Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 05

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04       

Afrika, CAR, FN
2016-05 4
"Övergreppsanklagelser mot FNs fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken"
En rapport från Human Rights Watch dokumenterar de senaste anklagelserna som har skakat FN i det krigsdrabbade landet. Fem av offren var barn och en vuxen person har utsatts för sexuella övergrepp. FN-tjänstemän i Centralafrikanska republiken planerar att skicka hem de soldater från Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa som anklagas för några av de senaste övergreppen.

Sydkorea, USA, Nordkorea
2016-05 5
"Nordkoreas senaste provskjutning av en långdistansmissil har fått Sydkorea att övervinna en del av sin tvekan om att hysa sofistikerat amerikanskt missilförsvarssystem på sin mark, en åtgärd som kan irritera Kina.
Sydkoreansk och amerikansk militär säger att de har kommit överens om att "så snart som möjligt" inleda förhandlingar om en utplacering av försvarssystemet Terminal High Altitude Areas, THAAD.
Tillkännagivandet kom några timmar efter det att Norkorea avfyrat en missil.

Syrien, Ryssland
2016-05 6-7
"Efter fyra månader har Rysslands attacker i Syrien varit en framgång för Moskva"
Fyra mpnader efter det att Ryssland inlett sina flyganfall i Syrien konstaterar Kreml att Moskvas största militära operation utomlands sedan Sovjetunionens fall varit framgångsrik. Med motiveringen att bekämpa internationell terrorism har president Vladimir Putin lyckats vända lyckan för de styrkor som är lojala mot Syriens president Bashar al-Assad.
Den ryska interventionen har kullkastat Obama-administrationens förslag till en förhandlingslösning som krävde att president Bashar al-Assad skulle lämna presidentposten.

Syrien, Flyktingpolitik, Jordanien
2016-05 8-9
"Syriska flyktingar bemöts allt hårdare i grannländer"
När syriska flyktingar började strömma in i gränsstaden Ramtha i Jordanien var Gassim al-Moghrebi till en början deras outtröttlige välgörare. Han delade ut mat, pengar och kläder, och gav så många som möjligt tak över huvudet i de två lägenhet som han ägde. En allmän god vilja rotad i gränsöverskridande familjeband och sympati. Men nu efter ryska luftangrepp flyr tiotusentals syrier blir grannländerna alltmer överväldigade och motvilliga att släppa in dem. Desperata syrien samlas vid gränserna till Jordanien och Turkiet, där ingen eller bara några få tillåts inträde. "De har blivit till besvär", säger Moghrebi.

Ryssland
2016-05 10
"Den ryska ubåtsaktiviteten är tillbaka på samma nivå som under kalla kriget"
Den ryska ubåtsflottan är tillbaka i Nordatlanten, och det med en sådan hängivenhet att Natos ubåtsbefäl pratar om "den högsta ubåtsaktiviteten från Rysslands sida sedan kalla kriget", enligt en högt uppsatt chef vid Nato, Clive Johnstone, viceamiral i den brittiska flottan. Han menar att det största problemet är bristen på öppenhet om Rysslands strategiska och operativa målsättningar. Ryssarna har inte bjudit in en enda Nato-representant till någon av övningarna under de senaste två åren - något som Nato regelbundet gör.

Forskning, Medicin
2016-05 11-13
"Forskare världen runt försöker hitta ett sätt att bromsa Zikavirusets spridning"
I de världsomfattande ansträngningarna att försöka stoppa Zikavirusets spridening har en ny aktör stigit in på scenen. Det är en genmodifierad (GM) mygga, vars upphovsmän hävdar att den kan vara lösningen på problemet. Men även om de första rapporterna om myggans förmåga att stoppa sjukdomen är lovande, är den fortfarande alldeles ny i världens arsenal av myggbekämpningsvapen. Flera olika faktorer har betydelse för om den genmanipulerade myggan verkligen kommer att bli framgångsrik.
Företaget Oxitec har i myggan, Aedes aegypti, planterat in en "självförstörande" gen som gör att nya myggenerationer dör innan de når vuxen ålder.
Brasilien är det första landet där man redan har gjort omfattande experiment med den genmodifierade myggan och där den tillåts som kontrollmetod.

Media, Frankrike
2016-05 14-15
"Fransk tidning undersökte graden av rasism"
I teorin är jämlikhet ett av den franska republikens viktigaste resultat. Men offentliggörande av en ny opinionsundersökning har visat att inte alla i Frankrike tycker att det är en bra idé att testa hur jämlikt och tolerant Frankrike verkligen är. Chock blev den dominerande reaktionen när den respekterade veckotidningen Le Journal du Dimanche nyligen publicerade resultatet av en omfattande undersökning om rasism.
Vad många vänder sig emot är inte resultaten av undersökningen utan själva det faktum att opinionsundersökningen överhuvudtaget genomförts. Att samla in information om etnisk tillhörighet eller religiös övertygelse är generellt förbjudet i Frankrike. Och det är precis vad Ipsos, opinionsinstitutet påstår sig ha gjort. Svaren har brutits ned på ett sätt som visar vad judar och muslimer tänker om varandra. Och det är det många som ogärna vill få veta.

Media, Tyskland
2016-05 16-17
"Att utöva god journalistik i dessa tider är inte enkelt"
I kölvattnet av den enorma flyktingstillströmningen präglas Tyskland av växande motsättningar och snudd på samhällshysteri.
Denna utveckling har i första hand drabbat mediernas trovärdighet. För att återvinna allmänhetens stöd krävs det stora ansträngningar från journalisternas sida - men också från läsarnas håll.
Medierna i Tyskland har problem med hur allmänheten uppfattar dem.
Händelserna i Köln på nyårsafton då hundratals kvinnor attackerades och sexuellt trakasserades av ett stort antal invandrare har lett till att 40 % av tyskarna inte längre litar på media.

Forskning, Medicin, Brasilien
2016-05 18-22
"Hur ett medicinskt mysterium och tragedier ledde läkarna fram till svaret"
Plötsligt föddes ett stort antal barn "utan pannor och med underligt formade huvuden", vilket förbryllade läkare i Brasilien. Läkarna började söka svar och sökandet ledde till den tidigare förhållandevis anonyma patogenen Zikavirus.
Nu har WHO sänt ut katastroflarm och uppmanar gravida kvinnor att undvika länder där viruset finns. Zikaviruset är nu ett hot mot ekonomierna i fattiga länder och mot sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro. Viruset sprids nu i 33 länder med sammanlagt 600 miljoner invånare enligt WHO.

Kina, Samhälle
2016-05 23-24
"Kinesiska aptränare vill återfå sin forna status när Kina går in i apans år"
Regionen Xinye i den kinesiska centrala Heman-provinsen är känd historisk som ett område där apor tränas enligt gamla traditioner. Deras sekelgamla tradition har förpassats till samhällets utkant av städernas poliser, vakter och föraktfulle invånare som föredrar smarta telefoner framför klipska apor. Djurrättsaktivister har rapporterat om fysisk och mental djurmisshandel. Fotografier från Xinye har visat makaker som siterr fastkedjade i många burar.

Japan, Samhälle
2016-05 25-26
"I Japan utmanar kvinnorna traditionen"
Sushi-kockar är, precis som sumobrottare och geishor, en japansk stereotyp. Enligt fördomarna bör de vara äldre, allvarliga och företrädesvis flintskalliga män.
Japanska sushi-kockar fruktar att deras jobb kommer att övertas av kvinnorna. Redan idag välkomnar sushi-restauranger utomlands många kvinnor, jämfört med Japan.

Forskning, Medicin
2016-05 27-28
"Hjärt- och kärlsjukdomar i forntida mumier"
Rekonstruktion av en 5000 år gammal man baserad på hans mumifierade kvarlevor som återfanns i de italienska Alperna. Spår av hjärt- och kärlsjukdomar i mumier har gjort att vissa forskare omprövar uppfattningen om att hjärtsjukdomar är ett helt och hållet modernt fenomen. Hjärt- och kärlssjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken i USA, förklaras ofta geom modern kosthållning och en stillasittande livsstil.

Media
2016-05 29-30
"Playboy klär på sig"
I sitt marsnummer överger tidningen det nakna omslaget som har varit kärnan i varumärkets identitet sedan starten 1953, då med ett mittuppslag på Marilyn Monroe och massor av banbrytande frispråkigt sexsnack.
Den nya stilen är anpassad till 80-talisterna och en tid som präglas av användandet av smartphone. Playboy har skippat sin frejdiga flörbjudna aura för att i stället bli en aning stöddigare version av en bland många andra tidningar som Esquire och GQ.