Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 22

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 

Ryssland
2017-22 4-5
"Putin är fortfarande inte redo att reformera ekonomin"
Ryssland har fastnat i något som visat sig bli den längsta recessionen på två decennier. Därförapplåderades Vladimir Putin av investerarna förra året när han uppdrog åt den tidigare finansministerna Alexei Kudrin att utarbeta ett ekonomiskt program för 2018-2024, vilket råkar sammanfalla med nästa presidentperiod.
Den nya planen innehåller många av Kudrins gamla recept för att sätt fart på tillväxten, som att minska statens roll i ekonomin, tygla regeringens oljeberoende, investera i utbildning, modernasera infrastrukturen och förbättra förbimdelserna med väst för att få tillgång till teknik och stimulera handeln. Men chanserna är små för att Putin ska acceptera hela Kudrins paket. För att åtgärderna skulle tära på den Kreml-centrerade modellen som Putin byggt upp. Det statliga företagen har vuxit under Putins 17 år vid makten och olja är fortfarande livsnerven i ekonomin.

Italien, Handel, Ekonomi
2017-22 6-8
"Bank på obestånd"
Om man räddar Italiens äldsta bank blir det ett test för de nya europeiska bankreglerna.
Banker brukar vända sig till de internationella marknaderna när de behöver tillskott av kapital för att göra affärer. En av Italiens största banker, Monte dei Paschi di Siena, vände sig istället till sina egna lojala kunder. "Banken har alltid varit en guldgruva och stadens stolthet", säger advokaten Paolo Emilio Falaschi i Siena, som representerar flera drabbade kunder.
Banken har brist på likvidet, därför den italienska regeringen in för att hjälpa, med planer på att tillföra så mycket som 20 miljarder eurp till Monte dei Paschi di Siena och andra långivare med problem.

Frankrike
2017-22 9
"Macrons image som "ren" sätts på prov när två ministrar granskas"
Emmanuel Macron vann delvis det franska presidentvalet eftersom han verkade vara "ren" medan flera av hans rivaler var inblandade i juridiska skandaler. Men nu granskas två av Macrons ministrar på gtund av etiska frågor.
EU-ministern Marielle de Sarnez namn finns på en lista över 19 europeiska parlamentsledamöter som är föremål för en undersökning efter att ha avlönat partimedlemmar som assistenter i EU-parlamentet. Richard Ferrand som ledde Macrons valkampanj är en annan.

Storbritannien
2017-22 10-12
"Framgångar - ett problem för Storbritanniens populistiska höger"
För mindre än ett år sedan röstade britterna för att lämna Europeiska unionen. Och när Storbritanniens nya öde stod klart på morgonen den 24 juni kunde veteranerna inom U.K. Independence Party (UKIP) - en EU-fientlig rörelse som länge har av färdats som extremistisk - känna tillfredsställelse av att ha tvingat igenom omröstningen och styrt den nationella debatten med sin invandringsfientliga retorik.
"Över en natt får man veta att över hälften av befolkningen höll med en från början", säger Tony Finnegan-Butler. Men inte fick partiet därmed ett större inflytande. Faktum är att det blev tvärtom.
Vad händer med högerpopulistiska partier när deras högsta dröm slår in? Dvaret är att de faller sönder. Vill man minska väljarstödet för populistiska rörelser? Ge dem exakt vad de vill ha!

Terrorism, IS
2017-22 13
"Terrorister förvränger innebörden av ramadan för att rättfärdiga sina grymheter"
Terrorister, särskilt IS-medlemmar, hyllar en avskyvärd ideologi där de religiösa handlingarna inkluderar mord på dem som de anser vara "otrogna" alltså inte underkastar sig sig islams fundamentala läror. Att döda och göra sig själv till martyrer under ramadan uppmuntras av sådana extremister.
Kollosionen mellan islams fridfulla och glädjefyllda under Ramadan och terroristerna förvrängda versioner innebär en sällsynt form av disharmoni och sorg. Det är trots allt andra muslimer som är de flesta offren föt islamistisk terrorism.
Ramadam-månaderna under 2015 och 2016 var fyllda med Isattacker. På en enda dag - 26 juni 2015 - dödades mer än 400 i Syrien, Somalia, Tunisien, Kuwait och Frankrike.
IS-soldater brukar hänvisa till ett tidigare krig som profeten Muhammed och hans anhängare utkämpade under ramadan år 624, som motivering för sin militariserade tolkning av den heliga månaden.

Spanien, Katalonien
2017-22 14-15
"Spanien - Katalonien: En separatist reser utomlands"
Kataloniens självständighet toppar listan över polariserande frågor i spansk politik. Men i USA väcker frågan på sin höjd mild nyfikenhet. Kataloniens president Carles Puigdemont är förtrogen med kontrasten mellan inhemsk krigslystnad och utlandets likgiktighet.
Under sina fyra decennier vid makten förtryckte den spanske diktatorn Francisco Franko den katalanska identiteten och bannlyste det katalanska språket.
Kataloniem producerar större ekonomiska värden för centralregeringen i Madrid än vad regionen får tillbaka.

Tyskland, USA
2017-22 16-17
"En vändpunkt i de transatlanska relationerna"
Var det en historisk vändpunkt eller var det bara valkampanjen som orsakade tonläget? Förbundskansler Angela Merkels tal om förbindelserna med Donald Trumps Amerika fick omvärlden att höja ögonbrynen. Vad menade hon? Angela Merkels kommentarer i öltältet i München har skapat rubriker runt om i världen. I talet distanserade hon sig tydligt från den amerikanske presidenten Donald Trump: "Vi européer måste verkligen ta vårt öde i våra egna händer". Merkels uttalanden var en vändpunkt eftersom hon uttryckte tvivel omtidigare övertygelser. Det är både Merkel och utrikesminister Sigmar Gabriel, SPD,övertygande om.

USA, analys
2017-22 18-19
"Trumps argument grundar sig på tvivelaktiva data"
När president Donald Trump meddelade att USA lämnar Parisavtalet beskrev han överenskommelsen som en ekonomisk tvångströja - en hemsk börda för amerikanerna, som sätter stopp för kolindustrin, hämmar tillväxten och flyttar amerikanske jobb och inkomster till konkurrenterna. Flera av Trumps stödde sig emellertid på tvivelaktiga data eller förvrängda forskningarapporter.

USA
2017-22 20
"Besvikna eller nöjda?"
USA-företag reagerar på Trumps beslut.
Kort efter det att Donald Trumps meddelat att USA skulle dra sig ur Parisavtalet om klimatförändringar uttalade flera stora företag som är baserade i USA och som stött den internationella pakten att de var besvikna över beslutet och dkulle fortsätta sina miljöansträngningar. Flera var besvikna på Trumps beslut. Exempelvis Elon Musk, Disneys vd Robert A. Iger, General Elektrics vd, Mark Zuckerberg, Googles vd m flera. Uttalade sig för beslutet gjorde IBM, och Shell.

USA, Syrien
2017-22 22-23
"Om Trumps vill slåss mot Iran så finns nu möjlighetsn i Syrien"
IS självunämnda kalifat i östra Syrien är omringat av några av världens största militärmakter. Deras styrkor avancerar på flera fronter. Det är därför som arméernas befälhavare - i Washington, Moskva och Teherasn, såväl som Damaskus och Ankara - börjar fundera över vad som ska ske efter den kommande kraftmätningen med jihadisterna. Vem ska ta över när de har dödats eller drivits bort?
För andra gången detta århundrade riskerar USA att besegra en fiende i Mellanöstern samtidigt som en annan, Iran,blir det store vinnaren. "Det är inte mycket USA kan göra åt Iran i Syrien". "Det är det mest komplicerade slagfältet någonsin".

Kanada
2017-22 24-25
"Kanada har stark ekonomisk tillväxt"
Varför flyr då G7-ekonomins ledare?
Kanadas ekonomi flexar sina muskler. Men investerarna är inte imponerade. Under första kvartalet växte Kanadas ekonomi med en årstakt på 3,7 procent, enligt Kanadas officiella statistik. Därmes tar man enkelt täten i G7-gruppen. Men under ett år då alla aktiekurser stiger överallt så är Kanadas referensindex det näst sämsta i den utvecklade världen, efter Israel, enligt Bloomberg-data. Det råder stor försiktighet. Investerarna är fortfarande oroliga för geopolitiska risker, utsikterna för oljepriset och bostadsmarknaden.

Kongo, Kinshasa
2017-22 26-29
"Jag kommer inte att begå självmord"
Demokratiska republiken Kongos president. Kabila, vars mandattid löpte ut för längesen, tycks inte vilja avgå. I en intervju med Kongo-Kinshasas president Ioseph Kabila diskuterar han fördröjningen att sitta en tredje mandatperiod. Kabila har regerat i 16 år, visst vill han väl regera åtta år till. Han tycker att han gjort ett bra jobb som inte folk utanför Afrika ska lägga si i. EU och USA har redan infört ekonomiska sanktioner mot högt uppsatta regeringsmedlemmar däribland Kabilas egen underrättelsechef.

Afrika, Flyktingpolitik
2017-22 30-31
"Afrikas fattiga räddar medmänniskor från svält"
I staden Simari i nordöstra Nigeria har Boko Harams förstörelse av stora områden medfört en stor hungerkris. Simari, en stad med en miljon invånare, har tagit emot ytterligare 1 miljon människor som flytt från de islamistiska militanterna som bränt ner deras byar och kidnappat hundratals barn. De äter och sover och ber i privata bostäder. Invånarna har öppnat sina dörrar för de som blivit hemlösa, de fattiga hjälper de som är fattigare.
Ofta är leverantören och mottagaren av välgörenhet medlemmar av samma stam eller etniska grupp, eller åtminstone offer för samma förtryckare.