Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 27

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26       

FN, Nato, USA, Tyskland, EU
2017-27 4-6
"Toppmötet avslöjade Trumos isolerade ställning"
Tyskland vaknade upp efter två dagars förhandlingar utan att ha förmått skapa enighet i viktiga frågor om klimatförändring och globalisering. Toppmötet speglade splittring mella de deltagande nationerna och väckte i andra länder tvivel på de globala allianserna framtid.
Disharmonin som rådde på det årliga G20mötet var slående. Europas ledare medgav att det har uppstått en klyfta mellan USA och resten av världen.
Oenigheten var mest bitter när det gäller klimatförändringen där 19 länder bildade gemensam front medpresident Trump. Kring terrorismen fanns det däremot en samsyn.

USA, Ryssland
2017-27 7
""Dags att gå vidare"
Ansikte mot ansikte förnekar Putin hackning av valet.
President Trump säger att han "pressade" den ryske ledaren "hårt" om inblandningen i det amerikanska presidentvalet. Han har inte invänt mot Moskvas påståendet om att han godtagit Putins förnekande. Nu förklarar Trump att det är dags att gå vidare till ett konstruktivt förhållande mellan USA och Ryssland.

Tyskland
2017-27 8-9
"Oroligheterna i Hamburg har skadat bilden av hela Tyskland"
Efter de våldsamma oroligheterna i Hamburg riktas skarp kritik mot stadens överborgmästare Olaf Scholz. Under skattande han risken för våldsamheter? Och vilken roll spelade förbundskanslern egentligen? Slagsmålen ocn vanaliseringen som ägde rum i samband med G20-mötet får följder för kampanjen inför de allmänna valen i höst.
I söndags tvangs den annars så framgångsrike SPD-borgmästaren erkänna att han haft fel då han innan sagt sig garantera säkerheten. Han påminde dock om att det varit Angela Merkel som bestämt att toppmötet skulle hållas i Hamburg.

Nordkorea
2017-27 10-13
"Allt som ges är bistra alternativ"
Dödläget i frågan om Nordkoreas kärnvapenprogram har länge formats av synen att USA inte har något genomförbart militärt alternativ för att förstöra det. Varje försök att göra det, säger många, skulle provocera fram en brutal motattack not Sydkorea som skulle bli alltför blodig och dödlig. Nästan hälften av den sydkoreanska befolkningen bor inom 8 mil från den demilitariserade zonen inklusive de 10 miljonerna i huvudstaden Seoul.
Nu har Nordkorea passerat en tröskel och testat en interkontinental missil som analytiker säger har en potential att nå Alaska. Trumpregeringen har börjat argumentera för att hota med en militär respons.

IS, terrorism, Irak, Syrien
2017-27 14-15
"När IS har förlorat Mosul och Raqqa, vad händer sedan?
Jihadisterna i terrorgruppen IS blev till slut utdrivna från sina två huvudbastioner: Mosul i norra Irak och Raqqa i östra Syrien. Under tre år har deras förmåga att styra över dessa två städer, särskilt Mosul, fungerat som ett förträngt bevis på deras ambitioner att bygga ett modernt kalifat.
Men även om IS förlorar finns det inget utrymme för att vila på lagrarna. Otaliga civila är akut utsatta och i behov av hjälp, de riskerar svält och sjukdomat, samt våldsamma repressalier från de militanta. Det kommer att bli mycket lättare att vinna kriget än att säkra freden. I Irak är Mosuls "befrielse" enbart den första akten i ett spänt drama som utspelar sig i de norra delarna av landet där den shiadominerande delen av landet kommer att kämpa för att återta kontrollen. De irakiska kurderna som varit avgörande i striden mot IS pressar på för att bli en autonom region.

Israel, FN
2017-27 16-17
"Sarkasm över FN-beslut"
Toalettreparation viktigare än Unesco-resolution för israelisk diplomat.
Israeler är inte kända för sin förkärlek för FN och dess institutioner. Men nu har en ny resolution antagits, som ifrågasätter Israels fortsatta ockupation av den uråldriga staden Hebron på Västbanken och som slår fast att heliga platser i området riskerar att skadas till följd av detta.
Beslutet om att föra upp Hebron på världsarvslistan ser de flesta israeler som ett förnekande av judarnas historia i Hebron.

Uruguay
2017-27 18-20
"I Uruguay blir nu staten din marijuanaförsäljare"
Om några veckor kommer marijuanasugna medborgare i den lilla sydamerikanska nationen att kunna gå in på ett apotek och köpa statligt godkänd marijuana för 1,30 dollar per gram. Inga frågor ställs. Inget läkarintyg krävs.
Uruguay är världens första land att helt legalisera produktion, försäljning och konsumtion av marijuana. Men inga rökcaféer kommer att tillåtas och inga utlänningar får köpa. Målet är att göra marijuanaanvändning så tråkig som möjlig. All kommersiell reklam är förbjuden.
Alla över 18 år som registrerat sig ska kunna köpa 40 g per månad i de auktoriserade apoteken. Fingeravtryckskontroll görs.
Produkten som säljs är av mycket högre kvalitet än den olagliga cannabisen som säljs på gatan. Avsikten är att minska brottsligheten med inbrott i hem och på företag. Jakten på pengar, oftast i form av kriminalitet, ibland prostitution och eller som langare. Langare ska inte längre ha möjlighet att runt skolor och nöjesställen locka nya ungdomar till missbruk.

FN, Syrien
2017-27 21
"Domare är nu utsedd att utreda krigsbrott i Syrien"
Efter mer än sex år av grymheter i Syrien, som utförligt har dokumenterats av människorrättsutredare kommer en tidigare fransk domare att ta sig an uppgiften att förbereda bevis aom eventuellt kan leda till åtal för krigsförbrytelser.
Domaren Catherine Marchi-Uhel har utsetts av FNs generalsekreterare António Guterres till att leda den juridiska arbetsgruppen som bildats i Genève. Gruppen ska samla in och bevara bevis för brott som kan användas i en lokal eller internationell domstol.
Marchi-Uhel var var de högsta juridiska rådgivaren i den internationell tribunalen i före detta Jugoslavien och domare i den FN-stödda Kambodjatribunalen.
Bildandet av den juridiska gruppen är en viktig milstolpe i ansträngningarna att bryta den straffrihet som gör att Syriens krigsförbrytare går fria.

Flyktingpolitik, Libyen
2017-27 22-26
"De behandlas inte som människor"
Libyen, den största samlingspunkten för migranter som försöker ta sig till Europa, är nu centrum för en "blomstrande" människohandel.
De flesta migranter är afrikaner som flytt från fattigdom, krig eller förföljelse och för dem förjade den värsta biten av deras upplevelser i Libyen redan innen de nådde interneringslägren i Libyen. Många har blivit köpta och sålda av smugglare, som arbetar fritt i de laglösa områdena i Libyen.
deras försämrade situation väcker frågor om avtalet mellan EU och Libyen för att stoppa migrantflödet. Enligt avtalet får Libyen över 225 miljoner kronor för att införs strängare gränskontroller och inrätta flyktingcentra. Ingenting har levererats, men nu kräver Libyen mer pengar från EU.
Den libyiska kustbevakningen och lokala fiskare har stoppat mer än 10 000 migranter i år och skickat dem tillbaka till Libyen, enligt uppgifter från IOM (Internationella migrationsorganisationen). De flesta har hamnat i ett av Libyens 29 officiella interneringscenter. FN utredaren Fathi al-Far säger att centret används för att sälja migranter till andra smugglare.

Handel, ekonomi, Namibia, teknik
2017-27 28-30
"Tjuvjakt på Atlantens botten"
Utanför Namibias kust, under Atlantens botten, finns några av världens mest värdefulla diamanter. Upptäckten av dessa ädelstenar har givit upphov till en revolution inom en av världens mest mytomspunna industrier. Gruvbolagen tävlar om att utvinna de dyrbara stenarena som ligger begravda under havsbotten.
De "flytande gruvorna" kan bli en livlina för länder som Namibia, vars ekonomi är beroende av diamanter. I fjol utvanns diamanter till ett värde av 600 miljoner dollar. Eftersom Namibias landbaserade gruvor börjar sina är det mycket viktigt med andra havsbaserade fyndigheter.