Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 06

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05        

Storbritannien, Brexit, EU
2017-06 4-5
"Mays krav irriterar Europa"
Storbritanniens premiärminister Theresa Mays vision för brexit har retat upp Eus regeringar. Risken har ökat för att förhandlingarna kommer att urarta i gräl. Eus linje är att Storbritannien inte ska få det gättre utanför EU än som medlem. De tänker prioritera att skydda sina egna intressenoch den regionala stabiliteten. May vill inte lämna den inre marknaden för varor och tjänster, men sluta att skicka stora pengar till Bryssel, minska invandringen och återta de lagstiftande befogenheterna.

Terrorism, IS, Tyskland
2017-06 6-9
"Barnterrorister"
Paketet som han beställt från Internet, anlände till lägenheten en lördagsmorgon. Det innehöll magnesium, kaliumnitrat och aluminiumpulver till en hemma gjord bomb. Några veckor innan attacken hade terroristcellens ledare - en islamist som kallas Emiren - uppmanat sina kamrater att vidta försiktigshetsåtgärder för att inte avslöjas: "Radera alla bilder och videor från Islamiska Staten". En kväll förra året ledde "emiren" två av cellmedlemmarna till ett sikhist tempel och sprängde bomben. Terroristerna var alla 16 år gamla. "Vad händer med våra barn?" säger Neriman Yaman, "emirens" mor.
Minst tio minderåriga har varit inblandade i fem terrrorkomplotter i Tyskland de senaste 12 månaderna. Alla födda i Tyskland. Många är barn till kurdisk-irakiska invandrare. IS värvar blivande terrorister via sociala medier genom att intala dem att "Allah ler mot dem som försvarar tron". De bearbetar barnen på ungefär samma sätt som pedofiler lurar barn.

Ryssland, EU
2017-06 10-11
"Håller Europa på att ge vika för Rysslands gasledning?"
EU tycks ha mildrat sin ståndpunkt om den kontroversiella ryska gasledningen, trots försöket att minska beroendet av rysk gas. Den förändrade hållningen kommer sannolikt att möta motstånd i Washington.
Sverige har släppt sina invändningar mot Grazproms begäran att använda svenska hamnar under byggtiden. Tyskland har försvarat projektet mot det hårda motståndet från andra EU-länder, särskilt Polen, med argumenten att det skulle spara pengar och minska utsläppen.

Italien
2017-06 12-13
"Femstjärnerörelsen växer i hamnstaden Genua"
Hamnstaden Genua, med sin historiska stadskärna där överdådiga palats ligger sida vid sida längs vattnet, har länge varit en arena för politisk kamp. Christopher Columbus kom härifrån och det är också Beppe Grillos hemstad. Han är komikern som blivit politiker och nu leder angreppen mot den globaliserade värld som den upptäcktsresande Columbus bidragit till att skapa. Grillos parti, Femstjärnerörelsen, vill ha snabbare utvisningar av illegala invandrare och en folkomröstning av EU-medlemskapet. Dess mål är att ruska om Italien på samma sätt som Donald Trump har gjort med Amerika.

Ecuador, Assange, övrigt
2017-06 14-15
"Julian Assange riskerar att få lämna ambassaden efter valet i Ecuador"
Oavsett vad utfallet blir i de kommande valen den 19 februari i Ecuador ser det ut som om Julian Assange dagar på landets ambassad i London är räknade. Båda huvudkandidaterna i valet anser att det är för dyrt för landet som befinner sig mitt i en recession att husera Wikileaks grundare Julian Assange. Ssange är inte längre något att vara stolt över, snarare en olägenhet. Oljepriset har rasat. Om Guillermo Lasso vinner valet får han en respittid på en månad, annars en längre period, kanske ett år eller två. Många spekulerar i att Julian Assange kommer att hamn i Ryssland.

Nederländerna, Flyktingpolitik
2017-06 16-17
"Lediga celler har blivit lägenheter"
Holland har ett problem som många andra länder bara kan drömma om: Brist på fångar. Medan länder som Belgien, Storbritannien, Haiti, Italien, USA och Venezuela brottas med överbefolkade fängelser, har Holland ett sådant överskott av lediga celler att man hyrt ut en del av sina fängelser till Belgien och Norge. För två år sedan ingick Norge ett avtal med Nederländerna om att betala cirka 25 miljoner euro per åt för ett treårigt avtal för fängelset Norgerhaven, en högsäkerhetsanläggning där man har placerat 242 fångar.
Ett tiotal fängelser har också byggts om till flyktingmottagningar, cellerna har blivit lägenheter. Alla i Holland är inte glade speciellt inte de 2600 fångvaktarna (i Sverige "vårdare" som kan förlora sin jobb under de närmaste fyra åren.

Turkiet
2017-06 18-19
"Förvåning över att Trump Towers Istanbul har kopplingar till Trump"
Gallerian är uppkallad efter honom. Hans namn pryder trafikskyltar vid den närliggande tunnelbanestationen. Namnet uppenbarar sig även på tvillingskraporna som köpcentrumet är beläget under. Men många av restaurangbesökarna, kunderna och besöksägarna här i Trump Towers Istanbul kan inte riktigt tro på byggnadslpmplexet - som är ibland de högsta i en av världens största muslimska städer - har något att göra med presidenten Donald Trump. Men Trump äger inte byggnaderna. Han har sålt rätten att använda sitt namn till ägaren Dogan Holdning för en stor summa pengar.
I juni 2016 krävde Turkiets president Erdogan att tornen skulle byta namn i protest mot Trumps islamofobiska kommentarer under sin presidentkampanj.

Chile
2017-06 20-21
"Främlingsfientlighet pyr i världens kopparhuvudstad"
I den chilenska staden Antofagasta är Americas Unidos en av stadens får kåkstäder som har elektricitet och vatten. I stadens centrum förpestar främlingsfientligheten livet. Människorna där anklagar de colombianska invandrarna för att ha tagit med sig droger och kriminalitet till staden.
Situationen håller på att bli farlig i Antofagasta, huvudstaden i den rikaste regionen i Sydamerikas rikaste nation. Men främlingsfientligheten gror under ytan i takt med att människor flyttar in från Colombia, Peru och Bolivia och kåkstäderna i stadens utkanter växer sig större. På senare tiden är det också många från Venezuela som anländer.
"Det är väldigt naivt och dumt att föra en migrationspolitik som går ut på att man importerar sådant som är dåligt, som kriminalitet, narkotikahandel och organiserad brottslighet", sa presidentkandidaten - till valet i november - Sebastian Pinera.
https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-02-08/xenophobia-simmers-in-world-s-copper-capital-as-shantytowns-grow
"Xenophobia Simmers in World's Copper Capital as Shantytowns Grow"

Medier, USA
2017-06 22-23
"Ingen grund i Trumps påstående att medier mörklägger terrorattacker"
Är det så att medierna spelar en avgörande roll i att förstärka effekten av terrordåd och ge terrorn en politisk betydelse som terroristerna är ute efter?
Donald Trump påstod nyligen, tvärtom" att medierna har ignorerat och mörklagt terrorattacker. Kanske gör han det för att försvara den exekutiva ordern som tillfälligt förbjuder inresa till USA för resenär från vissa muslimska länder.

USA
2017-06 24-25
"Många ger upp sitt amerikanska medborgarskap"
För vissa människor kan det amerikanska medborgarskapet vara en börda. Motivet för de allra flesta är pengar. USA är ett av två länder i världen som kräver av sina medborgare och stadigvarande bosatta att betala skatt även när de bor utomlands. Eritrea är det andra landet som har en liknande politik.
Lagen kräver bland annat att utländska finansiella institutioner ska kontrollera om en kontoinnehavare är amerikansk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd. I vissa fall kan det bli enormt dyrt. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har lämnat sitt amerikanska medborgarskap av detta skäl.

Brasilien
2017-06 26-28
"Sao Paulos nya borgmästare känd från tv, rik och frispråkig"
Innan Jao Doria tog språnget in i den brasilianska poitiken gav han ut en tidskrift som heter Caviar Lifestyle, tjänade en förmögenhet på att organisera påkostade företagsevent och skrev självhjälpsböcker som "Hur man blir en vinnare". Han är nöjd med sitt liv: "Jag har min helikopter, min bil, mitt hem" säger Doria, 59, i en intervju.
Han har blivit en av stjärnorna i det brasilianska socialdemokratiska partiet, som har sitt ursprung i opposition till Brasiliens militärdiktatur innan det utvecklats till en mer konservativ grupp, förankrad i president Michel Temers koalition.

Israel, Palestina
2017-06 29
"Hamas utser hårdför ledare i Gaza"
En hårdför militär, som suttit i mer än 20 år i israeliska fängelser, har valts till ny ledare för Hamas i Gaza. Valet kan komma att ytterligare isolera den utarmade palestinska kustenklaven och förebåda en mer aggressiv hållning mot Israel. Den nye ledaren Yehya Sinwar ska ha utsetts efter två veckors hemliga val inom Hamas, den islamistiska grupp som har kontrollerat Gazaremsan under det senaste decenniet. Det väckte omedelbart frågor om sannolikheten för huruvida ett nytt krig mellan Israel och Hamas nu har ökat. "Hamas Appoints Hard-Line Militant as Gaza Leader"

Medicin, turism
2017-06 30
"Bör vi fortfarande oroa oss för zikaviruset"
Det har gått ett år sedan USAs smittskyddsinstitut, Centers for Disease Control (CDC), utfärdade sin första varning för resor till Brasilien och Karibien med anledning av zikaviruset, Viruset dominerade rubrikerna mellan januari och augusti under 2016, och gjorde resebyråer och hotell förtvivlade.
Zika utplånades aldrig helt från de 30 karibiska öarna och 18 länderna i Sydamerika där viruset upptäcktes förra året och sjukdomen dyker nu upp överallt från Sydostasien till södra Stilla Havet dock i mindre usträckning, då det är vinter, en årstid som myggor inte gillar.
CDC har mellan november och januari registrerat nästan 4000 nya zika-fall i USA, Puerto Rico och några småöar.