Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 11

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10          

Tyskland, USA
2017-11 4-5
"Det kunde ha varit mycket värre"
En stark relation med USA är en bergfast grundpelare i den tyska utrikespolitiken. När förbundslansler Angela Merkel träffade president Donald Trump försökte därför tyska journalister och analytiker tyda deras kroppsspråk och analysera tonen i deras kommentarer, på jakt efter ledtrådar om hur de kan arbeta tillsammans.
Trump twittrade efteråt om att han "hade ett jättebra möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel" men vidhöll att Tyskland är skyldig Nato och USA enorma summor pengar och måste betala mer för dey syra försvaret som Tyskland får.
Trumps "Amerika först" och hans nedvärdering av globala handelsavtal har skapat osäkerhet bland tyska politiker och industriledare.

Skottland, Brexit
2017-11 6-9
"I Paisley vill man att Skottland ska stå på egna ben"
Denna skotska stad röstade för att stanna i EU men bli självständiga mot England. Nu har Skottlands ledare, Nicola Sturgeon, krävt en ny folkomröstning om Skottlands självständighet. Och efter Brexit verkar många vara mer beslutsamma än någonsin att bryta sig loss från den 310 år gamla unionen med England.
Skottland har svängt vänster i politiken och omfamnat en medborgerlig form av nationalism, som välkomnar alla som vill leva och arbeta i landet.
Sedan den senaste folkomröstningen har Skottlands gas- och oljeinkomster minskat kraftigt och tillväxten sjunkit. Men samtidigt har de politiska och känslomässiga argumenten förstärkts.

Tyskland
2017-11 10-12
"Heiko Maas om SPDs mål om att bli största parti"
"Allt annat vore futtigt", menar justitieminister Heiko Maas i en intervju, "det medvetslösa tillståndet" i Tyskland är över.
SPD valde enhälligt Marin Schultz till partiledare och kanslerkandidat.
Maas: "Tyskland har en hög nivå av välstånd och rättvisa. Men samtidigt som välståndet växer är de allt färre människor som får ta del av det. Det är många som känner att klyftorna växer. Det förblir den stora frågan för SPD".

Island
2017-11 13
"Överväger ny turistskatt för att dämpa besökstrycket"
Ett av världens hetaste och dyraste turistmål kan snart bli ännu dyrare. Islands regering är överväldigade av det rekordstora antalet besökare, trots landets avlägsna placering, och nu funderar man på olika sätt att höja skatterna inom turistsektorn. Alternativet skulle vara att begränsa turisternas tillgång till landets mest populära besöksmål.
Fallet i landets valutakurs och de vackra scenarierna som visats i den populära tv-serien Games of Thrones har hjälpt till att skapa en turistboom. Besökssiffrorna har vuxit - från 490000 till 2,3 miljoner i år. Det är en hel del med tanke på landets befolkning är knappt 340000. Turismen är landets viktigaste exportindustri.
Islands turistminister Gylfadottir oroar sig för att en överbeläggning kan förstöra upplevelsen för besökarna och fördärva naturskatterna.
Regeringen överväger olika alternativ för att fördyra för turisterna. Problemet är att alla skattehöjningar kommer att läggas ovanpå de redan höga priserna som turister måste betala när de besöker landet. Redan nu är taxiresor och hotellrummen tre gånger dyrare än i andra nordiska huvudstäder.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-16/victim-of-its-own-success-iceland-considers-new-tax-on-tourists
" Iceland Is Considering a New Tax on Tourists"

Brasilien
2017-11 14-15
"Korrupta politiker vill ge sig själva amnesti"
Presidenten anklagas för att ha tagit emot miljontals dollar illegalt i valkampanjen. Samma anklagelse riktas också mot en av hans närmaste allierade i senaten, och detsamma gäller några av deras bittraste fiender i kongressen. Allt detta skapar en växande känsla av panik i det politiska etablissemanget i Brasilien. Den omfattande utredningen om korruption i det nationella oljebolaget Petrobas har gått in i en ny explosive fas. Vittnesmål från cheferna hos en av oljebolagets största underleverantörer, Odebrecht, berättar om mutor värda miljoner dollar till brasilianska politiker.
Nu, när avslöjandena om olagliga kampanjdonationer fortsätter att dyka upp, har Brasiliens folkvalda från hela det politiska spektrat kommit på en lösning. De planerar nämligen att ge sig själva amnesti. Politiker som annars brukar angripa varandra samarbetar nu desperat för att så fort som möjligt driva igenom lagar som ska skydda dem från fängelsestraff.

USA
2017-11 16-17
"Trump leder oss in i en farlig tid av impulsiv diplomati"
Hälften av president Donald Trumps första 100 dagat har passerat, och mitt i den kaotiska, förvirrande strömmen av politiska uttalanden, utspel, avgångar och utredningar - några av godo, några av ondo och några otäcka - kan man konstatera en sak: Vi har kommit in i en ny oh farlig tid av impulsdiplomati. Problemet är inte avsaknaden av en utrikspolitisk doktrin. Det finns faktiskt en Trumpdoktrin. Presidenten har upprepade gånger beskrivits sin världssyn, och den kan sammanfattas i parollerna "Amerika först" och "Gör Amerika starkt igen."
Men i den nuvarande oroliga världen har den diplomatiska oberäkneligheten och instabiliteten hos världens mäktigaste ledare lika stor betydelse som själva utrikespolitiken.
Viktigast av allt är att oberäkneligheten har undergrävt USAs ledarskap i rollen som försvarare av demokrati och individuell frihet när det största utmaningarna mot våra värderingar kommer från auktoritära, autokratiska regimer.

Indien
2017-11 18-19
"Elektricitet åt alla!"
Elektrifiering av landsbygden är en av de mest avgörande frågorna i de indiska valen. Det finns många röster att vinna. År 2014 hade Indien enligt Världsbanken världens största andel utan el.
Runt 47 miljoner hushåll på den indiska landsbygden saknar fortfarande elektricitet och de som är anslutna till elnätet drabbas av återkommande strömavbrott. Indien anser att en by är elektricifierad om minst 10 % av hushållen och de offentliga inrättningarna såsom skolor har elektricitet. Men mycket av utrustningen har blivit stulen eller förstörd.

Turkiet, Flyktingpolitik
2017-11 20-21
"Turkiets utspel om migrationsavtal med EU kan visa sig vara ett tomt hot"
När Turkiet och Europa för ett år sedan kom överens om att begränsa migrationen till Grekland, var detta ett tråkigt besked för den syrisk-palestinska människosmugglaren Abu Samir, ett täcknamn han använder. Mot slutet av 2015 hade den för detta målaren från Aleppo fått en betydande roll i migrationen av syrianer till Europa - en av de största i historien. Han sålde resor till tusentals syrianer till Grekland och kunde vissa dagar tjäna uppemo 4000 dollar. Men hans affärsverksamhet har nu kollapsat till följd av avtalet mella Turkiet och Europeiska Unionen. Abu Samirs problem är två: För få flyktingar och för många gränsvakter.
2015 var det jämförelsevis enkelt för syrianer att nå Turkiet från Syrien, Jordanien och Libanon. Då var gränsen mellan Turkiet och Syrien lättare att passera och syrier i Amman och Beirut kunde flyga till Turkiet utan att behöva ansöka om visum.
Men förhållandena för flyktingar i Grekland är nu värre jämfört med 2015 och den humanitära korridoren för att ta sig från Grekland till Tyskland med buss och tåg stängdes i mars 2016. Tusentals asylsökande fastnade i Grekland där de lever under eländiga förhållanden. Det sänder ett budskap till migranter: "Kom inte hit!"
Abu Samir är ändå hoppfull. Han tror att hans lukrativa affärsverksamhet snart är igång igen.

https://www.nytimes.com/2017/03/14/world/europe/turkey-migrant-deal-european-union.html?_r=0

" A Threat on Migration That May Prove to Be Empty"

Storbritannien, Turism
2017-11 22-23
"Nattens drottning ska rädda Londons partyliv"
Under de 25 år som gått sedan hon flyttade från sin amerikanska hemstad New Jersey till London har Amy Lamé hunnist skapa ett manifest för nattliv med skyddat sex i en av stadens mest ökända gay-raggnings-zoner och skrivit och varit programledare för en tv-serie på temat kön och sexualitet. Hon har också varit värdinna för en natt-cabaret med elddansare, rockringsartister och en strippande dvärg.
I november utsåg Londons Borgmästare Khan Amy Lamé till "Nattens Drottning" för att utveckla partylivet i London. Sedan 2007 har London förlorat omkring 50 % av sina nattklubbar och 35 % av sina lokalt ägda och drivna musikklubbar. Många har fått utkämpa bittra strider mot fastighetsägare och grannar för att få hålla öppet.

Nederländerna
2017-11 24-25
"Nederländskt val är ett bakslag för Europas populister"
Premiärminister Mark Rutte har slutligen vunnit det nederländska valet. Högerpopulisten Heert Wilders kom långt efter. Den sittande ledaren drog fördel av landets spänningar med Turkiet, och hans seger är goda nyheter för Europa.
Mark Rutte är den mest framgångsrika liberala politikern i Europa. För tredje gången i rad har hans parti VVD blivit det starkaste partiet i Nederländerna parlament.
Landets tillväxttakt ligger på 2 % och arbetslösheten sjunker. Landet har extremt goda förbindelser med världen utanför: Det lilla landet med blott 17 miljoner invånare
exporterar mer än Storbritannien och Italien tillsammans.
Rutte behöver bilda en helt ny koalition eftersom han koalitionspartner Socialdemokraterna (PVDA) kraftigt tappade i valet till följd av det breda missnöjet med regeringens sociala reformer. Han behöver minst tre partier och har fyra att välja mellan, Kristdemokraterna, det vänsterliberala D66, det starka Gröna partiet och Socialdemokraterna.

Thailand, Samhälle
2017-11 27-28
"Thailand testar separat fängelse för transpersoner"
Det handlar om transpersoner, dvs män som vill se ut som kvinnor och leva som kvinnor. Särskilda problem uppkommer då de begått grova brott som leder till långa fängelsestraff.
I fängelset betraktas de i allmänhet som män, de får inte behålla de mediciner, t ex hormoner som ändrar utseendet från man till kvinna. De återfår därför sin grövre ansiktshy, större muskler och skägg. De löper också större risk att trakasseras av andra fångar och fångvaktare.
Det finns i Thailand omkring 1200 transpersoner som identifierar sig som kvinnor.
I Minburifängelset i Bangkok har man lanserat ett pilotprojekt. En särskild flygel med kapacitet att hysa 150 fångar har renoverats och målats ros.

Australien, Natur & Miljö
2017-11 31
"Stora barriärrevet dör!
Stora barriärrevet i Australien, som är en av världens största levande organismer, har länge varit ett av världens mest storslagna naturliga underverk, så omfattande att det kan ses från rymden så vackert att det kan röra besökare till tårar.
Men korallreven, och de många havsdjuren som lever kring dem, är hotade. Stora delar av barriärrevet dog på grund av det varma havsrevet förra året.
Hundratals miljoner människor får huvudsakligen sitt protein frå revfikar och förlusten av livsmedelsförsörjningen kan leda till en humanitär kris. Stora barriärrevet genererar cirka 70 000 arbetstillfällen och inbringar årligen flera miljarder dollar i turistintäkter.