Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 14

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13        

Ekonomi, Handel
2016-14 4-8
"Diskretion en (o)hedersak"
De läckta Panamadokumenten kastar ljus på en advokatbyrå som lever henlighetsmakeri.
De båda männen träffades i en tid av politisk och ekonomisk osäkerhet i Panama. Den ene var en reserverad tysk invandrare, vars far hade tjänat i Nazistpartiets väpnade gren, Waffen-SS, och den andra var en sällskaplig, ambitiös författare, vars familj var motståndare till Panamas militärdiktatur. 1986 medan Panama fortfarande styrdes av Manuel Noriega, bildade de båda männen, Jüregn Mossack och Ramón Fonseca, en liten advokatbyrå. Där skapade de det som skulle bli ett perfekt instrument för den internationella elitens hemliga bankaffärer. I januari 2016 pekades byrån ut som "en jättelik penningtvättare" som lovade kunderna total diskretion. De läckta dokumenten avslöjade skalbolag som är kopplade till 143 politiker, deras familjer och nära medarbetare.

Ekonomi, Handel
2016-14 9-10
"Myglet måste stoppas"
Bankerna ska tvingas identifiera brevlådeföretagens ägare. Den amerikanska regeringen är i färd med att införa en regel som ställer krav på banker och andra finansinstitut att ta reda på vilka personer som döljer sig bakom skalbolag, bakom vilka många stora internationella banker döljer sig. Enligt den nya regeln måste de finansiella instituten känna till och kunna identifiera vilka personer som står bakom skalbolagen. Banker måste identifiera varje person som äger 25 % eller mer i ett företag eller som öppnar ett konto.

Ekonomi, Handel, Japan
2016-14 11
"Fingeravtryck prövas som "valuta" i Japan"
Från och med i sommar kommer Japans regering att testa ett nytt system som innebär att utländska turister kan verifiera sin identitet och handla varor genom att enbart använda sina fineravtryck. Systemet är tänkt att träda i kraft i och med Olympiska spelen och Paralympics i Tokyo 2020 och leda till en ökning av antalet utländska turister til 40 miljoner år 2020.

Afghanistan
2016-14 12-14
"Här köper man sig ett jobb. Kanske vill du vara major?"
Detta sker särskilt i Helmand-provinsen i sydvästra Afganistan, som är centrum för världens opium- och heroinproduktion. Afghanistan står för 90 % av världens heroinproduktion. Två tredjedelar av det kommer från Halmands opiumvallmo. Båda sidor krigar om vinsterna från narkotikahandeln. Den som kontrollerar ett opiumterritorium har en stor inkomstkälla. Talibanerna beskattar grödan; det gör också vissa regeringstjänstemän.

Sverige, Kultur
2016-14 15
"Arabiska ersätter finska som andraspråk i Sverige"
Officiellt för inte Sverige något register över vilka språk som landets invånare talar. Det var eyt faktum som irriterade Mikael Parkvall, lingvist vid Stockholms universitet, så han bestämde sig för att ta reda på det själv. Vilket är det största icke-svenska språket i Sverige?

Sverige är inte det enda europeiska landet där arabiska är det mest talade språket - Parkvalls forskning har funnit att det ser likadant ut i Danmark och att det är det tredje mest talade språket i Holland och Frankrike. Sverige har fem officiella minoritetsspråk. Enligt Parkvall är det osannolikt att arabiska kommer att övervägas som minoritetsspråk i Sverige.

Medicin
2016-14 16-19
"Fem bevis på att zikaviruset orsakar microcefali"
WHO säger att det föreligger en "stark vetenskaplig konsensus" om att zikavirus är en orsak till microcefali, det vill säga att spädbarn föds med ovanligt små huvuden och med hjärnskador, och andra neurologiska sjukdomar.
För att kunns bevisa sambandet mellan virusinfektioner och fosterskadorna väntar forskare nu på resultatet av en stor studie av 5000 gravida kvinnor, de flesta av dem i Colombia.
Enligt WHO kulminerade epidemin i Colombia i början av februari.

Vatikanen
2016-14 20-22
"Påven uppmanar kyrkan att vara mer inkluderande och förlåtande"
I en generell deklaration om familjen uppmanar påven den romersk-katolska kyrkan att vara mer välkomnande och mindre fördömande. Han tycks också staka ut en väg för frånskilda och omgifta katoliker att ta emot nattvarden.
Det 256 sidor långa dokumentet uppmuntrar kyrkans präster att nu också välkomna ensamstående föräldrar, homosexuella och par som lever tillsammans utan att vara gifta. Men påven stänger än en gång dörren för samkönade äktenskap. Och medger inte undantag från förbudet att använda preventivmedel , utvidga kvinnans roll i kyrkan eller bädda för möjligheter för frånskilda eller omgifta katoliker att ta nattvarden.

Venezuela
2016-14 23
"Lediga fredagar i Venezuela i syfte att spara elektricitet"
Venezuelas president Nicolás Maduro har beslutat att alla fredagar är arbetsfria helgdagar i månaderna april och maj - ett försök att spara elektricitet i och med att vattennivåerna vid landets vattenkraftverk sjunker drastiskt till följd av en lång tids torka. Torkan skylls på väderfenomenet El Nino.
De senaste 12 månaderna har regnnivåerna i Venezuela och Colombia varit 15 respektive 27 % lägre än det historiska genomsnittet. Venezuelas ekonomi krympte med 10 % förra året och väntas sjunka ytterligare 6 % i år. Maduro uppmanar medborgarna till kraftigt förminskad elanvändning.

Syrien, USA, Ryssland, Terrorism, IS
2016-14 24-25
"Jaktplan från Ryssland och USA i gemensamma attacker mot IS"
Jaktplan allierade med USA och Ryssland, som länge befunnit sig på motsatta sidor i det syriska inbördeskriget, riktar nu gemensamt in sig mot IS.
Sedan början av förra året har Iss territorium krympt med mer än en fjärdedel. IS inkomstkällor har satts under press på grund av de två ländernas gemensamma anfallen mot IS oljeanläggningar. En framgångsrik attack från de båda länderna kan bli avgörande för Europa som kämpar för att hitta lösningar på det ökande antalet terroristattacker och den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

Burma
2016-14 26-27
"Aung San Suu Kyi väljer regeringstrogen kandidat till presidentposten i Burma"
Aung San Suu Kyi, ledaren för Burmas prodemokratiska rörelse, och hennes parti har utsett en sedan länge partitrogen person till att bli landets nästa president. En tjänsteman inom partiet upprepade att personen kommer att vara underställd Aung San Suu Kyi under ämbetstiden.
Htin Kyaw, 69, nominerades av Nationella demokratiska förbundet, som har majoriteten av platserna i Burmas nya parlaments båda kamrar efter segern i valet i november.
Grundlagen förbjuder Aung San Suu Kyi att bli president eftersom hennes två söner har utländskt medborgarskap liksom hennes framlidne make.

Sverige, IT
2016-14 28
"Hallå, det här är Sverige!"
En officiell telefontjänst kopplar upp dig till en slumpmässigt utvald invånare"
En ny telefontjänst "The Swedish Number", är skapad för att vidarekoppla samtal till lokala invånare som har anmält sitt intresse att vara "representant" för Sverige. Många tusen har redan laddat ner och installerat appen som krävs för att ta emot samtal.
Samtalet går via numret +46 771 793 336, som skapats av Svenska turistföreningen.

Natur och Vetenskap
2016-14 29
"Supermassiva svarta hål kan i själva verket vara mycket vanliga"
Vårt universum är kanske lika fullt av hål som en schweizerost. Detta enligt en studie som nyligen publicerades i tidskriften Nature.
Upptäckten av ett supermassivt svart hål, på en ödslig plats i rymden, har fått forskare att börja ana att de monstruösa svarta hålen kanske inte är så ovanliga som man hittills har trott. Det svarta hålet är beläget i NGC 1600, en galax som är belägen ungefär 200 miljoner ljusår från Jorden.

Natur, miljö
2016-14 30-31
"Flyg noshörningar till Australien"
Problemet med tjuvjakt på noshörningar i Afrika är så pass allvarlig att de som vill rädda djuren alltmer förlitar sig på lufttransporter.
Världsnaturfonden flyger noshörningar från områden där det förekommer mycket tjuvjakt till säkrare områden. Dussintals av djuren flygs från Sydafrika till Botswana, vars regeing driver en hård linje mot mot tjuvjägrna som dödar djuren på grund av hornets påstådda medicinska värde.
En sydafrikansk pensionär, Dearlove, 67 år, som är bosatt i Australien vill försöka flyga 80 noshörningar från Adfrika till Australien. Han har grundat Australian Rhino Project. Idén är att skapa en "försäkringspopulation" som kan fortplanta sig i trygghet långt bort från tjuvjägare - och garantera artens överlevnad om slakten i Afrika leder till att de utrotas i det vilda, säger han. Fler än 1300 noshörningar dödades i Afrika i fjol, den högsta siffran sedan sedan tjuvjakten tog fart 2008. 1175 av dem i Sydafrika, hem för ungefär 80 % av kontinentens noshörningar.
"One man's wild idea for saving rhinos: Airlifting them to Australia"
https://www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2016/04/06/one-mans-wild-idea-for-saving-rhinos-airlifting-them-to-australia/

http://theaustralianrhinoproject.org/