Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 04

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03          

Storbritannien, Brexit, USA
2017-04 4-5
"Den nya speciella relationen"
Storbritanniens premiärminister Theresa May, som kämpade för att bli den första utländska ledaren att träffa president Donald Trump, verkar hoppas på att ett frihandelsavtal med USA ska göra utträdet från Europeiska unionen lättare att främja hennes nya "globala Storbritannien". Trump verkar tro att ett stärkande av "den nya speciella relationen" med London kan kompensera för västerländska institutioner som Nato. Om så är fallet är båda desinformerade. London kan nämligen inte underteckna ett handelsavtal med något annan land innan EU-utträdet är fullbordat. Detta kommer att ta minst två år.

USA
2017-04 6-7
"Trump kan inte ensam fatta beslut om gränsbarriären"
President Donald Trump kan inte bygga den utlovade muren längs USAs gräns mot Mexiko bara genom att underteckna en exekutiv order som han gjorde i förra veckan. En order som gav den nye inrikessäkerhetsministern, John Kelly order att "omedelbart planera, designa och bygga en fysisk mur längs USAs sydliga gräns". Och dessutom "formulera långsiktiga finansieringskrav".
Konstruktionen av muren måste först godkännas av kongressen, påpekar både experter och representanter för förra regeringen. Han måste först ha ett kongressbeslut på minst 20 miljarder dollar.
Dessutom är muren ett jätteprojekt med enorma tekniska problem och miljöproblem, tvister med jordbrukare och andra som inte vill avstå sin mark.Muren ska löpa genom ödsliga ökenområden i Arizona och längs olika vattendrag.

USA
2017-04 8-11
"Tumultartade tider"
Den politiska osäkerheten i världen har fördubblats.
Stanford-ekonomen Nicholas Bloom, 43, talar i en intervju med Der Spiegelm om den ökade politiska osäkerheten som har uppstått till en följd av Donald Trumps valseger och britternas beslut att lämna Europeiska Unionen.
Indikationerna som vi använder för att mäta politisk osäkerhet har aldrig varit så höga som idag. Uppsvinget för populistiska partier såsom Femstjärnerörelse i Italien och Nationella Fronten i Frankrike har skakat om oss.
Minskad ekonomisk tillväxt och ökad ojämlikhet leder till ökad osäkerhet. Populister drar fördel av detta.
Ett globalt index visar hög grad av osäkerhet 1998 i samband med ekonomiska kriser i Ryssland och Asien, 2001 efter attacken den 11 september, 2003 efter invasionen av Irak, 2008, global finansiell kris, 2011 Eurokrisen, 2005 Flyktingkrisen i Europa och allra högst 2007 Brexit och valet av Trump i USA.

Italien
2017-04 12
"Domslut ökar chansen för nyval i Italien"
Italien har kommit ett steg närmare att hålla nyval i år. Författningsdomstolen beslutade om ändringar i valsystemet och sa att den nya lagen kunde tillämpas omedelbart - till den förre premiärministern Matteos Renzis glädje. Hans parti, Det Demokratiska partiet vill att nyval ska hållas så snart som möjligt.
Det italienska etablissemanget oroar sig för att det populistiska partiet Femstjärnerörelsen kan vinna majoritet i underhuset om de får ett toppresultat i valet och därmed kunna utlysa en folkomröstning om Italiens medlemsskap i EMU.

Kina, USA
2017-04 13-15
"Miljarder goda skäl för Trump att inte bråka med Kina"
USAs president Donald Trump, har upprepade gånger angripit Kina gällande allt från handel till Taiwan för att pressa sin kinesiska kollega, Xi Jinping, att ge vika. Detta är en riskabel taktik som kan leda till bakslag och ytterligare försvårs eventuella uppgörelser länderna emellan.
Kina har 1300 miljoner invånare. Kinas ledare ägnar mycket energi åt att väcka allmänhetens stolthet över landet och understryka vikten av nationell enhet. Trumps mästrande ton gentemot Kina kan mycket väl förstärka nationalismen i Kina. Om kineserna får intryck av att Trump spelar översittare mot Xi förväntar sig folket ett mycket kraftfull svar.
Kina har än så länge reagerat måttfullt på Trumps utspel.

USA, Europa
2017-04 16-17
"Europa är mer beroende av USA än vad det vill erkänna"
Merkel antyder gärna att Europa inte behöver USAs stöd för att spela en huvudroll på världscenen. Men en närmare titt på transatlantisk handel, militärt samarbete och lobbyverksamhet avslöjar att "den gamla världen" fortfarande är mycket beroende av USA - kanske mer än vad somliga européer, däribland förbundskansler Merkel, vill erkänna. USA och EU är varandras största handelspartner och den totala handeln dememellan ökade med 50 5 under det gångna decenniet. Amerikanska företag är de mest aktiva lobbyisterna i Bryssel. I vissa europeiska länder är drygt 80 % av alla filmer som visas i TV amerikanska.

Irak, IS, terrorism
2017-04 18-21
"Kriget mot IS"
Kampen om Mosul har efter tre månader av strider gått in i en ny fas. Men Islamiska Statens stora arsenal av bilbomber och självmordsvästar har ännu inte förbrukats och majoriteten av den civila befolkningen är fortfarande fångade i staden. Många av Mosuls invånare som har lyckats fly har sökt skydd i lägren i utkanten av Ninevah-provinsen och i irakiska Kurdistan.
De jihadister som fortfarande är kvar i den östra delen av Mosul har stannat kvar för att kriga in i döden. De irakiska soldaterna sköt jihadisterna metodiskt en efter en.

Ryssland
2017-04 22-23
"Rysslands konsumtionsmönster stämmer inte överens med verkligheten"
Den ryska konsumentefterfrågan minskade kraftigt i samband med en recession. Detta kommer att ta tid att förändra. Hushållen fortsätter att vara sparsamma samtidigt som rubelns värde kraftigt stiger och en historiskt låg inflattonstakt stärker köpkraften.

USA, Mexiko
2017-04 24
"Ett onödigt handelskrig"
Förhållandet mellan USA och Mexiko har varit starkt och gynnat båda länderna. Nu, under den första veckan av sin mandatperiod och utan anledning, verkar president Trump var fast besluten att ändra på detta.
Handel och investeringar mellan de två länderna skapar välstånd för båda nationerna och för otaliga amerikanska företag, arbetstagare och konsumenter. Alla dessa skulle skadas av ett handelskrig. Under de senaste åren har Mexiko mognat till en medelklassnation och strlmmen av mexikanerr mot norr har vänt.

Gambia
2017-04 25
"Höga förväntningar på Adama Barrow när han återvänder till Gambia som president"
Gambias president Adama Barrow har återvänt från grannlandet Senegal för att tillträda presidentämbetet. Hans föregångare har gått i exil efter att västafrikanska ledare hotat att avlägsna honom med våld.
Klockan fem på eftermiddagen, en vecka efter det att han svurits in på den gambiska ambassaden i Senegal, landade Barrow på flygplatsen i huvudstaden Banjul i Gambia.
Inför Barrows återkomst hade västafrikanska soldater placerats ut i Banjul, dagen efter det att Yahya Jammehh accepterat att gå i exil i Ekvatorial Guinea.

Japan, Samhälle
2017-04 26-27
"På Japans äldreboende är personalen lika gråhårig som de boende"
Japan anses vara ett "super-åldrande" samhälle. Mer än en fjärdedelav befolkningen är över 65 år, en siffra som kommer att stiga till 40 % år 2050. Medellivslängden är 85 år och det innebär att många japaner förblir relativt friska i cirka två årtionden efter pensionsåldern. Samtidigt har födelsetalen sjunkit till en bra bit under den nivå som krävs för att hålla befolkningen stabil.
Detta innebär att myndigheterna måste fundera över sätt att hålla seniorerna friska och aktiva längre, men också över hur man kan öka antalet arbetande för att lösa arbetskraftsbristen.
På vårdhemmet Cross Heart är mer än hälften av de 119 vårdarbetarna över 60 år och 15 över 70! Äldre vårdarbetare kan lättare relatera till jämnåriga och förstå saker som fysisk smärta eftersom de genomlever samma saker. Den främsta drivkraften för dem är själva aktiviteten och en känsla av gemenskapen.
I Japan kommer av nödvändighet äldre vårdgivare allt mer bli norm.
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/meet-the-youngsters-helping-solve-japans-caregiving-crisis-like-kunio-odaira-72/2017/01/28/d2525d0a-dce0-11e6-8902-610fe486791c_story.html?utm_term=.02d47339acff

Vatikanen
2017-04 28-30
"Den katolska orden "Riddarna av Malta" bildades på 1000-talet för att hjälpa kristna pilgrimer"
Tusen år senare drabbar påven och riddarna samman. Riddarna hävdar sin suveränitet gentemot Påven. Det började som ett personalbråk. Sedan följde en tvist om kondomer och påvlig oro över frimureelement inom organisationen. Frimurare är Vatikanen förkortning för anhängare av en sekulär moraluppfattning. Nu har det blivit ett fullskaligt krig genom ombud mellan påve Franciskus och de oppositionella traditionalisterna inom Vatikanen. Slagfältet är ett renässanspalats som flankeras av Jimmy Choos och Hermès skyltfönster på Roms mest exklusiva gata, Via dei Condotti. Nu har bråket eskalerat. Påve Franciskus kräver stormästaren Matthew Festing avgång.
Malteserorden är en bastion av katolsk tradition. Den grundades på 1000-talet av handelsmän från den italienska staden Amalfi för att hjälpa kristna pilgrimer i det heliga landet.