Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 08

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07      

Storbritannien, EU, Brexit
2017-08 4-5
"Rådgivare vinnare när frågorna hopas"
Några få timmar efter det att britterna hade röstat för att lämna EU, ringde en tjänsteman från förespråkarma för "lämna-sidan" upp en bekant från "stannas-sidan" för att diskutera vad som skulle ske härnäst.
Även om brexit fick pundet att falla har några vunnit på det, såsom KPMG och PricewaterhouseCoopers. Rådgivningsföretagen har i sin tur anställt en rad personer med liknande bakgrund som de själva.

Bulgarien
2017-08 6-8
"En bulgarisk Trump på uppgång"
Veselin Mareshki är en företagsmogul som gärna framhåller sig själv. Han äger hundratals apotek över hela Bulgarien som alla bär hans efternamn. Han uttrycker sig arrogant, en populist som predikar patriotism, sträng invandringskontroll, varmare relationer med Moskva och, framför allt, behovet av att "sopa bort skräpet", det vill säga det korrupta politiska etablissemanget. Han vill bilda ett nytt politiskt parti, Volja, till parlamentsvalet den 26 mars.
I Europa, särskilt i de före detta kommunistländerna i öst, har populistiska politiker fått ett uppsving under de senaste åren. De kan delas in i tre kategorier: de rena populisterna, de etablissemangskritiska populisterna och "affärskillarna".

Frankrike, terrorism, flyktingpolitik
2017-08 9
"Ett totalt fiasko för Frenkrikes centra för avradikalisering"
I en partigemensam rapport skräder den franska senaten inte orden när den beskriver Frankrikes ansträngningar för att "avradikalisera" tidigare och framtida terrorister. Rapporten fördömer det planerade nätverket med 12 avradikaliseringscentra De är tänkta att skapa strikta rutiner för dem som bor där och utsätta dem för intensiva kurser i fransk historia och filosofi. Men fem månader senare har bara ett av de 12 öppnat och det står fortfarande tomt! Programmen har utformats i all hast och utan vederbörlig omsorg.
"Det är omöjligt att avradikalisera individer". De planerade åtgärderna är bara till för att lugna alltmer oroliga väljare.

Tyskland
2017-08 10-11
"John Lennon mot Steve Bannon får symbolisera kampen om den västerländska själen"
En av de få saker som förenar Amerika och Europa i dessa dagar är att klyftorna inom länderna har fördjupats. Det är inte "vi mot dem". Det är "vi mot oss", en konflikt mellan ideologierna i västländerna. I grunden handlar det om vilken värld medborgarna i väst helst vill leva i. Kalla det en "Lennon-värld" kontra en "Bannon-värld".
Lennons värld har två viktiga principer. Nationsgränser är ett konstgjort koncept. Varje människa är en världsmedborgare.
Ingen av dem är hållbar.
Lennon-världen är de liberala kosmopoliternas värld, sammanfattad i John Lennons låten "Imagine". Det är förespråkarna för Bannon-världen som är revolutionärerna. Som president Trumps chefsstrateg Stephen K. Bannon, har förklarat: "Jag vill riva ner allt och förstöra det nuvarande etablissemanget".
Ingenstans är uppdelningen så tydlig som i Tyskland där en växande Bannon-höger har positionerat sig mot både mitten-vänster socialdemokraterna och de borgerilga kristdemokraterna som båda lutar sig mot en version av Lennons världsbild.
"John Lennon vs. Steve Bannon: A Battle for the Western Soul".

Iran, Historia
2017-08 12-15
"Vi ville skapa framsteg i Iran"
Intervju med Irans drottning, Farah Pahlavi, i landsflykt.
I dexember skulle samlingarna från Teherans Moderna museum ha visats i Berlin, men myndigheterna i Iran tillät inte att konstverken lämnade landet.
Spiegel intervjuar den före detta drottningen Farah Pahlavi, som skapade samlingen på 1970-talet. I 38 år har hon levt i exil. Idag är hon 78 år gammal.
Revolutionen 1979 raserade drömmen om ett kosmopolitiskt, modernt Iran men otroligt nog överlevde konstsamlingen. De är lagrade i museets källare.
Under ett besök i Teheran 2015 fick Tysklands dåvarande utrikesminister Frank-Walter Steinmaier tillstånd att genomföra en utställning i Berlin. Men i slutändanfick man inget officiellt tillstånd att skicka konstverken till Berlin.

Forskning, Medicin
2017-08 16-17
"Pandemier är lika farliga som kärnvapenkrig och klimatförändringar"
Vaccin är ett större mirakel än antibiotika.
En Spiegel intervju med Bill Gates som hävdar att en pandemi kan orsaka 30 miljoner människors död under de kommande 10-15 åren.
En orsak är globalismen människor reser mellan länder idag än tidigare. En annan orsak är prioriteringar. I dag ser vi allvarligt på risken för att kärnvapenkrig men fokuserar mindre på klimatförändringar och epidemier. Vi behöver ett globalt samarbete kring epidemiberedskap på samma sätt som vi samarbetar globalt för att förhindra att folk skapar kärnvapen.
Det är mer vacciner vi behöver. De falska anklagelserna om att vaccin orsakar autism har motbevisats. Även om nu Donald Trump tagit till sig den idén sedan han träffat Andrew Wakefield forskaren som lanserade autism hypotesen med hjälp av fabricerade fakta.

Storbritannien
2017-08 18
"Scotland Yard får sin första kvinnliga chef"
När Cressida Dick lämnade Scotland Yard för tre år sedan sa hon att hon hoppades på att en kvinna någon gång skulle leda Storbritanniens största poliskår för att visa att den var "modern och representativ".
Dick var Scotland Yards terrorbekämpningschef mellan 2011 och 2014 och ansvarade bland annat för säkerheten under OS i London 2012.

Indien
2017-08 19-21
"Modi kan vara på väg att förlora"
Avgörande delstats val i Indien bland annat i Uttar Pradesh inleddes den 11 februari. Populärast är delstatens chefsminister Akhilesh Yadav och hans styrande parti Samajwadi. Nu ser det ut som om BJP kan förlora i Indiens viktigaste delstatsval vilket kan äventyra de ekonomiska reformerna och sänka BJPs ledare Modis chanser inför de allmänna valen 2019. Delstaten Uttar Pradesh är en stor delstat som länge har förknippats med fattigdom och korruption.
Den sänder fler represantanter till över- och underhuset i parlamentet än någon annan.
Det lokala Samajwadis (MLA) koalition med Kongresspartiet tycks ha fångat in de muslimska väljarna i en delstat där kasttillhörighet och religiös identitet ofta bestämmer hur man röstar.

Irak, terrorism
2017-08 22-25
"Ingen i Irak vågar vittna mot återvändande IS-medlemmar"
IS håller på att besegras på slagfältet. Men en bit bakom fronten tar sig medlemmarna tillbaka till områden som de tidigare har kontrollerat och drar fördel av den omfattande korruptionen som finns inom Iraks säkerhetsstyrkor och institutioner.
Poliser, domare och lokala statstjänstemän beskriver ett oberäkneligt rättssystem som låter vissa IS-medlemmar gå fria.
Bevis från polisens arkiv försvinner samtidigt som människor är för rädda för att vittna. För en liten summa dollar kan man muta sig till ett laminerat passerkort som ger tillträde till staden.

Argentina
2017-08 26-27
"Berättelsen om El Caballo beskriver Argentinas mygelkultur"
Under ett kvarts sekel härskade Omar Suarez över Argentinas mäktiga flod. Rio Parana där landets viktiga export av sojabönor, majs och vete skeppas ut. Suarez är känd som El Caballo, hingsten. Enligt myndigheterna var det ine mycket som kunde passera nedför Rio Parana om inte fackförenings ledaren Omar Suarez fick en summa pengar.
President Mauricio Mari arbetar hårt med att utrota den djupt förankrade korruptionen som länge har förhindrat utländska investeringar. Han vill bryta med Argentinas smärtsamma historia av missriktad ekonomiska politik, populistisk Peronism och internationell försummelser. Det är en enorm uppgift sedan han tog över ämbetet från den skandaldrabbade Cristina de Kirchner 2015.

Japan
2017-08 28
"De jobbar sig till döds och behöver mer ledighet"
Japan lanserar premium-fredag.
Anställda i Tokyo kan få åka limousin och sippa champagna gratis på beskostnad av byggföretag. Softbank group ger sin personal extrapengar för att gå ut och roa sig på stan. Och en järnvägsoperatör kör ett drinktåg, där passagerarna kan ägna sig åt fyra timmars drickande. Detta är hur några av företagen svarar på en statlig kampanj som syftar till
att få landets kroniskt överarbetande befolkning att lämna kontoret klockan15 sista fredagen i månaden och konsumera. De kallar det för premium-fredag.
Men hittills har det inte slagit så väl ut. Få personer känner till förslaget och bara 3,4 % av företagen deltar i initiativet. Traditionen att arbeta hårt och länge för att visa sin lojalitet är stor. Staten hoppas på att premium-fredag ska leda till en ökat konsumtion och därmed en BNP-ökning. Företagen ser det som ett PR-jippo och bra reklam.

Saudiarabien, turism
2017-08 30-31
"Semesterresor kan bli svåra att sälja"
Turistanläggningar står klara men inga visum har utfärdats.
Det är dagen före invigningen av Shaden, en lyxig semesteranläggning i den saudiska öknen med luftkonditionerade tält som öppnar sig mot sandstensklipporna. En kunglig delegation är på väg. Men anläggningen är ännu ej färdig.
Saudiarabien som helhet är inte heller redo för turister. Men landets ledare planerar att revolutionera ekonomin och turism står högt på deras lista. Nästan alla som reser till Saudiarabien är muslimska pilgrimer som besöker Mecka. Vanlig turism existerar knappt. Saudiarabien utfärdar inte ens turismvisum. Alkoholförbudet, den strikta klädkoden och begränsningar för kvinnor och män att umgås är röda varningsflaggor för många människor som gillar att besöka Dubais stränder eller Egyptens pyramider. Dessutom finns den hemliga polisen som håller ett vakande öga på utlänningar.