Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 37

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36    

Syrien
2016-37 4-5
"Oro och misstro inför Syriens avtal om vapenvila"
Bara timmar efter tillkännagivandet av ett nytt avtal om vapenvila mellan Ryssland och USA inledde den syriska regeringen en våg av intensiva flyganfall mot de oppositions-kontrollerade områdena Idlib och Aleppo och dödade ett stort antal människor.
Den syriska oppositionen har sagt att de tänker studera detaljerna i avtalet noga innan de beslutar sig för att gå med på det. Al-Assad däremot hargett sitt samtycke enligt Ryssland.
Det finns fem dokument i avtalet som inte har offentliggjorts. Dessa handlar om detaljerna i genomförandet.

Syrien, IS
2016-37 6-9
"Kriget mot IS kan leda till tio nya krig"
Gränserna för Islamiska statens "kalifat" blir snabbt allt snävare. Gruppens starka fästen i Irak och Syrien faller ett efter ett. Det USA-ledda kriget har vid det här laget nått eb punkt som väcker frågor om vad som ska ske härnäst. Det mest sannolika svaret är: mera krig.
Alla oppositionella beväpnade grupper är ofta bittra motståndare sinsemellan. De är dels mot IS men även mot varandra. Det drar ihop sig till nya krig om herraväldet i regionen efter IS. I många av de tio potentiella konflikterna är de syriska kurderna inblandade.
IS kontrollerar fortfarande ett stort territorium i Syurien och Irak. Offensiverna mot Iss två "huvudstäder", Mosul och Raqqa, har ännu inte börjat. Om grupperna som förmodas delta i offensiverna bekämpar varandra inbördes, som de syriska kurderna, de irakiska kurderna. turkisstödda arabiska styrkor, iraks kurder mot shiitiska miliser, sunniaraber mot shiiter etc, kan det leda till att anfallen mot IS fästen fördröjs i det oändliga. Då kommer Islamska staten förmodligen att bestå.

Japan, samhälle
2016-37 10-11
"Massaker på handikappade förtigs av japanska myndigheter"
I en våldsam knivattack på ett vårdhem i juli i Sagamihara i Japan dödades 19 personer. 26 överlevde däribland den autistiske Kazuya Ono som fortfarande vårdas på sjukhus. En våldsam knivattack dödade hans rumskompis på det japanska vårdhemmet för utvecklingsstörda i juli, men det vet Kazuya Ono inte om. Kazuya Ono är autistisk och har en menal kapacitet som ett litet barn.
Angriparen var en för detta vårdare på gruppbostaden. Denne uppger till polisen att han ville "eliminera alla handikappade från världen". Han menar att funktionshindrade bör bara separerade från resten av samhället. Underförstått godkänner den japanska allmänheten angriparen Stoshi Uenmatsus, 26, uppfattning att offren "inte förtjänar att leva".
Utvecklingsstörda, vilket inkluderar dem med Downs syndrom samt vissa former av autism, är särskilt isolerade i Japan.

Ukraina, Ryssland
2016-37 12-17
"Nadija Savtjenko angriper Ukrainas politiska elit"
När den ukrainska helikopterpiloten Nadija Savatjenko, 35, släpptes från det ryska fängelset firades hon som en hjälte. Hon tillfångatogs först av proryska separatister i östra Ukraina och förflyttades sedan till Ryssland. Nu skaffar hon sig fiender genom att gå till attack mot landets politiska elit.Savtjenko har framför allt manat den ukrainska regeringen till att anstränga sig mer för att få de ukrainska krigsfångarna frisläppta. Familjerna till de soldaterna som hålls fångna av proryska separatister har demonstrerat utanför presidentpalatset i flera månader men det har gjorts mycket litet för att hjälpa dem.
Hon har fått hjälp av den fd ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko som placerade hennes namn högst upp på partiet Fäderneslandsförbundets vallista.

USA
2016-37 18-19
"Nu reser Obama runt och ber om ursäkt för amerikanska fadäser"
Om det gällt vilken annan president som helst hade det varit mycket förvånande, men för president Barack Obama har det nästan blivit rutin under hans sista år i ämbetet att under besök i andra länder erkänna tvivelaktiga handlingar från USAs sida.
I maj i år besökte Barack Obama och Japans premiärminister Shinzo Abe fredsmonomentet i Hiroshima. Häromveckan handlade det om de CIA-styrda bombanfallen och den paramilitära kampanjen som ödelade Laos under Vietnamkriget. Han menar att man inte gör några framsteg idag utan att först bearbeta gamla trauman.

Libyen
2016-37 20-24
"Vi kommer inte att bli som Somalia"
Intervju premiärminister Fayez al-Sarraj av der Spiegel.
Sedan mars i år har Fayez al-Sarraj varit premiärminister i Libyen, ett land som har slitits sönder av inbördeskrig. Nu har han till uppgift att överbrygga landets politiska splittring och leda kampen mot IS och nätverk av människosmugglare som transporterar tiotusentals migranter till Europa.
Hur gick det fel? År 2011 genomfördes en enad och segerrik kamp mot Gaddafis trupper. Det var Libyens timme noll. Men sedan delades rebellerna in i olika läger - islamister och icke-islamister - vilket satte fart på gamla stamfejder. Gaddafis tidigare gamla soldater anslöt sig till icke-islamister, som Khalifa Haftare armé, den mäktiga generalen i östra delen av Libyen. IS anslöt sig till islamisterna. Idag är landet uppdelat mellan öst och väst och otaliga miliser. Det finns två regeringar - en i Tripoli och en i Bayda i östra Libyen.
Medan regeringsstrukturerna faller sönder har Libyen blivit den viktigaste uppsamlingsplatsen för resan till Europa ett nav för både människosmugglare och flyktingar.
Den största människosmugglaren i Libyen bor i Sabratha. Man tror att han smugglat en tredjedel av alla migranter som kommer till Europa eller omkring 50 000 per år.

Tyskland, Turkiet
2016-37 25
"Merkel testar de tyska invandrarnas lojalitet"
Gör förbundskanslern rätt i att ifrågasätta invandrarnas lojalitet? Miljontals tyskar tycker det. När Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, höll fast vid sin auktoritära var det kanske oundvikligt att relationerna med grannarna i Västeuropa försämrades. Han lyckades förstöra inte bara sina egna relationer med andra regeringar utan också förhållandet mellan Tysklands alla turkiska invandrare och resten av det tyska samhället.
Tyska politiker har ändrat ton i kommunikationen med landets turkiska invandrare och deras företrädare sedan de tyska turkarna visat öppet stöd för Turkiets president Erdogan vilket ökat alltmer efter sommarens kuppförsök i Turkiet. I Köln demonstrerade i ett hav av turkiska flaggor!
Nyligen rapporterade der Spiegel att Turkiet har 6000 informatörer och 500 underrättelseagenter i Tyskland.
Det finns ungefär tre miljoner med turkiskt ursprung i Tyskland. Många är kulturellt och religiöst konservativa och sympatiserar med Erdogan.

Kina, religion, samhälle
2016-37 26-27
"Utbrända kineser vänder sig till buddhismen"
I århundraden har buddhister i sin strävan efter upplysning kommit till Longquantemplet, som ligger på en kulle i nordvästra Peking. Under gingko- och cypressträden mediterar de och reciterar och studerar uråldriga texter. Nu har en ny generation anlänt. De klär sig i tuvtröjor, ser på TV-serier som "Big bang theory" och använder chatt-appar för att utbyta mantran.
En andlig renässans breder ut sig i Kina och Longquan har blivit hemvist för en särskild form av buddhism som lägger tonvikt på gemenskap i stället för avskildhet och praktiska råd i stället för djup filosofi. Templet drivs av världens mest högutbildade munkar. Ledaren menar att buddhismen enbart kan fortsätta vara relevant om den tar till sig de moderna verktygen.
Longquan har blivit Kommunistpartiets favoritattraktion

FN, flyktingpolitik, krisregioner, terrorism
2016-37 28
"28 miljoner barn är på flykt från krig och konflikter"
Omkring 28 miljoner barn har tvingats fly hemifrån på grund av väpnade konflikter, och nästan lika många har övergett sina hem i sökandet efter ett bättre liv, enligt en rapport från UNCF. 45 % av barnen kommer från Syrien och Afghanistan. Rapporten uppmanar FN att erbjuda dess barn skydd, utbildning och hälsovård och ber världens regeringar att angripa roten till de missförhållanden som medverkar till de väldigt stora flyktin- ochmigrantströmmarna.

Forskning, medicin
2016-37 30
"Ny genteknik kan utplåna hela arter"
Forskare från hela världen samlades nyligen på Hawaii för en internationell bevarandekongress, där de bland annat tillbringade veckan med att diskutera dagens mest angelägna miljöfrågor.
Ett aktuellt ämne var en form av genetisk modifiering som kallas "gendrivarteknik". Medlemmar av Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) har godkänt ett förslag som skulle förbjuda användandet av gendrivarteknik.
En gendrivare är DNA som oftare kan föras vidare till avkomman än vanliga gener. Gendrivare är ett naturligt förekommande fenomen - de finns i alla arter i naturen. Men nu med tillkomst av ett nytt genetiskt ingenjörsverktyg skulle de kunna utnyttas av människor. Genetiska modifieringsverktyg som CRISPR, Clustered Regularly Interspaced Short vilket ger dem möjlighet att fysiskt förändra gener och deras egenskaper.
Nu kan forskare använda sådana verktyg för att fästa gendrivare på DNA-sekvenser, vilket kraftigt ökar sannolikheten för att dessa gener förs vidare.
Mekanismen kan anvädas för att rädda utrotningshotade arter men även teoretiskt sett för att utrota invasiva populationer.

Läs mer i The Washington Post: "This new gene technology could wipe out entire species - to save others", eller läs den här, översatt i Tempus nr 37.

"Everything you need to know about why CRISPR is such a hot technology"

"CRISPR - tekniken som tagit forskarsamhället med storm"

"Beschleunigte Vererbung mit Gene Drive: Unkontrollierbar oder Lebensretter?"
"Harnessing the Power of Gene Drives to Save Wildlife"