Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 10

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09         

Tyskland, Flyktingpolitik
2016-10 4-5
"Merkel håller fast vid omstridd flyktingpolitik"
Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller fast vid sin omstridda inställning i flyktingpolitiken, trots förnyade uppmaningar från partikamrater att ändra kurs. Hennes parti, Kristdemokratiska unionen, förlorade i de tre delstatsvalen, samtidigt som ett invandingskritiskt parti hade stora framgångar. Hon håller fast vid att de långsiktiga lösningarna på flyktingkrisen måste ske på EU-nivå med Turkiet regering. Det förkastadas av Bayerns ministerpresident Horst Seehofer som är Merkels huvudmotståndare i Tyskland.
Alternativ för Tyskland lockar väljare från CDU med sin kampanj mot Merkels öppna gränspoltik.

Flyktingpolitik, Tyskland
2016-10 6-11
"Flyger hem efter krossade drömmar"
En ung man, Ajad Mohammed, från norra Irak tog sig över medelhavet och till Tyskland i hopp om ett bättre liv. Efter hundra dagar åkte han hem igen med krossade drömmar. Han bjöds på direktflyg från Berlin i Erbil i Kurdistan. Han är i gott söllskap med andra irakier och många är dirkt missnöjda med den mat de fått eller den hjälp de erbjudits. Ajad ville få ett jobb, men utan språkkunskaper - bara arabiska - kvalifikationer eller egna planer för livet är detta svårt.

Thailand
2016-10 12-13
"Det thailändska kungahuset försöker tysta mig"
Pavin Chachavalpongpun är docent vid Kyoto University Center for Southeast Asian Studies. Han är för närvarande gästforskare vid St John´s College, University of Cambridge.
När han jsut skulle börja en föreläsning om framtiden för Thailands monarki på Oxford University fick han ett telefonsamtal från sin familj i Bangkok. Hans syster sa att "Juntan kräver att du omedelbart slutar att kommentera monarkin. Annars kommer hans familj att få betala priset!". Om han inte lyssnade på varningen skulle han åtalas för majestätsbrott, enligt polisen. Den stränga lagen om majestätsbrott stadgar att kommentarer om kungen, drottningen eller regenten som anses vara nedsättande, kränkande eller hotfulla straffas med tre till 15 års fängelse. Chachavalpongpun har länge varit kritisk till monarkins roll i den thailändska politiken.

Ryssland
2016-10 14-15
"Före detta premiärminister varnar för statligt "valfusk""
Kan leda till revolution om oppositionen inte tillåts ställa upp i val.
När president Vladimir Putin förvereder sig för sitt svåraste val, mitt under Rysslands längts pågående konjunkturnedgång på 20 år, pressar Kreml oppositionsaktivister "som aldrig förr". Detta enligt Putins före detta premiärminister 2000 - 2004, Mikhail Kasyanov, vars parti Parnas bara fick 1 % i senaste undersökningen. Parnas måste få mer än 5 % av rösterna för att få platser i statsduman.
Valet är myndigheternas största prövning innan presidentvalet 2018 i vilket Putin kan gå till val för en fjärde mandatperiod. Hans personliga popularitetssiffror ligger kvar på över 80 %.

Afghanistan
2016-10 16-18
"11000 afghanska elitsoldater ska inte agera som reguljär armé"
Trots att USA har bidragit med mer än 35 miljarder dollar i stöd sedan talibanerna drevs bort från makten 2001, kritiseras den reguljära afghanska armén fortfarande för att vara ineffektiv. Både amerikanska och afghanska tjänstemän hoppas och tror att att arméns kommando- och specialförband borde räcka för att på nytt försäkra de oroliga afghanerna om att talibanerna inte kan kriga sig till makten.
Kommando- och specialsturkorna är bäst på att förstöra fiendens ammuntionsförråd, frige soldater från talibanernas fängelser och identifiera mål för flygattacker.

Flyktingpolitik, Italien
2016-10 19-21
"Här skapar flyktingar framtidstro och jobb"
I Kalibrien i staden Satriano i södra Italien arbetar ett antal flyktingar från olika länder med trädgårds- och jordbruksarbeten. Det är jobb som de lokala italienarna inte vill ha trots att arbetslösheten är 60 %. Staden håller på att avfolkas och alla flyktingar är därför välkomna. Tack vare dem har byn fått nytt liv och börjat växa. Även om man hittills bara tagit emot 21 personer. Fem av dem har arbetat för olika företag tack vare en statlig plan som befriar arbetsgivarna från sociala avgifter och ger flyktingarna en månadslön på motsvarande 4000 sKr.

Ryssland
2016-10 22-23
"Man vet inte varför men de ska ha perfekta tänder"
Rysslands arméär på jakt efter duktiga delfiner till marinen - fem stycken för att vara exakt, med perfekta tänder som kan "avslöja motorljud".
Detta har startat nya spekulationer om att den ryska flottan tänker återuppliva sin delfinstridsenhet som under det kalla kriget tjänade som sovjetiska spioner, detektiver, räddare - och eventuellt som mördare. Delfinernas fantastiska skicklighet inom ljudnavigering och ekolokalisering gör att de lätt upptäcker minor och fartyg, de kan hitta förlorade dykare och simmare och upptäcka fientliga aktiviteter till havs och längs kusten.

Saudiarabien, Samhälle
2016-10 24-25
"Saudierna letar efter kärlek och lust och hittar det - på sociala medier!"
Saudiearabien vidtar notoriska åtgärder för att förhindra förbjuda romanser. Invånarna vänder sig då i allt större utsträckning till sociala medier i jakten på ett förhållande och för att kunna planera förbjudna möten, enligt landets invånare.
Vi vill inte tvingas in i förhållanden med främmande personer menar många unga kvinnor.
Poliskåren känner sig hotad av sociala medier eftersom de "gör det svårare att kontrollera folket". Och äktenskapsmäklarna ser sina kunder försvinna!

Burma
2016-10 26-27
"Burma är redo att öppna sin börs"
Burma har fyra olika valutakurser, saknar kreditbetyg och har en sprillans ny börs som ännu inte har börjat göra några affärer. Börshandeln väntas börja i mars. Sex företag har blivit utvalda till att listas bl a två banker.
Investerarna ser en potential i landet med cirka 56 miljoner invånare. Internationella valutafonden förutspår en ökning av BNP med 8,4 % i reala termer under 2016.
Militärjuntans styre gjorde Burma till ett av de fattigaste länderna i Sydostasien. Nu börjar landet ta sig ur sin ekonomiska isolering och behöver utländska investeringar på cirka 80 miljarder dollar fram till 2010 till energi- och transportsektorn och andra tekniska projekt.
Men först krävs det ett internationellt kreditbetyg som draghjälp åt finansieringen.

Porträtt, Handel
2016-10 28-29
"Billybokhyllans skapare har gått ur tiden"
Gillis Lundgren blev Ikeas fjärde anställde och gjorde bland annat logotypen och världens mest kända bokhylla. Lundgren började arbeta på Ikea 1953 som företagets fjärde anställda.
Han blev 86 år. Han var industridesigner och hjälpte Ikea att bli det största möbelvaruhuset i världen med sin enkla design och framför allt Billybokhyllan som miljontals ekonomiska boksamlare har använt för sina hemmabibliotek. Hyllan introducerades 1978. Den har vosat sig vara oförgänglig och ser fortfarande likadan ut om än i olika varianter med olika bredd och höjd. En basmodell av hyllan kostar 70 dollar.
Han skapade också Ikeas logo, vars blågula färger är hämtade från den svenska flaggan.
"Jag ville skapa lösningar som baseras på folkets behov" säger han och gladde sig över att ha gjort det möjligt för så många att bygga sitt eget lilla bibliotek.

Afrika, Ekonomi
2016-10 30
"20-åringar bland de rika med egna jetplan"
Nyrika afrikaner är unga, hippa 80-talister som gillar att spendera. Bilden av den rika afrikanen har förändrats - från äldre vithåriga män till unga, hippa 80-talister som har hittat nya sätt att tjäna pengar i en föränderlig global värld. År 2025 kommer det att finnas 3933 ultra-rika i Afrika enligt en aktuell rapport från Knight Frank Wealth Report. Några av dem är 20 till 30 år. Den ultra-rika individen är yngre på tillväxtmarknader som Kina och Afrika än på utvecklingsmarknader.
Enligt rapporten beror en del av förmögenhetsöverföringen till yngre afrikaner på successionsplaneringen i familjeföretag. Vissa rika personer är oroliga är oroliga för att deras barn ska slösa bort arvet och vill därför på ett tidigat stadium lotsa in sina barn i fållan och att lära dem förvaltning och skaffa dem den finansiella kompetens som erfordras när de tar över rodret.