Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 12

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11       

Belgien, Flyktingpolitik, terrorism
2016-12 4-5
"Vi är belgare"
Förkrossade muslimer i ett land med redan etnisk och språklig delning.
Att bära slöja och att ha ett arabiskt klingande namn kan i Belgien ofte innebära arbetslöshet och ett misstänksamt bemötande från omgivningen. Många fruktar nu en ökad diskriminering från sina landsmän sedan explosionerna på flygplatsen och i tunnelbanan i Bryssel. Och att de tre gärningsmännen hade samma bakgrund som dem, dvs födda och uppväxta i Belgien.

Polen
2016-12 6-8
"Polens president förklarar sitt lands oroväckande vändning"
President Andrzej Duda, som valdes till president i maj, intervjuas av Washingtons Posts Lally Weymouth. I Polen är partiledaren Jaroslaw Kaczynski kanske den mest inflytelserika politikern, men Duda förklarar att han är en (numera) partilös president och Beata Szydlo är premiärminister. Båda har ett personligt ansvar för de frågor de arbetar med och fattar beslut om. Polen vill förstärka samarbetet med USA, gärna se mer närvaro av amerikanska trupper i USA och vill hjälpa syriska flyktingar men främst genom att skapa fred i Syrien.

Kuba, USA
2016-12 10-13
"Mötet mellan USA och Kuba"
President Obama är den förste amerikanske president på två hela generationer som besökt Kuba, vilket markerar slutet på flera årtiondens fiendskap mellan USA och Kuba.

Kuba, USA
2016-12 14-16
"Kuba hävdar att rasism försvann med revolutionen: Obama är inte så säker på det"
President Obama talade om sitt kenyanska ursprung. Han talade om att både USA och Kuba byggdes på bekostnad av slavar från Afrika. Han nämnde att hans föräldrars äktenskap för inte så länge sedan skulle ha varit olagligt i USA och han uppmanade kubanerna att beakta protestens kraft som ett sätt att uppnå jämlikhet. "Vi vill att vårt samarbete ska bidra till att lyfta kubander med afrikanskt ursprung, som har visat att det inte finns något som de inte kan gröa när de väl får chansen", sade han.

FN, Internationella brottmålsdomstolen, Kongo
2016-12 17
"Döms för krigsbrott i befälsansvar trots frånvaro vid de hemska brotten"
Internationella brottmålsdomstolen har dömt en kongolesisk politiker, Jean-Pierre Bemba, för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Domstolen anser att han har gjort sig skyldig till förödande aktioner som innefattar våldtäkt, mord och tortyr i Centralafrikanska republiken 2002 och 2003. Det var första gången som domstolen tillämpade principen om befälsansvar. Enligt domarna, som alla var kvinnor, är Bemba skyldig till att ha "misslyckts med att förhindra" brotten som begicks av hans underordnade och för att inte ha gjort något för att straffa dem.
Jean-Pierre Bemba är miljonär och affärsman från en prominent familj och var vicepresident innan han gick i exil efter att ha förlorat ett val 2006. Bemba greps vid ett besök i Belgien och försökte då hävda diplomatisk immunitet.

Belgien, terrrorism
2016-12 18-21
"Bröder är perfekta redskap för terrordåd"
Khalid och Ibrahim el-Bakraoui pekas ut som självmordsbombarna i de dödliga terrorattackerna i Bryssel. Utredare och kontraterrorismexperter ställs därmed inför en oroväckande och återkommande fråga: Varför visar det sig att så många terrorister är bröder? En ny studie visar att upp till 30 % av medlemmarna i terrororganisationer har släktband med varandra. Mia Bloom i sin bok "All in the family: A primer on terrorist siblings".
För terrororganisationer kan bröder vara idealiska rekryter. De påverkar varandrar och skapar en känsla av ett ideologiskt (religiöst) kall. De kontrollerar varandra och ser till att attacker genomförs. Syskon utgör också en enorm utmaning för polisväsendet. De lever i allmänhet under samma tak, de kan kontakt varandra utan mobiltelefoner - som polisen kan spåra, och de täta familjebanden hindrar andra i familjen att skvallra.
Av en undersökning 2014 analyserades 119 ensamma terrroristers beteenden. I nästan två tredjedelar av fallen visste familj och vänner om att personen i fråga ville begå ett våldsdåd.
Bloom varnar för att extremister nu kommer att försöka rekrytera hela familjer i Europa och antyder att det finns en risk att jihadismen utvecklas ytterligare. "Nu ser vi många syskon som utför attacker. Utvecklingen vi väntar oss gäller föräldrar och barn.

IT, teknik
2016-12 22-23
"Varför röstar vi inte via Internet?"
Man kan göra nästan allt på nätet. Men fortfarande sker de flesta politiska val enligt gamla metoder, trots att ny teknik gör det busenkelt att rösta via internet. En expert på området hävdar att det är politikerna som bromsar utvecklingen, därför att med internetomröstning följer hårdare konkurrens om de politiska mandaten. Om vi inför internetval kommer sittande politikers chans att bli omvalda att reduceras till cirka 50 %. Därför att ett internetval kommer att öka valdeltagandet.

Kina
2016-12 24-25
"Maos hemstad lockar turister med socialistiska kärnvärden och selfiepinnar"
Mitt bland de gröna kullarna i Hunanprovinsen i centrala Kina, i staden där den store Rorsmannen föddes och växte upp, ligger centrum för Kinas Röda Turism, en sektor som lever på nostalgi och minnesförlust. I staden Shaoshan finns mängder av detaljer om Maos barndom, hand favoritmat och berättelser om motgångar och triumfer under kommunistpartiets första tid.
Sedan Xi Jinping kom till makten 2015 har han snabbt konsoliderat sin ställning framför allt genom att luta sig tungt, om än selektivt mot den förre ledaren Mao och visat honom sin aktning t ex när det gäller Xis antikorruptionskampanj. Enligt Xi "pressade Maos kommunistparti fram en järndisciplin och byggde en stålmur mot korruptionen".

Mexiko, USA
2016-12 26-27
"Trump gick upp i rök på mexikansk folkfest"
Påsken ger mexikanerna tillfälle att hämnas sina fiender och ge misshagliga politiker en näsbränna. Varje år på påskaftons kväll samlas mexikanerna i gathörnen och på torgen för att avsluta Stilla veckan och sticka sina "Judas" i brand, en populär ritual i detta varma katolska land. En lämplig figur att bränna, menar många latinos, är en avbild av Donald Trump men även president Barack Obama med cigarr i munnen och en kubansk flagga i handen.
Judasbränningen är ett symboliskt sätt att besegra det onda, en kväll då man förintar fienden med hjälp av eld.

Teknik, IT
2016-12 28-29
"Starship Technologies vill släppa en armé av snälla robot-bud"
Inom ett år kan en armé av förarlösa trottoar-robotar börja rulla i landets huvudstad, om en rådsmedlem i District of Columbia får som hon vill. Cheferna i företaget Starship Technologies, med rötter i Estland och London, de leds av Skype-grundarna Ahti Heinla och Janus Friis.

Miljö
2016-12 30-31
"Hållbart mode av linne och hampa"
Nya material i klädtillverkning krävs när ett par jeans kräver 10 000 liter vatten för att bli till. 80 % av vattnet går till odlingen av bomull.
Vet du hur dålige dina jeans är för miljön? Eller hur mycket kemikalier som behövs för att producera ett par läderskor? Lyckligtvis finns det miljövänligare alternativ. Till exempel linne och hampa. De två växtarterna odlas i Europa och kräver inte mycket vatten, regn räcker, ingen konstbevattning behövs. Dock är hampajeansen dubbelt så tunga, absorberar mer vatten och tar lång tid att torka.