Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 49

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48           

Grekland, Handel, Ekonomi
2016-49 4-5
"Skuldberget är århundradets lögn"
Greklands skulder är för höga - detta har vi fått veta under många år. Men den amerikanska investeraren Paul Kazarian kallar detta för en myt. "En bekväm myt för den grekiska ledningen så att de kan dölja sin inkompetens och misshushållning?
Atens största fordringsägare efterlyser nya beräkningsgrunder för den grekiska statsskulden. Enligt Kazarian uppgår greklands skuld - förutsatt att man beräknar de rätt - inte till 177 % av BNP utan högst 71 %. Skulden måste beräknas utifrån skuldförbindelsens tidsvärde, som är en grundläggande faktor inom finansväsendet. Tidsvärdet beror på räntor, avbetalningstid och inflation.

Italien
2016-49 6-7
"Italien efter folkomröstningen. Renzi ville skrota gamla system men straffades av väljarna"
Premiärminister Matteo Renzi har nu lämnat in sin avskedsansökan. Ett tydligt budskap efter ett tydligt nederlag. Runt 60 % av väljarna röstade nej till hans förslag om reformer av det parlamentariska systemet. Det höga valdeltagandet visar att italienarna är extremt missnöjda med sin stat, sina myndigheter och sina liv. Upproret är riktat mot den "politiska eliten".

Italien, Kultur
2016-49 30-31
"Italienskt kloster söker räddning i öl efter förödande jordbävning"
När dammet lagt sig upptäckte munkarna i Benediktbasilikan som byggdes för flera århundraden sedan i Norcia i centrala Italien låg i ruiner. Det enda som stod kvar efter jordbävningen den 30 oktober var ett litet bryggeri där munkarna de senaste fyra åren har tillverkat Nursia, ett öl med det antika latinska namnet för Norcia.

Olja, Handel, Ryssland, Saudiarabien, OPEC
2016-49 8-10
"Oljeländernas avtal om att minska produktionen hängde på ett nattligt telefonsamtal"
Efter månader av sammanträden överallt från Doha till Moskva blev det ett telefonsamtal klockan två på natten mellan två av den globala oljeindustrins mäktigaste män som bröt dödläget i förhandlingarna. Ryssland lovade att frysa sin produktion och att stå för halva den produktionsminskning som OPEC ville att de oljeproducerande länderna utanför OPEC skulle bidra med. I gengäld lovade OPEC att minska den sammanlagda produktionen med 1,2 miljoner fat per dag. Därefter steg oljepriset med över 15 % till drygt 50 dollar per fat.

Österrike
2016-49 11
"Van der Bellen segrade i Österrike. Men det blir bara en kort andningspaus"
Den högerpopulistiske kandidaten Norbert Hofer förlorade oväntat i det österrikiska presidentvalet. Det är bra för Österrike och bra för EU - men tyvärr innebär det inte att faran är över, eftersom Hofers parti FPÖ fortfarande ökar i opinionen. Det var över 45 % som röstade på Hofer. Heinz-Christian, partiledare vill bli Österrikes nästa Bundeskansler och i opinionsundersökningarna är FPÖ störst sedan flera månader, större än både det konservativa, ÖVP och det socialdemokratiska partiet, SPÖ.
FPÖs framgångar beror till stor del på det evika samarbetet mellan SPÖ och ÖVP.

Mexiko, Olja, Handel
2016-49 12-13
"I Mexiko har eran med stora privata oljebolag bara börjat. Men den statliga oljejätten tycks ha sina bästa dagar bakom sig. Petroleos Mexicano, den statliga oljeproducenten som är mest känd som Pemex, håller långsamt på att nedmonteras. Mexiko City- baserade Pemex närmar sig den lägsta produktionsnivån på 36 år och hämmas samtidigt av sina nästan 100 miljarder dollar i skulder. Företaget saknar teknologi och pengar för att kunna modernisera åldrande fält. Bara konkurrens kan rädda Pemex från konkurs.

Tyskland, IS, Terrorism
2016-49 14
"Tysk IS-krigare nekar till brott trots filmbevis"
Tyska åklagare har inlett en krigsbrottsutredning mot en IS-krigare, Harry Sarfo, som i intervjuer har hävdat att han vägrade delta i våldet i Syrien, men som fångades på film när han deltog i en offentlig avrättning, enligt en tysk tjänsteman. Han misstänks för medlemskap i en utländsk terrororganisation, mord och krigsbrott. En fällande dom kan innebära en förlängning av den tre år långa fängelsedomen som Sarfo fick tidigare i år för bland annat vapenbrott.Sarfo har ghananskt ursprung.

Tyskland
2016-49 16-17
"Angela Merkels anti-ideologi"
Hon kandiderar igen. Förbundskansler Angela Merkel har meddelat att hon återigen kommer att leda sitt kristdemokratiska mittenhögerparti i det tyska valet i september nästa år. Om partiet vinner kommer hon att säkra sin fjärde mandatperiod och leda ett land splittrat av populism och främlingsfientlighet. Merkel kommer att låtsas som om det inte finns någon sådan konflikt. Och detta kan visa sig vara ett mycket smart steg.
Väljarna är trötta på idén om att globaliseringen - och med den massinvandring, sänkta löner och avindustrialisering - är nödvändig. Hösten 2015 skrämde tyskarna med känslan av att ha förlorat kontrollen och ledarnas budskap att allt utom tyst acceptans var likvärdigt med rasism.
Den liberala progressiva politiken kan bara överleva om de liberala progressiva politikerna ger upp sitt anspråk på moralisk överlägsenhet och elististisk politik.

Tjeckien
2016-49 15
"Ny tjeckisk lag ett hot mot yttrandefriheten"
I år har det tjeckiska parlamentet föreslagit två lagändringar: en som hotar tryckfriheten ich en som kan bidra till att skydda den under och efter 2017. Den första är ett tillägg till landets strafflag som skulle göra det olagligt att "smutskasta" presidenten. Det andra lagförslaget handlar om att begränsa politikernas affärsintressen - och hindra dem från att äga makt över medierna.

Jemen, arabländer
2016-49 18-21
"I krigets Jemen tvingas fattiga familjer göra omöjliga val"
Hungern har haft Jemen, Mellanösterns fattigaste land i sitt grepp i många år och den förvärrades markant när landet kollapsade efter upproret 2011 under den så kallade "arabiska våren", då president Ali Abdullah Saleh störtades.
I mars 2015 hade rebeller från norr, kallade Houthis, erövrat huvudstaden och tvingat president Abed Rabbo Mansour Hadi i exil. Detta splittrade nationen Jemen.
Saudiarabien och andra länder runt Persiska viken lade sig i för att återinsätta Mansour. USA hjälpte till med vapen, underrättelsetjänst och annat stöd.
Rebellerna, som var allierade med den störtade presidenten Saleh kontrollerar nordvästra Jemen medan Hadis regering kontrolleras i söder och öster. Al-Qaida och IS styr i övriga Jemen.
Internationella hjälporganisationer möter en mängd olika hinder, inklusive flygbombningar iscensatta av en koalition som leds av Sausiarabien och stöds av USA samt motvilja från rebellerna som kontrollerar huvudstaden Sanaa.

Pakistan
2016-49 22-23
"Pakistans politiska drama flyttar från gatorna till domstolen"
För en månad sedan verkade det som om Pakistans normalt välordnade huvudstad riskerade att gå upp i lågor. Tusentals demonstranter marscherade mot staden från alla väderstreck uppmuntrade av den karismatiske oppositionsledaren Imran Khan och hans korståg mot premiärminister Nawaz Sharifs påstådda ekonomiska försyndelser.
Regeringen som var fast beslutenatt stoppa demonstranterna, blockerade vägarna med containrar och betongklossar, och soldater stod redo med tårgas och gummikulor.
Idag har hotet om våldsamma sammanstötningar ersatts av en utdragen rättslig duell mellan två politiska läger. Hela landet är upptaget av striden mellan jättarna Kahn och Sharif. I grunden handlar det om äganderätten till fyra lyxvåningar i London.

Indonesien
2016-49 24-27
"Moderna världens lockelser krockar med indonesiska stammars uråldriga traditioner"
Stammen Mentawaifolket som består av runt 60 000 personer, är en sällsynt indonesisk kultur som inte blivit påverkad av de hinduistiska, buddhistiska eller muslimska strömningarna under de senaste två årtiondena. I stället liknar deras traditioner och föreställningar de ursprungliga austronesiska bosättarna som kom till denna övärld från Taiwan för ca 4000 år sedan. Deras fysiskt krävande liv är en utmaning för deras barn.
Sedan stammen kom till den avlägna ön Sibertut för 2000 år sedan har Mentawaifolket bara haft en begränsad kontakt med omvärlden. Först när Indonesien blev sjäjvständigt 1949 började Mentawaikulturen förändras i grunden. Enligt en ny lag måste alla medborgare i Indonesien acceptera en av Indonesiens officiellt erkända religioner: islam, kristemdom, katolicism, himduism eller buddhism. Detta gjorde inte Mentawaifolket.

Uzbekistan
2016-49 28
"Uzbakistan får sin första nya president på över 25 år"
zbekerna gick till valurnorna för första gången sedan landet autokratiska ledare Islam Karimov gick bort. Valet tycks endast haft en enda möjlig utgång - ett tcken på att hans 25-åriga auktoritära styre fortlever. Sjavkat Mirzijojev, en veteranpolitiker som har varit landets premiärminister sedan 2003 förklarades som segrare redan när bara 70 % av rösterna räknats. Karimov, som dog av en stroke i september, styrde praktiskt taget landet utan motstånde. Och ofta brutalt, 27 år.

Italien, Kultur
2016-49 30-31
"Italienskt kloster söker räddning i öl efter förödande jordbävning"
När dammet lagt sig upptäckte munkarna i Benediktbasilikan som byggdes för flera århundraden sedan i Norcia i centrala Italien låg i ruiner. Det enda som stod kvar efter jordbävningen den 30 oktober var ett litet bryggeri där munkarna de senaste fyra åren har tillverkat Nursia, ett öl med det antika latinska namnet för Norcia.