Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 17

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16      

Storbritannien, Brexit
2017-17 4
"Intervju med Tony Blair om Brexit: Då spelar vi i en annan division"
Inför nyvalet i Storbritannien manar den förre brittiske premiärministern Tony Blair till kamp mot det han kallar "kartellen Europas fiender". Han hoppas fortfarande att den brexit-fixerade nationen ska besinna sig. Det finns en klyfta mellan generationerna - två tredjedelar av de unga röstade för att stanna kvar i EU, medan två tredjedelar av dem över 65 år röstade för ett utträde.
Mitt eget parti, Labour, befinner sig i ett bedrövligt skick och kommer att förlora många mandat i det nyval som Theresa May ska hålla den 8 juni.

Frankrike, EU
2017-17 6-8
"Högerextrema ledare hatar EU-parlamentet ... men älskar arvodet!"
Europas högerextrema partier framkallar gladeligen populistiskt raseri genom att angripa EU - men tar också gladeligen emot löner och andra förmåner som de får för att tjäna institutionen. Marine Le Pen som försöker bli president i Frankrike har ett dagligt uppdrag som ledamot i Europaparlamentet, en position hon betraktar med öppet förakt. Hon missar ofta omröstningar, talar hånfullt om parlamentet och vill lämna EU. Likväl är Le Pen villig att ta emot en lön på 101 808 euro plus ett generöst traktamente och en årlig personal - och kontorsbudget på över 340 000 euro.
"Europa borde inte behöva finansierna människor som i stället för att arbeta tillbringar tiden med att förstöra".

Frankrike
2017-17 9
"Kommer terrordrabbade Nice att rösta på Marine Le Pen?"
Marine valde noga ut platsen för det första valmötet inför den andra omgången av Frankrikes presidentval: Nice, där en Tunisienfödd man förra året dödade 86 personer genom att köra en lastbil på strandpromenaden där folkmassor firade nationaldagen.
En ny undersökning uppger att 24 % av den republikanska kandidaten Francois Fillon kommer att rösta på Le Pen.

Frankrike
2017-17 10-11
"Det här kommer Emmanuel Macron göra för att reparera den franska ekonomin"
Behovet av förändring blir mer och mer angeläget. De senaste tio åren har de statliga utgifterna ökat från 51 till 57 % av BNP. Det är mer än i något annat land i världen och 18 procentenheter högre än genomsnittet för utvecklade nationer. Det största hindret för Frankrikes ekonomi är att landet håller fast vid en välfärdskultur med korta arbetsveckor och generösa förmåner. Kostnaderna för den offentliga sektorn är för stora och Macron vill skapa en bättre balans i ekonomin genom att göra sig av med 120 000 jobb inom den offentliga sektorn, strama upp pensionssystemet och minska de statliga utgifterna till 52 % av landets BNP.

Storbritannien, brexit, USA
2017-17 12-14
"De medverkade till Trump och brexit"
Nyhetssajten vill expandera i Europa genom att utnyttja ilskan mot eliter och invandrare.
Nigel Frage, UKIP, höjde sitt skummande glas till en skål. Den brittiska regeringen hade just formellt begärt "brexit" från EU och Farage, den högerextrema politikern som länge förespråkat ett utträde, höjde en pint öl, tittade in i kameran och tackade de amerikaner som han ansåg hjälpt till att göra det möjligt.
Farage tackar Stephen Bannon och nyhetssajten Breitbart News som Bannon ledde innan han lämnade för att bli president Donald Trumps rådgivare.
Nyhetssajten Breitbart News har blivit en splittrande kraft långt utanför USAs gränser. Breitbart har blivit en del av en bred offensiv mot den progressiva liberala ordningen. De angriper kvinnors rättigheter, HBTQ, jämställdhet och invandring.

Handel, USA, Kanada
2017-17 15-17
"Stor oro för handelskrig mellan USA och Kanada"
Trumpadministrationens nya tullar på kanadensiskt timmer utgör ett hot mot jobben i Quesnel i British Columbia, som är mycket beroende av handeln med USA. Trump har uttryckt sin frustration över handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, som utformades för 25 år sedan och hotat att riva upp det. Dispyten bröt ut när Trump anklagade kanadensarna för att stänga ute amerikanska mejeriprodukter från marknaden och samtidigt exportera billigt timmer till USA.
Branschledare uppmanar nu Kanada att skeppa sitt timmer västerut till växande marknader i Asien i stället.

Venezuela
2017-17 18-19
"Protesterna närmar sig kokpunkten"
Allt började när den högsta domstolen tog makten från landets nationalförsamling. Domstolen kontrolleras av Hugo Chávez efterträdare Nicolás Maduro.
Större delen av landet lider av hunger till följd av matbristen och det finns knappt tillgång till basvaror och mediciner. Intäkterna från landets enorma oljereserver har försvunni tillföljd av korreption och misskötsel. Inflation och kriminalitet ökar kraftigt.
Över en miljon människor har under flera dagar varit ute på gatorna för att kräva att Maduro och hans vicepresident (som nyligen placerades på USAs sanktionslista efter påstådd inblandning i droghandel) genast avgår. Minst 24 personer har dödats och hundratals människor har gripits.

Mexiko
2017-17 20-11
"Stulet bränsle skapar välfärd i Mexiko men skrämmer bort utländska investerare"
Det råder en epidemi av bränslestölder i landet. De utförs ofta av att tjuvarna borrar hål i bränsleledningar. Bränslet säljs sedan på svarta marknaden runt om i Mexiko. Verksamheten berövar den federala regeringen skatteinkomster på miljarder och hotar Mexikos ambitioner att attrahera utländska investerare till energiindustrin.
Ökningen av antalet stölder beror på att kriminella organisationer är inblandade. De har använt sig av mutor och våld för att influera statstjänstemän på alla nivåer, även anställda på det statsägda oljebolaget Pemex. De kriminella grupperna har ett utbrett stöd bland många lokala invånare som på den svart marknaden kan köpa billig bensin.

Nordkorea, USA
2017-17 24-25
"Otto Warmbiers familj har fått nog av tystnad"
Litar på att USAn nya regering ska agera för att få deras son friad i Nordkorea. Han greps den 2 januari 2016 och dömdes för "fientliga handlingar mot staten" till 15 års arbetsläger. Ingen har haft någon kontakt med honom sedan han greps. Två andra amerikaner sitter fängslade i Nordkorea. När Otto greps uppmanade den amerikanska regeringen föräldrarna att vara tysta för att undvika att reta upp Nordkorea och förlänga sonens fängelsevistelse. Men nu har de fått nog.

Angola, landminor
2017-17 26-28
"Angola 15 år efter krigsslutet: I Cuito Cuanavale finns det fortfarande landminor bakom nästan varje buske"
Femton år efter att ett av Afrikas längsta krig har upphört är Angola fortfarande ett av länderna med flest landminor. Och ingenstas så många som i Cuito Cuanavale, en stad i sydöstra Angola som var ett av de största slagfälten under det kalla kriget. De nedgrävda landminorna hämmar tillväxten i Cuito Cuanavale och har hindrat regeringens planer att omvandla krigsskådeplatsen till en turistattraktion.
Kort efter det att Angola vunnit självständighet från Portigal1975 gled Angola in i ett inbördeskrig mellan två tidigare befrielsearméer. Det kommunistiska östblocket stötte Angolas regering, som leddes av Folkets rörelse för Angolas befrielse, eller MPLA, med hjälp av trupper från Kuba. Väst stödde UNITA som var allierade med USA och Sydafrika.

Kina, Miljö, Kultur
2017-17 30-31
"Wangs populära filmer om Kinas miljöproblem försvinner från nätet"
Att uppnå berömmelse var inte svårt för filmmakaren Wang Jiuliang, men det har varit svårare att hålla sig kvar i rampljuset. Hans karriär som dokumentärfilmare följer ett oroväckande mönster: hans filmer om miljöfrågor får stark reaktioner på nätet, men sedan försvinner filmerba snabbt från webben i Kina. Han har producerat en film om miljöförstörelsen i ett stenbrott och har arbetat med att dokumentera Kinas soptippar och dess miljöpåverkan.