Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 02

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01        

Tyskland, terrorism, flyktingpolitik
2016-02 4-6
"Rasisterna skapar mobbar på Nätet"
Händelserna i Köln begicks av sexistiska kriminella gäng - vilket har gett upphov till olika konfrontationssugna rasistiska gäng på internet. Incidenten har visat att en stor del av allmänheten inte bryr sig särskilt mycket om sexuellt våld, såvida det inte begås av utlänningar.
Beskrivningarna om de våldsamma sexuella övergreppen av grupper av män i Köln leder till att använda en term som är bland de fulaste i ett samhälleligt sammanhang: mobb.
Som en följd av detta har också digitala gäng bildats. Tyska gäng som jagar människor med utländskt utseende. "Men det plötsliga intresset för kvinnors rättigheter är spelad", menar artikelförfattaren Sasha Lobo i der Spiegel. "En våg av rasistisk indignation har vällt in över tyskspråkiga internet - en våg som har allt som kännetecknar en nätmobb".

Serbien, Ryssland
2016-02 7
"Kroatiens och Serbiens 'kapprustning', tomma statskassor och drömmar om raketer"
Moskvas engagemang på Balkan ökar i samband med Montenegros förestående anslutning till Nato, Serbien är den sista möjliga allierade i regionen.
Det väckte stor uppståndelse i Serbien när Kroatiens försvarsministerium ansökte hos Pentagon i USA om att få 16 mobila raketartillerisystem av modell M-270 levererade.
Rysslands vicepresident Rogosin rekommenderar Serbien att satsa på militärstyrka och överlämnade ett luftvärnssystem av modell S-300 till den serbiska regeringschefen Aleksandar Vucic.

Azerbajdzan
2016-02 8
"Folkets uppror sänkte skatterna"
I Azerbajdzan har man tvingats sänka skatterna på livsmedel efter våldsamma demonstrationer mot försaämrade ekonomiska förhållanden. Det som fick bägaren att rinna över var de kraftigt stigande priserna på bröd och mjöl de senaste månaderna.
I flera städer kallades trupper in för att skingra demonstranterna. Säkerhetsstyrkorna använde tårgas mot de stenkastande demonstranterna.
Oroligheterna följde på en brant nedgång av landets valuta, manaten, mot dollarn. Landet är redan hårt drabbat av stigande inflation, arbetslöshet och stora bortfall av oljeinkomster. Centralbanken har förverkat mer än hälften av landets valutareserv och förbjudit uttag av utländsk valuta i bankomaterna.
Regeringen har lagt skulden på oppostitionspartierna Popular Front och Mustavapartiet för att ha organiserat demonstrationerna.

Flyktingpolitik
2016-02 9-13
"Alan Kurdi drunknade. Så gick det för resten av släkten"
När Alan Kurdis lilla kropp spolades upp på stranden i Turkiet och världen tvingades att greppa de syriska flyltingarnas misär, var den den tvååriga pojken en medlem av en stor kurdisk familj på flykt. En minoritet i Syrien.
Alans tonåriga kusiner satt på en buss i Ungern, en faster var fast i Istanbul, där hennes barn arbetade på en fabrik. Dussintals andra släktingar hade flytt kriget i Syrien eller planerade att fly. Några veckor efter det att bilden av Alan chockat världen, förberedde sig Alans faster på att göra samma riskfyllda resa med fyra av sina barn.
Fatima, den äldsta fastern flyttade redan 1992 till Kanada och gifte sig med en irakisk kurd. Hon skilde sig sedan, lärde engelska, fick en frisörlicens, jobb på fina hårsalonger och medborgarskap. Hon gjorde en klassresa. Hon blev sedan enstark politisk röst för att hennes syskonbarn Alans död skulle skulle bli känt i hela världen och en kraft för förändring för familjen.

Flyktingpolitik
2016-02 14-15
"Miljontals kristna flyr till Europa"
Miljontals kristna tvingas fly från sina hem i Afrika och Mellanöstern. De flyttar till överfulla flyktingläger och tar sig till Europa via de livsfarliga smuggelvägarna.
För de kristna kvinnorna är förföljelserna värst, de känner sig inte ens trygga i FNs flyktingläger.
Förra året flydde miljontals människor från framför allt Nigeria, Eritrea, Syrien och Irak.
Förföljelser av kristna har förvärrats under det senaste året, skriver Open Doors i en rapport. Organisationen övervakar religiöst motiverat våld och diskriminering och publicerar årligen en rankinglista över länder där det är värst att vara kristen.
Nordkorea fortsatte att toppa listan för allmän förföljelse 2015, men Nigeria kom först när det gäller antalet kristna som blivit dödade för sin tro. 4028 av de 7100 globalt rapporterade dödsfallen enligt rapporten. Eritrea som kommer som nummer tre på listan kallas för "Afrikas Nordkorea".

"Christians flee growing persecution in Africa and Middle East",
"Dying for Christianity: millions at risk amid rise in persecution across the globe",
"World Watch List 2016".

Syrien, terrorism
2016-02 16-17
"Att leva under Isis förtryck i Syrien"
Staden Raqqa i östra Syrien har sedan 2014 varit Islamiska Statens huvudstad. För jihadistgrupper med ursprung i Irak. Vissa affärsmän blev relativt rika.
För mig är Raqqa mitt hem. Att lämna staden vare uteslutet. Jag hade två jobb att sköta. Många invånare har ett problem, att hindra sina söner från att dras in i kriget. Islamska staten ger folket ett val: slipp undan fattigdomen genom att kriga för oss. Ideologin lockar inte, däremot gruppens pengar och vapen. Dessa unga män vill bli lyssnade på och vara fruktade. Motiven - "respekt", pengar och vapen - förvandlar unga människor till mördade.
Viktigast av allt, avfärda inte invånarna i ockuperade städer som terrorister bara för att de är för fattiga för att fly när Islamistiska staten tar över. Människor som lever under deh här ockupationen är det största hoppet för att krossa jihadisterna. Utan deras stöd kan Islamiska staten knappast besegras.
Detta är budskapet från Marwan Hisham, en pseudonym för en författare och journalist baserad i Raqqa i Syrien som skriver för Mew York Times.

Etiopien
2016-02 18-20
"Regeringens styrkor strömmar in i Oromo"
Den etniska folkgruppen Oromo demonstrerar mot att regeringen försöker stjäla deras mark och att de behandlas som andra klassens medborgare. Regeringen svarar med att sända säkerhetsstyrkor till Oromo som skjuter rakt in i demonstrationstågen.
Oromo är den största folkgruppen i Etiopien. Folket är till stor del nomader och har oromospråket som modersmål. De utgör 32,1 procent av befolkningen i Etiopien (enligt 1994 års folkräkning).
Oromia är den etniska federala stat oromo har sedan år 1995. Flera oromo politiska ledare, demonstranter och journalister har fängslats av regeringen.
Amnesty, Human Rights Watch och andra observatörer har rapporterat om tortyr och att mänskliga rättigheter har brutits flera gånger.
Över 400 oromo-studenter har fängslats för att ha kritiserat regeringen för förtryck mot oromofolket på omänskliga sätt.
En majoritet av oromofolket vill ha ett självständigt Oromia. Den största rebellgruppen är Oromofolkets Befrielsefront (Oromo Liberation Front, OLF) och har den senaste året ökat sina attentat mot regeringssoldater.

Turkiet, Qatar
2016-02 21
"Ankara gör militär entré i Gulfen"
Turkiet ligger i startgroparna för att bygga sin första stora militärbas i Mellanöstern. Det blir ett samarbete mellan Turkiet och Qatar.
I Qatar liksom i Turkiet sätter sunnimuslimerna tonen. Båda länderna betraktar Irans aspirationer med misstänksamhet och båda vidtog kraftfulla åtgärder för att störta den syriske diktatorn Assad. Turkiet och Qatar är dessutom båda vänner till Muslimska Brödraskapet.
Hur ställer sig Saudiarabien till överenskommelsen? Riyadh motarbetar ju sedan flera år aktivt det Muslimska Brödraskapet. Sedan kung Abdullahs död har hans efterträdaee kung Salman antagit en mer återhållsam inställning till Muslimska Brödraskapet. Saudiarabiens största fiende är nu Iran. Därför har kung Salman gett sitt godtycke till samarbetet. Däremot har Förenade Arabemiraten uttryckt sitt starka missnöje med projektet.

Terrorism, Colombia
2016-02 22-23
"Stjärnan som fick drogkungen El Chapo på fall"
Den tillfångatagna mexikanska knarkkungen Joaquin Guzman, känd som El Chapo, var en skräckinjagande syn. Alltid tungt beväpnad. Hans handdator visar dock att han också var en charmig romantiker. "Jag ska ta bättre hand om dig än mina egna ögon", lovade han den mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo. Den mäktige Chapo verkar ha varit förälskad. Så pass att han var villig att riskera sitt gömställe i kärlekens namn.
Så verkar det enligt textmeddelanden som läckts till mexikanska myndigheter.
Guzman är i 50-årsåldern, gift med en skönhetsdrottning, 25 år yngre, som är mamma till deras tvillingflickor.
Snart var mexikanska och amerikanska myndigheter El Chapo på spåren, störtade hans lägenhet och förvånades över att han var så lätt att gripa.

Nigeria, terrorism
2016-02 24-26
"Kriget mot Boko Haram är långt ifrån över"
Självmordsattackerna har ökat i Nigeria. Boko Haram är ännu inte besegrat.
President Muhammadu Buharis framgångsrika, multinationella kampanj mot Boko Haram sedan han tillrträdde sin post i maj i fjol har inte medfört någon märkbar skillnad i det dagliga livet. Självmordsattackerna har ökat i Nigeria. Boko Haram är ännu inte besegrat.
Trots att den igerianska krigsmakten har gripit och dödat många våldsverkare och återerövrat territorium motsvarande Belgiens yta som tidigare var i upprorsmännens våld, har militärens segrar skördats mot bakgrund av skoningslösa självmordsattentat som faktiskt har ökat i antal. Bara fyra dagar efter Buharias deklaration om krigsseger dödade Boko Haram minst 50 människor i ett bombattentat i Maiduguri.

USA, kärnvapen
2016-02 27-30
"Spelar storleken någon roll för freden?"
"Less is more" anser Pentagon som planerar att bygga små kärnvapen som både skulle kunna avskräcka fienderna och minimera riskeena för att döda civila. Världen skulle bli en tryggare plats att leva på. Denna inställning har skapat en debatt i Washington. Kan det inte tvärtom vara så att det är lättare att trycka på avtryckaren när vapnet är litet och inte känns så farligt? Bygg-det-mindre inställningen har lett till en filosofisk konflikt bland personer i Washington som tänker på det otänkbara. Att den högre precisionen kan fresta till användning redan i ett första skede och inte bara som en motattack.
Det kan infria president Obamas löfte om att inte utveckla nya kärnvapen.