Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 30

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29     

Terrorism, IS, Europa
2016-30 4-5
"Amatörer som begår terrorattacker kan peka på en ny fas"
IS krig mot Europa verkar ha gått in i en farlig ny fas. I stället för väldigt sanordnade operationer på de stora boulevarderna i Paris och Bryssel genomför amatörer mordattacker i inlandet och plötsligt är vem som helst, var som helst, ett möjligt offer. IS har tagit på sig ansvaret för fyra attacker inom två veckor - två i Tyskland och två i Frankrike, bland dem mordet på en småstadspräst i Frankrike - som har uppvisat skrämmande olika mönster. Angriparnas vapen: en lastbil, en yxa, en kniv och en bomb.
Rainer Wendt, federal ordförande för det tyska polisfacket: "Min bedömning är att det finns cirka 500 000 flyktingar i vårt land som är oregistrerade eller har uppgivet en falsk identitet".

USA
2016-30 6-7
"Därför bör vi hylla Hillery"
Anette Meiritz i Spiegel Online.
Clinton är inte bara det "minst onda" alternativet till Donald Trump. Hon är ett kompetent, klokt och erfaret alternativ till den populistiske republikanen.
Och hon är kvinna. Det kan inte framhållas ofta nog. Hon har varit jurist, senator och utrikesminister, hon är mamma och mormor. För detta liv och sin karriär förtjänar hon respekt.
Clintons ibland lite träiga framtoning, bör inte minska förtroendet för henne. Hillary Clinton kan stoppa Trump och bli en kompetent president. Det är något vi kan glädjas åt. Och även visa det.

USA, Ryssland
2016-30 8-9
"Fientligheten mellan Putin och Clinton"
Will Englund, The Washington Post
När Hillary Clinton var USAs utrikesminister anklagade Rysslands president henne upprepade gånger för att hon blanade sig i Moskvas inre angelägenheter.
Om det är den ryska säkerhetstjänsten som ligger bakom Wikileaks avslöjanden, eller att de hackat e-postservern hos demokraternas partikommité, DNC, ser det onekligen ut som en hämnd från Kreml.

Media, Wikileaks
2016-30 10-11
" Wikileaks 10 år"
Nu driver de till och med bort sina egna vänner.
Dey har gått 10 år sedanJulian Assange grundade Wikileaks, webbplatsen, som ar blivit världens mest betydande digitala källa för läckt myndighetsinformation. Organisationen har under en vecka firat sina 10 år genom att visa upp allt det som gör dess radikala transparens så kraftfull och problematisk. Organisationens anseende har växt fram ur dess förmåga att ta emot och publicera läckt information på Internet utan att varken avslöja källornas identitet eller ge efter för regeringar som försöker censurera information. Detta verkade vara enkelt men det krävde teknikkunskaper som de flesta medieföretag saknade.

Brasilien, Sport
2016-30 12-15
"Badmintonskolan i favelan som väcker positivt hopp om OS i Rio"
Nyhetsrapporteringen från Rio inför OS är generellt negativ och illavarslande, men Miratusskolan i en av stadens många favelor målar en annan, mycker mer positiv bils av OS-staden.
Sebastiao de Oliveira, då 51 år, grundade Miratus 1998, för att lära ut badminton i favelan Chacrinha. Miratus erbjuder också studiehjälp till ungdomar som vill ta inträdesexamen till Brasilien statliga universitet och högskolor. Miratus erbjuder ett alternativ till den brottslighet som både lockar och skrämmer och skolan har också producerat Brasiliens två första OS-deltager i bdaminton, den ene är Ygor Coelho.

Nato, Ukraina
2016-30 16-19
"Ett nätverk med koppling till Natos militära ledning underblåste konflikten i Ukraina"
I samarbete med tvivelaktiga källor försökte en grupp som står nära Natos militäre ledare, Philop Breedlove, leverera vapen till Ukraina, avslöjades i ett antal nyligen offentliggjorda e-mail. Försöken att skaffa fram vapen till Ukraina resulterade i att konflikten mella västmakterna och Ryssland intensifierades.
De nyligen läckts e-mailen avslöjar ett hemligt nätverk av västerländska uppviglare i Nato-chefens närhet. De dokumenterar för första gången de tvivelaktiga källor från vilka Breedlove fick sin information. Mailkorrespondensen avslöjar att Breed love sökte råd hos några väldigt viktiga personer. Som hans egen företrädare i Nato, Wesley Clark, Victoria Nuland, vice utrikesminister för euroasiska ärenden i USA. Samt USAs ambassadör i Kiev, Geoffrey Pyatt. En annan person var Phillip Karber, biträdande professor vid Georgetown University i Washington.

Indien, Miljö
2016-30 20-23
"Renare bränsle i Indien sparar 900 000 liv"
Tidigare lagade man mat med hjälp av brinnande trä, med mycket aska och rök som resultat. Nu ska människor. Även på landsbygden få tillgång till gratis gasanslutning från regeringen som försöker ändra på hur Indiens fattiga tillreder sin man. Målet är att öka anslutningen till 80 % genom att under tre år upprätta 100 miljoner anslutningar.
Miljöförpreningar i hemmen och närmiljön, som produceras vid förbränningen av bränslen som trä och kogödsel är den vanligaste orsaken till för tidig död i Indien, näst efter för högt blodtryck.

Malawi
2016-30 24-25
"Hög tid att sätta punkt för brutal sexritual"
Polisen i Malawi har gripit en HIV-positiv man som fick betalt för att ha sex med massor av unga flickor"
Eric Aniva som är HIV-positiv erkänner helt ogenerat att han haft sex med fler än hundra flickor, varav de flesta är minderåriga och några bara tolv år gamla. Han har fått betalt för detta, ofta av flickornas egna föräldrar.
Han har gripits på order av president Peter Mutharika. Aniva är det som i Malawi kallas för "hyena" eller "fisis". Det viss säga en manlig sexarbetare som anlitas för att ha sex med unga såväl som äldre kvinnor av ritualistiska skäl.
I många områden på landsbygden i Malawi döeväntas en nybliven änka ha sex med någon i den döde makens familj för att driva ut den dödes ande ur hennes kropp. Om hon inte gör det kommer vilket annat dödsfall som helst att skyllas på henne. Änkan kan också anlita en "hyena" för samma ändamål.
"Hyenorna" anlitas också för att ha sex med flickor bara är tio år gamla. De tvingas till detta av sina föräldrar och vårdnadshavare att genomlida ett samlag. Den som vägrar blir obevekligen utstött av familjen. De står under hård press att lyda.
"Malawi police arrest HIV-positive man paid by parents to have sex with scores of young girls"

El Salvador
2016-30 26-27
"Tusentals poliser i El Salvador i Razzior mot organiserad brottslighet"
Företagsledare och präster bland de många gripna.
Räderna inleddes innan gryningen. Ett tusental poliser spred ut sig över Elvadors bergiga landskap. De bröt upp dörrar påparkeringar för begagnade bilar, stoppade långfärdsbussar och överraskade gästerna på ett motell. Myndigheterna slog till mot ett dussintals företag som anklagas för att tillhöra Mara Salvatrucha, landets största kriminella gäng. Den omfattande insatsen resulterade i 77 gripanden, 106 beslagtagna fordon och 34 frysta bankkonton. Målet var att komma åt organisationens finansiella tillgångar, avslöja ledarnas förmögenheter och att sända ett budskap till de fattiga gräsrötterna i gängen.
En av personerna som greps var Marvin Ramos Quintanilla, en evangelisk pastor.Han ska ha fungerat som gängets kassör.
Landet med sina 6,3 miljoner invånare har den högsta mordfrekvensen i området, till följd av de blodiga striderna mellan gäng och säkerhetsstyrkor.
" El Salvador strikes blow against powerful street gang"

Tunisien
2016-30 28
"Affischer med tidigare regeringsmedlemmar för att inte glömma eller förråda revolutionen"
Under de senaste veckorna har den 23-åriga studenten Sana Shili ägnat mindre tid åt sina böcker. I stället har hon och hennes vänner klistrat upp "Efterlyst"-affischer på offentliga platser över hela Tunisien.
- Affischerna brukar snabbt tas ner av myndigheterna, säger hon.
Shili är en av grundarna i en rörelse som kallas Manich Msamah (Jag tänker inte förlåta, på arabiska) och på "Efterlyst"-affischerna syns medlemmar av den förre presidentens Zine el-Abidine Ben Alis regering. Han ledde landet i 23 år, innan han 2011 flydde från Tunisien. Ben Ali var den första ledaren som avsattes i det som blev känt som den arabiska vårens uppror.
Nu har den nuvarande presidenten föreslagit en lag som om den antas kommer att ge amnesti åt korrupta affärsmän och politiker som utreds för handlingar i samband med ekonomisk korruption och missbruk av offentliga medel, i utbyte mot en återbetalning av de förskingrade pengarna.

Sport, Brasilien, Ryssland
2016-30 29
"Mörk skugga över de olympiska spelen"
Enligt en rapport som World Anti-Doping Agency nyligen publicerat bedrev Rysslands regering en "systematisk ordning" för att tillföra det ryska laget prestationshöjande droger och dolde fusket, före, under och efter vinter-OS 2014, då Ryssland stod värd. Publiceringen följer en tidigare rapport från samma myndighet som dokumenterat omfattande dopning inom rysk friidrott.
Det etiskt skeva agerande av småpåvarna inom den internationella olympiska "rörelsen" kastar verkligen en mörk skugga över Rio-spelen. Detta på grund av att Moskvas sätt att undkomma den viktigaste redovisningsskyldigheten, det är ett hån mot de höga ideal som de olympiska spelen påstås stå för.