Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 21

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 

EU, Flyktingpolitik, Turkiet
2016-21 4-5
"Fel redan från början"
Europas flyktingavtal med Turkiet kan gå om intet"
De växande spänningarna mellan Europa och Turkiet över vissa delar i avtalet för att stoppa flyktingkrisen har skapat oro för att överenskommelsen, som undertecknades av båda parterna i mars, redan kan vara på väg att bryta samman. EUs politiker har sagt att Turkiet måste genomföra politiska reformer innan de kan bevilja visumfria resor till Europa. Turkiet har brutit mot överenskommelsen med EU genom att tvångsavvisa flyktingar som flytt från krig tillbaka till både Afghanistan och Syrien enligt människorättsgrupper och politiker i EU.

Flyktingpolitik, Tyskland
2016-21 6-7
"Tyskland ändrar reglerna för integrationen av invandrare: mera hjälp och tuffare krav"
Förbundskansler Angela Merkels regering ställde sig i förra veckan bakom en plan som syftar till bättre integration av invandrarna, varmed man vill försäkra sig om att Tyskland går framåt i arbetet att förhinra uppkomsten av etniska getton och driver på invandrare och flyktingar att lära sig tyska och europeiska värderingar.
Tyskland tar emot det största antalet invandrare och här centreras debatten om hur man på samma gång tillgodoser deras behov och skyddar den västerländska kukturen och dess traditioner.
De flesta invandrare vill komma till de största städer för att där bilda "getton" med andra med språk. Den nya planen säger att de måste bo kvar i minst tre år i de kommuner där de hamnat.
Nya jobb ska skapas för dem med en statlig subventionering. Lönen för dessa jobb - exempelvis parkskötare och vårdbiträden blir extremt låg, mindre än en euro per timme. Deras bidrag minskar om de inte tar jobben! Samma sak om de vägrar att delta i språk och integrationskurser.

Flyktingpolitik, Schweiz
2016-21 8-9
"Muslimska pojkar i Schweiz måste skaka hand med lärarna, även de kvinnliga"
När två syriska invandrarbröder, 14 och 16 år gamla och söner till en imam, tidigare i år vägrade att skaka hand med en kvinnlig lärare väckte detta stor upprördhet i hela Schweiz. Och för bara en vecka sedan bestämde myndigheterna i den nordliga kantonen Basel-Landschaft att de båda pojkarna, som studerar vid en allmän skola i den lilla stade Therwil, inte får vägra skaka hand med läraren av religiösa skäl. Myndigheterna har meddelat att föräldrar vars barn inte anpassar sig till uråldriga schweiziska traditioner, risker att bötfällas med upp till 5000 Schweizerfrancs.
I Schweiz är det nämligen tradition att skaka hand med läraren både före och efter lektionen. En viktig signal om artighet och respekt.
Bestämmelsen om handskakning har orsakat djup splittring mellan ledarna för landets cirka 350 000 muslimer. Till exempel konstaterar Islamiska organisationernas förbund att det är "teologiskt tillåtet" för en man att skaka hand med en kvinna, medan Islamiska Centralrådet fördömer skolmyndighetens bestämmelse från början till slut.

Ryssland
2016-21 10-11
"Ryssland - de dåliga förlorarnas Land"
Moskvas mantra är att Ryssland är omringat av fiender som vill krossa landet.
Alla älskar att vinna, men i Ryssland är segrar - dåtida och nutida, militära och konstnärliga - ett nationella tidsfördriv. Se bara på Eurovision Song Contest. Trots att det är ett extremt kitschigt evenemang tas det på fullaste allvar i Central och Östeuropa. När den ryska sångaren som var storfavorit kom först på tredje plats hävdade ryska politiker att det låg fusk bakom Ukrainas seger.
Putin har anklagat väst för att försöka underminera Ryssland ända sedan Sovjetunionen upplöstes. Detta paranoida tema har blivit en återkommande tråd i Putims presidentretorik. Dagens Ryssland känns ännu inte som ett förödmjukat samhälle, men det känns som ett bitterts och desillusionerat samhälle.

Brasilien, Miljö
2016-21 12-14
"Miljöskydd är en lyx Brasilien inte har råd med"
Alla tecken på att Brasiliens nya regering går åt höger oroar miljövänner och klimataktivister. De fruktar att landets miljölagar åter blir mildare, vilket kan påskynda avskogningen i Amazonas.
Michel Temer, vars opinionssiffror är låga, har samlat en bred politisk koalition genom att erbjuda ministerposter åt politiker som ofta varit marginaliserade under de 13 år som arbetarpartiet innehaft makten. Bland dem som vunnit inflytande finns "storbönder" från Brasiliens stora inland med anknytning till mäktiga intressen som livsmedelsproduktion och boskapsskötsel. De som nu tagit över makten sägs ha "en tydligt bakåtsträvande, miljöförstörande agenda".

Turkiet, Syrien
2016-21 15
"Amerikanska trupper använder kurdiska insignier"
Turkiska befattningshavare är ursinniga över att de amerikanska specialstyrkorna, som bistår de kurdiska militanterna i Syrien, bär kurdernas emblem på sina uniformer. Utrikesministern Mevlüt Cavusoglu har till och med föreslagit att USAs soldater som ett nästa steg borde lägga till Islamiska statens flagga på sina ärmar.
Turkiet tror att USA-uppbackade YPG, eller Folkets försvarsenhet, är en beväpnad gren av Kurdistans arbetarparti, eller PKK, som både Turkiet och USA har stämplat som en terrororganisation.

Brasilien, Religion
2016-21 16-19
"I Brasiliens politiska kris vinner kristna evangelister mark"
Samtidigt som Brasiliens nye ledare Michel Temer kämplar för att stärka sitt stöd har han förföljts av ett rykte om djävulsdyrkan som opinionsundersökare kallar starkt negativt. Temer är kristen med maronitiska libanesiska rötter. Temer har vänt sig tilll framstående evangeliska pastorer för att få hjälp. Detta har gjort att landets växande evangeliska rörelse fått ett enastående inflytande. Temer utnämnde en evangelisk biskop som tror på kreationismen, en pseudovetenskap, till sin högsta forskningstjänsteman och utsåg honom senare till handelsminister.
De evangeliska ledarna är mot sekularism, homosexualitet och andra förrändringar som infördes under det marxistiskt inspirerade Arbetpartiets 13-åriga styre. Brasilianska evangelister har mer politiskt inflytande än någonsin och nu hävdar de sin makt. Även om Brasilien fortfarandr är världens största katolska land identifierar sig 22 % som evangeliskt kristna.
Se ateism.nu http://www.ateism.nu/kreationism.html

Kina
2016-21 20-22
"Längs den nya sidenvägen står en stad som monument över Kinas problem"
Lanzhous nya område, i Gansuprovinsen, symboliserar Kinas dubbla drömmar om att både få igång ekonomin i de fattiga regionerna i väst och att trygga sin plats i hjärtat av Asien genom att återuppliva den gamla sidenvägen. Men det är ett område som fortfarande är under konstruktion. Bergstoppar har raserats i syfte att ge plats åt en utomhusfilmstudio och en nöjespark men de flesta gator är övergivna.
En frihandelszon och logistisk knutpunkt ska garentera att staden gynnas av sitt läge vid den nya sidenvägen. Men pengarna räcker inte till och skulderna växer. Från 2009 har skulderna i procent av BNP ökat från 135 procentenheter till 280 procentenheter! De
dåliga lånen ökar och nya lån används i större utsträckning till att betala tillbaka gamla skulder.

Libyen, terrorism
2016-21 23-25
"Nu försöker hon rädda sina två yngre flickor"
Oulfa Hamrounni läser Koranen tillsammans med sina döttrar Taysin, 11 och Aya, 13. Hennes äldre döttrar Rahma, 17 och Ghofran, 18 anslöt sig till IS men tillfångatogs sedan av libysk milis som är moståndare till IS. Oulfa hoppas att kunna vända de två yngres extrema islamistiska åsikter och har flyttat till ett annat område i Tunis, Tunisien, och placerat dem i en ny skola. Nu kämpar hon för att få tillbaka sina tonåriga döttrar från Libyen till Tunisien.
Hundratals utländska kvinnliga radikala islamister, däribland många västerlänningar, har rest till krigszoner i Syrien och Irak för att börja ett nytt liv inom IS. Nu uppmuntras de även att resa till Libyen. De flesta går med i IS för att gifta sig med soldaterna och föda deras barn. Genom att skapa familjestrukturer får IS ett starkare fäste och möjlighet att sprida sin ideologi på sitt territorium.

Kenya
2016-21 26-28
"Längs råttstigar i jakten på Al-Shabab"
Kenyas reservpoliskår - "getherdar" med vapen. De är Home Guards, hemvärnstjänstemän.
De män som utgör Kenyas första försvarslinje mot den somaliska aktivistgruppen Al-Shabab går i gymnastikskor eller gummisandaler, regnmössor och uniformskläder som inte passar ihop. De utgör hörnstenen i Kenyas nya säkerhetsstrategi för dess bångstyriga nordöstregion och har satts in efter den förödande Al-Shabab attacken mot Garissa University College i fjol då 148 människor dog. Under ledning av den regionale säkerhetschefen Mahmoud Saleh syftar den nya strategin till att göra dessa frivilliga milissoldater professionell och utnyttja deras överlägsna lokalkännedom för att patrullera Kenyas vilda och i stort sett oskyddade gräns mot Somalia. Det är bara en trasig taggtråd som skiljer länderna åt.
Efter Kenyas invasion år 2011 av Somalia har Kenya upplevt en stor ökning av terrorattacker.

Annat
2016-21 29
"Casa Brutale"
De två unga grekiska arkitekterna ville "chocka nätet" när de presenterade sitt husbyggnadsförslag på internet förra året: att bygga en tvåvåningsvilla i en klippa, med en infinitypool som tak. De fick en byggherre, Alex Demirdjian, till sitt djärva projekt som ska byggas i Libanon.
Betongvillan ska byggas i en klippa i bergen i Libanon, 1600 över havet.

Forskning
2016-21 30-31
"100 miljoner år gammal symbios hotas"
I den täta skogen på superkontinenten Gondwana inledde de taggiga bergskräftorna och deras små plattmaskvänner ett samliv för cirka 100 miljoner år sedan. Relationen överlevde dinosauriernas dominans och den katastof dom dödade dem. Den överlevde isoleringen på Australien när kontinenten bröts loss från sina grannan och seglade norrut. Klimatet blev varmare, luften torrare, bergskedjor uppstod som urholkades av strömmande bäckar. Plattmaskarna har levt sina liv på värddjuren, kräftorna.
En forskare, som simulerat vilka effekter en varmare miljö kommer att ha på de taggiga bergskräftorna (medlemmar av släktet Euastacus) och deras 33 arter av symbiotiska plattmaskar (Temnocephala, har funnit att om bergskräftorna dör ut helt, så dör över hälften av plattmaskarna.