Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 17

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16     

EU, flyktingpolitik
2016-17 4-6
"Flyktingkrisen skiftar fokus till Nordafrika"
Hundratusentals afrikaner förbereder sig för att pröva sin lycka på färden över Medelhavet till Europa. Vädret börjar förbättras och antalet migranter kommer att stiga liksom antalet dödsfall.
Flyktingsmugglare är snabba att ändra färdvägar som svar på politiska förändringar. Om trafiken stoppas i ett område, som ni i Grekland, marknadsförs andra vägar via sociala media. Nu går vägen främst via Libyen eller Egypten till den kitalienska ön Lampedusa. De flesta kommer från Nigeria, Gambia, Senegal och Guinea. Få av dem kommer att ha acceptabla skäl för asyl, men presumtiva migranter är medvetna om att risken för att skickas tillbaka hem är liten. Det är väl känt i Afrika att de som lyckas ta sig till Europa oftast kan stanna.

Flyktingpolitik, Afrika
2016-17 7
"Varför flyr de till Darfur?"
Bara sedan i januari i år har 43 000 sydsudaneser flytt till östra Darfur. Jo, det stämmer - Darfur, som är platsen för en av 2000-talets värsta pågående humanitära kriser.
De kommer från delstaterna Northern Bahr El Ghazal och Warrap. De uppger att de lämnat sina hem på grund av "tilltagande brist på mat och pågående väpnad konflikt i regionen". Konflikten i Sydsudan har ofta etniska dimensioner på grund av motsättningar mellan Dinka- och Nuerfolken. Under juni månad väntas ytterligare 100 000 sydsudaneser komma till Darfur enligt FN.
I många delar av Afrika söder om Sahara har våldet och otryggheten blivit så omfattande att många familjer inte ser någon annan utväg än att söka skydd i andra krigshärjade länder.
2015 tog sig exempelvis 100 000 etiopier, varav många tillhör den etnsika gruppen Oromo som förföljs av den etiopiska regeringen,och somalier via båt till Jemen, som är ett av världens farligaste länder. Tusentals nigerianer har flytt undan Boko Haram till Tchad.
"Why Africa's migrant crisis makes no sense to outsiders"
Läs mer om Sydsudans etniska sammansättning: Landguiden Befolkning-Språk, Landguiden Aktuell Politik.

Irak
2016-17 8-9
"En formell delning av Irak vore kanske den bästa lösningen?"Den amerikanske vicepresidenten Joseph Biden Jr, föreslog redan 2006 att Irak borde delas i en sunnistisk, en shiitisk och en kurdisk zon.
Ali Khedery är en amerikansk tjänsteman i Irak som varit assistent till ett antal ambassadörer och generaler. Han säger att konfederation eller en delning av Irak förmodlingen är enda lösningen på landets problem. "Så som Irak är konstruerat för närvarande går det helt enkelt inte att styra", menar Ali Khedery
Mycket av det som orsakar bekymmer i dagens Irak är ett arv efter Saddam Husseins brutala styre. Shiiter och kurder, som förtrycktes under Husseins sunnidominerade regering, har inte glömt alla oförrätter. Nu har de politiska problemen förvärrats av att priset på olja kollapsat.
Splittringen inom det shiitiska ledarskapet är också en viktig orsak till den politiska krisen. Den förre premiärministern Malaki, blev en av Iraks tre vicepresidenter efter det han förlorat premiärministerposten 2014. Hans efterträdare, Adabi, föreslog förra sommaren att avskaffa vice presidentämbetet.

Syrien, USA, Ryssland
2016-17 10-11
"Samarbetet mellan USA och Ryssland urholkas i takt med Syriens sönderfall"
Det har gått drygt två månader sedan USA och Ryssland enades om att tillsammans tvinga fram en partiell vapenvila i Syrien, men redan nu haltar samarbetet betänkligt, även när det gäller försöken att finna en långsiktig politisk lösning på inbördeskriget i Syrien.
Ryssland anklagade i förra veckan den amerikanska regeringen för att vara undfallande mot USAs regionala partners genom att ignorera att det finns terrorister inom de oppositionsstyrkor sombekämpar den syriske presidenten Bashar al-Assad.
USAs utrikesminister John F Kerry erkänner att " det har varit svårare än vi trodde att skilja de stridande parterna åt".

Italien
2016-17 12-14
"Roms låginkomsttagare länge snuvade på allmännyttans billiga lägenheter"
Lägenheter som ägs av allmännyttan ska hyras ut till låginkomsttagare. Innan medarbetare till Roms nya tillförorgnade borgarrår, Francesco Paolo Tranca, upptäckt nio lådor med ungefär 1200 ärenden rörande allmännyttans fastigheter, var ingen säker på hur många lägenheter som fanns eller vilka som bodde i dem, och många hade kommit över dem i politiska utbyten. Och de flesta hade hyrts ut för så lite som 10 euro per månad som belöning åt väljarröster från stadens arbetare, fackmedlemmar, släktingar och vänner. Den organiserade brottsligheten hade lyckats infiltrera alla offentliga verksamheter, från statdens sopkontrakt till härbärgen för flyktingar.

Tyskland
2016-17 15
"Tyskland byter spionchef"
Förbuundskansler Angela Merkel har ersatt chefen för Tysklands utrikesunderrättelsetjänst. Åtgärden överraskade många, eftersom Europa just nu möter ett ökat tryck från islamistisk terrrorism och Tyskland håller förbundsdagsval nästa år.
Merkels stabschef, Peter Altmaier, säger att beslutet att ersätta spionchefen Gerhard Schindler, 63, med Bruno Kahl, en tjänsteman från finansdepartementet, är ett svar på de utmaningar som underrättelsetjänsten står inför, med nya säkerhetshot och reformer som just nu bereds av en parlamentarisk tillsynskommitté.

Miljö
2016-17 16-17
"Världen blir allt grönare"
CO2 orsakar klimatförändringar, men bidrar samtidigt till en ökad växtlighet. Satellitbilder visar detta: att jorden blir allt grönare. Detta enligt forskare i "Nature Climate Change". Sedan 1982 har grönområden tillkommit med en yta dubbelt så stor som USA. Den största ökningen har upptäckts i Europa, Sydostasien, Centralafrika, Nordamerika och i norra Amazonas.
Det finns olika orsaker till att grönska breder ut sig : Mer regn, fler planterade träd, mer kväve, mindre skogsskövling och högre temperaturer. Men det är koldioxidökningen som har ett dominerande inflytande; mer än två tredjedelar beror på växthusgasen.

Forskarna menar att nu har man nått växtlighetsmaxium. Nu är det nödvändiga näringsämnen i jorden som sätter gränsen.
Treibhausgase: Die Welt wird grüner.

Japan, Miljö
2016-17 18
"Jordbävningar kan ha orsakat grundvattenförändringar i Kyushu"
Avvikelser har observerats i prefektturen Kumamotos rikliga grundvattenkällor. Av allt att döma beror detta på en rad jordbävningar som har drabbat prefekturen och dess närliggande områden. Vattnet i källvattendammen i parken Suizenji har nästan försvunnit helt efter den stora jordbävningen den 16 april.

Ryssland, Polen
2016-17 19
"Putinvänligt motorcykelgäng nekas komma in i Polen - igen!"
För andra året i rad har Polen grusat förhoppningarna för det ryska Putinvänliga motorcykelgänget Nattvargarna. Motorcykelklubben ville fira 71 årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland i det stora patriotiska kriget 1951-45 genom att köra Röda Arméns väg över Östeuropa till Berlin. Men de polska myndigheterna nekade dem inträde i landet.
Motorklubben som har 5000 medlemmar, fick 2014-2015 en miljon dollar i stöd från Kreml för att fiansiera sina motorshower som omfattar genomarbetade historiska återskapanden av andra världskriget. Klubbens ordförande uttrycker öppet sin beundran för kommunistdiktatorn Josef Stalin.

Venezuela
2016-17 20-21
"Venezuela behöver en återhämtning av oljepriset mer än något annat land"
Få länder är i ett sådant stort behov av att oljepriserna återhämtar sig som Venezuela. Ekonomin förväntas sjunka 8 % i år och bristen på oljedollar har lett till at butikerna snart har slut på konsumtionsvaror . Venezuela har stora utlandsskulder, tresiffrig inflation och brist på basvaror.
Venezuela har världens största oljereserv.Försälning av olja står för 95 % av exportintäkterna. Men efterfrågan på oljan har minskat. Landet kommer att gå omkull i år såvida inte oljepriset kraftigt går upp - det är i dag 60 % lägre än 2014 - eller det beslutas om ett ekonomist stödpaket främst för att kunna betala löner till det offentligt anställda. Den 26 april införde Venezuela två dagars arbetsvecka för offentligt anställda!

Latinamerika
2016-17 22-23
"En lång rad korruptionsaffärer plågar Latinamerika"
När demonstranter i höstas tvingade Guatemalas president att avgå på grund av en korruptionsskandal sågs det som ett ovanligt trendbrott i Latinamerikas annars mycket lönsamma klimat av straffrihet. Skandalet som involverar mutor och svågerpolitik har avslöjats fråm Mexiko till Chile. Den växande medelklassen, beväpnad med nya juridiska verktyg och den laddade aktivisman i sociala medier, är alltmer välinformerad, orädd och ovillig att acceptera inställningen att offentliga uppdrag är detsamma som en chans till självberikande. Den parasitiska korruptionskulturen fungerar som ett slags tillväxthämmande skatt.
Den pågående kampanjen mot korruption är inte lika intensiv överallt och det vore naivt att hoppas att gamla ovaner skulle försvinna över en natt.

Israel, Palestina
2016-17 24-25
"Kyliga förbindelser i väst får Netanyahu att blicka österut"
Premiärminister Benjamin Netanyahus inställning till Israels internationella relationer. Från USA och europeiska ledare har han fått kritik för sin politik gentemot palestinierna.
I mars inledde Netanyahus regering frihandelssamtal med Kina, han förhandlar med Japan och har nyligen tagit emot Singapores premiärminister under dennes första besök i Israel. Netanyahu har också satsat på en relation med Rysslands president Vladimir Putin.
Fördelen med relationer till viktiga asiatiska länder är att de inte verkar hysa särskilt mycket intresse eller oro för hur Israel kommer överens med palestinier, araber eller andra.

Afghanistan
2016-17 26-27
"Afghanska kvinnor: Vad väst tolkar fel"
En artikel av den pakistanska författaren Bina Shah. Hon skriver också återkommande kommentarer och krönikor i New York Times.
Hon refererar till Lina Abirafeh, specialist på könsbaserat våld, som arbetade i Afghanistan 2002-2006 som visar att det finns en enorm klyfta mellan hur västerlänningar ser på kvinnors sitauation i Afghanistan och hur afghanska kvinnor ser på sig själva. De ser sig snarare som modiga, kompetenta och starka. Islam är viktigt för dem liksom deras heder. De vill själva bestämma takten i sin egen frigörelse.

Medicin, Teknik
2016-17 28-29
"Brittisk läkargrupp uppmanar rökare att byta till e-cigaretter"
En stor brittisk läkarorganisation går på tvärs mot de flesta amerikanska folkhälsotjänstemännen och uppmanar rökare att byta till elektroniska cigaretter. Enligt organisationen är e-cigaretter det största hoppet på länge för tobaksberoende som vill sluta röka vanliga cigaretter. Rekommendationen presenteras i en rapport av Royal College of Psysicians. Författarna sammanfattar det växande vetenskapliga underlaget kring e-cigaretter och finner långt mycket fler fördelar än potentiella skador. Rapporten gör gällande att e-cigaretter bara är 5 % så skadliga som traditionella cigaretter.
E-cigaretter ger rökare nikotin, men inte skadliga ämnen som tjära och andra kemikalier som orsakar cancer och ökade chanserna att sluta röka med 50 % jämfört med att använda nikotinplåster.
"Smokers Urged to Switch to E-Cigarettes by British Medical Group".

It, Kina
2016-17 30-31
"En robotmunk fascinerar i Kina, med sin blandning av andlighet och artificiell intelligens"
I Longquantemplet, en plats för buddhistisk tillbedjan beläget i bergen nordväst om Peking, finns ett seriecenter. Där finns Xian'er, den 70 cm höga roboten, vars fullständiga namn på svenska blir "Värdiga dumma robotmunken". Xian Fang utvecklade roboten i samband med arbetet på en buddhistisk serietidning.