Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 18

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17      

Kanada, Syrien
2016-18 4-5
"Många av dem som har evakuerats från Fort McMurray på grund av branden, och som har anlänt till härbärgen, hotell och vänners hem, säger att de nu har fått smaka på det som flyktingarna upplevde i Syrien, innan de kom till Kanada för några månader sedan.
Kanada, med premiärministern Justin Trudeau i spetsen tog nyligen emot 25 000 syriska flyktingar. En del kom till Fort McMurray där skogsbranden fortfarande härjar.
Rachel Notley, provinsen Albertas premiärminister, säger att elden kan komma att fördubblas i storlek. När branden upptäcktes 1 maj täckte den en yta av två hektar, 10000 m2, nu omfattar den 156000 ha (ungefär 40 kvadratmil).

USA, Handel, Ekonomi
2016-18 6-7
"SA inför hårdare kontroll av anonyma bolag efter Panama-dokumenten"
Obama-regeringen har just infört en rad regler mot skatteflykt, penningtvätt och finansbrott, samtidigt som man på nytt granskar användningen av utländska bankkonton och aktiebolag för att gömma pengar.
Reglerna, som innefattar krav på finansiella institutioner att ta reda på och dokumentera de verkliga ägarna till de bolag som utnyttjar deras tjänster, avser att göra det möjligt för Sas rättsvårdande myndigheter att ta sig igenom de olika lagar av anonyma skalbolag som penningtvättare, narkotikahandlare och andra personer kan använda för att maskera sina finansiella affärer över hela världen.

Turkiet
2016-18 8-9
"Vad hände med den turkiska modellen"
För ungefär 5 år sedan talade alla om "den turkiska modellen". Både västerlänningar och många i den muslimska världen lyfte fram Turkiet som ett lysande exempel på att det går att förena islam och demokrati. Recep Tayyip Erdogan, som var premiärminister då och nu är president, hyllades som en reformsinnad man i färd med att göra sitt land friare, fredligare och rikare. Men nu har den liberala retoriken ersatts av auktoritärt styre, fredsprocessen med de kurdiska nationaliteterna har kraschat, pressfriheten krymper och antalet terroristattacker ökar.
Tuurkiets stridslystna, splittrande och cyniska politiska kultur har utgjort en god (dålig) jordmån för Erdogans Rättvise- och Utvecklingsparti (AKP) som grundades 2001.

Nordkorea
2016-18 10-11
"Nordkorea offentliggör en ekonomisk femårdplan"
Det är första gången sedan 1980-talet och innebär att Kim Jong-Un tar offentligt ansvar för ekonomin. Han har presenterat strategier för hur "den koreanska revolutionen ska tas till en högre nivå".
Ekonomins framträdande roll under Koreas arbetarpartis första kongress på 36 år understryker att Kim, Nordkoreas tredje generations ledare, prioriterar att förbättra levnadsstandarden och samtidigt utveckla kärnvapen. Som endast ska användas om landets suveränitet hotas.

Storbritannien
2016-18 12-13
"London har en ny borgmästare"
Labourpartiets kandidat Sadiq Khan valdes till Londons borgmästare. Han besegrade den konservative kandidaten Zac Goldsmith med 1,31 miljoner röster mot 995 000. Därmed blev han den mest inflytelserika muslimen i brittisk politisk historia.
Khan är son till pakistanska immigranter och växte upp i ett subventionerat boende i London.
Han kommer att vara med och kämpa för att Storbritannien ska stanna kvar i EU inför folkomröstningen den 23 juni.

Indien, Miljö
2016-18 14-15
"Mer än 300 miljoner indier lider av förrödande torka"
Oupphörlig torka tillsammans med en rekordartad värmebölja och usla jordbruksmetoder i västra Maharashtra har kraftigt reducerat produktionen och gjort bönderna desperata.
Experter säger att torkan inte är någon naturkatastrof utan konsekvenserna av uselt jordbruk under flera år. Under de senaste åren har delstatsregeringen gett klartecken åt en mångfald sockerfabriker som ägs av lokala politiker som fått bönderna att odla sockerrör som kräver enormt mycket vatten. 70 % av vattnet från delstatens dammar går till gårdar som odlar sockerrör.

USA, Pakistan, Terrorism
2016-18 16-21
"Ont blod och misstänkt förgiftning av CIA-chef"
Två månader efter det att Usama bin Ladin dödats lämnade CIAs platschef abrupt Pakistan. Åtgärden motiverades med vaga hänvisningar till hälsoproblem och hans ansträngda relation med Islamabad. Mark Kelton slutade på CIA och hans hälsa har återhämtat sig efter en bukoperation. Men medarbetare på CIA fortsätter att tro att Keltons plötsliga insjuknande var iscensatt av Pakistans underrättelsetjänst, ISI. Andra förblir skeptiska till att ISI verkligen skulle riskera Pakistans miljardberoende av USA genom att förgifta en högt uppsatt amerikansk tjänsteman.
nder Keltons korta tjänstetid på sju månader orsakade han en lång parad av förödmjukelser för sina pakitanska värdar. Bland annat ledde han de sista förberedelserna inför attacken i Abottabad som dödade bin Ladin.

Storbritannisn, EU
2016-18 22-23
"Blir Storbritannien större utan EU?
Vem vill Brexit? Inte David Cameron, han är helt emot. Inte oppositionsledaren Jeremy Corbin, vars EU-skepsis överskuggas av hans rädsla för Englandsnationalism. Och inte ens Boris Johnson, Londons avgående borgmästare och inofficiell ledare för Brexit.
Men Johnson vill bli ledare i Torypartiet för att bli premiärminister. Därför vill han få stöd från de många EU-skeptikerna som finns i Tory-partiet. Både Trump och Johnson är blonda narcissister. Båda avskyr detaljer båda figurerar flitigt i medierna.
Stanna-kvar-i-EU-lägret ogillar avskildhet, vare sig den är förnäm eller trist. Efter Brexit förlorar Storbritannien sin globala ställning ovh ekonomin kommer att krympa, menar de.

Israel, Palestina
2016-18 24-25
"Israel har hittat en ny tunnel som leder från Gaza, och de kan känna till fler"
Israels militär har hittat ytterligare en tunnel som leder från Gazaremsan in i israeliskt territorium - den andra inom loppet av tre veckor. Den ligger mer än 27 meter under jorden. Samtidigt avslöjar israeliska tjänstemän att en Hamasmedlem, Mahmouud Atawneh, med insyn i tunnelsystemet greps förra månaden, och att han har lämnat "mycket information" kring gruppens byggande av tunnlar.
Hamas använder några av tunnlarna till att attackera israeliska styrkor i bakhåll. Atawneh har berättat att det ha upprättats vilorum, duschar och matplater i tunnlarna för att förbättra förhållandena för Hamas rebeller under jorden.

Filippinerna
2016-18 26-29
"Nästa filippinske president kallas The Punisher"
nder ett år av global anti-etablissemangspolitik verkar de filippinska väljarna vara redo för en rebellisk president: Rodrigo Duterte, en 71-årig viagra-knaprande kvinnokarl som påstår att han dödat brottslingar, har utlovat ett "blodigt krig" motbrottsligheten, vilket fått honom att klättra i opinionsundersökningarna. Han har varit borgmästare i Davao City på önMindanao i 20 år. Han har liknats vid en blandning av tidigare borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, Donald Trump och Mad Max (en filmfigur). Hans förakt för det politiska maskineriet har väckt farhågor om en återgång till en ledarstil, präglad av den förre diktatorn Ferdinand Marco, vars son senatorn Ferdinand Marco Jr, deltar i kampen om vice presidentposten.
Filippinernas regeringar har under decennier varit rika och mäktiga familjer med förbindelser till eliten.
De filippinska väljarna är oroliga för mygel, illegala droger och annan kriminalitet och den utbredda fattigdomen biter sig envist fast.

El Salvador, terrorism
2016-18 30-31
"Fredsmäklare i gängkrig häktas och döms i El Salvador"
Under ungefär två år avtog det blodiga kriget mellan den salvadorianska regeringen och mäktiga gäng, tack vare framförhandlad vapenvila. Överenskommelsen som bröt samman i 2014, har alltid varit kontroversiell. Men fram tills nu har den inte varit kriminell.
Nu har salvadoranska myndigheterna arresterat 18 personer som hjälpt till att förhandla fram fredsavtalet. Strafflagar har nyligen ändrats vilket innebär att förhandlingar med gäng är ett brott som kan bestraffas med fem till 15 år i faänelse.
President Salvador Sanchez Ceren, en före dettavänstergerillabefälhavare, har stadigt ökat sina tillslag mot gängen, särskilt MS-13 och 18th Street, som bidragit till att göra El Salvador till ett av världens farligaste länder. Åtgärder som att flytta gängledare till högsäkerhetsfängelser och lansera en ny anti-gängbataljon kan förväära konflikten menar kritiker. Uppskattningsvis en halv miljon människor är antingen inblandade i gängen eller ekonomiskt beroende av dem.