Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 13

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12      

Terrorism
2016-13 4-5
"IS har bytt strategi i Europa"
"De senaste attackerna i Bryssel visar att IS har byggt upp ett sofistikerat nätverk av terrorister, med en kapacitet som vida överstiger al-Qaidas. De kan nu slå till med hjälp av "sovande celler", som ännu inte har blivit identifierade av säkerhetstjänsten. Detta bådar inte gott för dem som försöker förhindra terrordåd. IS beteende liknar på många sätt snarare en hemlig underrättelsetjänst än besjälade fanatiker. Vem som helst kan vara en IS-agent.

USA, terrrorism, IS
2016-13 6-7
"Obama uppmanar världens ledare att konfrontera IS"
President Barack Obama uppmanade världsledarna i samband med kärnvapensäkerhetsmötet att konfrontera det växande hotet från Islamiska staten och försvarade regeringens aggressiva flygangrepp mot terrorgrupper utanför deklarerade krigszoner. IS har expanderat till länder som Libyen, Afghanistan och Jemen som utsatts för amerikanska attacker.

Saudiarabien
2016-13 8-9
"Saudiarabien vill minska sitt beroende av oljeinkomster"
En framstående saudisk prins, Mohammed bin Salman, har tillkännagett en ny plan för att reducera kungariket Saudiarabiens beroende av oljeinkomster, samtidigt som fallande internationella oljepriset chockat den saudiska ekonomin. Fallet i oljepriset till omkring 39 dollar per fat från 100 dollar i juni 2014 har undergrävt systemet och lett till stora budgetunderskott och omfattande nedskärningar av landets offentliga utgifter.
I planen ingår offentlig försäljning av aktier i det statliga oljebolaget Saudi Aramco - världens ledande oljeproducent - varav en stor del skulle placeras i en offentlig investeringsfond. Fonden skulle kunna bli världens största, med mer än 2 biljoner (2 miljoner miljoner) dollar i tillgångar. För närvarande är Norges oljefond, statliga globala pensionsfonden, världens största. Den har investerat ungefär 0,85 biljoner dollar.

Tyskland
2016-13 10-14
"Muslimerna kommer att förändra vår kultur"
Intervju i der Spiegel med Frauke Petry, ledare för det nya partiet Alternativ för Tyskland (AfD).
Hon avfärdar bestämt påståendet att hennes parti står väldigt långt till höger på den politiska skalan. I intervjun talar hon om patriotismen, Tysklands historia och sin egen barndom. En sak är klar menar hon, att med så stor muslimsk invandring som vi har nu kommer vår kultur att förändras. Om denna förändring skulle vara önskad borde den bygga på ett demokratiskt beslut som stöds av en bred majoritet. Men Angela Merkel har bara öppnat gränserna och bjudit in vem som helst utan att konsultera vare sig folk eller parlament!

Turkiet
2016-13 14-15
"Omvänt när Erdogan försökte stoppa satir på Internet"
Om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan had e hoppats att hans möte med Tysklands ambassadör skulle få ett tyskt satirprogram där man drev med honom avlägsnat från internet, då hade han fel. Tvärtom utlöste Erdogans ingripande en svallvåg av intresse för ett videoavsnitt som lockade 3 miljoner tittare - tio gånger mer än annars. Det var ett videoavsnitt i komediprogrammet "extra3" som bestod av en sång spm gjorde narr av den turkiske presidenten som en ömhudad auktoritär person som slår till mot journalister, nyhetsmedier och oppositionella vars åsikter han inte gillar.
Att förolämpa presidenten är brottsligt enligt turkisk lag.

USA, terrorism
2016-13 16-17
"Al-Qaida analyserar presidentvalet i USA"
En digital tidning som har anknytning till al-Qaida på Arabiska halvön, publikationen al- Masra, terrroristorganisationens jemenitiska falang, publicerade nyligen en artikel om det amerikanska presidentvalet. Slutsatserna var ganska måttliga och noggranna, men bitvis också anslående.

Grekland
2016-13 18
"Vill ni sätta oss i konkurs?"
Grekland kräver ett klargörande från IMF om man är beredd att låta Grekland gå i konkurs på grund av Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap i juni. Uppmaningen kommer efter att en hemlig diskussion inom IMF läckt ut via WikiLeaks. Diskussionen handlar om vad som krävs för att få Greklands långivare att gå med på en skuldavskrivning. Diskussionen berör den växande klyftan mellan IMF och Greklands europeiska långivare, något som kan äventyra Greklands nya räddningspaket på 86 miljarder euro. Den grekiska regeringen beskyller IMF för att fördröja de framsteg som Grekland gjort med att geomföra åtstramningar.
Om IMF drar sig ur ökar riskerna för en grekisk konkurs i juli då Grekland ska betala tillbaka ett stort lån.
Poul Thomsen, chef för IMFs europeiska verksamhet säger att "endast en akut händelse kan få de europeiska bankerna att gå med på skuldavskrivning och hindra IMF att lämna räddningsaktionen. Ser illa ut för Grekland, Europas övriga länder har annat att ägna sig åt de närmaste månaderna.

http://www.nytimes.com/2016/04/03/business/after-wikileaks-revelation-greece-asks-imf-to-clarify-bailout-plan.html?_r=0

Skottland, Religion
2016-13 19
"Skottlands judar får en äkta kosherkilt"
Judarna i Skottland har äntligen fått en kilt som de kan kalla sin egen. Den första kosherkilten som registrerats i det officiella skotska tartanregistret. Den är kosher eftersom den respekterar judisk lag, shatnez, som förbjuder tyger som blandar ylle och linne.
Judar har bott i Skottland i flera århundraden. Många engelska judar flyttade norrut för att undkomma förföljelse under medeltiden.
Man kan också påstå att de faktiskt har två stycken.

USA
2016-13 20-21
"Vita Huset dömer ut Trumps kärnvapenförslag i Asien"
Kallar det katastrofalt.
President Obama försökte i samband med kärnvapenssäkerhetsmötet stärka stödet från de asiatiska länderna i syfte att motverka det växande kärnvapenhotet från Nordkorea. Men Vita Huset tvingades även att svara på Donald Trumps senaste utspel och kallade hans förslag om att låta Japan och utveckla egna kärnvapen "katastrofalt"! Trump är inte främmande för att erbjuda Japan och Sydkorea kärnvapen så att de själva kan skydda sig mot hoten från Nordkorea.

Egypten
2016-13 22-25
"Egypten tillämpar återigen hädelselagar. Fängelsedom för facebookinlägg om får"
Den dikt som Fatma Naoot valde att läsa vid den litterära sammankomsten i Kairo kunde inte ha varit mer relevant. Den handlade om fängelser, både fysiska och psykiska, och om den som använder sig av fängelser för att stoppa frispråkiga människor. Hon kallade den cermoniella slakten av får under en muslimsk högtid för "den mest fruktansvärda massakern som begåtts av människor". Hon dömdes för att ha "förolämpat islam" till tre års fänelse, en dom som hon överklagat under den tid hon varit frigiven mot borgen.

Uganda
2016-13 25
"Krav på ogiltigförklaring av presidentval fick avslag i Ugandas högsta domstol"
Ugandas högsta domstol har avslageit en begäran om att ogiltigförklara presidentvalet som häölls i februari. Domstolens beslut innebär att president Museveni har säkrat ytterligare en mandatperiod på fem år. Museveni har innehaft ämbetet sedan 1986.

Kongo
2016-13 26-27
"Affärsman utmanar diktator"
Lubumbashi, Demokratiska Republiken Kongo (Kinshasa) - Moïse Katumbi sitter i sin salong i palatset med marmor och vitt läder i överflöd och utstrålar en omisskännlig air av att vara nöjd med sin plats i världen. Han anses vara bäst positionerad för att bli Kongos nästa president. Kongos nästa val är tänkt att hållas i november och landets konstitution stadgar att president Joseph kabila måste avgå. Kongo är det största landet i Afrika söder om Sahara.
Kabila vill inte avgå främst för att han är bekymrad över sin personliga säkerhet och sin rikedom om han lämnar landet.

Indien, Handel
2016-13 28-31
"Yogamästaren och kungen bland babas expanderar sitt imperium"
Baba Ramdev sitter i en orange soffa som står på en persisk matta. Han befinner sig i en grindförsedd företagspark med nymålade ljusbruna byggnader och trimmade gräsmattor och omges av alla de symboler som förknippas med vilken företagsledare som helst. Han är en indisk swami som avstår från världsliga nöjen och ägodelar. En hinduisk helig man. Han är känd för att ha fört ut yoga till den indiska massan. Han är också ledare för "Baby Cool-rörelsen - en grupp andliga män som kallas "babas" och som säljer hälsoprodukter som baseras på den uråldriga, indiska medicinska läran med örtbaserade behandlingar kalla ayurveda, riktade till konsumenter.
Rashev och hans vän och affärspartner Ascharya Balakrishna, 44, driver företaget Patanjali Ayurved. Patanjali har idag 28 febriker, där det tillverkas 800 produkter som säljs i omkring 20 000 francisebutiker rukt om i landet.

Baba på Facebook Baba Ramdevs hemsida