Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 15

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14        

Frankrike
2017-15 4-5
"Vinnaren får söka obekväma allianser eller hamna i limbo"
Men det enda säkra är att det kommer att bli problem i parlamentet.
Sedan 1981 har alla franska presidentval följts av att det vinnande partiet försöker att ta kontroll över parlamentet. Det kommer att bli svårt den här gången. De två främsta kandidaterna i presidentvalet som inleds den 23 april, Emmanuel Macron och Marine Le Pen, leder icke-etablerade politiska rörelser som sannolikt inte kommer att få majoritet i parlamentsvalet i juni. Om någon v dem väljs till Frankrikes president blir de tvungna att söka obekväma allianser med rivaler eller riskera fem års limbo.
Bara en av kandidaterna, republikanen Francois Fillon, har stöd av ett etablerat parti. Den oberoende vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, har inte heller någon gemensam lista över parlamentskandidater.

Frankrike
2017-15 6-7
"Roland Lescure - årsinkomst 2,2 miljoner kanadensiska dollar lämnade jobbet för att dela ut flygblad för Emmanuel Macron"
Inom loppet av en vecka gick Roland Lescure, 50 från att ansvara för över 200 miljarder kanadensiska dollar i obligationer och aktier på Kanadas näst största pensionsfond till att dela ut politiska flygblad på gatorna i Montréal. Han intygar att han inte har något nytt jobb på gång och att han är oerhörd glad över sitt beslut. Han ska främst attrahera de 1,3 miljoner franska utlandsväljarna som tenderar att rösta på skattekonservativa kandidater. Framför att ska han förmå dem att gå till valurnorna - ennast 39 % av de utlandsväljarna röstade 2012. Och inrikta sig på den fransktalande provinsen Québec.

Frankrike
2017-15 8-9
"Det franska valet står mellan varken höger eller vänster"
För första gången i de tre senaste franska republikernas historia förnekar de två favoriterna i presidentvalet att de tillhör antingen vänstern eller högern eller ens mitten av det politiska spektrumet.
Vår tids islamofobi handlar om rädslan för att den kulturella identiteten undergrävs. Och kampen mot islamisering överskrider klyftan mellan höger och vänster. Islam verkar ifrågasätta modern vetenskap, jämlikhet mellan könen, demokrati och yttrandefrihet, en ståndpunkt som vinner anklang hos vänstern.
Det verkar som om en ny ideologisk debatt, som Emmanuel Macron ger uttryck för, håller på att omdefiniera den politiska diskursen i Frankrika och på andra håll i väst: mellan å ena sidan populistiska rörelser som är kulturellt och ekonomiskt protektionistiska rörelser och å andra sidan liberaler, som är öppna för Europa och globalisering. Snart nog kommer vänster och höger bara att vara knappt skönjbara spår av ett svunnit 1900-tal.

Frankrike
2017-15 10-11
"Till och med en välmående varvstad tilltalas av Marine Le Pen"
Saint-Nazaires ekonomiska hjärta kan ses från nästan hela staden: Kryssningsfartyget MSC Meraviglia tornar upp sig över hamnen vid STX-varvet. Det koreanskägda företagets orderböcker är fulla 10 år framåt. Saint-Nazaires, där skeppsvarv och flygplansfabriker blomstrar, är ett praktexempel på framgångsrik globalisering.
Men här finns en ilska bland väljarna över den stora andelen utländska arbetare på varvet, oro inför varvets ägarbyte, missnöje med de traditionella politikerna och en mottaglighet för Le Pens budskap om att Frankrike har förlorat sin suveränitet.
Nationella Fronten har lockat väljare genom att skapa rädsla för vad som ska hända med varvet och genom att säga att utländska arbetare tar fransmännens jobb. Många av arbetarna kommer från östeuropa, polacker, litauer, rumäner, på korttidskontrakt och får samma lön som i sina hemländer, långt under vad franska arbetare kräver. De kommer från länder med en djup båtbyggartradition.

Storbritannien, Brexit
2017-15 12-13
"Boris Johnson är ofta ute på hal is"
Det har riktats skarp kritik mot Boris Johnson under hans åtta månader som brittisk utrikesminister. Medan geopolitiska kriser tornar upp sig frånRyssland till Syrien viskar Boris Johnsons kritiker om hans excentriska uppförande på regeringssammanträden, spontana kommentarer och oförmåga att infria vidlyftiga löften om hårdare sanktioner mot Moskva.
Boris Johnsons öde ligger för ögonblicket i Thersa Mays händer

Turkiet
2017-15 14-17
"Den turkiska regeringen för ett skoningslöst krig mot alla fiender"
Nervositeten är kännbar på Turkiets nyhetsredaktioner. Medarbetare riskerar att gripas vilken stund som helst.
Turkiet har inlett en plötslig och alarmerande myndighetsattack mot en av Turkiets allra äldsta tidningar, dagstidningen Cumhuriyet.
Nu drygt fyra månader senare, sitter elva av Cumhuriyets medarbetare fortfarande inlåsta. I förra veckan väcktes formellt åtal mot dem och deras fängslade kolleger, som misstänks för en massa olika brott, inklusive publicering av propaganda för terroristorganisationer.
Åklagarna har riktat den mesta vreden mot medier som regeringen associerar med den turkiska statens två värsta fiender: Kurdistans arbetarparti (PKK) och ett nätverk som är lojalt motden turkiske predikanten Fethullah Gulen som lever i exil i USA och som beskylls för att ha legat bakom den misslyckade kuppen.

Turkiet
2017-15 18-19
"Erdogans knappa seger - bästa resultatet enligt oppositionen"
Med 51 % av rösterna godkände turkarna att landets parlamentariska system, inklusive premiärministerposten, skrotas, samtidigt som presidenten ges utökad makt.
Erdogans kritiker säger att författningstilläggen kommer att leda till ett enmansstyre och en de facto-diktatur. När det nya systemet införs i samband med nästa val 2019, kommer det att bli den största politiska förändringen i Turkiet sedan republiken grundades efter första världskriget. Erdogan fick dock inte den framgång han hoppats på. Segern var klart svagare än väntat. Och han tappade mark bland sina egna väljare.

Sydsudan
2017-15 20-23
"20 miljoner människor är på väg att svälta ihjäl till följd av krig"
Vår värld producerar tillräckligt med mat för att kunna försörja alla invånare. När en region drabbas av en allvarlig hungersnöd har globala humanitära institutioner teoretiskt sett möjlighet att transportera mat och förhindra en katastrof även om de ofta saknar ekonomiska resurser.
Men i år har Sydsudan drabbats av hungersnöd, och Jemen, Nigeria och Somalia är på väg i samma riktning. Hungersnöd riskerar att drabba 20 miljoner människor - fler än någonsin sedan andra världskriget. Enligt FNs definition är hundersnöd när två personer per 10 000 invånare i en region dör dagligen till följd av svält.
Det behövs fred för att livsmedelskriserna ska lösas på lång sikt.
I områderna Mayen och Leer i Sydsudan råder det svält. Men även i dessa områden är det fler människor som dör av skjutvapen än till följd av följd av svält eller sjukdomar. I delstaten Unity, som är "vicepresidenten" Riak Machars hemstat, har det rått ett stamkrig mellan "rebellerna", mestadels nuer och Sydsudans armé som tillhör dinkafolket.
Kriget gör det svårt för hjälparbetare att nå fram till människor som behöver mat.

Venezuela
2017-15 24-26
"Maduro leder en nation i upplösning"
Kraftiga protester i Venezuela leder i bästa fall till förändringar.
Venezuelas opposition gör sitt kraftigaste motstånd mot president Nicolás Maduro på flera år. Detta genom nästan dagliga demonstrationer mot det autoritära styret, som även fördöms internationellt.
Tusentals av Maduros motståndare har de senaste två veckorna tågat mot regeringsbyggnaderna i Caracas för att kräva tidigare val, att politiska fångar friges och att landet respekterar demokratiska grundprinciper. Varje gång har de slagits ner med polisbatonger ocht årgas.
Kronisk brist på livsmedel har gjort livet eländigt för befolkningen i landet med världens största oljereserver. Venezuela har världens högsta mordfrekvenser och inflation.
Venezuelans flood streets in big demonstration against Maduro government.

Afghanistan
2017-15 28
"Utan en motorcykel är du 'en fånge'"
En nödvändig del av livet i Afghanistan.
I staden Kandahar är det motorcykel som gäller.Den korta tiden man stannar vid ett trafikljus är ofta intim och avslöjande, motorcyklar kan ju dölja dig på samma sätt som en bil.
Det finns ca 130 000 motorcyklar enbart i Kandahar mer än dubbelt så många som bilar. De flesta har importerats begagnade.
Talibanerna dom under de senaste åren har utökat sin kontroll över landts södra delar gillar också motorcykeln. Motorcyklar används också vid överfallsmord.

Italien, USA
2017-15 30-31
"Självutnämnd kontaktförmedlare mellan Europas politiker"
En italiensk granne i Trump Tower vill hjälpa populisterna. Dessa verkar ha identifierat italienaren George Guido Lombardi som en möjlig kontaktväg till Trump. Lombardi, 66, är mycket misstänksam mot Islam, öppna gränser och EU och han betraktar sig som en länk till Trump, åt gamla vänner och ideologiska allierade i Europa, bland dem Marine Le Pen, Frankrike, Geert Wilders, Nederländerna, Viktor Orban i Ungern och BepperGrillo, en av grundarna till Italiens upproriska Femstjärnarörelse - "Italiens Trump" - som Lombardi kallar honom.