Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 03

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02           

Tyskland, Flyktingpolitik
2017-03 4-5
"Fler jobb skapas än det finns arbetslösa flyktingar"
Den tyska arbetslösheten minskar trots att en miljon flyktingar har anlänt. Europas största ekonomi trotsar farhågorna om att det enorma mottagandet av flyktingar från krigsdrabbade länder, som Syrien och Irak, skulle leda till högre arbetslöshet och hämma tillväxten. I stället har man den högsta sysselsättningen på över ett kvarts sekel och i fjol ökade produktionen i den snabbaste takten på fem år till följd av privat konsumtion och statligt stör till migranter. Samtidigt innebär det en storutmaning att integrera utländska arbetstagare som saknar färdigheter och kvalifikationer för et avancerad arbetsmarknad.
Det tar sex år för en flykting att slutföra tyskkurser, yrkesskola och praktik för att betraktas som en kvalificerad arbetstagare. Efter 15 år beräknas sysselsättningsgraden var 70 %.

Turkiet
2017-03 6-9
"Utrensningar har försvagat och skapat oro inom militären"
Massuppsägningar efter förra sommarens misslyckade kupp har skapat oreda och oro inom den turkiska militären. En försvagad armé och förlusten av många höga officerare i Turkiet är ett problem även för Nato. Erdogan har bedrivit en oresonlig jakt på misstänkta konspiratörer. Han har avskedat nästan 100 000 offentliganställda och 47 distriktguvernörer och alla universitetsrektor har tvingats avgå.
Många av de officerare som sitter i fängelse hade viktiga funktioner och det kommer att ta generationer för krigsmakten att hämta sig från förlusten av erfarenhet och kunskap.
Turkiets självbild har fått sig en rejäl knäck till följd av krigsmaktens försvagning.

Tjeckien, Media
2017-03 10-11
"Ny polisstyrka mot falska nyheter inrättas i Tjeckien"
Under det kalla kriget var Tjeckien måltavla för Kremls maktspel. Nu befinner man sig åter på frontlinjen - den här gången i ett informationskrig.
Benedikt Vangeli leder striden. I Prag basar chefar han övcer ett nytt Swat-team, i sanningens tjänst. Beväpnade med datorer och smartphones är den nybildade statliga enheten syddelsatt med att söka igenom internet och sociala medier, kontrollera fakta, för att sedan varna allmänheten om falska nyheter. Särskild uppmärksamhet ska ägnas ökningen av dunkla, proryska webbsajter på det tjeckiska språket.
Flera länder bland dem Finland och Tyskland håller på att starta likande verksamheter. Rädslan är stor för desinformationskampanjer i de viktiga europeiska valen i år.

USA
2017-03 12-13
"Trumps löften kommer att kollidera med verkligheten"
Presidentens uppblåsta retorik kommer snart att krocka med regerandets realiteter.
Detta menar The Washington Post journalisten Dan Balz.
Nu förväntas Donald Trump leverera på löften om grundläggande förändringar. Han tänker vända på globalismen och se till att produkter som säljs i USA tillverkas i USA.
"Alla förändringar börjar här och nu", hävdar Donald Trump.
Men, menar Dan Balz, Trump kommer att får en lektion i hur politikens maskineri är utformat för att hindra en president. Demokraterna kommer att sakta ner förändringsprocessen, vilket de redan gjort i vaissa fall.

Ryssland
2017-03 14-15
"I Moskva växer förhoppningarna om bättre relationer med USA"
Kalla det Trumomani. Eller Trumpofrenesi. Eller någon av alla andra Trumpismer som har dykt upp i Ryssland där man spänt har inväntat Donald Trumps inträde i Vita Huset.
Ryssarna är tokiga i Trump, och det beror inte bara på att president Vladimir Putin och hans regering har beskrivit Barack Obamas presidentskap som en enda, lång katastrofal övening i ryssofobi, ett budskap som Rysslands statligt kontrollerade relevision har hjälpt till att sprida i månader.
"Trumpomanin har hela landet i sitt grepp: medierna, politikerna, analytikerna, astrologerna och hemmafruarna; ingen förmår lugn ner sig och sköta sina egna affärer", skrev Gennadij gudkov på sin facebooksida. Han är överste i underrättelsebyrån FSBs reserv.
Dmitrij Kiselijov ägnade större delen av si TV-show förra söndagen åt att förtala Barrack Obama som en av världshistoriens sämsta ledare.

Historia, Terrorism
2017-03 16-18
"Protesterna räcker inte utan vi måste agera också"
Den Pulitzerprisbelönade författaren och historikern Anne Applebaum har pratat med Der Spiegel om vad Donald Trumps seger innebär för Europa, framtiden för Nato och huruvida demokratin kan överleva trots den ökade högerpopulismen.
Applebaum är rädd för en ny rysk ockupation av delar av östra Europa, för ett amerikanskt handelkrig och ett skyttekrig med Kina.
Trump kan komma att försvaga några av presidentens traditionella granskare: pressen i synnerhet, men även de olika etikorganen som granskar regering och kongress, såväl som statstjänstemän.
Europas säkerhet kan komma att hänga på Tyskland, Frankrike, Storbritannien med flera och det är bättre att redan nu börja planera för ett eget försvar mot cyberattacker, terrorism och konventiella angrepp.

Finland
2017-03 19
"Finland förbereder sig på hybridkrigföring"
Hybridkrigföring väntas öka i betydelse. Och det handlar redan om mycket mer än bara dataintråmng eller spridning av falska nyheter. Finlands försvarsminister Jussi Niinnistö hänvisar till en mystisk ökning av flyktingar i finska Lappland, ett stort antal asylsökande från Asien och Mellanöstern som började korsa den annars så lugna rysk-finska gränsen i finska Lappland. Det som hände där var med stor sannolikhet politiskt skapat.
(Hybridkrigföring eller sjätte generationens krigföring, är en typ av krigföring som karaktäriseras av en kombination av traditionella militära, irreguljära och civila metoder, och som utnyttjas mot ett gemensamt mål i alla olika skeden av en konflikt.[1] Öppna och dolda inslag kombineras vanligen i hybridkrigföring, och kan bland annat innefatta följande)

Brasilien
2017-03 20-21
"Clown och schimpans har fått röster i tidigare val"
Brasilien suktar desperat efter en ledare "som står utanför politiken". Brasilien går igenom en förtroendekris - väljarna känner inte längre att deras politiker företräder dem.
I kommunvalen för tre månader sedan demonstrerade väljarna sitt låga förtroende: Att rösta är obligatoriskt och ett rekordstort antal väljare lämnade blanka eller ogiltiga valsedlar.
Lula som ska ställas inför rätta för anklagelser om korruption och penningtvätt som kan sätta honom i fängelse i flera år, leder faktiskt i de senaste opinionundersökningarna. Strax efter honom: Jair Messias Bolsonaro, en för detta fallskärmshoppare som påstår sig stå utanför etablissemanget. Han vill återinföra dödsstraffet, lindra vapenkontrollerna och hålla invandrarna, "avskummet", borta.

Namibia, Afrika, Historia, Tyskland
2017-03 22-23
"Koloniala sår rivs upp i Namibia"
På den mest framträdande platsen i staden Swakopmund vid Namibias kust har statyn som avbildar en tysk marinsoldat som håller i ett gevär i händerna och vakar över en döende kamrat, varit fredad. Men för några månader sedan hällde demonstranter röd färg över monomentet. Statyn restes 1908 för att hylla de soldater som hjälpte till att krossa två lokala etniska gruppers, herera och nama, uppror mot det tyska kolonialstyret.
Swakopmund, en ökenstad vid Atlanten, är centrum för Namibias tyskspråkiga minoritet. Här finns en Bismarck gata och andra trafikleder uppkallade efter tyska personer. Menyerna på hotellen och restaurangerna är på tyska och serverar Namibias tytska minoritet samt tyska turister. Minnesstatyn är ett viktigt dragplåster för turister.
Tyskland styrde Namibia mellan 1884 och 1915.

Kina, Kultur
2017-03 24-25
"Kinesisk finansman inspireras av västerländska författare"
När Kina öppnades för 40 år sedan var Jin Liqun en ambitiös, ung akademisker som fascinerades av amerikansk 1900-talslitteratur och andra västerländska verk. Friheten att ägna sig åt sådan littereratur var en berusande upplevelse under den känsliga tiden efter Maos död. Han vände sig särskilt till den amerikanska litteraturen, med William Faulkners romaner i spetsen, för att få en förståelse för människans anpassning till naturen, säger han.
Jin är numera chef för den kinesiska investeringsbanken Asian Infrastructure Investment Bank.

Storbritannien, Brexit
2017-03 26-28
"Brexits eldsjäl tar sikte på etablissemanget"
Den mycket förmögne 50-åringen Arron Banks är en sympatisk "buse" ned vinnande sätt som började sin karriär med att i hemlighet plocka bort och sälja bly från skolbyggnadens tak och senare sälja försäkringar online till MC-förare. Han är också den person, som tillsammans med Nigel Farage, UKIPs förre ledare, anses bära huvudansvaret för att britterna röstade jag till brexit. Segern för brexit åstadkoms med hjälp av framför allt Banks pengar, stridbarhet och glättiga bekymmerslöshet. Och som gjorde Banks till den störste enskilda, politiska donatorn i Storbritanniens historia. Brexitsegern föll Donald Trump i smaken. Trump såg segern som ett hårt slag mot elitens liknöjdhet och hierarki.
Banks funderar på att starta och finansiera en ny medborgarrörelse, kanske under namnet Patriotiska Alliansen.

Kanada, teknik, handel
2017-03 30-31
"Hittar guld i projekt som ingen vill ha"
När Paul Andre Hue blev Klondex Mines VD 2012 hade det kanadensiska gruvbolaget endast 400 000 dollar i kontanter, en gruvtillgång och sju miljoner dollar i fakturor. Klondex enda tillgång: guldprojektet Fire Creek i Nevada. På bara ett år förvandlade han Fire Creek till en producerande gruva. Fem år senare presterar Klondex aktier bättre än andra gruvbolags.
Huet är tredje generationen i sin familj att arbeta inom gruvindustrin. "Jag vet hur det är att borra och spränga, och använda en tryckluftsborr", säger han. "Jag gjorde allt det i tio år innan jag gick vidare till chefsjobb".