Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 08

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07        

Spanien, terrorism
2016-08 4-6
"Yttrandefriheten inskränks i ett Europa som fruktar terror"
Under karnevalen i Madrid i februari spelades det dockteater på ett torg. Scenen visar en polis som försöker fånga en häxa. Dockpolisen höll upp en liten skylt med falska anklagelser mot häxan, med en ordlek som kombinerade terroegruppen al-Qaida och den baskiska separatistgruppen ETA. Arga föräldrar klagade och den verkliga polisen ingrep.
de två dockteaterspelarna greps och kan nu komma att dömas till så mycket som sju år i fängelse, anklagade för att ha hyllat terrorism och hat. Den vidgade tillämpningen av antiterrorlagar på yttranden sträcker sig även utanför Spanien. Även Frankrike har skärpt påföljderna efter attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Storbritannien, Handel, EU
2016-08 7
"Brexit tredubblar risken för lågkonjunktur i Storbritannien"
Längtar britterna efter en ny lågkonjunktur? Ekonomer säger att valet att lämna EU dramatiskt skulle öka risken för Storbritannien. Deltagarna i en opinionsundersökning har svarat att sannolikheten för en nedgång i ekonomin ökar till 40 % om britterna röstar för "brexit". Ett utträde skulle leda till en del osäkerhetseffekter som skulle minska tillväxten väsentligt. Det kan minska Londons roll som ett internationellt nav för företag och finansväsende.

Flyktingpolitik, Frankrike
2016-08 8-9
"Se upp - nu lämnar ni Europa!"
Snart kommer det olagliga flyktinglägret i Calais att tömmas. Men vid sidan av den så kallade Djungeln finns det vid Engelska kanalen fler läger - och där är förhållandena ännu värre. I flyktinglägret Grande-Synthe utanför den franska hamnstaden Dunkerque bor nu mellan 1300 och 1500 människor av vilka omkring 80 % är kurder eller irakier. Ett tiotal lyckas varje natt ta sig till Storbritannien via färjorna från Dunkerque. Den fransk regeringen betraktar männisorna i lägret som genomresande. Myndigheternas bidrag inskränker sig till att placera en handfull poliser framför lägret.

Libyen, Monarki
2016-08 10-11
"Återinför monarkin!"
Det övergivna kungliga palatset, gömt bakom låsta grindar och en igenväxt trädgård, står som ett monument över Muammar Gaddafis avskaffande av den libyska monarkin.
Gadaffi avsatte landets kung Idriss i och med statskuppen 1969. Kungen dog 1983 i Kairo.
Nu har landets hemliga rojalister trätt fram och kommit med ett radikalt förslag: Återinför en form av monarki, åtminstone temporärt, så att libyerna kan sluta upp bakom en rspektingivande fadersfigur och åter bygga upp en splittrad nation. Libyen är idag splittrat mellan rivaliserande miliser som ständigt tävlar om dominans. Ett parlament i Tripoli i väst och ett annat i Tobruk i öst. Samtidigt som oljepengarna, Libyens dominerande källa till rikedom börjar sina.
Rojalisterna hoppas på en förga känd kronprins, nämligen Mohammed el-Senussi, kung Idriss brorsonson. Han har emellertid konkurrens i form av en kusin, prins Idris al-Senussi, affärsman bosatt i Italien.
Det gäller att handla snabbt , menar FNs sändebud, Martin Kobler, om sex månader kan ISIS ha tagit över hela landet.

"A Radical Idea to Rebuild a Shattered Libya: Restore the Monarchy"
http://www.nytimes.com/2016/02/25/world/middleeast/a-radical-idea-to-rebuild-a-shattered-libya-restore-the-monarchy.html?_r=0

USA
2016-08 12-13
"Domare Scalia tillbringade sina sista timmar med medlemmar i hemlig orden"
När domaren Antonin Scalia avled på en ensligt belägen ranch i västra Texas var han tillsammans med högt uppsatta medlemmar i ett exklusivt ordessällskap för jägare, International Order of St Hubertus, ett österrikiskt ordenssällskap med rötter i 1600-talet.
Information om namnen på de 35 andra gästerna och domare Scalias relation till dessa , har efter domarens död den 13 februari döeblivit okänd.
Flera av männen är medlemmar i International Order of St Hubertus. Ägaren av ranchen, Cibolo Creek Ranch, John Poindexter och C. Allen Foster, en framstående advokat i Washington, som flög till ranchen i ett privatflygplan tillsammans med Scalia, har båda ledande poster inom ordenssällskapet. Scalia hade avböjt säkerhetsvakter under tiden på ranchen.
Det var John Poindexter som fann domaren död i sin säng.
Myndigheterna säger att FBI har avböjt att utreda Scalias död efter att de fått höra av sheriffen att han dött av naturliga orsaker.

http://www.vocativ.com/news/290321/inside-scalias-very-very-weird-secret-hunting-society/Inside Scalia's Very, Very Weird Secret Hunting Society
This exclusive club has everything: obscure rules, mysterious members, and weapons

Saudiarabien, Syrien
2016-08 14-17
"Jag tror inte att ett tredje världskrig bryter ut i Syrien"
En intervju i der Spiegel med den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir, en slank, älskvärd 54-åring. Han uttrycker fortsatt stöd för ett regimskifte i Syrien och önskar att rebellgrupperna där utrustas med luftvärnsrobotar, som skulle kunna ändra maktbalansen i det pågående kriget. Saudiarabiens övergripande mål är att få Bashar Assads regim att falla i Syrien. Han måste lämna makten redan i början av fredsprocessen. Om inte så måste kriget fortsätta så att Bashar Assads besegras militärt.
Iran måste sluta med sin sekteristiska politik innan våra relationer med dem kan bli normala.
Och västvärlden ska sluta upp med att klaga på Saudiarabiens rättssystem.

Sport
2016-08 18-19
"FIFA under attack antyder att man vill förändra sig"
Fotbollens internationella ledning använde sig förra fredagen av ett val i ett försök att bryta med det förflutna. FIFA (Fédération Internationale de Football Association) valde en ny president, schweizaren Gianni Infantino, tidigare generalsekretetare för UEFA (the Union of European Football Associations), samtidigt som man godkände förändringar i denna mångmiljardorganisation som enligt amerikanska myndigheters utsaga förra året är fylld av brottslingar.
En kommitté på 13 personer har ägnat fyra månader åt att utforma de nya riktlinjerna. De nya reglerna kommer bland annat att begränsa ordförandens tid vid makten till tre fyraårsperioder, kräva att hans och andra ledares lön offentligt redovisas och att 6 kvinnor ska ha ledande uppgifter. FIFAs reformer kommer att genomföras inom 60 dagar.

USA, Åsikten, Washington Post
2016-08 20-21
"Kristna röstar på Trump eftersom de är trötta på att förlora"
Donald Trump vann de vita kristna rösterna i South Carolinas och Nevadas primärval.
Religiösa konservativa har förlorat en hel del på sistone. Detta har skapat en upprorisk stämning. Dagens kristna väljare är mer välutbildade och ekonomiskt mer framgångsrika än de senaste generationerna. Gruppen misstänker att det republikanska partiet ledare inte ser någon framtid för dem i USA. De har blivit fösta åt sidan av dagens mer kulturorienterade politik. Social konservatism är inte längre inne för partiet. Det passar inte partiets nya varumärke. Nu vill de socialt konservativa väljarna slå tillbaka.

Iran
2016-08 22
"Dubbla segerbudskap efter lyckat val i Iran"
En dag efter det att valresultaten i huvudstaden kunde visa att reformister och moderata kandidater, allierade med president Hassan Rouhani, storslaget hade vunnit, rapporterade statlig television om en triumf för de kraftigt konservativa.
I Teheran röstade stora delar av den urbana medelklassen på moderata och reformvänliga kandidater allierade med president Hassan Rouhani. Irans åtta största städer har mer än hälften av landets befolkning men bara 57 av 290 platser i parlamentet.
Det var två val, förutom parlamentet valdes också ett mäktigt klerikalt råd.

Narkotikapolitik
2016-08 23-25
"Häv förbudet!
Kofi Annan om varför det är dags att legalisera droger.
Droger är farliga, men den nuvarande drogpolitiken är ett ännu större hot, menar Kofi Annan. "Detta på grund av att bestraffning prioriteras framför hälsa och mänskliga rättigheter. Det är dags för lagar som sätter liv och säkerhet i främsta rummet", säger FNs före detta generalsekreterare Kofi Annan.
Vi behöver vidta fyra viktiga åtgärder.
Först måste vi avkriminalisera eget bruk av narkotika.
För det andra måste vi acceptera att en drogfri värld är en illusion. Och fokusera på att minska de skador som drogerna leder till.
För det tredje behövs det reglering och utbildning i stället för ett totalförbud. En legalisering och reglering kan ge stora skatteintäkter.
Det är dags att erkänna att droger är oändligt mer farliga om de hamnar i händerna på kriminella som inte bryr sig om hälsa och säkerhet. Laglig reglering skyddar däremot hälsan, menar FNs före detta generalsekreterare Kofi Annan.

Samhälle
2016-08 26-27
"Den förbryllande orsaken till varför många unga inte äter flingor längre!
Få maträtter är så enkla att tillaga som flingor. Det krävs inte mycket mer än att hälla något (en flingsort du gillar) i en skål och sedan hälla i något annan (mjölk av någtot slag) i en skål.
Trots detta är inte flingor bekvämt nog för dagens ungdomar.
Ungefär 40 % av millenniegenerationen som hade tillfrågats av Mintel i en rapport från 2015 uppgav att flingor var ett besvärligt frukostalternativ eftersom man var tvungen att diska efter att ha ätit det.
Flingförsäljningen har rasat med nästan 30 % de senaste 1 åren. Många människor i USA äter frukost någon annanstans än hemma.
Familjerna arbetar mer än någonsin. Idag försörjs nästan två tredjedelar av alla hushåll av två arbetande föräldrar.
En undersölkning som Braun Reserach genomförde 2014 fann att 82 % av de tillfrågade föräldrarna fick hjälpa till hemma som barn. Men bara 28 % krävde att deras egna barn skulle hjälpa till.

Teknik, Medicin
2016-08 28-29
"Hoppfulla kardiologer tror på reservdelar från 3D-skrivare"
I framtiden kan kirurger ha möjlighet att reparera ditt skadade hjärta med hjälp av reserevdelar som är anpassade för just din anatomi. Därmed slipper du donationslistor och immunosuppresiva läkemedel.

Teknik
2016-08 30
"En dyr superbil som ingen efterfrågat och ingen behöver"
Ur vägen Tesla. Nu har ett nytt alternativ dykt upp för förare som längtar efter en absurt snabb elbil - Concept One från den kroatiska biltillvekaren Rimac Automobili.
Den accelerar från noll till 100 km/h på 6,2 sekunder och har en toppfart på 355 km/t.
Concept One vänder sig till de rikaste av de rika. Den kommer att kosta 933 000 dollar och endast åtta stycken kommer att tillverkas.