Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 24

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23        

Sport, Ryssland
2016-24 4-9
"Politik är viktigare än renhårighet", "Rena" idrottare uppgivna och ledsna.
Trots massor av bevis gjorde Antidopingsbyrån inget.
I december 2012 kom ett e-mail till Världens Antidopingsbyrån (WADA) från en rysk OS-deltagare, som bad om hjälp. Idrottskvinnan, diskuskastaren Darija Pistjalnikova, hade fyra månader tidigare vunnit en silvermedals i OS i London. Hon berättade att hon hade använt förbjudna medel på inrådan av ryska idrotts- och antidopingsmyndigheter och att hon hade information om att doping var satt i System i Ryssland. "Var snälla och utred hur det ligger till," vädjade hon till Wada i sitt e-mail, som var skrivet på engelska. "jag vill samarbeta med WADA", skrev hon också. Men Wada inledde ingen utredning alls. Den skickade e-mailet till det ryska friidrottsförbundet, dvs till de personer som låg bakom dopingprogrammet.
Först efter flera år av allt tydligare tecken på utbredd doping ingrep Wada och rekommenderade att det ryska friidrottslaget skulle bannlysas från internationella tävlingar. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) bestämde för två veckor sedan att det ryska friidrottsförbundet förbjuds att delta i sommarens OS i Rio de Janeiro. En del kan dock få delta som oberoende deltagare om de kan bevisa att de är "rena".

Terrorism, USA
2016-24 10-12
"Varför är det så svårt att stoppa en "ensamvarg"?
Så kallade ensamvarg-terrorister, som mannen, Omar Mateen, bakom masskjutningen på nattklubben Pulse i Orlando, är svåra för myndigheter att övervaka - men Trumps antiinvandringsretorik är ingen lösning på problemet.
Mateen har likheter med andra jihadistiska terrorister i USA sedan den 11 september. De är amerikanska medborgare, födda i USA. Många av rekryterna drogs till extremismen, för att de läntade efter ett erkännande eller samhörighet. Jihad gav dem möjlighet att vara "någon". Det finns trots allt något spännande och till och med heroiskt med att ge sig själv rollen som "helig krigare" i ett ärorikt, Allah-sanktionerat krig mot islams fiender. De drivs också av en avsky för USAs utrikespolitik rörande den muslimska världen.

Tyskland, samhälle
2016-24 13
"En av tio tyskar skulle stödja en diktator"
En ny undersökning visar på en markant ökning av islamofobiska attityder i Tyskland. De förändrade attityderna har kommit i kölvattnet av en aldrig tidigare skådad tillströmning av omkring en miljon asylsökande, de flesta av dem muslimer, och en intensiv politisk debatt om islams roll i västvärlden. Cirka 40 % av de tillfrågade anser att muslimer bör hindras rån att komma till landet, en födubbling sedan 2009. 10 % instämde i "vi bör ha en diktator som styr Tyskland med fast hand, för allas bästa". Oron har gett skjuts åt det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AFD. Många är trötta på den uplevda svagheten hos de folkvalda.

USA, Syrien, terrorism
2016-24 14-15
"Kritiska diplomater uppmanar till anfall mot Syriens al-Assad"
Mer än 50 diplomater i utrikesdepartementet har undertecknat ett internt PM med stark kritik mot Obama-administrationens politik i Syrien. De uppmanar USA att genomföra militära angrepp mot president Bashar al-Assad, för att stoppa regimens upprepade överträdelser av vapenvilan i landets femåriga inbördeskrig. Deras oro delas av höghre tjänstemän på utrikesdepartementet.
Utrikesdepartementet grundade ett "forum för avvikande åsikter" under Vietnamkriget, som ett sätt för anställda som var kritiska mot den förda politike att kunna uttrycka sin protest till utrikesministern och andra höga tjänstemän utan att behöva frukta repressalier.
Promemorian avslutar; "Det är dags att USA styrs av våra strategiska intressen och moraliska övertygelser och leder en global ansträngning för att få ett slut påkonflikten en gång för alla".

FN, Syrien, terrorism
2016-24 16-17
"FN-medarbetare anser att de själva står på tå för den syriska regeringen"
Utomstående observatörer har länge anklagat FN-organ som arbetar i Syrien för att stå i hopplös tacksamhetsskuld till den syriska regeringen. FN har misslyckats med att leverera nödhjälp till områden som hålls av oppositionen och har tom skrivit om officiella rapporter på uppmaning av syriska tjänstemän. Men det är inte bara utomstående som är upprörda: I en ny rapport uttrycker nuvarande och tidigare FN-medarbetare, samt en officiell FN-rapport, samma oro för FNs hjälpinsatser i Syrien.
Sedan inledningen av den Syriska konflikten har majoriteten av FNs bistånd gått till regeringshållna områden! FN-organen har aldrig genomfört av säkerhetsrådet beslutad verksamhet av rädsla för att av regimen bli utkastade från Damaskus!

Ukraina
2016-24 18-20
"Ukrainas trasiga väg till Europa"
Om du vill få en inblick i hur samhällsstyrningen fungerar i dagens Ukraina behöver du bara ta dig en biltur. Du kanske börjar mad den ökända motorvägen M 15, som går från Odessa vid landets södra kust till gränsen mot Rumänien 29 mil västerut - ända bort till EUs tröskel. I teorin är den en del av en viktig handelsväg som förbinder Ukrainas största hamn med Europa och Turkiet. I verkligheten är den något av ett nationellt misslyckande.
M 15 byggdes för över 60 år sedan och knappast underhållits sedan dess. Närmare 97 % av Ukrainas vägar är i behov av en reparation. Ett tecken på att landet fortfarande kämpar med att förbättra sin ökänt korrupta och ineffektiva regering.

Frankrike, terrorism
2016-24 21
"Poliser får bära vapen även när de inte är i tjänst"
Frankrike lättar på vapenreglerna för att möjliggöra för poliser som inte är i tjänst att bära vapen, även när landet inte har utlyst undantagstillstånd. Åtgärden kommer som ett svar på en attack nyligen, när en IS-anhängare knivhögg en polisman och hans fru till döds i deras hem inför deras barn. Enligt en belgisk tidning har polisen fått information om att "stridande för en och en halv vecka sedan lämnade Syrien för att sig till Europa via Turkiet och Grekland, med båt utan pass". De är nu på väg till Belgien och Frankrike. Fram till den 7 juni har 114 belgiska IS-krigare återvänt från Syrien.

Ukraina, Flyktingpolitik
2016-24 22-25
"En ukrainsk familj kämpar för att bygga upp ett nytt liv"
Det har gått över två år sedan familjen med sina två barn lämnade sitt hem i den lilla staden Charcizk i Donetsk i östra Ukraina där de hade sina jobb och hus. Släktingar och alla vänner bor kvar. "Vår läkare sa till oss att de medicinska förnödenheterna från den ukrainska regeringen förmodlingen skulle strypas" säger hustrun Mariana. Där för tog dem bilen och körde 10 mil till staden Kramatorsk.Där har de en lägenhet och båda har jobb, men problemet är de känner en stor ensamhet.
Efter Euromaidanrevolutionen som skakade Ukrainas huvudstad och störtade presidenten Viktot Janukovitj, rasade motdemonstrationer organiserade av separatister och proryska grupper runt om i östra och södra Ukraina. I februari 2014 hade protesterna utvecklats till ett uppror i de östliga regionerna Donetsk och Luhansk. Senare under våren 2014 hade rebellerna etablerat den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR) i östra Ukraina och Ryssland hade annekterat Krimhalvön. Hittills har inbördeskriget dödat när 10 000 personer och lett till att över en miljon jobb försvunnit.

USA
2016-24 26-28
"Kan Paul Ryan rädda det Republikanska partiet"
Kori Schaki, Roreign Policy skriver om "rasisten/kvinnohataren/politiske mordbrännaren Donald Trump. Hon säger att även om Trump blir president kommer troligen Republikanska partiet förlora kontrollen över senaten. Då återstår Representanthuset och där får man sätta sin lit till Representanthusets talman Paul Ryan, Republikanska partiets alternativa standarbärare. Han är den ledande politikern med kompetens och makt att definiera partiet på annat sätt - "om det överhuvud taget låter sig göras".

Afghanistan, Samhälle
2016-24 30-31
"Här finns inga homosexuella"
Om det finns någon plats i Afghanistan där man kan leta efter tecken på att landet blir mer accepterande mot homosexuella män oc kvinnor bör man starta på institutionen för konst vid Kabule universitet.
Afghanerna har blivit kraftigt subventionerade av amerikanska skattebetalare men enligt människorättsgrupper är Afghanistan fortfarande ett av världens mest fientliga länder mot homosexuella män och kvinnor. Även i områden som kontrelleras av den afghanska regeringen är homosexuellt umgänge fortfarande ett brott och för närvarande sitter tusentals män fängslade för sodomi.
"Muslimer har bara två alternativ: "Man kan antingen vara homosexuell eller muslim, inte båda och".