent.
Vad är israels problem? Är det ledarnas korrupta sätt, eller de brottsbekämpande myndigheternas kompromisslösa stränghet? Är det politikerna som behandlar rättsstaten styvmoderligt eller en tendens att utredarna förlorar perspektivet när de jagar efter ett villebråd?

Indonesien
2017-02 26-27
"Indonesisk provins styrs av Sharialagar"
Acehprovinsen som är belägen på den norra spetsen av ön Sumatra, är ensam om att ha infört sharialagar i Indonesien som har en muslimsk majoritet och en relativt sekulär konstitution. Aceh inledde sitt shariaexperiment 2001. Experimentet sprider sig sedan dess till andra delar av landet. Idag är Aceh landets fattigaste provins.

Elfenbenskusten
2017-02 28
"Elfenbenskusten växer ekonomiskt men armé är ett allvarligt hot"
Elfenbenskustens president, Alassane Ouattara, leder Afrikas snabbat växande ekonomi såväl som en styrande koalition som nyligen fick majoritet i parlamentet. Trots detta står han inför ett allvarligt hot mot den nationella; armén.
Flera städer paralyserades nyligen av ett två dagar långt myteri. Soldaterna krävde högre löner och förbättrade levnadsvillkor. De protesterande soldaterna är framför allt före detta som stödde Ouattara.

Filippinerna
2017-02 29
"Duterte i Filippinerna kritiseras för att ha hotat med undantagstillstånd"
Människorättsförespråkare och överlevande från den förre ledaren Ferdinand Marcos diktatur kritiserar president Rodrigo Duterte för att han sagt att han kan komma att införa undantagstillstånd för att stäv ja det han har kallat för ett skenande narkotikaproblem. Duterte har gjort kriget mot narkotika till en centraluppgift för sin regering. I ett tal till företagsledare nyligen varnade han att om narkotikaproblemet försämras till en epidemi så kommer han att utlysa undantagstillstånd. Mer än 6000 mord i Filippinerna har kopplats till den anti-drogkampanj som inleddes efter det att Duterte tillträdde i juni 2016.
President Rodrigo Duterte of Philippines Criticized Over Martial Law Warning

Japan, USA, Porträtt
2017-02 30-31
"Skrev historia och blev en förebild för japanska kvinnor"
Ambassadör Caroline Kennedy lämnar Tokyo efter tre år som amerikansk ambassadör i Tokyo. Caroline Kennedy som är dotter till president John F Kennedy är den första kvinnan som varit ambassadör i Japan. Hon har vid flera tillfällen försökt uppmuntra kvinnor i Japan att kämpa för sina rättigheter.
I Japan där det finns relativt få kvinnor i ledande positioner och där gifta kvinnor inte får använda sina föräldrars efternamn, fungerade Caroline Kennedy, jurist och trebarnsmor, som en kvinnlig förebild med förmåga att kombinera maktutövning och familj.