Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 42

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41     

Flyktingpolitik
2016-42 4-7
"Nya murar och gränskontroller i globaliseringens skugga"
För en generation sedan kom globaliseringens och med ens blev världen mycket mindre. Länder som var sammankopplade tack vare handel och teknik började sudda ut gamla gränser. Men idag byggs nya murar på grund av ökande migration, följderna av olika krig och det växande terrorhotet.
Idag finns 63 gränser där murar ell stängsel separerar grannländer antalet är nästan fyra gånger större än för 15 år sedan. De flesta av de nya murarna byggs inom EU som till alldeles nyligen var nästan gränslös.
Kombinationer av ett stängsel i Ungern, ett avtal mellan EU och Turkiet om att hindra flykt över Egeiska havet och samverkan mellan Ungern och andra länder att stoppa rutten via Balkan har resulterat i att många migranter sitter fast i den grekiska gränsstaden i Idomeni.

Ryssland
2016-42 8-9
"Vladimir älskar det civila samhället - så länge han kontrollerar det."
(Analys i Washington Post av Olesya Zakharova)
Den ryska regeringen har de senaste åren ökat pressen på Icke-statliga organisationer, s k NGOs. Många har stämplats som utländska agenter - dvs bedragare som verkar för Rysslands fienders intressen. Men samtidigt har det kommit nya statliga program avsedda att gynna det ryska civilsamhället som skatteförmåner för frivilligorganisationer. Dessa ges till de "socialt orienterade" organisationerna som inte ses som ett hot av regeringen. Det förväntas av dem en ovillkorlig lojalitet och och att de underkastar sig regeringens politik.

Skottland, miljö, Energi
2016-42 10-12
"I Skottland finns en gnutta hopp om en framtis med ren energi"
Den sjunde augusti i år, var tilloch med för blåsiga Skottland, en i synnerhes stormig dag. Hårda vindar svepte in över de gröna vidderna på det skotska höglandet. Träd föll, båtar dränktes och arrangörer tvingades ställa in matfestivaler och konserter. Mett mitt under stormens förödelse hände något avgörande för den tysta energirevolutionen. För första gången någonsin genererade landets vindkraftverk tillräckligt med elektricitet för att försörja hela Skottland.
Skottlands främsta förnyelsebara energikälla är landets hemska väder! Mer än hälften av landets electricitet kommer från kolfria källor som sol, vind och vatten. Landets mål är 100 % senast 2020.

Thailand
2016-42 13
"Thailand kan bli instabilare utan kung Bhumibols enande kraft"
(Analys i Washington Post av Max Bearak)
Ända sedan Bhumibol Adulyadej ärvde tronen 1946 och blev kung av den thailändska Chakridynastin har politiken i Thailand varit splittrad. Kungen var under sina 70 år på tronen den som höll samman det thailändska folket.
De politiska striderna har intensifierats de senaste åren. Bhumibol var på militärens sida i de två senaste kupperna som störtade medlemmar ur den mäktiga Shinawatra-familjen. Bhumibols son, karriärsoldaten Vajiralongkorn, utsågs till efterträdare av juntaledaren och premiärministern Prayuth Chan-o-cha efter kungens död. Sonen har varit föremål för skandalösa rykten.

Slovakien, Östeuropa
2016-42 14-15
"Europas högerpopulister har attackerat mig"
(Åsikten i The New York Times av Alena Krempaska, chef på Human Rights Institute, en människorättsorganisation i Bratislava).
Tidigare kände jag mig alltid säker i Bratislava, huvudstad i Slovakien. Fyra timmar innan jag blev attackerad hade jag deltagit i en demonstration mot korruption. Igor Matovic äntrade scenen. Han är ledare för partiet "Vanligt folk". När han stod på scenen hånade han mig och en annan HBTQ-aktivist och kallade agenter för socialdemokratiska Smer. Senare samma kväll ble jag nedslagen och kallades "smutsig Smer-hora". Matovic parti vann 11 % i parlamentsvalet i maj. I samma val fick det islamofobiska partei "Vi är en familj" 5 % och "Vårt Slovakien" , med nynazistiska rötter, 8 % av rösterna.
Det finns liknande tendenser i andra länder. I Tjeckien har under det senaste året nya antimuslimska , "hatiska" politiska partier börjat växa i landet. I Ungern har premiärminister Viktor Orban, ledare för partiet Fidesz, byggt staket för att hindra flyktingar samtidigt som partiet Jobbik som är Orbansstörsta motståndare, fick 20 % av rösterna i förra valet.
I Polen driver partiet Lag & Rättvisa, som valdes för ett år sedan, en radikal socialkonservativ agenda.
De som röstar på dessa partier för det för att de letar efter ett alternativ till de etablerade mittenpartierna. Den postkommunistiska ekonomiska drömmen har gjort många fd DDR-medborgare bevikna.

Saudiarabien
2016-42 16-19
Saudiarabien försöker få fart på ekonomin"
Ingen mindre än kung Salmans son, vice kronprins Mohammed bin Salman, har lyft fram mejeriet Almarai som en modell för landet som förösker vänja sig av med sitt oljeberoende. Men även den behöver energi och den är inte längre billig. Låga oljepriser och ett allt dyrare krig i Jemen har öppnat ett slukhål i den saudiska budgeten och tvingat regeringen att revidera det sociala kontraktet samtidigt som man försöker diversifiera ekonomin. Men detta medför stora risker för den 31-årige vice kronprisen, som har satsat sitt rykte på att omvandla ekonomin. Landets oljeintäkter per capita är mycket lägre än i små stater som Qatar ochn Kuwait.
Kronprins Mohammeds ekonomisa reformplaner har skakat om nationen vars medborgare länge varit bortskämda med en livsstil som garanteras av staten.
Budgetunderskottet blev nästan 100 miljarder dollar förra året. Landets valutareserv har sjunkin med en fjärdedel sedan oljepriset började falla. Landets ekonomi kan braka ihop inom 2-3 år.

Turkiet
2016-42 20-21
"Att lära sig att leva utan frihet"
(Kommentar i The Washington Post av Asli Aydintasbas, journalist som skriver för tidningen Cumhuriyet i Istanbul, samt gästande skribent på Washington Posts Global Forum))
Efter kuppen perioden håller på att bli en mardröm i Turkiet. Det misslyckade kuppförsöket har utlöst en hittills aldrig skådad nivå av maktfullkomlighet i Turkiet, med omfattande nerslag mot oliktänkande och attacker mot yttrandefriheten. Regeringen har infört undantagslagar vilket innebär att man kan kringgå parlamentet. Nu styrs landet med hjälp av dekret och frihetsberövande som utan rättslig prövan kan pågå i upp till 30 dagar. Mer än 100 journalister har fängslats.

Irak, terrorism, IS
2016-42 22-23
"Offensiv mot Islamiska staten i Mosul kan sluta i kaos"
De militära planerna för att driva ut Islamiska staten från staden Mosul är på plats. Men en brokig blandning av styrkor som kämpar mot militanterna kan fördröja striderna eller ge upphov till separata konflikter. Många av dem som kämpar i kriget är bittra rivaler med konkurrerande intressen. Det finns till och med assyriska kristna ochyazidier som har sina egnanbeväpnade miliser i området. Den turkiska presidenten hävdar att Turkiet har en skyldighet att försvara de etnisk turkmenerna i Mosul med hänvisning till deras nära kulturella band.
Sedan juli 2014 har terrorgruppen Islamiska staten kontrollerat staden Mosul.

Vietnam, Kina, Handel
2016-42 24-25
"Vietnam på väg att ta över Kinas industrijobb"
För några år sedan född Nguyen Thi Dung upp kycklingar och odlade ris i ett av Vietnams allra fattigaste områden där han knappt förmådde försörja sig och sin familj. I år räknar han med att tjäna mer än en av landets välavlönade aktiemäklare. Vad har hänt? Svaret är Samsung.
Den sydkoreanska elektronikjätten flyttade till risfälten i Bac Ninh-provinsen i norra Vietnam och började tillverka smarta mobiltelefoner för sju år sedan. Den senaste exporten från Vietnam är företagets nya Galaxy Note 7-telefoner och tillhörande batterier.
Samsung och dess dotterbolag har byggt en industristad med 45000 unga arbetare och hundratals utländska underleverantörer. Provinsens BNP per capita ökade till ter gånger det nationella genomsnittet.
Flytten från risfältet till fabriken ger lantbrukaren högre lön, sociala förmåner som pension och sjukpenning och stabil inkomst, och gratis semesterresor med företaget.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-05/samsung-turns-vietnam-s-farmers-into-bigger-earners-than-bankers
"Samsung Turns Farmers Into Bigger Earners Than Bankers"

Zimbabwe
2016-42 26-27
"Zimbabwes regering har gjort landets flagga olaglig"
Den zimbabbwiska parlamentsledamoten Trevor Saruwaka har nåtts av goda nyheter: En domstol har just friat honom från anklagelserna att ha "ordnat en sammankomst med avsikt att främja offentligt våld, störa freden eller annan sekterism". De allvarliga anklagelserna rörde han deltagande i en demonstration i september som hårdhänt skingrades av myndigheterna. Det styrande partiet ZANU-PF har förbjudit medborgarna att använda flaggan utan regeringens tillstånd. Att vira in sig i den nationella flaggan kommer att betraktas som en omstörtande verksamhet.

Rwanda, Handel
2016-42 28-29
"I Rwanda kommer livräddande blod från himlen"
Drönare som är lastade med livräddande blodleveranser till isolerade sjukhus på landsbygden svävar nu genom luftrummet över Rwanda.
Det Kalifornien-baserade företaget Zipline väckte viss uppståndelse med sina planer på att transportera medicer till avlägsna samhällen med hjälp av drönare. Zipline har också avsikt att leverera medicinska förnödenheter till andra isolerade områden som reservat och öar.

Historia, Kultur, övrigt
2016-42 30-31
"Äldsta kartan över New York värderas till tio miljoner dollar"
Det är en tisdag i mitten av oktober. På golvet i ett tomt kontor i området Upper Side på Manhattan ligger den dyraste kartan somnågonsin har lagts ut till försäljning. Det handlar om tio miljoner dollar.
Kartan som ritades av en genuesisk kartograf vid namn Vesconte Maggiolo, är en av de första avbildningarna av Amerikas östkust. Det är en av de äldsta att avbilda Ferdinand Magellans resa, säger bokhandlare Daniel Crouch, om den portugisiska upptäckaren vars expedition var först med att segla runt jorden. Kartan är 204 cm lång och 91 cm hög och ritaf på en veläng bestående av sex getskinn och är naturligtvis galet felaktig.