Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 09

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08       

Syrien, FN
2016-09 4-5
"28707 bevis mot al-Assad - men inga åtal"
Militärfotografen "Caesar" har tagit bilder under åren 2011 till 2013 som bevisar att Bashar al-Ashad låtir tortera tusentals syrier till döds. Men hittills har diktatorn inte behövt frukta något avtal i internationella domstolar. "Caesar" var dödens arkivarie. Han fotograferade liken och upprättade dokument om dem. De döda kropparna bar tecken på tortyr. På kvällarna kopierade han över bilderna till USB-minnen och skickade dem utomlands. 2013 lämnade han själv Damaskus och bor på hemlig ort i Europa. I janueri blev offentliggörandet av bilderna en världssensation. Ett åtal i den internationella brottmålsdomstolen misslyckades efter det att Ryssland och Kina inlagt sitt veto i FNs säkerhetsråd.

Storbritannien
2016-09 7-9
"Europas säkerhet står på spel i den brittiska folkomröstningen om medlemskapet i EU". EU har ingen armé, ingen krigsflotta och inget flygvapen. Unionen har heller inte någon underrättelsetjänst, och byråkraterna i högkverteret i Bryssel kan inte fatta beslut om krig eller fred.
Men när Storbritannien röstar den 23 juni om landet ska lämna den största ekonomiska och politiska samarbetsorganisationen handlar det ändå om grundpelarna i den västerländska säkerheten. Ett utträde kan få ödesdigra följder för den av USA dominerade världsordning som sedan det kalla krigets slut förlitar sig på att ett enat Europa ska avskräcka onda krafter med ekonomiska sanktioner och med diplomatisk tyngd arbeta för att förhindra och dämpa konflikter.
"Alla utom Putin förlorar på Brexit".

Ryssland
2016-09 10-11
"Hur kan man förstå Putins häpnadsväckande popularitet?"
Efter annekteringen av Krim blev Putin osårbar för en stor del av befolkningen. Putins militära kampanjer i Ukraina och Syrien gillas också av en stor del av befolkningen. Det är PR-kampanjerna i radion och TV som är grunden för hans popularitet.
"Stäng av teven, så försvinner populariteten på två månader", säger Michail Kasjanov, tidigare premiärminister, nu ledande oppositionspolitiker.

Polen
2016-09 12-13
"Det nya Polen erbjuder bättre barnbidrag än Norge"
Polen nya styresmän har retat gallfeber på sina främsta välgörare, kvävt oppositionella och hotat internationella investerare - och samtidigt lycliggjort sina supportrar med löften om aldrig skådad generositet.
Högerpartiet Lag & Rättvisa agerar för att vända upp och ner på sitt förhållande till EU och samtidigt kombinerar skandinavisk generositet med lite ryskt övermod. Ett program för barnbidrag mer generöst än vad det oljerika Norge kan erbjuda är på väg. Argumentet är att hindra en befolkningsminskning. Det nya styret vill också höja minimilönen, höja gränsen för skettefria inkomster och sänka pensionsåldern.

Terrorism
2016-09 14-15
"Usama bin Ladin varnade för de brutala metoder som idag används av IS"
Usama bin Ladin gjorde under sina sista år i livet fruktlösa försök att hindra terrornätverket al-Qaida från att falla i bitar och anamma det slags brutala metoder som på senare år kommit att känneteckna Islamiska staten (IS), enligt nyligen offentliggjorda dolument som hittades på platsen där al-Qaidaledaren dödades 2011.
Bin Ladins brev till sina underordnade ingår i en samlig av 112 dokument som i förra veckan offentliggjordes av den amerikanska underrättelsetjänsten. De hittades i samband med attacken mot bin Ladins gömställer i Abbottabad i Pakistan.

Kina
2016-09 16-17
"Kina planerar omfattande militära reformer"
Under de senaste sex månaderna har president Xi Jinping, geneom en rad påbud, tal och ceremonier, presenterat Kinas största militära översyn sedan efterdyningarna av Koreakriget.
Planen syftar till att omvandla Folkets befrielsearmé med 2,3 miljoner medarbetare till en stridskraft som kan vinna ett modernt krig. Armén har en moderna vapenarsenal från 2000-talet men en föråldrad och Sovjet-inspirerad kommandostruktur.
Folkets befrielsearmé ska minskas med 300 000 personer från 2017. Ut åker militära kockar, sjukhuspersonal, journalister och 10 000 berömda sång- och danstrupper. Kina behöver i stället fler piloter, sjömän. Kommando- och drönaroperatörer.

Miljö, Nigeria
2016-09 18-19
"Oenighet om pengafördelningen i oljesaneringsarbetet i Nigeria"
Royal Dutch Shell betalade 55 miljoner pund i kompensation förra året men invånarna i regionen Oginiland i Nigeria har använt upp nästan allt för annan konsumtion och kan inte slutföra bygget av sina nya hus.
Nu vill Royal Dutch Shell göra en ny insats för att återställa den förstörda miljön. Problemet är att de lokala invånarna påstår att de inte litar på att entreprenörer utifrån eller vissa ledare i samhället kan utföra arbetet. Därför vill de lokala invånarna få pengarna själva direkt i händerna.

Narkotika, USA, Mexiko
2016-09 20-21
"Lagliga marijuanaodlingar i USA minskar vinsterna för mexikanska drogkarteller"
Laglig marijuana kan åtminstone göra något som ett flera årtionen långt krig mot droger inte har lyckats med: minska vinsterna för de mexikanska drogkartellerna. Det är framför allt den inhemska marijuanaproduktionen i delstater som Kalifornien, Colerado och Washington som har ökat. Även odlarna i Mexiko lider av de lägre priserna. De anses också ha en sämre kvalitet. Det finns t o m exempel på att smuggling av marijuana börjar gå i riktning från USA just beroende bättre kvalitet.

Kuba
2016-09 22-23
"Ramón Castro, jordbrukare och bror till Kubas starke man - död vid en ålder av 91 år"
Ramón Castro, ranchägare och jordbrukare som fysiskt var påtagligt lik sin yngre bror Fidel Castro, dog den 23 februari i Havanna. Ramón, Fidel och Raul var den spanskfödde ranchägaren Angol Castros andra, tredje och fjärde barn med hustrun Lina Ruz. Angel Catro hade också två barn till från ett tidigare äktenskap, de två systrarna Angelina och Agustina.
Efter revolutionen i Kuba 1959, arbetade Rámon ofta som rådgivare till regeringens jordbruks - och sockerministerier. Han grundade flera statliga företag som hanterade transporter av sockerrör och apelsiner. Rámon har varit gift och har minst två söner, Rámon Omar Castro och Angel Castro.

Pakistan, Samhälle
2016-09 24-25
"Lagstiftning mot kvinnomisshandel i Pakistan motarbetas kraftigt och kalla för hädelse mot islamisk lag"
Enligt konstitutionen är Pakistan en "islamisk republik" med demokratiskt valda nationella och regionala parlamentariker. Det finns emellertid också ett "Råd för islamisk ideologi" så att parlamentet kan söka råd hos rådets prästter innan det inför ny lagstiftning. Rådets yttrande väger tungt. Ofta har lagstiftare som ignorerat rådets beslut hotats med anklagelser för hädelse.
I Pakistan kan en formell anklagelse om hädelse vara belagt med en dödsdom. Men redan vaga anklagelser om hädelse kan samla våldsamma folkmassor - egentligen mördare - framför ledmöters ytterdörrar.
Så i sista hand får man anse att det är en mindre samling islamiska präster som bestämmer på ett sätt som i praktiken förvandlat Pakistan till en teokrati.
I Pakistans mest befolkade provins, Punjab, har en nu en ny lag enhälligt antagits, som ska ge ett grundläggande skydd för kvinnor.
Men den lagen är oacceptabel hävdar Khan Sherani, ordförande i det Pakistanska Rådet för islamisk ideologi.

Ryssland, terrorism
2016-09 26-27
"En hämnd för Rysslands attacker i Syrien"
En barnflicka, Gulchekhra Bobokulova, som anklagas för att ha halshuggit en 4-årig rysk flicka har visat upp det avhuggna huvudet utanför en tunnelbanestation i Moskva. Hon säger att hon hämnats muslimerna som dödats under Rysslands flygattacker i Syrien.
Hon är 38 år och född i den huvudsakligen muslimska nationen Uzbekistan. "Putin har spillt blod, hans flygplan har bombat", säger hon. Och "att Allah beordrat" att hon skulle döda barnet.

"Nanny accused of beheading Moscow child cites revenge for Syria airstrikes"
https://www.washingtonpost.com/world/nanny-accused-of-beheading-moscow-child-cites-revenge-for-syria-airstrikes/2016/03/03/c8f83049-7236-42f1-a98c-e6d540b30f97_story.html

USA, samhälle
2016-09 28-29
"Han mördade sin mamma!"
I oktober 2014 skulle Steven Pratt börja sitt liv på nytt. Han hade avtjänat ett 30-årigt fängelsestraff för mord. Nu var han fri och reste hem till Atlantic City i New Jersey, där hans familj höll en fest för att välkomna honom. Men alltför snart skulle en våldsam historia upprepa sig. På söndag morgon efter Pratts frigivning hittade polisen hans mor Gwendolyn död, av trubbigt våld mot huvudet. Pratt erkände sig skyldig till dråp och väntas bli dömd till 25 års fängelse.
Pratt var 15 år då han hamnade i gräl med sin granne, Michael Anderson, som var ett slags fadersfigur. Anderson krävde att Pratt och hans högljudda vänner skulle lämna trapphuset i deras hyreshus. Pratt kände sig djupt kränkt över Andersons begäran. Pratt hämtade ett blyrör från sin lägenhet. Anderson lyckades vrida röret ur Pratts hand. Pratt lämnade sedan sedan hans mor kommit. Några timmar senare knackade Pratt på hos Andersons och sköt honom till döds.
https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/02/19/new-jersey-man-completes-30-year-murder-sentence-only-to-kill-mother-two-days-later/

Brasilien
2016-09 30
"Folket jublade för ex-president Lula efter förhör med polisen"
Brasiliens president, Dilma Rousseff, slöt upp tillsammans med hundratals människor som hade samlats utanför den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas residens. Dagen innan hade polisen förhört honom med anledning av en omfattande korruptionsutredning som gäller det statliga oljsbolaget Petrobas.