Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 23

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22     

Flyktingpolitik, Storbritannien
2016-23 4-5
"Lönen avgör vilka som får stanna"
Den som tjänar mindre än 35 000 pund per år riskerar att bli deporterad när hens uppehållstillstånd löper ut. De nya visumreglerna gäller invandrare från länder utanför Europa, inklusive amerikaner.
Enligt Storbritanniens inrikesminister, Theresa May, har det "tidigare varit alldeles för enkelt för företagen att ta hit arbetare från utlandet i stället för att ta långsiktiga beslut om att utbilda inhemsk arbetskraft".
Storbritannien ställning som ett populärt invandringsland har satt hård press på sjukhus, skolor och transportsystem.

Nato
2016-23 6-9
"Vi vill inte ha något nytt kallt krig"
Der Spiegel har talat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om Natos svar på den ryska aggressionen, medlemsstaternas ökade anslag till försvaret och huruvida Turkiet fortfarande delar Natos värderingar. Tre tidigare högt uppsatts Nato-generaler har kommit med skarp kritik mot Natos Rysslandspolitik. De säger att den inte är trovärdig eftersom Nato har sänt för få soldater till Baltikum och att Ryssland är i stånd att blockera eller hindra förstärkningar när helst man vill. Men Natos insatsstyrka har tredubblats i storlek, till 4000 soldater. Nato-Rysslandsavtalet Grundakt om ömsesidiga förbindelser kommer inte att ändras. "Vi vill inte ha något nytt kallt krig".

Irland, FN
2016-23 10-11
Abortförbud kränker kvinnors mänskliga rättigheter"
I Irland finns en hel del ärkekonservativa rötter och den romersk-katolska kyrkans syn på abort har inte förändrats.
Irlands förbud mot nästan alla aborter utsätter kvinnor för grym, degraderande och diskriminerande behandling, och förbudet bör definitivt hävas när det gäller graviditeter där fostret bevisligen lider av dödliga skador, konstaterade i förra veckan en människorättskommitté i FN. Den granskar huruvida medlemsländerna uppfyller det Internationella avtalet om medborgerliga och politiska rättigheter, ett fördrag som antogs 1966 och som Irland har undertecknat, men kommittén har inte befogenheter att tvinga fram lagändringar.

Flyktingpolitik, Libyen, Terrorism
2016-23 12-14
"Hur kan vi hejda massdöden i Medelhavet?"
Mer än 700 dödsfall på tre dagar och en bekräftad siffra som säger att 800 000 migranter i Libyen väntar på en chans att försöka ta sig till Europa. Det blir allt tydligare att Italien kan komma att bli det nya Grekland i den globala flyktingkrisen. Och att centrala Medelhavet kan bli det nya Egeiska havet. Libyen ligger bara 450 km från Italienska fastlandet.
Avtalet som EU och Turkiet förhandlat fram undervåren verkar fungera: Det har effektivt stängt av östra Medelhavet som en väg till Europa. Konsekvenserna har blivit att många tar vägen via Libyen. Libyen som är ett pussel som består av fyra etniska grupper - araber, berber, tuareger och tebuer -, och flera dussin Ashraf-stammar, utan någon central myndighet att tala om. Det finns visserligen en enhetsregering, som dock bara kontrollerar av Tripoli. IS kontrollerar mer än 24 mil av kusten runt staden Sirte.
EU bör börja patrullera libyska farvatten medan internationella humanitära organisationer bör ta över hanteringen av de libyska häktena där migranterna hålls inlåsta. EU bör vidare sträva efter att bilda partnerskap med Libyens grannländer av vilka många har (relativt) stabila regeringar.

Terrorism, Afghanistan
2016-23 15
"Orlandoskyttens far menar sig vara presidentkandidat i Afghanistan"
Pappan till Omar Mateen, Seddique Mateen, som av polis har identifierats som mannen bakom massakern på en nattklubb i Orlando, där minst 50 personer dödades, är en afghansk man med starka politiska uppfattningar. I en video uttrycker Seddique Mateen sin tacksamhet till talibanerna, samtidigt som han fördömer Pakistans regering. "Våra bröder i Waziristan, våra krigsbröder i den talibanska rörelsen, och nationella afghanska talibaner växer i styrka", säger han. Seddique Mateen tillhör folkgruppen pashtuner, vars hemland ligger på båda sidorna om gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

https://www.facebook.com/Seddique-Mateen-249384222104700/?fref=ts

Ryssland, Sport
2016-23 16-17
"Experter anlitas att tvätta smutsig byk"
Ryssland anlitar känd krishanterare för för att få bort dåligt rykte.
Ledningen för rysk idrott har till slut, efter att i månader ha kritiserat anklagelserna om osystematiskt, statligt sanktionerat dopningsfusk som politiskt motiverat förtal, krupit till korset och gjort en offenlig helomvändning. Landets idrottsledare har den senaste månaden slopat den sorts retorik som erinrar om det kalla kriget och gett uttryck för ärligt känd ånger i väntan på några avgörande beslut av globala idrottsorganisationer, som bestämmer huruvida ryska idrottare ska tillåtas delta i sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro.
Den ryska regeringen har anlitat den New York-baserade PR-firman Burson-Matsteller som fungerar som rådgivare i frågor kopplade till Rysslands deltagande i sommarolympiaden i Rio de Janeiro.

FN, Syrien
2016-23 18-21
"Ofattbara grymheter"
År 2012 hjälpte David Crane, då FNs chefsåklagare, till att sätta den ökända liberianska diktatorn Charles Taylor i fängelse. Han dömdes som president och ansvarig för 100 000 människors död till 50 år i fängelse.
Nu har han riktat sin uppmärksamhet mot Syrien och leder att projekt i avsikt att upprätthålla en omfattande databas öber president Bashar al-Assads krigsbrott. Ett slags studentåklagarkansli vid Universitetet i Syracuse i delstaten New York. De kallar projektet Syrian Accountability Project. De dokumenterar varje dag av kriget och tills nu består det av 17 000 sidor. Det är tänkt att skrämma förövare, särskilt regimens medlemmar. Nästan två tredjedelar av 12252 registrerade incidenter har utförts av al-Assads trupper. Men ledaren av IS, Fria syriska armén (FSA) och andra förbrytare är också listade. Caesar är pseudonymen för en militärfotograf från Syrien. I månader smugglade han ut bevis - bilder på fångar som hade svälts till döds och som påvisade tortyr - med hjälp av usb-minnen som han gömde i sina skor. Bilderna lämnades först över till Qatars regering från syriska rebellgrupper och David Crane anlitades på uppdrag av Qatar. Syriens allierade, Ryssland och Kina, har flera gånger röstat mot en etablering av en krigstribunal för Syrien i FNs säkerhetsråd.

Mexiko, USA
2016-23 22-23
"Anti-mexikanska fördomar skiljer sig inte från antisemitism"
När Mexikos utrikesminister Claudia Ruiz Massieu, talade vid en konferens för amerikanska judar jämförde hon det anti-mexikanska klimatet i den amerikanska politiska debatten med internationell antisemitism. Kritik mot mexikaner, i USA och i Mexiko, har varit ett återkommande tema i Donald Trumps valkampanj.
Antalet latinamerikaner i USAs befolkning har stadigt ökat det senaste århundradet till i dag 17,3 %. De flesta är från Mexiko. Födelsetalet för latinamerikaner är högre.

Kultur, Israel
2016-23 24-27
"Innan plundrarna tar allt!"
Israeliska arkeologer skyndar sig att göra utgrävningar i Dödsskallegrottan.
Amir Ganor är en isralisk polis. Hans huvudsakliga områden är det heliga landets basarer, där historiska föremål säljs, och avlägsna grottor i den judiska öknen. Särskilt åtråvärda är uppgrävda byten som tillhört romerska legionärer, judiska rebeller och Jesus från Nasaret. Särskilt åtråvärda är fragment av Dödahavsrullar skrivna på papyruspergament som har bevarats i den torra ökenluften i 2000 år. Dödsskallegrottan blev professionellt utgrävd 1953 och 1960. Efter det stod plundrarna på tur.

Portugal, Tyskland, Samhälle
2016-23 28-29
"Airbnb välkomnas i Lissabon medan Berlin ryggar tillbaka"
Vissa europeisk städer inför restiktioner för korttidsuthyrning via webbplatser som Airbnb för att hinrda en ökning av bostadspriserna och skydda invånarna från stojiga turister.
Barcelona förbjöd korttidsuthyrning 2014 och Berlin införde i maj 2016 ett förbud mot att hyra ut hela lägenheter eller hus till turister. Men i Lissabon renoveras många bostäder till att bli trendiga lägenhet som tillgodoser det växande antalet turister i staden. Uppsvinget förvandlade bostadsägare till hotellägare samtidigt som statskassan fylls på med hjälp av den 15-procentiga skatt som lägga på varje bokning.
Läs mer här https://www.airbnb.se/

Kina
2016-23 30
"Kinas kommunistparti tar krafttag för att öka propagandas omfattning"
Santidigt som man vidtar de största kraftåtgärderna mot yttrandefrihet i Kina på årtionden, har Kommunistpartiets propaganda departement fått en smäll på fingrarna - för att inte ha format den allmänna opinionen eller upphöjt partiets ståndpunkter kraftfullt nog.
President Xi Jinping har drivit en kampanj mot vad han kallar "västerländska värderingar" - bland annat yttrandefrihet och demokrati. Han har uppmanat universitet att kraftfullare upphöja marxism och hävdat att konst också ska främja partiets intressen.