Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 24-25

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   

EU, Storbritannien, Brexit
2017-24-25 4-5
"Dörren till EU är fortfarande öppen"
Europasledare sänder ett budskap till britterna, som fortfarande har svårt att smälta det överraskande resultatet av valet den 8 juni. Budskapet lyder: allt är förlåtet om London ångrar beslutet om skilsmässa från Europeiska Unionen. Budskapet förmedlades av Frankrikes president, Tysklands finansminister och en rad brysseldiplomater och kom efter det att britterna hade krossat premiärminister Theresa Mays drömmar om egen majoritet - och starkare mandat - i hennes förhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU.
Om ingen uppgörelse finns på plats om två år sparkas Storbritannien ut ur unionen utan något avtal. Det politiska kaoset i Storbritannien är ett slöseri med tid som borde användas till förhandlingar i stället.

EU, Brexit
2017-24-25 6-9
"Vi européer behöver lära oss världspolitik"
Intervju i der Spiegel av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, 62. Han pratar om Eus växande självförtroende. , olikheterna med USAs president Donald Trump och Brexitförhandlingarna i kölvattnet av det otydliga valresultatet i Storbritannien.
Vi kan inte förlita oss på USA på samma sätt som vi har gjort tidigare. Men Trump ser Nato som en ofrånkomlig nödvändighet.

EU
2017-24-25 10-11
"EU har blivit populärt igen. Men det finns skäl för Bryssel att oroa sig"
En ny opinionsundersökning från Pew Research Center om européernas inställning till EU har presenterats. Stödet för EU sammanfaller med ett förnyat förtroende över hela kontinenten. Arbetslösheten har sjunkit till ensiffriga tal och antalet nya arbetstillfällen accelerade till en nioårit rekord i börjn av året.
Sedan Brexit har synen på EU förbättrats i många länder bland annat i Storbritannien. I Polen säger till exempel nästan tre fjärdedelar av befolkningen att de har en positiv uppfattning om EU. Ungefär lika många i Tyskland och Spanien, 50 % av britterna. Mot 40 % för ett år sedan.
Det är de yngsta invånarna som är mest positiva. Personer med vänstersympatier är mer benägna att gilla EU än de som kallar sig konservativa.
En majoritet av de tillfrågade säger att Brexit kommer att vara dåligt för Storbritannien.
Minst positiva är Grekland.
Invanding är en särskilt upprivande fråga för EU. 2015 kom minst en miljon invandrare till Europa. Det har lett till ökad oro för kriminalitet, terroristattacker och undanträngningar.
" The European Union is popular again. But there are reasons for Brussels to worry"

Storbritannien, London
2017-24-25 12-13
"Det nya normala"
Londonborna fortsätter att leva om än lite skrämda.
För fjärde gången på tolv veckor markerade jag på Facebook att jag begann mig i säkerhet. I Storbritannien. Det var en onsdag morgon och Londonborna hade anledning att vara lite optimistiska.
London behövde en paus. Men i stället vaknade staden upp till svart rök som vällde mot himlen när en brand rasade i höghuset Grenfell Tower. Minst 30 personer har omkommit och många fler är skadade. Branden var ingen terrorhandling.

Storbritannien
2017-24-25 14-15
"På 20 år har brittisk politik gått från att handla om klass till att handla om ålder"
Analyser av valet 2017 visar att den poltiska klassindelningen inte längre förefallar vara en viktig faktor - Tory och Labour hade en relativt jämn fördelning mellan alla samhällsklasser. Däremot har det uppstått en ny indelning. Jeremy Corbyns Labour var starkare ju yngre väljarna var: 66 % av väljarna som var 18-19 år stödde Labour i valet, medan 69 % av väljarna över 70 år röstade på det konservativa partiet, som leds av Theresa May.
- Där Storbritannien en gång i tiden delades in i samhällsklasser är vi nu ett land där gränsen går mellan generationer.
Varför har det blivit så? Ett skäl är Brexit. I stort sett var de unga väljarna moståndare till Brexit i förr årets folkomröstning. Valdeltagandet var också högt bland unga.

Frankrike
2017-24-25 16
"Macrons seger vattendelare i mordern fransk politik"
Emmanuel Macron förutspåddes vinna en stor parlamentarisk majoritet och det mittenparti han grundade för lite mer än ett år sedan triumferade mycket riktigt i valet. Valet markerade början på en fransk "tredje väg", en mittenregering som tidigare har verkat vara omöjlig. Valet av Macroni maj uppfattas allmänt som en ny global trend.
Men samtidigt har valdeltagandet aldrig varit så lågt, ungefär 58 %. Under 20 % av de röstberättigade röstade på Macron.

Ryssland, USA
2017-24-25 18-19
"Jared Kushners affärsförbindelser undersöks av särskild åklagare"
Som en del av undersökningen om Rysslands inblandning i presidentvalet 2016 utreder den särskilda åklagaren Robert Mueller Jared Kushners ekonomi och affärsförbindelser, enligt tjänstemän med kunskap om frågan. Kushner är president Donald Trumps svärson och rådgivare. FBI-agenter och federala åklagare har också granskat de ekonomiska förhållandena hos andra medarbetare till Trump; bland andra den förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, den förre kampanjordföranden Paul Manafort och Carter Page, tidigare utrikespolitisk rådgivare.

Kanada, Miljö
2017-24-25 20-22
"Nästan alla i en kanadenisk stad är förgiftade av kvicksilver"
Kvicksilverförgiftningen i indianreservatet i Grassy Narrows, nära gränsen till Manitoba, upptäcktes redan i början av 1970-talet och ändå föds det därfortfarande barn med förgiftningssymptom.
der har gått 40 år sedan man upptäckte kvicksilverförgiftning i enliten stad i Kanada men barnen där lider fortfarande av kvicksilvrets effekter. Före detta indianhövdingen säger att han tar 16 piller om dagen och lider av kramper, smärta och depression.
Från 1962 till 1970 dumpade ett pappersbruk drygt sju ton kvicksilver i flodsystemet English-Wabigoon. Fisket därifrån utgjorde den huvudsakliga proteinkällan för invånarna i Grassy Narrows. När fiskeindustrin kollapsade blev många arbetslösa och fixck usel ekonomi. Många barn och tonåringar begår självmord och missbruk av alkohol och narkotika är ett utbrett problem.
Kvicksilver i gravida kvinnor bromsar hjärnans utveckling hos fostret vilket kan leda till utvecklingsstörningar.
Det konstigaste av allt är att de kanadeniska sjukvårdsmyndigheterna aldrig har kunnat bekräfta ett enda fall av kvicksilverförgiftning.

Miljö, Klimat
2017-24-25 23-25
"Nu vill man lösa mysteriet med de arktiska molnen"
Klimatförändringarna har orsakat dramatiska, snabba förändringar i Arktis. Nu har ett forskningsteam skickat dit två flygplan och ett fartyg med avancerad ny teknologi, för att ta en närmare titt på en av orsakerna som de inte har så stor kännedom om nämligen moln.
Svalbard är ett arktiskt örike bestående av sten och is 130 mil från Nordpolen. Den nordligaste staden Longyearbyen har omkring 2150 invånare. De har nästan allt de behöver.
Svalbard är klimatförändringarnas epicentrum . Det går fortare när än någon annanstans. Detta kallas "arktisk förstärkning". Ett fenomen som ingen expert förstår i detalj. "Vi måste vara ödmjuka inför detta".

Venezuela
2017-24-25 26-27
"Är Venezuela på väg mot inbördeskrig?"
Regeringsfientliga demonstrationer har nu pågått i tre månader i Venezuela. Nästan 70 människor har dödats och 1300 skadats i sammanstötningar med polis. Det går knappt en dag utan flammande gatuanarki eller hårresande våldsövergrepp från myndigheternas sida.
Sammanstötningarna på gatorna i Caracas känns militariserade. Vid fronten finns numera stridsvana demonstranter som kallar sig "Motståndet" och som använder träsköldar, gasmasker och slangbellor i striden mot presidentens Nationalgarde, som använder tårgaser och vattenkanoner.
Finns det risk för att Venezuela går samma öde till mötes som Syrien?
Oppositionsledarna i Venezuela håller fast vid att ickevåld är den enda acceptabla protestformen, och en övervägande majoritet av demonstranterna är fredliga.

Irak
2017-24-25 28-29
"Gud och pansarbil skyddar mot krigets faror"
Familjen Eubank har en vägledande princip, nämligen om andra familjer tvingas leva i krigszoner ska det inte finnas några tvivel på familjen Eubanks vilja att finnas till hands för att hjälpa till.
När irakiska styrkor avancerar mot Islamska statens sista motståndsfickor i Mosul finns det därför en amerikansk mamma som sitter och undervisar sina tre barn i ett rum ovanför en vårdscentral mitt inne i den krigshärjade staden. Familjen anser att det är Gud som har kallat dem till detta arbete.

Hongkong
2017-24-25 30-31
"Hongkong vill bygga en tredje landningsbana"
Kommer landets delfiner att få betala priset?"
Förra sommaren inleddes det åttaåriga projektet att bygga en tredje landningsbanan i vattnet bredvis Hongkongs internationella flygplats. Projektet ska göra det möjligt att behålla sin status som globalt luftfartsnav.
Men biologerna säger att den tredje landningsbanan kommer att förvärra miljöskadorna på grund av höghastighetsfärjor och andra infrastrukturprojekt bland annat en nästan färdig bro och en tunnelpassage som ska länka samman Hongkong och Macao med det kinesiska fastlandet. Och alltmer förstöra för de infödda delfinerna.

Forskning
2017-24-25 32-33
"Svarta hål i dödskamp"
Två svarta hål som med en oerhörd hastighet kolliderar med varandra och smälter samman - nu har forskare observerat fenomenet för tredje gången. Det har fastställts med hjälp av gravitationsvågor. Kommer det äntligen räcka till ett Nobelpris?
För tredje gången kan de inblandade forskarna nu presentera en ny upptäckt. Den 4 januari i år registrerade de mycket känsliga detektorerna konsekvenserna av en sammanslagning av två svarta hål - nästan otroliga tre miljarder ljusår bort. 920 millisekunder lång var signalen.
Gravitationsvågen kan beskrivas som krusningar i rumtiden. De skapas varje gång en massa accelerar någonstans i universum. Vågorna är extremt svaga.

USA, Kuba, Turism
2017-24-25 34-35
"Trumps nya Kubapolitik försöker att definiera 'bra turism'"
de amerikanska turisterna på Kuba - som svettas, är förvirrade och troligen en aning berusade efter alla romdrinkar - står återigen i centrum om öns framtid.
De amerikanska resorna till Kuba har varit ett politiskt slagfält sedan tidigt 1990-tal då Sovjetunionens kollaps gjorde Kubas kommunistregering desperat efter hårdvaluta.
Trumps förslag till nya regler syftar till att förbjuda eller begränsa amerikaner från att gynna företag kopplade till den kubanska militären som uppskattas kontrollera mer än hälften av öns turistnäring.

Kina, Ryssland, Kultur
2017-24-25 36-39
"Kinesisk stad med ryskt förflutet kämpar för att bevara sitt kulturarv"
Nör Bo Chong för första gången anlände till den nordostliga kinesiska stadin Harbin 1984 för att studera vid universitetet, blev han förstummad av den imponerande universitetsbyggnaden i europeisk stil med höga pelare, välvda dörrar och detaljerade reliefer. Staden byggdes under slutet av 1800-talet som en utpost för det imperialistiska Ryssland.
Mot början av 1920-talet hade över 100 000 ryssar bosatt sig i Harbin tillsammans med tusentals andra från minst 50 olika länder. Staden blev ett viktigt ekonomiskt centrum, även kineserna drogs till staden.
Den första stora ombyggnaden av Harbin genomfördes kort efter att Kommunistpartiet kommit till makten. Mao Zedong förvandlade staden från att ha varit konsumtionsbaserad till en produktionsbaserad stad. Under kulturrevolutionen på 1960-talet förstördes runt 50 synagogor och kyrkor av rödgardisterna.

Egypten, Saudiarabien
2017-24-25 41
"Egypten överlåter öar till Saudiarabien trots folkets protester"
Presidenten anklagas för att byta land mot pengar.
En av de politiskt mest känsliga frågorna för den egyptiske presidenten, Abdel-Fattah el-Sissi, är två små karga öar I Röda havet, Tiran och Sanafir, och vad som ska hända med dem.
I förra veckan godkände Egyptens parlament överlämnandet efter tre dagars högljudd och känsloladdad debatt.
Abdel-Fattah el-Sissi känner sig stärkt i sin ställning tack vare det starka stöd han fick i samband med ett besök i Vita husetnhos presidentn Donald Trump i april i år.
Saudiarabien har pumpat in minst 25 miljarder dollar i Egypten i form av direktstöd och investeringar sedan 2014.

Saudiarabien
2017-24-25 42-43
"Den saudiska kvinnan som satte sig bakom ratten"
Manal al-Sharif var 14 år när hon brände sin brors Backstreet Boys-kassetter, och sedan sin mors modemagasin. Hon slutade måla människofigurer och gav upp sina högt värderade Agatha Christie-romaner - förbjudet hade hon lärt sig, i enlighet med den puritanska formen av islam som bredde ut sig i hennes hemland Saudiarabien vid den tiden. Hon fick lära sig att allt möjligt var förbjudet för kvinnor och flickor: man fick inte plocka sina buskiga ögonbryn, kamma håret i sidbena eller visa sitt ansikte bland folk.
al-Sharif, 38, har gått igenom en radikal förändring sedan den salafistiska perioden. Hon är nu mest känd för att ifrågasätta lagar och traditioner som undertrycker kvinnor i Saudiarabien bland annat att kvinnor inte har rätt att köra bil. Hennes första bok "Daring to drive: a Saudi women's awakening" är en skildring av de senaste 40 årens tumult och tyranni i Saudiarabien och kungadömets relation med USA.

Kina
2017-24-25 44
"I Kina är cigaretter lika billigt som vatten"
315 miljoner kineser röker. Kina är världens främsta cigarettproducent. Nästan hela marknaden styrs av det statliga företaget China National Tobacco Corporation.
Den nya tobakslagen infördes för två år sedan.
I ett fåtal storstäder har det införts stränga lagar för att skydda icke-rökare. Det görs också andra insatser för att hejda tobakslobbyn.
Liu Ying har alltid hatat lukten nav cigarettrök. Men den tiden då hon var tvungen att hjälptlöst finna sig i att sitta i rökfyllda restauranger och barer är förbi i Peking, "Om någon röker trots förbudet tar jag fram min mobil och tar bilder", säger 37-åringen.
Via en app rapporterar hon händelsen. På en digital karta blir fuskande restauranger synliga för alla.

Historia, Forskning
2017-24-25 46-47
"Rotfyllning på stenåldern"
Tandläkarborren är eingen ny uppfinning - redan för 13 000 år sedan rensade tandläkare karieshål med små borrkronor som var tillverkade av flinta eller ben. Fyllningen bestod av en bitumenglump ( i dagligt tal: asfalt)
Med brödet kom tandvärken. Den klibbiga stärkelsen fastnade i tänderna och gav upphov till karies. Under den yngre stenåldersperioden blev människorna inte bara bofasta jordbrukare, det skapades också ett yrke som tandläkare.