Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 26

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25      

EU, Storbritannien
2016-26 4-5
"Europeiska Unionen"
När de brittiska politikerna slutar förråda varandra väntar en värre moståndare.
Den glasögonprydda skotten, Michael Gove, som kämpar för att bli Storbritanniens nya premiärminister, kisade ut mot sitt land och gav uttryck åt en ljus framtidsvision, opåverkad av det kaos som han själv har skapat. Detta efter att ha övervunnit två rivaler som tidigare varit hans vänner.
Men en vecka efter att Storbritanniens folkomröstning har stridslinjerna för de omfattande utträdesförhandlingarna blivit tydligare än någonsin. Och de talar inte till Storbritanniens fördel. "Inget russinplockade", sa den tyska förbundskanslerna Angela Merkel. "Vi kommer att visa hur svårt det är för ett land som vill lämna", säger Francois Hollande.
Storbritannien får som motståndare hela EU-kommissionen med en erfaren belgisk diplomat, Didier Seeuws, i spetsen.

Latinamerika, Handel
2016-26 6-7
"Latinamerika motarbetat protektionismen. Europa går precis åt motsatt riktning."
Det råder kraftiga protektionistiska stämningar över hela världen, men det finns ett stort undantag: Latinamerika.
Det brittiska beslutet att lämna EU och Donald Trumps framgångar i USA, som hotar att riva upp årtionden av integration och globalisering i den utvecklade världen, sker samtidigt som politiker från Mexiko och längre söderut öppnar upp sina ekonomier för mer utländska investeringar och handel.
Presidenter från handelsblocket Pacific Alliance, som består av Chile, Colombia, Mexiko och Peru, inledde nyligen sitt möte i södra Chile. Argentinas president Maurio ;acri deltog som observatör. Det andra handelsblocket består av det protektionistiska Mercosur som omfattar Brasilien och Argentina. Snart är de båda blocken på samma planhalv.

Storbritannien
2016-26 8-9
"Käbblet i Westminster gör Storbritannien fattigare"
När det fortfarande var månader kvar till brexit-omröstningen förutspådde den erfarna konservativa poltikern, Kenneth Clarke, att om David Cameron skulle förlora med son stanna-kampanj så "skulle han inte klara sig i 30 sekunder".
Brexit har öppnat en Pandoras ask av instabilitet och Storbritannien håller på att hamna i ett politiskt kaos, vilket innebär att ett avtal inte är nära förestående. Flera EU-länder säger att man inte kommer att inleda förhandlingar förrän Storbritannien har lämnat in sin officiella utträdesansökan.

Rumänien, Storbritannien
2016-26 11
"Rumänien lanserar tjänsten "adoptera en britt"
Det ser dystert ut för alla britter som hoppas på att fotsatt kunna vara en del av EU med tanke på alla hinder som finns i vägen. Men de besvikna 48 procenten som röstade för att stanna i EU har fått sympati från oväntat håll, nämligen av Rumänien.
Den rumänska tidningen Gandul har lanserat en internetkampanj kallad "Romanians for Remainians", som erbjuder förkrossade britter att bosätta sig i Rumänien. På kampanjens webbsida paras britter som röstat för att stanna kvar med rumänska familjer som erbjudit sig att "adoptera" dem.
http://romaniansadoptremainians.gandul.info/get-adopted
Webbsida http://romaniansadoptremainians.gandul.info/

" For disheartened Brexit voters, Romania is offering to 'adopt a Brit'"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/06/29/for-disheartened-brexit-voters-romania-is-offering-to-adopt-a-brit/

Turkiet, Flyktingpolitik
2016-26 12-14
"Smugglare "hjälper" flyktingar tillbaka till Turkiet"
Stängningen av Balkanrutten har gjort att tiotusentals flyktingar har fastnat i Grekland, utan någon möjlighet att ta sig vidare. Smugglare som en gång tjänat pengar på att smuggla flyktingar till Europa erbjuder nu en ny tjänst: retur till Turkiet.
Att flyktingarna återvänder är ett bevis på att den europeiska asylpolitiken har misslyckats. Många av de som försöker återvända är män från Syrien som tagit sig till Tyskland med drömmen att få med hela släkten.
De flesta flyktingar som hamnat i Grekland vill inte ansöka om asyl där. Det ekonomiska läget i Grekland gör att flyktingarnas tillvaro blir svår. Där finns inte arbete som i Turkiet.

Ryssland
2016-26 15
"Ryssland avskedar dussintals officerare i Östersjöregionen"
Ryssland har gjort en uppryckning och bytt ut toppofficerarna i Östersjöflottan. Som patrullerar i en region som har blivit den främsta vattendelaren mella Ryssland och väst. Officerarna har enligt uppgift gjorts sig skyldiga till "allvarliga brister i den militära träningen och den dagliga verksamheten". I april skadades en ubåt allvarligt och var när att sjunka efter att ha kolliderat med en polsk ubåt. Östersjöflottans högkvarter ligger i den ryska enklaven Kaliningrad.

Jemen
2016-26 16-19
"Angripna från alla håll" i Jemens krig som i stort sett ignoreras av alla"
Gatorna är kusligt tysta i denna enklav nära gränsen på Freedom Square (Frihetstorget" där tusentals protesterande människor reste sig mot regeringen för fem år sedan.
På krigets ena sida befinner sig en allians av shiitiska houthu-rebeller som är lojala med den förre presidenten Ali Abdullah Saleh. De har intagit huvudstaden Sanaa och konttrollerar norra hälften av landet.
På krigets andra sida är regeringen, uppbackad av USA, Saudiarabien och andra makter i regionen. Saudiarabiens sunni-muslimska monarki som är kritiska till houthierna som allmänt tros ha uppbackning av rivalen Iran. Minst två tusen grupper som kollektivt kallas Moståndsrörelsen ingår i ett löst förbund mot houthierna och Salehs trupper. Däri ingår några som har band till AQAP (Al-Qaida på Arabiska halvön).
Jemen, Mellanösterns fattigaste nation, härbärgerar vitala oljeleder i Röda havet

Terrorism, USA
2016-26 20-21
"Jag är trött på ondskan"
I slutet av oktober fick FBI ett ovanligt e-brev från en ung man vid namn Mohimanul Alam Bhuiya. Bhuiya, då 25 år, hade anslutit sig till IS. Men nu var Brooklynbon desperat och sökte efter en väg ut. Han ville att FBI skulle rädda honom. En vecka senare lyckades han fly tillbaka till USA där han omedelbart blev gripen och åtalad för att aktivt ha stött IS och genomgått deras militära utbildning. Han erkänne sig skyldig och riskerar ett 25-årigt fängelsestraff. Under studierna trodde han att han hade något stort inom sig. Han ville bli en superhjälte.

'I am fed up with this evil': How an American went from Ivy League student to disillusioned ISIS fighter"
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/i-am-fed-up-with-this-evil-how-an-american-went-from-ivy-league-student-to-disillusioned-isis-fighter/2016/06/29/155e777e-3e07-11e6-80bc-d06711fd2125_story.html

http://hotair.com/archives/2016/06/30/american-daesh-sought-rescue-from-fbi-and-complete-exoneration/

Ryssland, Turkiet
2016-26 22-23
"Turkiets försök att bli sams med Ryssland, liksom med Israel alldeles nyligen, är en del av Ankaras satsning på att stärka sina relationer med så många som det går, i en region som skakas av det syriska inbördeskriget och shiitiska Irans ökade inflytande. Turkiet behöver reparera sina skadade relationer för att stärka den nationella säkerheten.
Kriget i Syrien har skapat en fristad för en terrorgrupp som upprepade gånger attackerat "mjuka" mål i Turkiet och hundratusentals syriska flyktingar har strömmat in i Turkiet.
Samtidigt har Iran befriats från flera år av ekonomiska sanktioner och internationell isolering och försöker nu att återställa sitt regionala ledarskap genom att pressa tillbaka sunnimuslimerna i Saudiarabien. Teheran har aktivt backat Bashar al-Assads regim i det syriska kriget och stödjer grupper i Jemen som strider mot saudierna.
Turkiets främsta motiv till försoning med Ryssland är att hindra Iran från att utvidga sitt inflytande i Mellanöstern.

Polen, Media
2016-26 24-25
"Både medarbetare och tittare lämnar"
Bara tolv dagar in på det nya året föll bilan över Piotr Maslak som hade arbetat för den polska statstelevisionen i åtta år. Med hänvisning till "olika synsätt" meddelade hans nya chef på den polska statstelevisionen att det inte längre fanns några möjligheter att samarbeta. Maslak, 40, höll med. Han säger att han är "stolt över att ha blivit den första" som fått packa ihop sedan den konservativa regeringen tillträdde i Polen för sju månader sedan. Sedan dess har åtminstone 163 personer - bland dem Polens mest framstående nyhetsankare och reportrar - antingen fått sparken eller slutat hos den statliga tv-kanalen, enligt polska Jounalistförbundet.

Venezuela
2016-26 26 -29
"Maten tryter i Venezuela"
Invånarna stormar matbutiker och attackerar lastbilar. I mörkret ser stormarknaden ut som alla andra, en hangar med metalltak bredvis en bullrig motorvägsavfart. I skuggorna kring byggnaden sover hemlösa. Nu har kampen om mat börjat i landet. De fattiga pallar mangofrukter från träden och kämpar för att överleva.
Den långa ekonomiska nedgången i landet med världens största oljekällor är nu på väg mot en humanitär nödsituation. Under de senaste två åren har oljepriset halverats till under 50 dollar per fat. 87 % av befolkningen säger att de inte har tillräckligt med pengar för att köpa mat.

Sydsudan
2016-26 30
"Världens nyaste land är för fattigt för att fira sin självständighetsdag"
Sydsudan, världens nyaste land, har meddelat att självständighetsdagen inte kommer att firas i år. Varför inte? Landet har helt enkelt inte råd.
Vi beslutade att inte fira självständighetsdagen den 9 juli eftersom vi inte vill spendera så mycket pengar, sade informationsministern Michael Makuei Lueth till reportrar, enligt Al Jazeera. "Vi behöver använda de små medel till andra saker".
Sydsudan blev självständigt från Sudan den 9 juli 2011, efter ett blodigt inbördeskrig med Sudans norra arabiska del som pågått i årtionden.
Ekonomin har drabbats hårt av de låga oljepriserna.Världsbanken har kallat Sydsudan för "världens mest oljeberoende land". Valutareserven antas bara räcka en månad till.
Trots att fred råder sedan förra året har veteranpolitikern Ali Tamim Fartak bildat en islamisk, fundamentalistisk grupp som stridit mot regeringsstyrkor.

" The world's newest country is too broke to celebrate its independence day"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/07/01/the-worlds-newest-country-is-too-broke-to-celebrate-its-independence-day/

Se också:
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/06/30/the-u-n-says-south-sudanese-soldiers-gang-raped-girls-and-then-burned-them-alive/
"The U.N. says South Sudanese soldiers gang-raped girls and then burned them alive"

16-05-21
Tidigare bloggar om Sydsudan: 2014-07-24, Den unga men redan svårt sjuka staten, 2014-01-18, Gamla sår fick elden att flamma upp, 2012-04-23, Krigstrummorna ljuder i Sudan, 2012-03-13, Sydsudan: FN kräver slut på våldet, 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.
Läs mer om Sydsudans etniska sammansättning, och om Aktuell Politik.