Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 25

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24       

Storbritannien
2016-25 4-5
"Inte mycket verkar bli enklare med britterna på andra sidan förhandlingsbordet"
I århundraden har den lilla ön i Nordsjön trotsat sin storlek på den internationella arenan. Landet har byggt ett internationellt imperium, slagit tillbaka nazisterna och stått sida vid sida med USA under ett flera årtionden långt dödläge med Sovjetunionen.
Nen Camerons chansning att utlysa val gick helt fel och nu riskerar Storbritannien att reduceras till Lilla England.
Folkomröstningen var ett dramatiskt slag mot Storbritanniens roll i världen.
Storbritanniens existens hotas också. Politiska ledare i EU-vänliga Skottland sade dagen efter omröstningen att de kommer att försöka genomföra en ny självständighets omröstning.

Storbritannien
2016-25 6-7
"Kan Brexit stoppas?"
Britterna förlar förliga sig med beslutet att lämna EU efter den dramatiska folkomröstningen.
Valresultatet är inte bindande och kan i princip upphävas. Men detta alternativ har redan avfärdats av EUs övriga ledare.
Det finns inte heller något sätt för allmämheten att väcka en folkomröstning i Storbritannien.
Nu måste först Storbritannien åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget. Då inleds de formella förhandlingarna om utträde som får pågå i två år.

Flyktingpolitik
2016-25 8-9
"För Europa är arabernas liv mer värda än afrikanernas"
Charlotte McDonald-Gibson för The New York Times Syndicate.
Hittills har minst 2861 personer dött på den svåra resan från Egypten och Libyen till Europa. 1000 fler än motsvarande period i fjol. De som överlever välkomnas emellertid inte med samma barmhärtighet som syrierna och irakierna som anlände tidigare gjorde, eftersom en majoritet kommer från Afrika, menar Charlotte McDonald-Gibson. EU gör skillnad på "genuina" flyktingar och ekonomiska migranter.
Vad kommer att hända när de vita och kristna europeerna möter en ny stor tillströmning av svältande och ignoranta afrikaner.
Man kan inte förvänta sig att Europa ska erbjuda ett hem åt alla människor som vill komma undan fattigdom eller förföljelse.

Mellanöstern
2016-25 10-17
"Islams kalla krig"
Ärkefienderna Iran och Saudiarabien slåss om herraväldet i Mellanöstern och för krig via ombud i Jemen, Syrien och Irak. Men inrikes möter de båda länderna likartade problem.
Konflikten mellan Iran och Saudiarabien har blivit vår tids kalla krig, kampen mellan två rivaler som strävar efter dominans i regionen. Och det är inte helt klart vems sida USA står på.
Kungariket Saudiarabien ser sig som ett hem för sunniislam. Iran en shiitisk teokrati, hävdar ledarskapet över shiiterna, som utgör 13 % av världens muslimer. I Syrien, Irak och Jemen befinner sig de stridande fronterna främst längs de sekteristiska linjerna: sunniter mot shiiter.
Alla dessa krig via ombud och sekteristiska konflikter har utlöst en flyktingvåg, mer än 6 miljoner från Syrien och tre från Jemen.
Och ur Mellanösterns spillror har ett monster rest sig som terroriserar Bryssel, Paris, Istanbul och resten av världen; Islamska Staten.
Vad är det som driver Saudiarabien att fortsätta på vägen mot en upptrappning. Natten den 1 januari avrättade Saudiarabien den shiitiska prästen och predikanten Nimr al-Nimr i Awamia. Saudiarabien har en shiitisk minoritet på mer än 10 % och al-Nimr var en av minoritetens mest framstående representanter. Enligt Saudiarabien vill Iran som med sina 80 miljoner invånare, bli den dominerande kraften i Mellanöstern. Den gamle ledaren USA drar sig tillbaka. Det är upp till Saudiarabien att återställa maktbalansen i regionen. Mellan sunniaraber och shiaperser.

USA, Kultur, Historia
2016-25 18-20
"De första amerikanernas historia kan skrivas om"
Ålderdomliga verktyg och gamla ben hittade i Florida
För tusentals år sedan knöböjde några av de första amerikanerna invid en tjärn i vad som idag är Florida. Med skarpa knivar karvade de på betarna på en dödad mastodont och skar ut köttet från benet. När de hade gjort sitt reste de sig och gick sin väg och lämnade kvar några verktyg och de rensade kadavret.
Nu har man visat att verktygen och benen är 14 550 år. De äldsta mänskliga kvarlevor som någonsin funnits i sydöstra USA. Tidigare har man antagit att clovisfolket - skickliga jägare som var kända för sina mycket speciella räfflade spjutspetsar - var de första som migrerade från Asien och därefter ner genom Kanada efter det att glaciärerna började smälta vid slutet av sista istiden för omkring 13000 år sedan.

Ekvatorialguinea, Afrika
2016-25 21
"Världens längst sittande president utsåg nyligen sin son till vicepresident"
Fram till i år har Teodoro Obiang Nguema aldrig fått mindre än 97 % av rösterna i ett val. Kanske har det kraftiga internationella förakt som han har utstått de senaste åren lett till att han har förlorat sitt grepp en aning. När han för sjätte gången valde om till Ekvatorialguinea i år fick han bara 93,7 &. Han är världens längst sittande president med sina 37 år vid makten. 1979 störtade han sin farbror i samband med en våldsam kupp och dömde honom till döden medelst arkebusering.
Han har nu utsett sin son Teororo Obiang Mangue som tidigare vara "andre vicepresident" till Vicepresident.
Problemet med ett dynastiskt, auktoritärt styre delas av Ekvatorialguineas större granne Gabon, , som också förlitar sig kraftigt på olje- och gasindustrin. Omar Bongo styrde i Gabon från det att landet blev självständigt till 2009 - i 42 år. Och nu är hans som president.

Australien
2016-25 22-23
"Vad som hände efter det att Australien faktiskt gjorde något för att stoppa vapensvåldet"
I kölvattnet av den dödligaste masskjutning i USAs historia misslyckades senaten att driva igenom fyra lagförslag om skärpta bakgrundskontroller, trots att 90 % av allmänheten stödjer förslagen. Dödläget är oerhört impopulärt, men det fortsätter att vara en verklighet.
Mellan år 2001 köpte australienska myndigheter tillbaka fler än 720 000 olagliga vapen.
1996 gick ett vettskrämt land i Australien samman för att driva igenom vapenreformer efter det att en man hade mördat 35 personer och skadat 29 andra med ett automatvapen. De nya vapenlagarna innefattade ett förbud mot och obligatoriskt återköp av halvautomatiska gevär, liknande dem som användes i masskjutningarna i USA.

Nordkorea
2016-25 24-27
"Eliten gillar den västerländska stilen"
I Nordkorea. lt rättvist, utom fattigdomen!
Nordkorea har fått det som kallas "en procent", d v s en klick som skiljer sig från övriga 99 %. Man hittar dem i "Pyonghattan", en parallell värld som befolkas av Demokratiska Folkrepubliken Nordkoreas rika barn. De gillar kläder från Zara och H&M; de tränar lika mycket för att synas som för att träna; de dricker Cappuccino för att visa hur kosmopolitska de är. En del fixar ögonlocken så att de ska se mer västerländska ut.

Samhälle, Afrika
2016-25 28-29
"Väder orsaker inte svält. Politik orsakar svält"
Hungersnöd går för det mesta att avvärja om bara den politiska viljan finns.
Den värsta torkan på tre decennier har lett till att nästan 20 miljoner etiopier, en femtedel av landets befolkning, lider desperat brist på mat. Ändå väntas dödstalet inte öka, d v s etiopierna svälter inte till döds. Svält är en artefakt och ett redskap för politiskt förtryck.
Nästan 115 miljoner människor dog av svält 1870-1980. 90 % av dem dog som en följd av imperialistisk erövring, storkrig och förtryck under totalitära regimer, enligt en analys av World Peace Foundation.
Hunger orsakas inte av överbefolkning, och det är heller inte en nödvändig följd av torka. Det är politik som orsakar svält. Och politik som kan stoppa den.
Demokrati är det bästa skyddet mot svält. Det är fred, politisk liberalisering och större transparens.

Samhälle
2016-25 30-31
"Jag kommer att sätta fast er!"
En mor söker på sociala medier efter de som anklagats för att ha mördat hennes dotter, Crystal Theobald.
När Belinda Lane begravde sin 24-åriga dotter för ett årtionde sedan, svor hon på att hon skulle hitta de ansvariga för den gängrelaterade skottväxling som tog hennes dotters liv.
Förra månaden arresterades den misstänkta personen, William "Jokes" Sotelo i centrala Mexiko dit han flytt efter brottet. Han var 17 år då han körde bilen.
Sotelos bekant Julio Heredia hade redan 2011 fällts för att ha skjutit Crystal Theobald och dömts till livstida fängelse.

Mexiko, Teknik, IT
2016-25 32-37
"Är Mexiko nästa Silicon Valley?"
Platsen ligger långt ifrån norra Kalifornien i Guadalahare, Mexikos "Digitala kreativa stad", i delstaten Jalisco, där statliga subventioner och billig kompetens attraherar utländska teknikjättar. Jalisco exporterar teknikprodukter och tjänster för 21 miljarder dollar årligen. I delstaten finns 12 universitet, däribland det prestigefyllda Tecnológico de Monterrey, som bidrar med 85000 examinerade årligen.
I andra delar av Mexiko ser det annorlunda ut. Mellan 2007 och 2014 krävde drogkriget 164000 människors liv, mer än alla civila som dödades i Afghanistan och Irak under samma tid. Våld och skrämsel skapar ett straffrihetsklimat. Otroliga 99 % av alla brott passerar ostraffade. Särskilt drabbade är Michoacan, Guerrero och Sinaloa. Men inte Jalisco!

Teknik
2016-25 38-39
"Utmaningen och tjusningen med att gå över till elektriska racerbilar"
För elitförarna innebär formel E-loppen helt nya sätt att köra. Formel E serien är inspirerad av att begränsa världens naturresurser, och är nu inne på sin andra säsong, är det första mästerskapet att använda sig av helt eldrivna bilar. De är inte bara långsammare än formel 1-bilarna utan saknar även machoprägeln. Men elitförarna som tävlar i formel E säger att det krävs unika färdigheter för att kunna köra bilarna, som både känns och uppför sig helt annorlunda än traditionella racerbilar.
Formel E är en tävling som kräver mer erfarna racerförare, förare som inte kommer att vara överexalterade och krocka in i väggar på gatubanan. Det krävs förare som behärskat kan göra beräkningar av energisystemet, mer erfarna och lite vuxnare.

Teknik, IT, Israel
2016-25 40-43
"En hel IT-stad växer fram i öknen i Israel"
Här, mitt i Negev-öknen, reser sig en IT-Stad som ska cementera Israels roll som en kraftfull högteknologisk maktfaktor. På ett områd som bara är några kvadratkilometrar kommer de nya byggnaderna av glas och stål att husera ett koncentrat av landets främsta talanger från militären, den akademiska världen och näringslivet.
Nästa krig kommer att utkämpas i cyberrymden.
Ett katastrofteam som ska hantera cyberhot bildades 2014 ska bli en del av National Cyber Security Authority som har till uppgift att skydda alla system inom den privata sektorn. En annan byggnad ska bli högkvarter åt den israeliska militärens IT-försvar. Israels säkerhetstjänst, Shin Bet, kommer också att ansluta. Och Ben-Gurion universitetet i Negev, som är landets främsta IT-utbildning, kommer att fullborda gruppen.

Media, IT
2016-25 44-47
"Det finns inte längre några tidningar som är nödvändig läsning"
Henry Blodget är chefredaktör för tidningen Business Insider. Här samtalar han med Spiegel om framtiden för digitala medier, sannolikheten för en ny IT-bubbla och om sitt eget förflutna Wall Street.
Buzzfeed är ett exempel på digitala medier som är något helt annat än tv, radio eller tryckta medier. Buzzfeed har upptäckt att människor gillar kattbilder. Pinsamt men sant. Nyckeln till mediers framgång är en bred blandning av seriös rapportering och underhållning.
Den yngre generationen är storkonsumenter av digitala medier, däremot läser de nästan inga tryckta medier alls och tittat inte heller på tradionell tv. Det finns inngen tvekan: Framtiden är digital. I den nya digitala världen finns det inte längre några tidningar som är nödvändig läsning.
Det finns en risk för en filterbubbla. Att mina Facebook- och twitterflöden filtrerar det som passar in i min världsbild och jag får information om det jag redan vet och förstärker mina åsikter i stället för att utmana dem! Hela artikeln finns här:
http://www.spiegel.de/international/business/interview-with-henry-blodget-editor-of-business-insider-a-1092698.html

Business Insider CEO: 'There Are No Must-Read Publications Any More'

http://nordic.businessinsider.com/?r=US&IR=T
Buzzfeed Vice   Quartz