Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 45

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44               

USA
2016-45 4-6
"En omtumlad vinnare och en osäker väg framåt"
Analys av Dan Balz ledande korrespondent på The Washington Post
Trump trodde hela tiden på sig själv, och har på ett fantastiskt sätt visat att alla experter hade fel. Men vilken typ av president kommer han att bli och vilken typ av land kommer han att leda?
Trumps seger var en händelse av typen "det kan inte hända här". En seger som drivits fram av väljare, huvudsakligen vita, många med låg utbildning, som känt sig lämnade utanför och föraktade av de politiska, kulturella och ekonomiska eliterna. Många väljare avskydde också Hilary Clinton. Det bär ett uppror av amerikaner som förlorat tron på institutionerna. Trump har givit dem en röst.

Storbritannien
2016-45 7
"Skrämmande statistik när britter anmäler fler hatbrott"
På ytan kan det verka som om Storbritannien har drabbats av en epidemi av hatbrott, men det är snarare rapporteringen av brott som ökat.
Det finns två orsaker till detta, del större medvetenhet hos allmänheten, dels ändringar i lagen, som innebär att nästan allt kan betecknas som hatbrott om offret upplever ett verbalt eller fysiskt angrepp som ett hatbrott.

Flyktingpolitik, Frankrike
2016-45 8-9
"Paris har blivit det nya Calais. Hundratal flyr dit varje dag"
Flyktingkrisen i Frankrike har flyttat från "djungeln" i Calais till gatorna i Paris. Hundratals flyktingar bor i tält i stadens norra delar och dussintals fler anländer dit varje dag.
De otillåtna lägren har gjort europeiska flyktingkrisen synlig för Parisbor och understryker återigen att den franska regeringen inte kan lösa det problem som den hoppades att Italien och Tyskland skulle förhindra. Så många som 100 migranter anländer varje dag. De lever i stor misär i små tält på trottoarerna.

Storbritannien
2016-45 10-15
"Theresa May försöker bygga ett nytt Storbritannien"
Den brittiska premiärministern, Theresa May, försöker lösgöra sig från företrädaren David Camerons ledarskap. Trots att krångliga Brexitförhandlingar står för dörren hoppas hon kunna utnyttja sitt förflutna i arbetet att återförena det splittrade United Kingdom.
Den senaste tiden har hon tvingats ta emot dåliga nyheter fler gånger om dagen. Det brittiska pundet har förlorat nästen en femtedel av sitt värde mot dollarn, och banker och företag överväger att flytta utomlands. Oppositionen antar en allt mer aggressiv ton, sporrad av Mays första, stora förlust i underhuset. Tankesmedjan Resolution Foundation att utträdet ur EU kommer att kosta den brittiska staten 84 miljarder pund (940 miljarder kronor) de kommande fem åren.
Det politiska klimaten har blivit märkbart hårdare under de fyra månaderna sedan omröstningen. På ett EU-möte i Bryssel var brittiska premiärministern tydligt isolerad.
Nick Timothy är mannen som översätter Mays visioner till ord. Han är 36 år och har skrivit Mays tal sedan hon kom till inrikesdepartementet. Han betraktas som en stridslysten euroskeptiker som har större inflytande över premiärministern än någon annan - "mannen som egentligen styr Storbritannien". Han kommer från arbetarkvarteren i Birmingham och hyser stort förakt för kapitalets elitister.

Handel, Kina, Ryssland
2016-45 15
"Kina samarbetar med Ryssland för att konkurrera med Airbus och Boeing"
Redan innan det kinesisktillverkade C919-flygplanet, med en mittgång, har börjat flyga, planerar Kina att inom tio år producera större flygplan. Kina har avslöjat sina planer på att tillverka ett flygplan med dubbla mittgångar som ska kunna flyga en sträcka på 12000 km.
Samtidigt har C919s jungfrufärd senarelagts minst två gånger sedan 2014.

Ryssland
2016-45 16-17
"Putin vill lagstifta om en 'nationell idé'"
Några av Vladimir Putins problem inför den nationella helgdagen; en internationell dragkamp om ett medeltida helgon, en ökänd revolution som han helst skulle vilja att ingen kom ihåg och massor av arga män som krävde att han skulle fängslas.
Putin har ett svåprt jobb som innebär att hålla ihop ett gigantiskt, multietniskt land med 140 miljoner människor. Efter 25 år av postsovjetisk exiastens kämpar han fortfarande med att försöka hitta ett gemensamt budskap att samla folket kring. Efter många försök har han nu fastnat för "patriotism".

IT, teknik
2016-45 18-19
"Sakernas Internet kan lätt urarta till krig i cyberrymden"
Den senaste storskaliga cyberattacken som blockerade hundratals viktiga webbsidor besannade teknologers och säkerhetsexperters värsta farhågor.
Attacken uppenbarade tydliga anledningar att hysa oro för den stundande tidsåldern, The Internet of things" när allt fler hushållsapparater kopplas ihop med nätet, övervakningskameror, termostater, TV-apparater och kylskåp som har egna IP-adresser och kan kommunicera med varandra. Detta Internet är redan enormt och förväntas mer än trefaldigas till 2020 med nästan 21 miljarder apparater. Detta kommer att skapa enorma utmaningar för säkerhetsexperterna.
Ett annat problem är sabotageprogrammet Mirai vars källkod delas via fora i Internets mörka, djupa hörn, där hackare lätta kan kopiera det.

Nya Zeeland
2016-45 20-21
"Rika på flykt väljer Nya Zeeland. Avståndet har blivit en fördel"
I kölvattnet av den globala finanskrisen 2008 sökte den Hongkong.baserade finansmannen Michael Nock en plats att fly till. Han letade bortom de traditionella tillflyktsorterna för rika människor och fann ett land i utkanten av världen, där det bor dubbelt så många kor som människor. Han köpte sig en reträttplats i det pittoreska Queenstown på Nya Zeeland, nästan 1000 mil bort.
Nya Zeeland rankas högt i internationella undersökningar av var det är mest attraktivt att bo. När det gäller demokrati, brist på korruption, fred och livstillfredsställelse hamnar landet bland de tio bästa. Det är den typen av stabilitet som har lockat en våg av Brexit-inspirerade emigranter till ö-nationen.

Hongkong, Kina
2016-45 22-23
"Från anonym kontorist till politisk uppviglare"
Det verkade förutbestämt att Yau Wai-ching skulle lev ett ordinärt liv. 22 år gammal och med en färsk högskoleexamen hade hon redan hunnit bli en anonym person bland hundratusentals andra som pendlade från stadens lägenheter till kontoren i de glasade skyskraporna. Hennes jobb var att bearbeta medlemsansökningarna till Hongkongs institut för auktoriserade revisorer. Det var för tre år sedan.
Yau Wai-ching, den yngsta kvinnan som någonsin valts till Hongkongs parlament, är nu 25 år gammal. Efter att ha retat upp Peking, har hon nu blivit den mest kända och mest provokativa offentliga personen i den före detta brittiska kolonin. Hon är en del av en växande ungdomscentrerad rörelse som kräver mer autonomi och i hennes fall, direkt självständighet från Kina.
När hon i oktober 2016 svor sin ämbetsed ändrade hon på orden och använde en svordom och kallade Kina för "Chee-na", en nedsättande benämning. Nu riskerar hon att förlora sin plats i parlamentet.

Indien
2016-45 24-25
"Okontrollerad bränning av skörderester förorenar luften i Indien"
New Delhi har förbjudit privatbilar i tvåveckorsperioder och bedrivit kampanjer för att minska antalet fyrverkerier under högtidsfiranden. Detta i ett försök att reducera föroreningarna som gör New Delhi till en av världens sämsta städer vad gäller luftkvalitet. Men det finns en sak som Indien på allvar inte har prövat och som kan göra störst skillnad: Förhindra att hundratusentals bönder bränner sina risfält i närliggande regioner som Punjab och Haryana, där det mesta av landets vete och ris odlas. Bönderna vill bränna risresterna för att kunna odla vete. Röken blir stark, skadlig och gör det svårt att andas. Regeringen erbjuder ett alternativ, en såmaskin av märket Happy Seeder, till halva priset cirka 8000 kronor. Använder man den kan risresterna stå kvar och avkastningen av både ris- veteodlingen ökar.

Afghanistan
2016-45 26-28
"Humanitär kris hotar Afghanistan när antalet flyktingar ökar"
Abdulhalim flydde den nordliga staden Kunduz efter flera dagar av strider mellan militanter och säkerhetsstyrkor. Nu är han 320 mil bort, i Kabul, och sover i tält och lever på bistånd via UNHCR. Han är en del av en förestående humanitär kris, som hjälporganisationerna här försöker att få stopp på.
Många har flytt från våld eller konflikter, andra till följd av fattigdom eller torka. Men många har även tvingats återvända från Pakistan och Iran. Samtidigt har Afghanistan gått med på att ta emot afghanska asylsökande som inte erhållit asyl i Europa.
Afghanistan upplever nu den värsta våldsvågen sedan USA hjälpte till att störta talibanerna. Våldet har drivits av talibanernas anfall mot afghanska städer. Talibanerna kontrollerar i nuläget mer territorium än någonsin sedan 2001.
Flyktingvågen inleddes när pakistanska myndigheter fastställde en tidsfrist för när de afghanska flyktingarna senast var tvungna att lämna landet.

Mer om talibaner