Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 04

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03          

Iran, Frankrike
2016-04 6
"Franska företag ivriga att teckna nya avtal med Iran"
Irans president Hassan Rouhani har tecknat fler europeiska avtal med ett växande antal företag som är ivriga att återvända till den iranska marknaden. De internationella sanktionerna har avvecklats och den franske biltillverkaren Peugeot-Citroën och flygplansjätten Airbus har haft siktet inställt på Iran.
Europa är ivrigt att få tillgång till den stora iranska konsumentmarknaden och få ett försprång före potentiella konkurrenter från USA och andra länder. Iran med 80 miljoner människor har en ung och välutbildad befolkning. Irans behov är enorma.

Israel
2016-04 7-9
"Israeliska justitieministern Shaked: "Vi kommer inte att begå självmord"
En intervju i der Spiegel: Ayled Shaked, 39, har haft en uppseendeväckande karriär. Hon studerade informationsteknik och arbetade sedan på Benjamin Netanyahus kansli, innan hon lämnade uppdraget när han avgick för åtta år sedan. Idag är Shaked justitieminister i Netanyahus nya koalitionsregering. Hon kunde få den positionen efter att tillsammans med Naftali Bennett ha tagit över ledningen i partiet Judiskt hem, som har blivit det tredje största partiet i Israel.
Hon menar att en palestinkst stat inte är möjlig för tillfället. Vi ser nationalstater kollapsa runt omkring oss. Libyen, Syrien, Irak. Det räcker.

Israel, USA
2016-04 10-11
"De pågående spänningarna mellan USA och Israel är just nu i ett förrädiskt lugn - men nått är ruttet"
Det är en intressant tidpunkt i förbindelserna mellan USA och Israel. Kalla det ett förrädiskt lugn. Den bittra kritiken mot Irans kärnavtal har avtagit. Men något är ruttet i den speciella relationen. Det blir allt svårare för Israel att samla stöd.

Flyktingpolitik, Grekland, EU
2016-04 12-13
"Därför fungerar inte så kallade hotspots"
Tanken med att bygga upp mottagningscenter i Grekland var att det skulle hejda flyktingströmmen till Europa genom att snabbt identifiera, registrera och ta fingeravtryck på alla ankommande flyktingar. Migranter som inte är berättigade till asyl ska avvisas och resten ska fördelas över Europa. Men än så länge finns det bara ett av fem planerade center, det på ön Lesbos - och hittills har det inte gjort någon skillnad.
De allra flesta tar sina tillfälliga tillstånd, går ombord på nästa färja till Aten och tar sig sedan norrut till den grekiska gränsen mot Makedonien. Därifrån, om de lyckas ta sig över gränsen, är deras destination oftast Tyskland.

Polen
2016-04 14-17
"Kampen om Polens framtid trappas upp"
Den nya regeringen i Warszawa håller på att förvandla Polen till ett nationalistiskt, västfientligt och ärkekatolskt land.Men en proteströrelse, som inkluderar vänsteraktivister, journalister och till och med en före detta premiärminister växer fram. Demonstranterna befarar att det nya regeringspartiet, Lag och Rättvisa (PIS), som har infört en ny lag som ger regeringen rätt att tillsätta cheferna fär public service företagen, är i färd med att begränsa yttrandefriheten. Omedelbart efter valsegern i slutet av oktober sjösatte regeringen sin "nationella revolution". Målet är att myndigheterna, medierna, rätsväsendet, utbildningssystemet, de statliga företagen ska underställas ett enda maktcentrum. Och detta maktcentrum är i praktiken en enda person: ledaren och grundaren av PIS, Jaroslaw Kaczynski, som officiellt representeras av president Andrzej Duda och premiärminister Beata Szydlo.

Flyktingpolitik, Sverige
2016-04 18-19
"Massutvisningar väntar i migrantkrisens spår"
Skakat av en migrationsvåg som inte liknar något som skett tidigare har Sverige hävdat ett obekvämt faktum för Europa: om kontinenten inte kan ta emot mer än en miljon människor om året, måste stora mängder av dem deporteras till länder som hemsöks av social oro och yttersta fattigdom.
Inrikesminister Anders Ygeman har förklarat att Sverige kan tänkas skicka hem 60 000 - 80 000 asylsökand under de närmaste åren. Detta skulle innebära utvisningar i en omfattning som aldrig tidigare skådats. Eus statistik visar att de flesta av dem som nekas uppehållstillstånd kommer från Balkan, däribland Albanien och Kosovo. EU-kommissionen påtalar att majoriteten av dem som söker asyl i Europa inte är flyktingar.
Ibland gömmer sig asylsökarna efter att de fått negativt besked. Ibland vill deras hemländer inte ta emot dem.

Australien
2016-04 20-21
"Australiens ledare utesluter tidigt val"
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har två alternativ när han kandiderar för att bli omvald i år - den korta vägen eller den långa. Han har valt det långa alternativet.
Den Liberal-Nationella alliansregeringen tar sig tid att utarbeta en ekonomisk dagordning, innan den går tillval, bland annat geom att de över skattesystemet.
I en undersökning från december 2015 fick Turnboll 53 % mot Labors 47 %. 60 % sa sig föredra Turnboll som premiärminister mot 14 % för oppositionsledaren Bill Shorten.

Sydkorea
2016-04 22-23
"Unga sydkoreaner kallar sitt land "helvetet" och letar utvägar därifrån"
Låt inte lura er av de bländande ljusen, den fräsiga K-pop-musiken, tekniken som finns överallt. Sydkorea är för många av landets unga helvetet på jorden - och de tänker inte acceptera det längre.
Det handlar om långa arbetsdagar, osäkra anställningsförhållanden och osäkra löneutbetalningar. Många äter och duschar på arbetsplatsen, och övernattar där under veckan. Och bor hemma hos sina föräldrar.

FN, Burundi
2016-04 24
"FN-chef rapporterar om påstådda våldtäkter och massgravar i Burundi"
FN-chefen för mänskliga rättigheter rapporterar om påstådda fall av sexuellt våld utfört av säkerhetsstyrkor i Burundi, och kräver en utredning kring minst nio möjliga massgravar i det östafrikanska landet.
FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid R'aad al-Hussein, kräver en utredning om händelserna i Burundis huvudstad Bujumbura den 11-12 december, då "storskaliga brott mot mänskliga rättigheter" begicks. FN har dokumenterat 13 fall av sexuellt våld mot kvinnor.

Miljö, Kenya
2016-04 25-26
"Klimatförändringar kan ödelägga hela Afrika. Turkanaregionen i Kenya är redan förstörd"
Samtidigt som världen alltmer oroas över klimatförändringarnas effekter är riskerna redan märkbar i afrikanska regioner som Turkana.
Flera faktorer gör den afrikanska kontinenten särskilt sårbar. Afrika är naturligt utsatt för extrema väderförhållanden och två tredjedelar av kontinenten består redan av öken eller torra områden. Afrikanerna är i stor omfattning beroende av naturresurser - regnförsörjt jordbruk sysselsätter 70 % av befolkningen.

Sri Lanka
2016-04 27
"Landets president måste ställa de som har gjort sig skyldiga till krigsbrott inför rätta"
Dags att skipa rättvisa i Sri Lanka. Såren från det brutala inbördeskriget som slutade 2009 kan inte läka innan den röttsprocess som FN krävde i en resolution i oktober har inletts. President Maithripala Sirisena säger emellertid att han inte vill agera "förhastat". Detta är enligt redaktionen för New York Times oacceptabelt. Både tamilrebellerna och den lankesiska armén bär ansvaret för grymheterna under infördeskriget. Förövarna måste ställas inför rätta.

Japan
2016-04 28
"Japan skaffar högteknologisk teknik för självförsvars styrkor"
Japans regering har planer på att utveckla ett nytt geografiskt underrättelsesystem som bygger på bilder som skickas från satelliter. Systemet ska kunna användas av landets självförsvarsstyrkor (SDF) för att rädda japanska medborgare som blivit tillfångstagna i utlandet.
Regeringens mål är att kunna använda det nya systemet för katastrofverksamhet utomlands och för FNs fredsbevande operationer.

Forskning
2016-04 29
"Hundar kan ha utvecklat teknik för att hantera vårt dåliga humör"
Ny forskning visar att hundar begränsar ögonkontakten med människor som är arga, samtidigt som de tenderar att stirra aggressiva hunder i ögonen. Forskarna menar att detta kan vara ett sätt att försöka lugna människor, något som utvecklades när hunden blev tam och tjänade på att undvika konflikter med människor.
Att undvika konflikter kan ha hjälpt hundar - som är det populäraste husdjuret i USA - att utveckla starkare vänskapsband med människan.

IT, Samhälle
2016-04 30
"Filantropi eller ett sätt att tjäna pengar?"
Microsoft donerar molntjänster för en miljard dollar till välgörenhetsorganisationer och forskning. Micosoft hoppas kunnda skänka molntjänster till 70 000 ideella organisationer under de kommande tre åren. Företaget kommer också att investera i billig internetuppkopplingsteknik i utvecklingsländerna.