Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 20

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19    

Österrike
2016-20 4-5
"Vad betyder det för demokratin, när fel parti vinner valet?"
Objektivt är resultaten av rättvist genomförda val alltid korrekta. De uttrycker folkets fria vilja och ger majoriteten makten att regera. Detta är avsikten med fria, demokratiska val.
Valresultat är obehagliga eller impopulära beroende på vad man själv tycker.
Den tyska författningen innehåller ett skyff mot "fel" majoriteter. Författningsvidriga partier kan bannlysas. Ingen vet vad AfD skulle hitta på om det fick majoritet.

Österrike
2016-20 6- 7
"Det österrikiska presidentvalet blev en rysare. Högerpopulisten Norbert Hofer förlorade med en hårsmån mot den mer "rumsrene" Alexander van der Bellen"
Alexander van der Bellen, en 72-årig ekonomiprofessor och tidigare ledare för De Gröna, vann det österrikiska presidentvalet. Han besegrade sin rival, Norbert Hofer, hemmahörande på yttersta högerkanten, med mycket knapp marginal och betonade i sitt segertal, att han ska göra allt för att ena det splittrade landet. Han vann med 50,3 % mot 49,7. Det vari de stora städerna läs Wien som van derBellen vann, 61 5 röstade på honom.

Handel, FN, Nato
2016-20 8-9
"G7 varnar för svag global tillväxt"
Finanscheferna från världens mest utvecklade ekonomier, som nyligen samlades i Japan, uttryckte oro över att den globala tillväxten håller på att mattas av. De upprepade dessutom löftet om att avstå från att avsiktligt försvaga sina valutor, trots att Japan åter varnade om yenens kraftiga värdeökning.
Mot slutet av tvådagarsmötet belyste centralbankscheferna och finansministrarna riskerna som terrorism, flyktingströmmar, politiska konflikter och ett brittiskt utträde ur EU innebär.

Ukraina, Ryssland
2016-20 10-11
"Krimtatarerna är eviga syndabockar"
Drygt två har gått sedan Rysslands president Putin annekterade Krim och världen tycks blunda för vad som sker.
1944 deporterades fler än 230 000 krimtatarer, en majoritet av folkgruppen. Nästan hälften av dem dog till följd av denna etniska rensning. Krimtatarena, ett muslimskt, turkiskt folk, var starkt misstänkta i Stalins ögon.
Ryssland är nu i färd med att intensifiera förföljelsen av krimtatarerna, som utgör 12 % av Krims befolkning sedan Sovjetunionen 1989 gav dem som hade överlevt deporteringen tillåtelse att återvända till Krim.
Om krimtatarerna ska överleva måste regeringarna i väst göra mer för att hjälpa dem. Ett första steg är att erkänna folkgruppen som Krims infödda befolkning. Ukraina gjorde detta för två år sedan och sedan gjorde EU-parlamentet detsamma.

Terrorism, Irak
2016-20 12-14
"Skapa kaos i större städer"
Samtidigt som IS, Islamska Staten eller Daesh, tappar mark i Irak och Syrien bedriver man en motoffensiv långt borta från slagfältet genom attacker mot de livliga torgen och gatorna i Iraks huvudstad i ett försök att förvirra säkerhetstjänstens styrkor och ställa till kaos.
IS har utlöst ett blodbad i Bagdad under de senaste veckorna. De dödas kroppar har legat utspridda blnd brinnande butiker och grönsaksstånd efter att militanta IS-medlemmar genomfört fyra olika bombräder mot torgen. Vägspärrar har också angripits.
Avsikten anses vara att hindra varje offensiv för att återinta Iss starka fästen i Irak, Falluja och Mosul, genom att få säkerhetsstyrkorna att åter koncentrera sig på huvudstaden. IS har tappat 45 % av sitt territorium i Irak och 20 % i Syrien.

Italien, Kultur, Historia
2016-20 15
"Christoffer Columbus 523 år gamla brev återförs till Italien"
En stulen kopia av ett sällsynt brev från 1400-talet, skrivet av Christoffer Columbus, har återförts till Italien. Det visades upp under en ceremoni i Rom där den amerikanska ambassadören John Phillips och den italienska kulturministerna Enrico Franceschini deltog. Det kallas för "Plannck II", uppkallad efter den Rom-baserade boktryckare som gav ut det 1493. Det fanns tidigare i ett bibliotek i Florens innan det blev stulet och ersatt med en förfalskning på 1950-talet. Först 2012 upptäcktes detta. En efterföljande amerikansk-italiensk undersökning har lett till att det äkta dokumentet nu har överlämnats.

Kina
2016-20 16-21
"Röster om kulturrevolutionen"
När Mao Zedong ville befästa sin kontroll över kommunistpartiet satte han igång ett decennium av kaos och plåga i Kina. Femtio år senare påverkar följderna av den tiden fortfarande alla nivåer i samhället.
The New York Times har, på engelska och kinesiska, bjudit in sina läsare på nätet och bett dem att dela med sig av sina familjers berättelser om hur de har påverkats av kulturrevolutionen. Här är deras berättelser med egna ord.
Under kulturrevolutionen var processer där människor anklagades för politiska brott, utsattes för offentlig förnedring och blev föremål för verbala och fysiska övergrepp av en folkmassa vanligt förekommande.

Handel, Teknik, Chile
2016-20 24-25
"Försäljningen av elbilar gör litium mycket värdefullt"
Chile med en av världens största fyndigheter tappar merknaden på grund av internt bråk.
Elbilsrevolutionen är här och Chile försöker öka litiumproduktionen eftersom industrin behöver litium till batterier. Eller snarare:landet skulle ha gjort det om det inte vore för en bitter dispyt mellan regeingen och en före detta svärson till en militärdiktator. Företaget SQM styrs av Julio Ponce, som tidigare var gift med dottern till Augustu Pinochet.
När Chiles regering beslutade att dra in licensen för SQM flyttade till Argentina. Skälet var att Chile ville ha företag som samverkade med statliga företag.
Tesla förbereder en massproduktion av den batteridrivna bilen Modell tre. Efterfrågan på litium, som också används i mobiltelefoner, har rusat i höjden.

Kina
2016-20 26-27
"Betalda av staten eller naiva "troende?"
Kinas troll pumpar ut 488 miljoner glada tillrop och stöd för regeringen. De utgör den mest hatade gruppen i Kinas cyberrymd. De är enligt sina ideologiska motståndare "rabiat okunniga", enträgna att "blanda sig i allt" och uppträder som om de vore "talesmän för landet". De kallas för "50-centare", därför att de påstas få 50 kinesiska cent för varje inslag i sociala medier.
En amerikansk forsknings rapport menar emelletid att de inte alls får betalt utan skriver sina inlägg helt frivilligt och menar precis vad de säger. Glada upprop med plattityder som, "vi måste alla arbeteta hårdare, lita på oss själva, och gå vidare".

Somalia, Flyktingpolitik
2016-20 28-29
"Krigströtta somalier flyr till Europa då återuppbyggnaden går för långsamt"
Rapporteringen om de hundratals somalier som drunknade i Medelhavet förra månaden fick inte Abdi Deeq att ändra sina planer på att fly Afrikas horn och ta den riskfyllda, olagliga vägen över till Europa.
Somalia är tillsammans med Nordkorea det mest korrupta landet i världen enligt den tyska organisationen Transparency International. Det sägs vara därför så många somalier lämnar landet. 44 % föredrar att komma till Europa, 34 % till Sydafrika och 16 % till USA.
Den 19 april i år förbjöd Somalias regering sina medborgare att resa till Sudan som är en populär transitväg för papperslösa immigranter.

Venezuela
2016-20 30-31
"Hur ett land som borde ha varit så rikt blivit så fattigt"
Venezuela har blivit en förlorarstat. Enligt Internationella valutafondens senaste beräkningar har Venezuela just nu världens sämsta ekonomiska tillväxt, högsta inflationen och nionde högsta arbetslöshet. Mordfrekvensen är också den näst högsta i världen och spädbarnsdödligheten har under de senaste fyra åren ökat 100 gånger. Som om det inte var illa nog så har landets valuta, utifrån växelkurserna på den svarta marknaden, förlorat 99 % av sitt värde sedan början av 2012. Det är vad man kallar en fullständig social och ekonomisk kollaps. Och det har skett trots att Venezuela har världens största oljereserver.
Aldrig har ett land som borde varit rikt varit så fattigt.
Men det är inget mysterium. Venezuelas regering bär skulden. Venezuela är en egenhändigt skapad katastrof. En gangsterstat som inte kan något annat än att sälja droger och stjäla pengar åt sig själv. Venezuela är svaret på vad som kan hända om en drogkartell bestående av ekonomiska analfabeter tar över ett land. Och allt har naturligtvis skett i "socialismens" namn.

"There has never been a country that should have been so rich but ended up this poor"
"6 things you need to know about Venezuela's political and economic crisis"