Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 23

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    

Storbritannien
2017-23 4-6
"Vilken röra: Britterna gjorde ännu ett självmål"
Resultatet av det brittiska valet komplicerar Storbritanniens förhandlingar om utträde ur EU. Tanken var att britterna skulle vakna upp dagen efter valet till ett politiskt entydigt läge inför de formella förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen. Så blev det inte. Storbritannien har i stället fått ett parlament där inget parti har egen majoritet och en svårt sargad premiärminister Theresa May, vars auktoritet och trovärdighet har skadats på grund av hennes oförmåga att behålla Torypartiets majoritet i parlamentet. De fick bara 318 mandat 12 färre än 2015. För eget mandat krävs 326 av parlamentets 650.
Hon meddelar att hon tänker sitta kvar genom att bilda en minoritetsregering stödd av Demokratiska unionisterna (DUP) i Nordirland. DUP är det protestantiska parti i Nordirland som ställer sig bakom hård brexit.
Labours framgångar var stora. Partiet erövrade 29 mandat och har nu 261 platser i parlamentet.

Storbritannien, Skottland
2017-23 7
"Storbritannien polariseras politiskt men chanserna för ett enande har förbättrats"
Det brittiska valresultatet innebär ett allvarligt bakslag för premiärminister Theresa May och hennes planer på tuffa brexit-förhandlingar. Men valet kan också få andra konsekvenser: vad innebär det för Skottlands krav på självständighet?
I valet förlorade det oberoende skotska nationalistpartiet (SNP) som leds av Nicola Sturgeon 21 mandat och har nu bara 35 platser kvar. Hennes moståndare menar att hon nu måste lämna kravet på en ny folkomröstning om självständighet för Skottland.

Storbritannien
2017-23 8
"Vad är ett hung parliament"
Det är vad som inträffat i Storbritannien efter det senaste parlamentsvalet där Theresa Mays toryparti förlorat sin egen majoritet i House of Commons. Det innebär att inget av partierna fått ett tydligt och direkt mandat att bilda regering.

Storbritannien
2017-23 10-11
"Londons borgmästare höll huvudet kallt"
Att vara borgmästare i London är inget enkelt jobb - och Sadiq Khan är inte bara borgmästare utan förmodligen västvärldens mest framstående muslimske politiker. Detta är han i en stad som har angripits två gånger av islamistiska extremister under hans första år som borgmästare. De tre attentatsmännen, alla muslimer som bodde i östra London sköts till döds av polisen under attentatet. Tony Travers, expert på lokalstyre vid London School of Economics, påpekar attKhan var populär före attackerna och förmodligen är ännu populärare nu.
Khan är son till en pakistansk invandrare och bussförare i Londonförorten Tooting. Khan tillhör Labourpartiet och ogillar Trump.

Terrorism
2017-23 12-13
"Hur tänker jihadisten?"
Det finns något som vi skulle kunna kalla för "jihadistens sinnesstämning", en sinnesstämning som färgas av socialt utanförskap, moralisk upplösning, otyglad misantropi (att hata och förakta människosläktet) och raseri, en blandning som driver en del av dem att uppfatta oerhörda våldshandlingar som ett slags revolt.
Vi måste konfrontera jihadismen inte bara genom att förhindra deras terrorhandlingar utan också genom att angripa den jihadistiska sinnestsämningen. Dess orsaker är djupa och komplicerade. De moraliska brandväggarna mot omänskligt agerande har försvagats.
Terrorism handlar om att fånga allas uppmärksamhet och manipulera känslor.

USA, Ryssland
2017-23 14-15
"Moskva följer den sparkade FBI-chefen Comeys vittnesmål, men förnekar rysk inblandning"
Ryssarna ser ned morbid fascination på när det amerikanska politiska etablissemanget kämpar för att gå till botten med hur och i vilken utsträckning Ryssland - deras land - blandat sig i det amerikanska presidentvalet 2016.
Ryska kommentatorer menar att utfrågningarna av Comey har tagit udden av Trumps motståndares ansträngningar att använda Rysslandsutredningen, och sparkandet av FBI-chefen som ett sätt att avsätta presidenten.

Arabländerna, Quatar, Mellanöstern
2017-23 16-17
"Chock i Quatar när grannländerna drar åt tumskruvarna"
Det är Ramadan i Mellanöstern, men på de tysta gatorna och gallerierna i Quatars huvudstad Doha har de trygga rutinerna som annars präglar den årliga fastan, ersatts av ett chocktillstånd över konflikten med Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten. Dessa fyra länder har stoppat alla resor till och från Qatar.
http://www.globalis.se/Laender/Foerenade-arabemiraten
Invånarna i detta lilla land försöker att förstå varför deras grannar vill isolera dem från resten av världen i syfte att straffa ledarna som anklagas för att stödja militanta islamistgrupper. Minst en matbutik har infört begränsningar för hur många varor kunderna får köpa, flygplatsen är inte längre fylld av folk och familjer har separerats.
Konflikten har legat och puttrat i flera år. Qatars inkomster från gasfältet som delas med Iran har letta till en annorlunda utrikespolitik , bland annat finansiering av Muslimska brödraskapet i Egypten och extremister som bekämpas av emiratierna och saudierna i Syrien.

Japan, Nordkorea
2017-23 18-20
"Japansk stad övar inför nordkoreansk missilattack"
Sakata är en lugn stad med omkring 100 000 invånare belägen på Japans nordvästra kust, bara runt 100 mil över havet från Nordkorea. Ett möjligt mål för Nordkoreas nyss provskjutna robotar med räckvidd på 450 mil.
Japanerna är vana vid beredskapsövningar när det gäller jordbävningar och tsunamier. Nu presenteras nya riktlinjer med bland annat instruktioner om hur du ska agera om en nordkoreansk ballistisk robot närmar sig Japan. Det gäller att ta sig in eller gå under jord. Och det måste ske på någon minut.

Brasilien
2017-23 21
"Brasiliens president frias i valdomstol"
"Brasiliens högsta valdomstol friar president Michel Temer från anklagelser om att han ska ha brutit mot landets kampanjfinansieringslagar. Detta innebär ett problem mindre för den djupt inpopulära ledaren, som kämpar för att hålla sig kvar på presidentposten. Många kräver hans avgång med anledning av en pågående korruptionsskandal.
Temers förtroendesiffror har rasat samtidigt som han kämpar med att stoppa demonstrationerna som pågår i flera brasilianska städer.
Det är inte bara presidenten som har varit indragen i korruptionsskandaler utan också medlemmar i hans regering, kongressledare och framstående medlemmar av domarkåren.

FN, Globalt, Krisregioner
2017-23 22-23
"FN behöver miljarder för att avvärja hungerkatastrof men pengarna uteblir"
Vid årets början kom ett av FNs djärvaste krav på pengar någonsin. FN förklararade att den behövde miljarder dollar för att avhjälpa en humanitär kris, enligt generalsekreterare Antonio Guterres, som varnade för att 20 miljoner människor riskerade att dö av svält. som
Nu fem månader senare, är resultatet sv Guterred vädjan dystert. FN har fått in ungefär en tredjedel av vad som behövs och mer kommer inte att beviljas. Pengarna behövs till fyra länder som alla hotas av omfattande hungerkriser: Sydsudan, Somalia, Nigeria och Jemen. Av dessa är det Nigeria och Jemen som främst saknar resurser.
I Somalia kompliceras distributionen av hjälv av al-Shababmilisen. Många anser att Nigeria, Afrikas största ekonomi, borde kunna klara sin egna problem och att det är korruptionen som är det stora problemet.

Venezuela
2017-23 24-25
"Venezuela lånar pengar till ockerräntor"
Du behöver inte vara ekonom för att känna igen det sorgliga och självdestruktiva mönstret som präglar Venezuelas ekonomiska kris. Om du har en vän eller familjemedlem som har drabbats av spelberoende eller drogproblem har du sett det. Du vet också hur detta vanligtvis slutar. På pantbanken.
Nyligen köpte Goldman Sachs obligationer värda 2,8 miljarder dollar som utfärdades av Venezuelas statliga oljebolag, för bara 865 miljoner, en rabatt på 69 procent. Nu går Venezuela ännu längre i sin desperation efter kontanter och erbjuder obligationer värda 5 miljarder dollar för 20 % av värdet genom en kinesisk mäklarfirma.
Den senaste försäljningen Venezuela en miljard dollar vilket innebär att landet förbinder sig att göra utbetalningar på över 11 miljarder fram till och med 2036.
Hur kunde landet med världens största oljereserv hamna i denna situation? Svaga oljepriser är inte den enda förklringen.

USA, Mexiko
2017-23 26-27
"Försöken att få Mexiko att betala fär muren blir alltmer skruvade"
President Donald Trump har kommit på en ny idé om hur man ska täcka kostnaderna för att bygga den föreslagna muren mellan USA och Mexiko: bygg den av solpaneler.
Vackra byggkonstruktioner som är 40-50 meter höga och genererar ren solenergi - ska hjälpa till att täcka kostnaderna för projektet. USAs gräns mot Mexiko är cirka 320 mil lång. Hälvten ska täckas av en mur. Resten är naturliga hinder. Ett problem är att hitta avnämare till den proderade electriciteten. Mindre än 2 % av USAs befolkning bor inom 6,5 mil från Mexikos gränser.

Japan
2017-23 28
"Tokyo försöker bli av med stanken inför OS"
Tokyo börjar få bråttom att göra sig av med dåliga lukter i shoppingområden, nöjesdistrikt och andra delar av staden inför sommar-OS och Paralympics 2010. De olika lukterna kommer ofta från svavelväte, som bildas i avloppsbrunnar under byggnader. Svavelvät bildas när material i avloppsvatten bryts ned. Restauranger, toaletter och andra inrättningar som ligger under jord befinner sig på en lägre nivå än avloppsrören. Detta avfall samlas därför i avloppsbrunnar och pumpas med jämna mellanrum ut i avloppssystemet.

Ryssland, Media
2017-23 30-31
"Hur rysk propaganda spreds från en satirsida på nätet till Fox News"
De förds i de ljusskygga utkanterna av Internet och därför verkar vara ursprunget till de flesta falska nyheterna vara omöjliga att spåra. Men medarbetare på Atlantic Council har lyckats hitta roten till en sådan falsk nyhet. Den handlar om en militärincident i Svarta Havet, där ett ryskt stridsflygplan upprepade gånger cirklat mycket nära det amerikanska örlogsfartyget Donald Cook.
Liksom många falska nyheter är berättelsenbaserad på en kärna av sanning. En aggressiv konfrontation den 12 april 2014 ledde till ett uttalande från Pentagon. I april, tre år senare, återkom historien i ett ytterst förvrängt skick i ett av Rysslands statliga tv-nyhetsprogram.
Den 19 april i år publicerade två brittiska tabloidtidningar, Sun och Daily Star, sensationella nyheter somföreslog att ryssland hade en "elektronisk bomb" som kunde förlama hela den amerikanska flottan. Amerikanska FoxNews.com plockade snart upp Suns version av berättelsen.