Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 01

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51           

EU, Flyktingpolitik
2016-01 4-5
"Europas ekonomi sätts på prov när idealet om en fri rörlighet bleknar"hengen avtalet
Danska politiker är angelägna att hindra flyktingströmmen och kontrollerar resedokument vid gränsen till Tyskland. Risken att Schengen avtalet kan upplösas är svår att ignorera. En sådan handling skulle kunna uppfattas som att EU-projektet är reversibelt.
Schengenavtalet undertecknades 1985 och trädde i kraft 1995. Det innebär att även utländska medborgare, med visum i ett Schengenland kan åka till andra Schengenländer utan begränsningar. Men under 2015 anlände en miljon människor från Asien, Afrika och Mellanöstern till Europa.

EU
2016-01 6-9
"EUs strategier för att hålla kvar Storbritannien"
I sommar kommer Storbritannien rösta om huruvida nationen ska stanna kvar inom EU. Skeptikernas läge verkar vara på frammarsch - och EUs ledare blir alltmer bekymrade. De har utvecklat en plan för att ge efter för de flesta av Camerons reformkrav på EU. På ett möte i Bryssel fick David Cameron hålla "låda" under 40 minuter och inför de övriga 27 EU-ledarna redogöra exakt för vilka reformer han skulle vilja se genomförda.
Förespråkarna för Brexit dominerar den offentliga debatten i Storbritannien och de som vill stanna kvar inom EU har problem med att väcka uppmärksamhet.

Kina
2016-01 11
"Planer på ny ekonomisk era i Kina spårar ur"
Xi Jinpings möte förra månaden med en grupp topptjänstemän för att diskutera ekonomin uppmärksammades som ett ögonblick av triumf.
Men mindre än tre veckor senare har hans planer spårat ur och Kinas aktiemarknad och valutakurs gör ännu en gång investerade skärrade runt om i världen.
Xi Jinpings tre initiativ, som har inbegripit en nedskrivning av valutan och två uppsättningar av nya börsregler har varit särskilt motsägelsefulla. Alla tre fick hastigt avbrytas då Kinas aktiemarknad började att falla.

USA, samhälle
2016-01 12-17
"Amerikansk polis har dödat nästan 1000 personer under 2015"
Vid närmare 1000 tillfällen under föregående år sköt amerikansk polis en civilperson till döds. När folk som anställts för tt skydda samhället dödar någon blir de antingen kallade för hjältar eller brottslingar - och i vår tid, med videoupptagningar, kroppskameror och kamerautrustade polisbilar, har domarna aldrig fällts så snabbt eller skarpt. En enda kula som avfyras i samband med adrenalinladdad jakt kan avsluta ett liv, en karriär, starta ett upplopp, cementera rasmotsättningar och förändra nationens politik.

USA, samhälle
2016-01 18-20
"Poliser rannsakar sina egna fördomar i försök att reformerar polisarbetet"
Polisskjutningarna mot obeväpnade afroamerikaner har i allt större utsträckning blivit föremål för granskning i hela USA. Poliserna samlas till en öppen diskussion om de egena fördomarna. Det pratas om ras, ålder, kön - till och med kläder - och hur detta påverkar polisernas sätt att arbeta.
Chuck Wexler, VD för organisationen Police Executive Research Forum säger att han tror att kurser i implicita fördomar är effektivare än de traditionella kurserna i kulturell mångfald.

Handel, Ekonomi, Terrorism
2016-01 21-22
"Vapentillverkare muppåt på börsen efter de vidriga attackerna i Paris"
Dagarna efter attackerna i Paris i november fördömdes dåden av ledare världen över. På Wall Street däremot såg fondförvaltaren Louis Navellier en investeringsmöjlighet.
Aktier från två ledande vapentillverkare, Smith & Wesson och Sturm, Ruger & Company, dök upp på hans datorskärm. Deras kurser var på uppgång till följd av starka försäljningssiffror ända sedan Obama intog presidentämbetet 2009 och började prata om skärpta vapenlagar. Navallier började positionera sig i de två företagen.

Forskning
2016-01 23
"Ismannen Ötzis magbakterier kan ge ledtrådar om människors migration"
Maginnehållet i en 5300-årig kropp som grävts fram ur en upptinad glaciär i de italienska alperna har levererat ännu en överraskning. I hans magsäck har forskare funnit prover av Helicobacter pylori, en bakterie som infekterar omkring hälften av befolkningen och ibland kan orsaka magsår.
Bakteriens genetiska variationer används av forskare som ett komplement till humangenetik för att spåra människans migration i historien.
Att rekonstruera historien om mänskliga patogener, en ny vetenskap som möjliggjorts av förmågan att avläsa DNA,molekyler som är flera tusen år gamla, kan ge fördjupade insikter i både medicin och hsitoria.

Flyktingpolitik
2016-01 24-25
"Vad fattas i Europas lösning på flyktingkrisen? Flyktingar.
Det finns 160 000 asylsökande i flyktingläger. Bara 272 har EU hittills omfördelat. En orsak är flyktingarna själva. De vill inte till länder i Europa där de fruktar att inte bli välkomnade som till exempel Slovakien, eller så har de redan siktet inställt på ett land med hög välfärd och där de redam har familj eller vänner.
"Flyktingströmmarna väntas öka inom några veckor och det höjer sannolikheten för att Europa slutligen kommer att behöva stänga sina gränser för dem".

Nordkorea
2016-01 26-27
"Genom provsprängningar av kärnvapen försöker Nordkoreas president att hävda sin roll som ledare"
En artikel i New York Times av Choe Sang-Hun, Pulitzer Pris-vinnande journalist.
Nordkoreas unge president Kim Jong-un blir ofta avfärdad som oerfaren, oberäknelig och dum. Men i och med Nordkoreas senaste kärnvapentest verkar han ha lyckats med en strategi som har tjänat det isolerade landet väl: att spela ut en sormakt mot en annan.
Provsprängningen ökade snabbt spänningen mellan USA och Kina. I en skarp kommentar kallade USAs utrikesminister John Kerry Kinas förhållande till Nordkorea för ett misslyckande.
USA utnyttjade också Nordkoreas kärnvapentest för att närma sig den trilaterala alliansen med Japan och Sydkorea.

USA, samhälle
2016-01 28-29
"Kan kongressen återkalla Cosbys frihetsmedalj?"
Åtal är väckt mot Bill Cosby för påstådda sexövergrepp 2004. Nu vill kongressledamot Paul Gosar återta den medalj som Cosby förärades av forna president George W. Bush 2002. Gosar menar att anklagelserna är så många mot den 78-årige komikern och skådespelaren att man inte behöver vänta tills dom fallit. Dessutom lagstiftare att det ska kunna bli straffpåföljd om någon visar upp eller bär en återkallad medalj.

Forskning
2016-01 30-31
"Vill du bli lyckligare, tänk på döden!"
En artikel av Arthur C Brooks, ordförande i "The American Enterprise Institute" och en regelbunden kolumnist i New York Times.
Brooks menar att vi slösar bort nuet på värdelösa aktiviteter. Lösningen ligger inte i att bara bestämma sig för att sluta slösa tid utan i att på ett systematiskt sätt bli mer medveten om sin begränsade tid. Att bestämma sig för att leva som om år 2016 vore ens sista. Börja med att sortera bort alla aktiviteter, stora som små, som inte uppfyller "sista-året-testet".
Om det här året vore ditt sista år skulle du då tillbringa den kommande timmen med att tanklöst surfa runt på sociala medier eller skulle du välja att läsa något upplyftande i stället? Eller ringa en vän och höra hur hen mår?
Blir man dyster och allvarlig när man blir medveten om sin begränsade tid i livet? Inte alls! Det finns bevis på att vi blir roligare om vi funderar mer på döden.