Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 29

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28   

Tyskland, terrorism, flyktingpolitik
2016-29 4-5
"Tyskland försöker förstå blodbadet i München"
Tyskland förbundskansler Angela Merkel har sammankallat säkerhetskabinettet till ett krismöte. Samtidigt har polisen uteslutit att den tonårige skytten skulle ha haft några terroristmotiv bakom sitt attentat i München, som slutade med 10 personers död och skadade 24, inklusive mördaren själv, en tysk med iransk bakgrund. Man finner emellertid ett samband med femårsdagen av Anders Behring Breiviks attentat i Norge. Det är en klassisk masskjutning utan några politiska motiv, säger den bayerska statsåklagaren.
I sin ägo hade gärningsmannen en Glockpistol mede ett bortskrapar serienummer och mer än 300 patroner i en ryggsäck. Han bodde tillsammans med sina föräldrar i en lägenhet.
Merkel har hamnat i intensiv debatt över sin öppna-dörrars flyktingpolitik. De flesta passerar genom Bayern och München

Ryssland
2016-29 6-8
"Vi är smartare, starkare och mer beslutsamma"
Relationerna mellan Ryssland och Nato håller på att försämras. Kremls utrikespolitiska rådgivare, Sergej Karaganov, har pratat med Spiegel om risken för krig, Natos aggressiva politik och västvärldens oförmåga att förstå de ryska värderingarna. " Vad gör västvärlden? Inget annan än att kränka Ryssland". "Ryssland kommer aldrig någonsin att kriga på sitt eget territorium igen". "Vi vill ha status som stormakt. Vi kan tyvärr inte göra avkall på det". "Vi kan inte alls lita på er".

Venezuela
2016-29 9
"Venezuela närmare en konstitutionell kris när oppositionen ändrar taktik"
Venezuela kan komma att addera en en konstitutionell kris till sin ekonomiska kolapps. Detta efter att nationalförsamlingen, som kontrolleras av oppositionen, har utmanat högsta domstolen, som stödjer president Nicolas Maduro.
Nationalförsamlingen röstade för att ta makten från 13 av 32 domare i högsta domstolen och sa att alla de beslut som dessa varit inblandade skulle ogiltigförklaras. Dess ordförande vill dessutom återinsätta tre ledamöter som domstolen avsatte i januari, detta skulle återställa oppositionens två tredjedels majoritet i Nationalförsamlingen. Maduro hotar återigen med att upplösa nationalförsamlingen.
Ekonomin har helt kollapsat. Inflationen väntas stiga till nära 500 % i år och Internationella Valutafonden förutspår en krympning av BNP med 8 %.

Venezuela
2016-29 10-11
"Venezuelaner grät bland Colombias fyllda hyllor och vänliga poliser"
De samlades vid gränsen mitt i natten, tiotusentals venezuelaner som ville få en kort paus från världens djupaste ekonomiska kris. Vid gryningen hade de fyllt upp den venezuelanska halvan av Simon Bolivar-bron och fler var på väg.
För bara tredje gången på ett år öppnade Venezuelas president, Nicolas Maduro, gränsen till grannlandet Colombia för att låta tiotusentals svältande köpa livsnödvändiga basvaror som ris och shampo, varor som knappt finns i det en gång rika Venezuela.
Varubristen i Venezuela har fortsatt att förvärras till följd av priskontroller, expropriering av lokala producenter och oljeprisras de senaste två åren. Venezuela har världens största oljepriser men i dag är marknadspriset för lågt för att det ska löna sig att ta upp oljan.

Miljö, klimat, FN
2016-29 12-13
"Uppföljare till klimatmötet i Paris"
När förhandlare från nästan 200 länder samlades utanför Paris i december 2015 för ett FN-toppmöte om klimatförändringar nådde de en första överenskommelse om att vidta åtgärder för att begränsa klimatpåverkande utsläpp.
I Wien har nu förhandlare från samma länder, under betydligt mindra uppmärksamhet. Närmat sig ett avtal som många miljöaktivister har kallat den viktigaste åtgärden i år för att minska den globala uppvärmningen.
Medan Parisavtalet syftar till att minska användningen av kol och olja har förhandlarna i Wien gått vidare med ett avtal för att förbjuda användningen av fluorkolväten, kemikalier som används i luftkonditionsanläggningar och kylskåp. Dessa freoner, så kallade HFC, kan öka värmen till en nivå som är tusen gånger högra än koldioxid.
Studier visar att världsomfattande förbud mot HFC skulle kunna förhindra en ökning med nästan med nästan en grad under nästa århundrade.
Förhandlingar har pågått i sju år. Nu kan det bli en slutlig överenskommelse under konferensen i Kigali, Rwanda, i oktober.

Syrien, terrorismen
2016-29 14-15
"Koalitionen vill trappa upp kriget mot IS, enligt Kerry"
USAs utrikesminister John Kerry sade nyligen att "vinden har vänt" i kriget mot IS, både i Irak och Syrien, och att den USA-ledda koalitionen är villig att göra mer mot terrorgruppen, och att de vill "göra det snabbare".
Koalitionen består nu av 67 länder, inklusive alla Nato-medlemmar och Interpol. Islamiska Statens territorium har minskat med 50 % i Irak och 20 % i Syrien, flera IS ledare har dödats och att IS krigsstyrka har krympt med "minst en tredjedel"; att antalet utländska rekryteringar har minskat och att fler väljer att hoppa av.

Tyskland, flyktingpolitik
2016-29 16-19
"Tyska visionärer hjälper nyanlända flyktingar att förverkliga drömmen om ett nytt liv"
Det kan ta flera år innan flyktingar får legal status i Tyskland och de språkkunskaper som behövs för att utbilda sig vid ett tyskt universitet. Flyktingar måste tala flytande tyska för att kunna tillgodogöra sig studier på akademisk nivå. De behöver också ha godkända översättningar av betyg från gymnasium och universitet.
En hel generation framtida syriska akademiker, ledare och aktivister kan gå förlorad om intelligenta människor i tonåren och äldra fastnar i flyktingläger och berövas möjligheten att studera.
Tre tyska studenter har skapat Kiron, en gratis studieplattform online, där undervisningen sker på engelska. Kiron har inrättat studiecentraler, där det finns donerade datorer och internet. Avsikten är att integrera flyktingar i universitetssystemet. Men bara 15 % av de som anmäler sig till en onlinekurs fullföljer den.

IT, Pokémon
2016-29 20-21
"Pokémonjakt"
Vem kan i dessa tider av slumpmässiga mort och politiskt tumult motstå frestelsen att komplettera den skrämmande verkligheten med en snäll låtsaslek?
Alla stirrar ner på sina mobiltelefoner sedan de laddat ner appen. De försöker fånga de varelser som appen har placerat ut i landskapet. "Detutomhus är stor. som lockar mest är slumpmässigheten, man vet aldrid vad som kommer att hända".
"Pokemon Go gör allting nytt igen. Det är inte bara jakten som lockar, utan att man kan träffa andra människor som håller på med samma sak". Entusiasmen över att människor överhuvudtaget vistas

IT, Pokémon, Handel
2016-29 22-23
"Hur mycket är Nintendo-aktien egentligen värd?"
Investerare har drivit upp kursen på Nintendos aktier med en iver som bara matchas av spelarna som jagar Pikachu och nu försöker mäklarna fastställa hur mycket den högtflygande aktien egentligen är värd.
(Pikachu är en fiktiv pokémon i Pokémonspelen och -animen. Den är bland de mest välkända och populära pokémonfigurerna och fungerar som maskot för hela produktserien.)
När Nintendo lanserade Pokémon Go den 6 juli ökade företagets börsväde till 18 miljarder dollar. Dagen efter föll kursen med 13 %.

Kanada, Teknik
2016-29 24-27
"Drömmen om att hitta diamanter under den kanadensiska tundran lever vidare mot alla odds"
På Faradaysjöns isiga yta i subarktiska Kanada snurrar två diamantborrar dygnet runt. Våren nalkas norr om 63:e breddgraden, vilket innebär att gruvteamet från Kennady Diamonds Inc. börjar få ont om tid. 25 år efter det att man först hittade diamanter i kanadensiska Northwest Territories är sökandet fortfarande ett ständigt skynda-och-vänta. För varje tusen försöksborrningar är det bara en som resulterar i en gruva. Priset på oslipade diamanter har stigit med 10 % i är. Kanada är dessutom politiskt stabilt och där finns lång erfarenhet av gruvdrift.

Kina, IT
2016-29 28-30
"Myten om att innovationer kvävs är helt fel"
För den som inte varit i Kinas blomstrande städer kan det vara svårt att förstå hur digitalt uppkopplade de är.
USA vill gärna tro att censuren hindrar internetinnovation men Kina utmanar denna idé på ett sätt som både skrämmer och förbryllar. Kinas teknikscen blomstrar i ett parallellt universum bakom den kinesiska brandväggen. De flesta av landets nätan 700 miljoner användare har inte obehindrad tillgång till information - som om massmordet på Himmelska fridens torg 1989. De är ändå drivande i en internetboom som förra året resulterade i att fyra kinesiska företag hamnade bland världens tio största sett till börsvärde, enligt webbplatsen Statista.