Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 16

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15      

Frankrike
2016-16 4-5
"Fransmännen vill inte ha en "normal" president"
De vill ha en ledare.
Hollande är så impopulär att inte ens stödet från det egna partiet är en självklarhet.
För ett par veckor sedan ställde Frankrikes president, Francois Hollande, upp på en intervju på flera månader. Han syfte var att övertyga dem som valde honom 2012 - dvs unga och socialister - att inte överge honom i nästa års presidentval.
Men många har redan gjort det. Arbetslösheten är på 10 % och Hollandes popularitet har minskat till en historisk bottennivå på 17 %. Många av socialistpartiets väljare betraktar honom som en förrädare som gått åt "höger" genom att förslaget att beröva personer med dubbelt medborgarskap som dömts för terrorbrott sitt franska medborgarskap, "déchéance de nationalité".

Tyskland, USA
2016-16 6-7
"Det udda paret: Obama och Merkel har skapat särskilda band till varandra"
Tysklands förbundskansler Angela Merkel blev nyligen till frågad om att dela med sig av sina bästa ögonblick med president Barack Obama.Obama ringaktar, mer än någon annan amerikansk president, allierade som är krävande och uppblåsta. Merkel är definitivt inte det. Angelas förståelse för de som har nekats sin frihet och söker ett bättre liv bottnar kanske i natt hon en gång själv levt bakom en mur, menar Obama. De båda ledarna diskuterade behovet av en säker zon i Syrien där de fördrivna människorna kan skyddas mot Islamska Staten och Bashar al-Assads styrkor. Det måste ske genom fredsförhandlingar med Ryssland, Iran och Assadregimen.

Ungern
2016-16 8-9
"Missnöjda lärare utmanar Orban"
Ungerns premiärminister Viktor Orban, som utnyttjade Europas flyktingkris för att stärka sitt stöd i hemlandet, har kommit till en gräns för hur länge en invandrarkritisk retorik kan fungera är lärare nu riktar fokus inåt igen. Nästan 25000 lärare från 1185 ungerska skolor genomförde den första heldagsstrejken mot Orban sedan hans återkomst till makten 2010. De kräver att skolan decentraliseras. Folkets oro över flyktingarna som kom in i landet i fjol har ersatts med ett missnöje över förhållandena i skolor och sjukhus. "Man kan bara fokusera på flyktingkrisen så länge som flyktingarna kommer hit".

Frankrike
2016-16 10-11
"Frankrikes unga demonstrerar: Vad det än gäller är de emot"
Sedan den 31 mars har huundratusentals unga demonstranter intagit torg över hela Frankrike och gjort dem till utrymmen för den växande sociala rörelsen som kallas "Nui Debout" eller "uppesittarnatt". Det finns protester mot den franska regeringens förslag till arbetsmarknadsreformer som ska göra det lättare för arbetsgivare att avskeda anställda och som ifrågasatt Frankrikes berömda 35-timmarsvecka.
Men Nuit Debout, som har Place de la Republique som sitt centrum, är mest enallmän, spretig, improviserad, mestadels icke-våldsam gräsrotsrörelse utan ett klart uttalat program.

Grekland
2016-16 12-13
"Den grekiska högern laddar om, men förnyelsen har uteblivit"
En artikel av Torsten Rönnerstrand, historiker, samhällsvetare och docent i litteraturvetenskap. Han marknadsför sin nya bok "Krisernas Grekland i politik och litteratur".
Efter tre raka valförluster har de grekiska högerväljarna krävt en förnyelse. Det forna regeringspartiet Ny Demokrati, fick vid årets början en ny partiledning. Dessutom har det bildats ett nytt högerparti, Ethniki Enotita, "Nationell Enhet". Men förnyelse är skenbar. Partiledareb i Ny Demokrati är Kyriakos Mitsotakis, tidigare minister i Antonis Samaras regering, 2012-15. Han tillhör en dynasti av politiker som tillsammans med familjerna Papandreou och Karamanlis dominerat grekisk politik under stora delar av 1900-talet.
Som vice partiledare har Mitsotakis valt nyfascisten Antonis Georgiadis, som vill återknyta till arvet efter den militärjunta som styrde Grekland under åren 1967-1974.

Kina
2016-16 14-15
"Varning för spioner!"
Kinas affischkampanj mot "farlig kärlek" bemöts med en axelryckning"
tbildning i nationell säkerhet utlystes efter det att Kina infört en ny lag om nationell säkerhetsrätt i juuli i fjol. Den nya lagen föreskriver ökade säkerhetsåtgärder inom 11 områden, bland annat politiska, territoriella, militära, kulturella och tekniska. Kinesiska statliga nyhetsmedier har nyligen rapporterat att en tidigare datortekniker, Huang Yu, har dömts till döden för att ha sålt 150 000 hemligstämplade dokument till utländska spioner.

Brasilien
2016-16 16-17
"Fem skäl varför Brasilien snarast bör lösa den politiska krisen"
Den som följt den senaste utvecklingen i frågan om huruvida Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt har kanske noterat att brasilianarna verkar har blivit helvilda. Parlamentet har närmast liknat en romersk arena för gladiatorspel. Det har spottats och knuffats och papper kastats ut över golvet som konfetti. Landet är helt uppslukat av den politiska krisen. Något måste göras snarast:
1. Om cirka tre månader börjar sommar-OS i Rio de Janeiro. Många biljetter är ännuu osålda.
2. Zikaviruset sprids fortfarande. Många nya smittade i stora städer som Rio de Janeiro.
3. Brasiliens ekonomi är den sjunde största i världen så landets ekonomiska elände är ett hinder för den globala handeln. BNP krymte i fjol med 4 % och krymper även i år.
4. Stabilitet i Brasilien är avgörande för demokratin i Latinamerika.
5. Nära relationer med Brasilien är viktiga för USAs strategiska mål att motverka Kinas inflytande i Latinamerika. Kina har blivit Brasiliens största handelspartner.

Terrorism, EU
2016-16 18
"IS-propaganda har hittats hos parlamentets chaufförer"
Europaparlamentet kommer att sluta anlita privata företag i sin chaufförservice. I stället ska chaufförerna i framtiden vara direkt anställda av parlamentet. Detta efter att man hittat IS-propaganda i sin hos två förare i Bryssel och Strasbourg. Dem avslöjades med CD-skivor innehållande material om Islamska Staten.

Finland, Samhälle
2016-16 19-24
"Undret i Norra Karelen: De friska barnen i Seinäjoki"
På bara några år har man i staden Seinäjoki framgångsrikt lyckats minska antalet barn som hade övervikt och fetma. För sju år sedan tillhörde 17 % av alla femåringar den kategorin. 2015 hade antalet minskat till 10 %.
Seinäjoki har lyckats trots att man inte har fått någon finansiering utifrån. Den finska staten ställer inte några pengar till förfogande.

Etiopien, Sudan, Sydsudan, Terrorism
2016-16 25
"Etiopisk vendetta efter massaker"
Beväpnade män ur den sydsudanska Murle-stammen hemsökte ett antal byar i Etiopiens avlägsna Gambella-provins tidigt förra fredagen. De dödade 208 mödrar och barn. De förde också bort 102 barn. 2000 boskapsdjur fördes bort.
Gambella provinsen är hem för nära 280 000 flyktingar från striderna i Sydsudan där ett inbördeskrig rasat fram till slutet av förra året. Under de senaste två åren har styrkor från de rivaliserande Dinka- och Nuerstammarna utfört illdåd mot varandra. De huvdusakliga offren för förra fredagens angrepp var Nuer som bor på den etiopiska sidan av gränsen.
Gambella var också scenen för en blodig konflikt tidigare under året mellan medlemmar av Nuer- och Anuakstammarna. Då anklagades de lokala etiopiska säkerhetsstyrkorna för att stödja sina respektive stammar. Detta ledde till att Etiopiens regering avväpnade den regionala polisen.
" Ethiopia vows to pursue South Sudan gunmen who killed 200 in cross-border raid"
https://www.washingtonpost.com/world/ethiopia-vows-to-pursue-south-sudan-gunmen-who-killed-200-in-cross-border-raid/2016/04/18/5b074bb4-0565-11e6-bfed-ef65dff5970d_story.html

Gambia
2016-16 26-27
"Gambia den värsta diktatur ni "aldrig" hört talas om"
Sedan han tog makten 1994 i en oblodig kupp har president Yahya Jammeh lett den värsta diktatur ni mer eller mindra vagt hört talas om. Den excentriske gambiske presidenten som ägnar sig åt rituell andeutdrivning och påstår att han kan bota allt från aids till ofruktsamhet med växtmediciner styr sin lilla västafrikanska nation med en blandning av vidskepelse och skräck. Av staten godkänd tortyr, framtvingade försvinnanden och godtyckliga avrättningar är bara några få av de metoder hans ökända säkerhets- och underrättelsetjänst ägnar sig åt.
Spänningar har långsamt byggts upp i Gambia under många år, inte minst på grund av den förkvävande säkerhetsatmosfären, den utbredda korruptionen, den kroniska bristen på mat och den förfärligt misskötte ekonomin. Gambia hamnar allra sist i Västafrika när det gäller BNP per capita.

Indien
2016-16 28
"De flesta läkarutbildningar i Indien är mycket dåliga!"
Indien är världsberömt för sina läkare och många av världens bästa utbildas i landet. Det finns fler medicinska högskolor och universitetssjukhus i Indien än någon annanstans - 579 för att vara exakt.
Men färska studier och rapporter har kraftigt ifrågasatt de många högskolornas kvalitet och etik. Fler än hälften av de 579 institutionerna har inte publicerat en enda expertgranskad forskningsrapport på tio år (2005-2014) och att nästan hälften av alla rapporter som producerades kom från ynka 25 universitet (knappt 5 %).

Egypten, Kultur
2016-16 29
"Ny upptäckt ger ny information om forntida Egyptens mest framgångsrika kvinnliga farao"
Hatshepsut var ingen vanlig egyptisk härskare. Efter att hennes man hade dött upprätthöll Hatshepsut inte bara "tronrn" i väntan på att hennes styvson skulle hinna mogna. Hon blev också en farao i sin egen rätt och därigenom en av det forntida Egyptens första kvinnliga ledare. Det fanns sannolikt två eller tre kvinnliga faraoner under den "dynastiska" perioden men Hatshepsut anses ha varit den mest framgångsrika; hon regerade i minst 15 år och var en produktiv byggare. Och hennes regeringstid präglades av lugn och framsteg inom konst och kultur.

Storbritannien, Turism, Annat
2016-16 30-31
"Londons första nakenrestaurang har 16000 namn på väntelistan"
Londonkrögaren Seb Lyall har öppnat några av staens mest innovativa restaurangkoncept. Nu förbereder han "nakenrestaurangen", Bunyadi, en "kläder-valfritt-restaurang" som beräknas öppna i London i juni. Han vill uppnå en "sann frigörelse" genom att skapa en middagsupplevelse där man plockat bort konstgjorda färgämnen, gas, metall och plast i köket och de elektriska lamporna, smarta telefonerna och kläderna i matsalen.