Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 05

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04         

Frankrike
2017-05 4-5
"Kejsaren är naken"
Presidentkandidaten satsar på att kunna hålla ut, men partiets stöd har börjat svikta: Skandalen Penelope-gate har skadat förtroendet för Francois Fillon. Sannolikt återstår endast hans avgång. Han har blivit klandrad för de avslöjade fiktiva anställningarna av hustru och barn och kämpar nu för sin politiska överlevnad. Nyss var han favorit i opinionsundersökningarna, nu hotar ett snöpligt slut på 62-åringens långa politiska karriär. Hans trovärdighet är helt raserad.

Storbritannien, USA
2017-05 6-7
"Storbritanniens plågade relation med Donald Trump"
Med utsikten av en skildmässa från Europa vid horisonten känner Storbritannien en ökad press att stärka sin relation med Washington, särskilt när det gäller frågor om handel och säkerhet. Det skapar alla typer av spänningar, i synnerhet om Israel. Storbritannien har fortsatt att reta upp sina europeiska partner, i synnerhet Frankrike. Det är fortfarande oklart hur mycket inflytande May har över Trump. Mays relationsbyggande med Trump har väckt missnöje hos den brittiska allmänheten. Mer än 1,8 miljoner brittiska medborgare har undertecknat en petition som uppmanar May att dra tillbaka sin inbjudan till Trump att genomföra ett statsbesök i Storbritannien och träffa drottning Elizabeth II.

USA
2017-05 8-12
"Storhetsvansinne och småaktighet: Hur USA förlorade sin identitet"
I kapitalismens fädernesland är ilskan mot eliten så pass utbredd att till och med vänstern hellre skulle rösta på en narcissistisk miljardär än en veteran från det politiska etablissemanget. Vad var det som hade hänt med detta en gång så stolta land? Detta självsäkra land har förlorat sin identitet. Och inte bara USA. Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra länder har också drabbats. Men USA hårdats av alla. Dagens USA har förlorat tron på sin egen överlägsenhet. Den amerikanska drömmen har gått förlorad. Washington har blivit en symbol för en ohälsosam, symbiotisk intimitet mellan politiker, företag och medier. Trump talar om USA som ett dysfunktionellt samhälle.
Trump har spridit en smula hopp till den vita majoriteten, som fortfarande utgör två tredjedelar av landets befolkning. Många av dem har börjat känna sig som främlingar i sitt eget land. Trump har lovat att göra "Amerika stort igen".
http://www.spiegel.de/international/world/letter-from-washington-how-america-lost-its-identity-a-1131294.html

Turkiet, Grekland
2017-05 13
"Turkiet och Grekland har åter satt fart på ett gammalt gräl om suveräniteten över ett par obebodda egeiska öar. Befälhavaren för de turkiska väpnade styrkorna, Hulusi Akar, hade rört sig i närheten av öarna.
Analytiker säger att konflikten riskerar att försvåra andra diplomatiska tvistefrågor mellan de två länderna.
Analytiker hävdar att Turkiets senaste intrång var ett svar på beslutet från Greklands högsta domstol att blockera utlämningen av åtta turkiska piloter som anklagas för att ha deltagit i det misslyckade kuppförsöket i juli förra året mot den turkiska regeringen. De varnar också för att tvisten riskerar att komplicera förhandlingarna om Cyperns återförening . Fallet kan också leda till att migrationsavtalet mellan Turkiet och Grekland sägs upp.

USA, kultur
2017-05 14-15
"Språket definierar vår nationella identiet"
Vad betyder det att vara amerikan? Och vad betyder det att vara japan, ungrare eller australier? Hur vi väljer att definiera vår nationella identitet är komplicerat och ofta flytande. Men det är kanske förvånande att vitt skilda länder ofta har liknande idéer om vem som är "en av oss" och vem som inte är det.
Tankesmedjabn Pew Research Center har publicerat en studie om hur människor i 14 länder definierar sin nationella identitet. Det visar si att till exempel de flesta amerikaner inte anser att ursprungslandet är avgörande för huruvida en person kan vara amerikan eller inte. I stället fann forskarna att språket har störst betydelse för den nationella identieten. "Det är mycket viktigt" att tala det nationella språket, och allra viktigast är detta i Nederländerna.
Invandring har emellertid en inverkan på språket: Tyskland har utvecklat ett talspråk, "kiezdeutsch", som används av turkar och araber.
http://www.kiezdeutsch.de/aufeinenblick.html

Colombia
2017-05 16-18
"Oro i Colombia när gamla fiender ska bli nya grannar"
Namnet på staden La Paz är spanska och betyder "fred". Om det blir så får framtiden utvisa. Efter ett halvt sekel av krig ska de colombianska rebellerna avväpnas och bli civila, enligt fredsavtalet som undertecknades förra året. I staden La Paz i bergen börjar ett nytt bostadsområde åt före detta rebeller att ta form.
Över hela landet kommer cirka 7000 rebeller från Farc-gerillan att lämna över sina vapen till FN-kontrollörer. Vapnen ska smältas ner och omformas till krigsmonument. Ett bostadområde i La Paz, kallat Tierra Grata, är det första att genomföra Colombias omtvistade fredsavtal. Området vaktas av den colombianska militären som nu ska skydda gerillan i stället för att bekämpa den. Detta kom som en chock för många boende i staten.

Argentina
2017-05 19
"Argentina hyllade invandringen men nu vill man sätta stopp"
President Mauricio Macri har aviserat åtgärder som ska göra det mycket lättare att deportera invandrare och begränsa deras möjligheter att resa in i landet. Hans regering har förklarat att nykomlingar från fattigare länder i Latinamerika för med sig brottslighet. Argintinare har varit så vana vid att hylla invandringen som en hörnsten i samhället att en paroll från 1800-talet - att styra är att befolka - fortfarande hörs idag. Men många andra menar att att presidentens dekret inte går tillräckligt långt och vill bygga en gränsmur mot Bolivia.

Australien, USA
2017-05 20-21
"USA och Australien är beroende av varandra"
Relationen har ofta beskrivits i entusiastiska ordalag: USA är Australiens "fullständigt pålitliga allierade". Alliansen mellan USA och Australien är "oumbärlig". Presidenten har hotat med att dra sig ur ett "dumt avtal" att ta emot 1 200 flyktingar. Kan Donalds gruff med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull äventyra reltionen?
Här är några exempel på de båda ländernas samarbete:
Australien är medlem i gruppen Five Eyes, ett mycket viktigt och strängt konrollerat underrättelsenätverk. Det skapades av USA och Storbritannien 1946. Kanada anslöt sig 1948, Australien och Nya Zeeland 1956.
Australien Signaler Directorate - en exklusive spiongrupp landets försvarsdepartement.
Australiska styrkor har stridit tillsammans med amerikanerna i alla större krig under 1900-talet.

Mexiko
2017-05 22-23
"Mexiko har sin egen hetsiga populist - Trump kan stärka hans chanser"
När den sista stenen lagts på president Donald Trumps mexikanska mur är det rimligt att tro att någon som är mer antagonistisk mot USA kommer att sitta vid makten på den södra sidan. Speciellt om denne någon är Andres Manuel Lopez Obrador, kallad Amlo. Han leder just nu opinionen inför presidentvalet i Mexiko 2018. Amlos inriktning har en påtaglig medvind. I en storm av nationell ilska blir väljarna alltmer välvilligt inställda till ropen från en radikal utomstående som lovar att avsluta den underordnade relationen till USA och istället återuppbygga den inhemska ekonomin.

Mexiko
2017-05 24-25
"Mexikansk stad får betala priset för Fords ändrade planer"
Det skulle bli en helt vanlig bilfabrik. Ett skelett av stålbalkar reser sig över den torra slätten i centrala Mexiko och är en påminnelse om vilka skador som Donald Trumps "Amerika först"-satsning kan resultera i runt om i världen. Ford Motors projekt, fyra timmar norr om Mexiko City, skulle bli delstaten San Luis Potosis största privata investerings nåfonsin. Anläggningen värd 1,6 miljarder dollar skulle sysselsätta nästan 3000 personer. San Luis Potosi står fortfarande i skuld för marken som regionen köpte och sedan gav till Ford. Ford Motor gav efter för påtryckningar från den nya amerikanska administrationen, bland annat hot om en gränsskatt på 20% mot amerikanska företag som flyttar jobben utomlands.

Afghanistan, Flyktingpolitik
2017-05 26-28
"Hundratusentals afghaner lever i tillfälliga läger i Kabul"
Den hårda vinternförvärrar flyktingarnas redan outhärliga förhållanden.
Lägren fungerar som otrygga, tillfälliga bosättningar för tiotusentals människor, som av olika orsaker har tvingats fly från krig och konflikt.
Peroner som har blivit officiellt klassificerade som repatrierade (de dom återvänt från Pakistan) flyktingar eller internflyktingar har rätt till kontantbidrag samt stöd i form av basvaror. Andra tvingas överleva med hjälp av list, tillfälliga jobb och välgörenhet. Inget av barnen går i skola, inga av de vuxna kan läsa.

Frankrike
2017-05 30-31
"Paris satsar på blomsterrabatter för att stoppa detvilda kissandet"
I städer över hela världen är det vilda kisandet ett gissel för stadslivet. Det kostar miljontals dollar att rengöra och reparera de skador som uppstår på den offentliga infrastrukturen. Dessutom - hu! - stanken. Nu har Paris börjat erbjuda en elegant och miljövänlig offentlig toalett. Urinoaren liknar mer en modernistisk blomlåda än en behållare för mänskligt avfall. Och man kan även odla blommor i komposten. Dags för den fyrkantiga skapelsen Uritrottoir som lagrar urinen på en bädd av torkad halm, sågspån eller flis. När den är full forslas den bort för att förvandlas till kompost för att sedan användas som naturgödsel i trädgårdar och parker.