Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 27

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26     

Storbritannien, Irak
2016-27 4-5
"Varför krigade Storbritannien i Irak?"
Nu har det kommit ett efterlängtat svar - på 2,6 miljoner ord.
Det är mer än 13 år sedan de brittiska tropperna stormade fram genomden irakiska öknen för att tillsammans med sina amerikansk allierade störta diktatorn Saddam Hussein. Det är först nu som den brittiska allmänheten får det som krigets kritiker säger att de borde ha fåtts för länge sedan, en uttömmande redogörelse för hur och varför den brittiska regeringen valde att ansluta sig till invasionen och sätta igång den krdja av konflikter som rasar än idag. "Vi har fått tydliga bevis på att det fattats felaktiga beslut och ren arrogans i det här kriget", säger forskaren Jane Kinninmont som arbetar på tankesmedjan Chatham House.

Europa
2016-27 6-11
"Arga, missnöjda väljare bestämmer dagordningen"
Oavsett om de gillar Donald Trump, stöder Brexit eller Marine le Pen i Frankrike har "de arga väljarna" en sak gemensamt: de har missgynnats av globaliseringen. Fenomenet "arga väljare" verkar för närvarande gå starkt framåt i de västliga demokratierna. Väljarna riktar sin ilska mot politikens och näringslivets eliter, mot de etablerade partierna, mot frihandel och naturligtvis mot invandringen. De som gillar Trump, Brexit eller Le Pen är ofta mindre välutbildade, äldre människor bosatta på landsbygden eller i f d industriregioner.
Den styrande politiska klassen "har fortfarande inte förstått att ideologiska och kulturella klyftor sedan länge skiljer den från de enklare klasserna. Arga väljare känner sig hotade av invandrare som konkurrerar om de återstående jobben.

Storbritannien, Brexit
2016-27 12-13
"Panikuttag efter Brexit"
Fastighetsfonder värda 23 miljarder fryses.
Brittiska fattighetsfonder, med runt 18 miljarder pund i tillgångar, stoppade uttagen när investerare försökte göra sig av med sina fastighetsinnehav efter Storbritanniens EU-folkomröstning. Skälet till detta är att analytiker har varnat för att priserna på Londons kontorsfastigheter kan falla med så mycket som 20 % inom tre år efter det att landet har lämnat EU.

Europa, Media
2016-27 14-16
Europas yttrandefrihet urholkas"
Det senaste årtiondet har respekten för yttrandefrihet minskat i världen. Och Europas demokratier - som traditionellt har setts som platser där denna rättighet vördas och försvaras - har inte varit immuna.
Enligt reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, som mäter hur pressfriheten mår både globalt och regionalt har alla utom två EU-medlemmar (inklusive Norge och Island) fått en sämre placering 2016 jämfört 2013. Indexsiffrorna speglar förändringar i viktiga idikationer som oberoende media, självcensur och rättssäkerhet.
Yttrandefrihetens gränser i Europa beslutas slutgiltigt av Europadomstolen som verkar under Europarådet och Europakonventionen.
EU-lagstiftningen som gäller framför nationella lagar utvecklar i allt större utsträckning begränsningar av yttrandefriheten som ska tillämpas av alla medlemsstater.

Finland, Samhälle
2016-27 17
"Finlands nyfödda sover i en kartong"
Vid första anblicken verkar det vara ett konstigt ställe att placera en nyfödd: i en kartong med lite sängkläder och en sovsäck i mini storlek.
Lådan distribueras till alla nyblivna mammor som accepterar att genomgå en läkarundersökning under de första fyra månaderna av graviditeten. Det enkla arrangemanget tros vara en av anledningarna till att Finland nu tillhör länderna med världens lägsta spädbarnsdödlighet - 2,52 per 1000 födslar, mindra än hälften så många jämfört med USA. Varje år skänker regeringen bort 40 000 babylådor. Lådorna var ett billigt sätt att ändra på gamla vanor - särskilt bland de med lägst inkomster - och i stället träffa en läkare under graviditeten, oavsett om de kände sig sjuka eller inte.

Turkiet, Flyktingpolitek
2016-27 18-19
"Turkiets djärva plan för syriska flyktingar: Göra dem till medborgare"
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nyligen varit på turné i de södra delarna nära den syriska gränsen och nu annonserar han en ny plan för att hantera den enorma mängden flyktingar i landet. De uppgår nu till 2,7 miljoner.
"Vi ska hjälpa våra syriska vänner och erbjuda dem en chans, om de vill det, att bli turkiska medborgare". "Turkiet är också ert hemland", sa han till en grupp flyktingar.
Han vill behålla en del av de mer kvalificerade syrierna som har hög utbildning och är i arbetför ålder. Systemet påminner om det poäng-baserade systemet för invandring som finns i länder som Kanada och Australien, där man belönar sökande med hög utbildning och kompetens inom önskvärda sektorer, till exempel IT och medicin. "Vi ska dra nytta av deras kompetens".

USA
2016-27 20-21
"President Obama tar direkt upp frågan om vapenkontroll efter att fem poliser dödats i Dallas"
Detta sedan fem "vita" poliser dödats och sex andra skadats av "färgade"prickskyttar i Dallas. Obama talar om att det var en vapenrelaterad tragedi och att det krävs åtgärder på det området. "Massakern är ytterligare påminnelse om hur lätt det är för någon att få tag på ett vapen som gör det möjligt för dem att skjuta ner folk i en skola eller i en kyrka, på en biograf eller på en nattklubb".
Uttalande belyser tydligt att tragedierna delvis beror på den amerikanska vapenkulturen och att han anser det lämpligt att göra något åt det.

Brasilien, Sport
2016-27 22-23
"Våldet härskar i OS-staden Rio"
Bara några veckor kvar tills Rio de Janeiro ska stå som värd för de första olympiska spelen i Sydamerika verkar det som om stadens hyllade pacifieringsprogram i de många favelorna - fattiga slumstäder som hyser nästan en fjärdedel av metropolens invånare - håller på att falla sönder och en våg av våld väcker stor oro bland stadens invånare.
Det tilltagande våldet väcker både ängslan och vrede hos landets invånare och det eskalerar i en tid när delstatsregeringen i Rio är luspank och har reducerat polisens budget med en tredjedel.

Kina, Tibet
2016-27 24-27
"Himalayas larvsvamp är Tibets guld ger såväl välstånd som elände"
Nu minskar tillgången drastiskt och oron stiger bland tibetanerna. Klimatförändringar och för hårt skördande har gjort larvsvampen svårare att hitta.
Högt upp på den ibetanska högplatån, längs branta gröna dalar där jakar betar nedanför hotfulla, snötäckta bergstoppar, kryper vuxna och barn runt i sluttningarna. Vad de jagar är ett litet brunt skott som sticker upp ur snön. Skottet avslöjar att det finns en svamp känd som larvsvampen. Den kallas "Himalyas viagra".
Men fungerar verkligen svampen? Inga västerländska studier har bekräftat dess effektivitet. Men inkomsterna av den "värdefulla" produkten har förändrat de tibetanska samhällena. Svampen har givit invånarna ekonomisk makt och jobb, men också lett till fylla och spelande, miljöförstöring och till och med våld.

Vatikanstaten
2016-27 28
"Vatileaks 2"
En av Vatikanens domstolar har dömt två tidigare medlemmar av en påvlig kommission för att de samarbetat om att läcka konfidentiell information och dokument till pressen. PR-specialisten Francesca Chaoouqui, 34 och Vallejo Balda, 55, är båda medlemmar i en kommission som grundades av påve Franciskus i syfte att rekommendera reformer till den Heliga stolens finansiella verksamheter.
Rättegången är en sorts andra akt, efter den första Vatileaks-rättegången 2012 då Paolo Gabriele, som då var butler till påve Benedictus XVI, dömdes på liknande anklagelser. Han dömdes i kassationsdomstolen. Sedan benådades Paolo Gabriele av påve Benedictus.

Kultur
2016-27 29-30
"De gör animerad film om van Goghs liv med hjälp av 62 450 oljemålningar"
Projektet syftar till att levandegöra ikoniska målningar, som i många fall har skapats på bara en dag. Men det har visat sig vara ett utomordentligt mödosamt, filmiskt arbete, och har tagit flera år att realisera.
Av projektets 95 konstnärer åker 65 personer varje dag ut till en enorm och tryckande varm hangar i Gdansk i norra Polen. Alla 1009 etableringsbilder i "Loving Vincent", kräver en ny oljemålning. För att få animationen att flyta på behöver varje sekund av den nästan 87 minuter långa filmen bestå av 12 handmålade bildrutor. Att skapa en bildruta tar allt från en timme till två dagar. När filmen är klar kommer den att omfatta 62 450 bildrutor.

Sydsudan
2016-27 31
"Många rapporterades ha blivit dödade efter eldstrider mellan rivaliserande styrkor"
Strider mellan konkurrerande fraktioner i Sydsudans regeringen på den femte årsdagen av landets självständighet har försatt landet i gungning. Regeringen har rapporterat om flera dödsoffer och det finna obekräftade uppgifter om att så många som 150 personer har dödats. Utbrottet med skottlossning mellan styrkor som är lojala med landets president Salva Kiir, och styrkor som stödjer vicepresidenten Riek Machar, överraskade båda ledarna, säger Kiers tslesman, Ateny Wek Ateny.
Tung skottlossning hördes i flera stadsdelar under natten, även utanför presidentpalatset, där de två ledarna satt i möte. Machar blev ledare för ett formellt uppror i december 2013.