Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 19

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18    

Tyskland
2017-19 4-5
"Pronazistiska soldater i tyska armén väcker oro"
Allt började med en terrorutredning. En soldat i tyska försvarsmakten misstänktes ha planerat ett terrordåd mot flera högt uppsatta statstjänstemän. Men snabbt uppenbarade sig ett större problem. Militärpolis hittade krigsföremål från nazitiden i militärbaracker, något som visade på en mycket större närvaro av högerextremister inom den tyska försvarsmakten, ett problem som befälhavare nu anklagas för att ha ignorerat.
De utreder 275 fall av rasism eller höger extremism från de senaste sex åren, enligt försvarsministeriet. Det är ett accelerande problem som de tyska militära myndigheterna först nu försöker ta itu med. Extremismen har ökat sedan landet tog emot en miljon flyktingar 2015.

Ryssland, Cypern
2017-19 6-8
"Cypriotiska EU-pass attraherar rika ryssar"
I staden Limassoö på Cypern finns det fler butiksskyltar på kyrilliska än på grekiska. Yachter med ryska namn ligger förtöjda i den nybyggda hamnan. Och bredvid radiostationen Russkaja Volnas kontor ligger flera restauranger som serverar pelmeni och vodka.
Ryssar och deras pengar flockas till detta Moskva-vid-Medelhavet, vilket har fått det lilla EU-landet att blomstra.
Det började med att regeringen effektiviserade sitt pass-i-utbyte-mot-pengar-progem i syfte att hjälpa upp ekonomin efter bankkollapsen och recessionen. Nu kan utlänningar bli medborgare på mindre än sex månader om de investerar minst 2 miljoner euro i cypriotiska fastigheter eller 2,5 miljoner i statsoblikationer eller företag. Detta har lett till en 25 % ökning av öns årliga intäkter. Medborgarskapet ger också en guldbiljett till EU.

USA, ekonomi, Malta
2017-19 9-11
"Vi har varit idioter!"
När pensionären Regina Hayes i Roebuck, South Carolina, förde över 75000 dollar av dina besparingar till en investeringsfond, trodde hon att hon skulle hjälpa kristna gruvarbetare i Afrika att kunna konkurrera med storföretagen. Hon lovades en avkastning på 10 % per år. Men hon föll offer för ett bedrägeri med spår som visade sig leda till en för detta EU-kommissionär, John Dalli, 68, som länge varit en inflytelserik person på Malta. 2012 tvingades han bort från sin post i EU på grund av en korruptionshistoria med påstådda mutor. Nu är han misstänkt för att ha lurat investerare på minst 1,5 miljoner dollar. Pengar som han spenderat på lyx t ex en hyra Bhamas-villa.

Storbritannien
2017-19 12-13
"Nikel Frage - Ukip och dårarnas hämnd"
Det populistiska partiet Ukip har kollapsat - men först efter att ha raserat Storbritanniens gamla politiska strukturer.
Ukips sammanbrott har påskyndats av att det konservativa partiet nu har positionerat sig som ett brexitparti.
Theres May, landets nya premiärminister, har lyckats återförena högern, justerat den brittiska politiken och gjort Ukip irrelevant. Hon förutspås vinna en stor seger i valet den 8 juni och hon är redo att välkomna Ukips väljare till Tory.
Den nye ledaren för Ukip, Paul Nuttallm vill göra om Ukip till ett invandrarkritiskt, islamofobiskt parti, i stil med andra högerextrema partier i Europa, exempelvis Sverigedemokraterna.

Ryssland, Centralasien, Terrorism
2017-19 14-16
"Centralasien har blivit en ny måltavla i Rysslands jakt på IS-terrorister"
På TV får tittarna möta en ny fiende i Rysslands kamp mot terrorismen: migrantarbetare från Centralasien. Alla misstänkta för förra månadens bombning i S:t Petersburgs tunnelbana kommer från företrädesvis muslimska, konfliktdrabbade forna sovjetrepubliker i Centralasien, varifrån tusentals personer har rest för att ansluta sig till IS.
Nu när "kalifatet" håller på att falla sönder och de militanta islamisterna återvänder från Mellanöstern, oroar sig Moskva för att de ska resa till Ryssland och infiltrera muslimska ekonomiska migranter. Invånare i Kirgizistan, hem åt misstänkta för förra månadens bombning, kan resa in till Ryssland utan visum liksom Tadzjikistans och Uzbekistans invånare. Dess länder möts i Ferganadalen, en instabil region där strikta former av islam har vuxit i popularitet och hundratals migranter har anslutit sig till IS.

Frankrike, Samhälle
2017-19 17
"Förhållandet är något nytt för Frankrike och världen"Macron
Erankrikes nye president Emmanuel Macron är 27 år yngre än sin fru. Hur ovanligt är detta egentligen i den franska politiken? Bland ledarna i världens största ekonomier är det bara en som valt en äldre partner, Angela Merkel. Joakim Sauer är fem år äldre än hon.

Nutidshistoria, Polen
2017-19 18-19
"Svårt för Förintelsens överlevare att få tillbaka sin egendom i Polen"
Hania Rosenberg föddes 1934 i Oswiecim, en industristad i Regionen Galizien i södra Polen. Koncentrations- och förintelselägret som tyskarna byggde där efter invasionen 1939, kallat Auschwitz-Birkenau, skulle komma att ta 1,1 miljoner människors liv.
Hon berättar att hennes far importerade och exporterade halm, hö och kol. Ingen var fattig, ingen var rik. Pappan dog i ett koncentrationsläger som de flesta av stadens judar. Hania och hennes mor lyckades ta sig till Sverige. Två trädgårdsland finns fortfarande kvar i Polen och Hania kämpar för att få tillbaka dem.
Lag och Rättvisas partitjänstemän, som kom till makten 2015, erkänner Förintelsens vidrigheter, men betonar att Polen var offer för både tyskt och sovjetiskt förtryck och att många andra minoriteter än judar drabbades, som vitryssar, ukrainare, karaimer, tatarer med flera. - Ska ättlingar till fattiga polacker betala ättlingarna till dem som var rika? Menar Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet.

USA, Afghanistan
2017-19 20-21
"USA planerar ökade militära insatser mot talibanerna"
President Donald Trumps ledande militära och utrikespolitiska rådgivare har föreslagit en omfattande strategisk förändring i Afghanistan, vilket i realiteten kommer att innebära krig mot talibanerna. Denna skulle innebära att Pentagon, inte Vita huset kommer att besluta om truppernas styrkor i Afghanistan. Den faktisk innebörden är att man, mer än 15 år efter det att de amerikanska styrkorna anlände till Afghanistan, återkallar president Barack Obamas beslut att gradvis begränsa den amerikans militärens roll i landet.
Avsikten är att tvinga fram förhandlingar om ett slut på konflikten.

Burma, kultur
2017-19 22-24
"Burma restaurerar historiska tempelbyggnader i Pagan"
Efter en jordbävning på 1990-talet restaurerade Burmas förra militärregering många av Pagans religiösa monument men arbetet gjordes dåligt. Nu planerar Burmas civila regering en ny världsarvsansökan från Pagan.
Men folk i pagan säger att de oroar sig för att myndighetspersoner med relationer till rika exploatörer utnyttjar sig av FN som en förevändning och kommer att störa det religiösa livet eller driva fram splittrande förändringar som lyxhotell.

Miljö, IT
2017-19 26-28
"Digital teknik räddar världens mest hotade djur"
Om Paul Allen får som han vill så kommer ett 233 000 kvadratkilometer stort afrikanskt territorium att vara fyllt av smarta sensorer och drönare, detta i syfte att göra Afrikas mest avlägsna och djurrikaste platser hyperuppkopplade. Det är det största teknologiska djurskyddsprojektet någonsin: ett styr- och kontrollsystem som parkvakter kan använda för att registrera och agera mot tjuvjägare, från Kenya till Tanzania.
Allens verktyg kallas Domain Awareness System (DAS) som han finansierar genom sitt företag Vulcan, är med stor sannolikhet nyckeln till ett av vår tids viktigaste filantropiska ändamål. DAS ska klara sådant som människor inte kan. Systemet förlitar sig på tre informationskällor: parkvakters radiomottagare, sändare på djur och en rad miljösensorer som kameror med rörelsedetektorer och satelliter.
Paul Allen: "DAS-projektet kombinerar två av mina intressen - teknik och bevarandet av savannelefanten som en av Afrikas mest ikoniska arter".
https://www.bloomberg.com/news/features/2017-05-09/paul-allen-is-using-technology-to-save-the-african-elephant
Paul Allen's High-Tech Quest to Save the World's Most Endangered Animals
The Microsoft co-founder is fighting poachers with the help of sensors, drones, and luxury resorts.

Kultur, Litteratur
2017-19 30-31
"Mitt favoritmord"
En av de första sakerna som Georgia Hardstark, 36, och Karen Kilgariff, 47, kom på var att genren "verkliga brott" egentligen inte handlar om grymma händelser. På den mest grundläggande nivån handlar det om att berätta historier. De två kvinnorna är programledare för podcastfenomenet "My favorite Murder"
Men de pratar också om sina problem med alkohol och ångest, sina yrkesmässiga tillkortakommanden och möten med terapeuter. "Murder" känns som att tjuvlyssna på ett samtal mellan vänner.
Det är en sorts skvaller som innehåller mordvapen. Och skvaller intresserar alla.
Georgia Hardstark och Karen Kilgariff var nyckelbarn på 1980-talet en tid som var mörk och full av otäcka hot, farliga främlingar och olösta mysterier.
En podcast är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via nätet. Via ett program eller en app, väljer du vad du vill lyssna på, sen får du nya avsnitt löpande.
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/my-favorite-murder-and-the-growing-acceptance-of-true-crime-entertainment/2017/05/07/7c9b53d8-2f71-11e7-9dec-764dc781686f_story.html?utm_term=.62bed78e6204
" My Favorite Murder' and the growing acceptance of true-crime entertainment"
"Sveriges 100 mest populära podcasts"
https://brapodcast.se/
http://www.feralaudio.com/show/my-favorite-murder/