Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 40

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39      


Tyskland, Frankrike
2017-40 4-5
"Var inte rädd!"
Merkel bör följa Macrons exempel. De två kan bli ett fantastiskt par!
Med sina djärva visioner om Europas framtid utmanar Frankrikes president Emmanuel Macron populisterna. Tyskarna borde följa hans exempel. Efter valframgången dröjde det inte länge innan gratulationerna började att strömma in. Bara en dag senare ringde den mäktigaste mannen i världen, Donalt Trump, till Tysklands förbundskansler Angela Merkel och framförde sina lyckönskningar till partiet.
Nu finns det en europeisk ledare som inte är rädd för att tal om Europa. Sällan har sympatin för EU och den gemensamma valutan så stor som den är just nu.
Macron är det perfekta komplementet till Merkel. De kan bli ett perfekt par!

Flyktingpolitik
2017-40 6-7
"Kan flyktingströmmen till Europa stoppas?"
Europa gör framsteg när det gäller att hindra migranter från att nå dess kust. De italienska myndigheterna har kommit överens med lokala libyska miliser om hårdare tag mot människosmugglare.
Men migranterna väljer i allt större utsträckning att använda nya vägar - ett mått på behovet av att nå tryggare ländet och de faror som några av världens mest utsatt människor riskerar att utsättas för. Trafiken mellan Marocko och Spanien har ökat och allt fler tar sig från Turkiet till Rumänien via Svarta havet.

Storbritannien
2017-40 8-9
"Talet som föll i bitar"
Den brittiska premiärministern Theresa May hade verkligen behov av att hålla ett uppmanande och myndigt tal för att återställa sin auktoritet över de stridande partimedlemmarna. I stället blev det en mardröm. Först var det en komiker, som med en dramatisk gest överlämnade ett papper om att hon fått sparken. Sedan drabbades hon av en ihållande hosta nsom förvandlade hennes tal till ett smärtsamt kraxande. Dessutom försvann bokstaven "f".
Mays tal avslutade en fyra dagar lång partikonferens som dominerats av spekulationer om hennes svaga ledarskap. Den längsta tiden hon kan förväntas sitta kvar på posten är fram till mars 2019 då Storbritanniens utträde ska fullbordas.

FN, globalt
2017-40 10-14
"Affären Ocampo"
Luis Morena Ocampo jagade världens värsta krigsförbrytare och ställde dem inför rätta i Internationell brottmålsdomstolen. Men interna dokument visar att han lät sig utnyttjas av en libysk miljardär och skyddade denne från att utredas, samt tog emot pengar för detta.
Under sina nio år som huvudåklagare i Haag ledde han ett kansli med 300 anställda. Men bilden som allmänheten fick av Ocampo var missvisande. Under många år ägde Ocampo, som själv säger sig vara en mästare på öppenhet, företag i flera skatteparadis. Men det mest graverande är att han skulle få ett arvode på 3 miljoner dollar för rådgivning till Hassan Tatanaki, en tvivelaktig libysk oljemiljardär och tidigare supporter till Khaddafis regim. Detta inte bara kastar en skugga över Ocampo, utan också över domstolen i Haag som grundades som moralens triumf över brottslighet.

IT, Ryssland, Lettland
2017-40 15
"Lettland undersöker om störningar i mobilnätet orsakas av Ryssland"
Lettlands underrättelsetjänster undersöker om tillfälliga störningar i mobilnätet och att larmnumret av nödtjänster slutade att fungera kan vara ett nytt exempel på Rysslands elektroniska krigföring. Om händelserna bekräftas som attacker skulle de elektroniska avgrotten vara ytterligare ett vapen i Kremls arsenal.
Lettlands utrikesminister tror att Lettland kan ha hamnat i vägen för en mer omfattande elektronisk störning som var riktad mot finländska Åland. Åland som har en nyckelplacering i Östersjön, anses vara en svag punkt i Finlands territorriella försvar.

Ryssland, Saudiarabien
2017-40 16-17
"Saudiarabien söker varmare relationer med den historiska fienden Ryssland"
Rysslands president Vladimir Putin gav nyligen Saudiarabiens kung Salman ett varmt välkomnande under Kremls glittrande ljuskronor, något som signalerar ett närmande mellan två långvariga rivaler som har mött varandra i några av världens svåraste konflikter.
Kung Salmans besök var det första av en saudisk monark och det var avsett att cementera de närmaste förbindelserna mellan världens två största oljeproducenter. För att stabilisera oljepriset, lyfta sina ekonomier och avsluta kriget i Syrien.
Besöket bekräftar Saudiarabiens acceptans av att president Bashar al-Assad kommer att fortsätta att styra i Syrien.

Miljö, Indonesien
2017-40 18-19
"Pytonormar attackerar indonesier och människan är kanske den skyldige"
I alla människa-möter-pytonorm-historier är ormen nästan alltid den kallblodiga antagonisten. Nätpytonormarna, som är de som var inblandade i de två attackerna i Indonesien i år, tillhör världens längsta och starkaste ormar. De dödar genom att ringla sig runt bytet och kväva det tills hjärtat slutar slå. Sedan sväljer ormen bytet helt.
De otäcka attackerna kan vara ett direkt resulatt av den globala livsmedelskedjans, och konsumenternas, omättliga begär efter billiga produkter, särkilt palmolja.
Nästan hälften av alla produkter som finns i livsmedelsbutikerna frukten från oljepalmsplantan, som råkar växa bäst på platser i världen där nätpytonormarna triva bra. Den största delen av världens palmolja kommer från två länder, Malajsia och Indonesien.

FN globalt, Saudiarabien, Jemen
2017-40 20
"FN-rapport beskyller den saudiledda koalitionen för barns död i Jemen"
I ett utkast till en ny rapport anklagar FN den saudiledda militärkoalitionen för att ha dödat osh skadat hundratals jemenitiska barn i samband med kampanjen mot huthirebellerna.
Den saudiledda koalitionen inledde sitt luftkrig i Jemen i mars 2015 efter det att rebeller drivit bort regeringen ledd av president Abed Rabbo Mansour Hadi.
Liksom förra året pekar FN-rapporten ut huthierna, jemenitiska regeringsstyrkor miliser och Al-Qaida på den arabiska halvön som skyldiga till attacker mot barn.

Venezuela
2017-40 22
"Venezuela har pengar men inga kontanter"
Venezuelas extrema brist på kontanter skapar allvarliga problem för medborgarna. De kan bara ta ut 10 000 till 20 000 bolivar om dagen vilket motsvarar 3-6 amerikanska dollar enligt den svarta marknadens växelkurs. En billig måltid i Caracas kostar för närvarande runt 30 000 bolivar vilket innebär att man måste bära med sig en ryggsäck full med sedlar bara för att handla mat för dagen. Ekonomer vet att den verkliga anledningen till kontantbristen inte är maffian, som president Maduro påstår, utan landets skenande inflation, som IMF spår kommer att nå 720 % mot slutet av året. Sedlar kommer ut på marknaden men inflationen är snabbare än sedeltillverkningen. "Regeringen måste komma ikapp inflationen och introducera sedlar i valkörer på upp till en halv miljon bolivar annars kommer kontantbristen att förvärras" säger ekonomen och oppositionspolitikern José Guerra.

Indonesien, Religion
2017-40 23-25
"Vänskaplig relation mellan en moské och en kyrka i Indonesien"
På en trädkantad sidogata i den indonesiska huvudstaden Jakarta ligger en protestantisk kyrka med rustika kyrkbänkar i trä, målade glasfönster, och en gammal orgel bakom altaret. På andra sidan gatan ligger en modern, 9300 kvadratmeter stor moské med höga valv vid entréerna och en stor bönesal med röd heltäckningsmatta.
Men de vänskapliga relationerna överskuggas regelbundet av inlägg i sociala medier om rasism och oron över att Indonesien håller på att "islamiseras". Hundratals fall har rapporterats om militanta muslimska grupper som trakasserat, attackerat till och med dödat religiösa minoriteter, däribland kristna, shiamuslimer och medlemmar av den muslimska sektet Ahmadiyah. Islamguiden   https://www.ahmadiyya-islam.org/se/

Terrorism
2017-40 26
"Det försvunna flygplanet MH370 kommer troligen aldrig att hittas, enligt australisk rapport"
När malaysia Airlines Flight 370 lyfte från Kuala Lumpurs internationella flygplats den 8 mars 2014, var det inledningen på ett av de märkligaste mysterierna i den moderna luftfartshistorien. I stället för att anlända till sin slutdestination, som var Peking, försvann planet, en Boeing 777, och de 239 passagerarna som befann sig ombord. Tre länder sökte efter planet i 1046 dagar och spenderade över en miljard kronor, men kunde ändå inte finna något svar, vilket lämnade dörre öppen för alla typer av spekulationer, från terrorism till utomjordingar.
Och en färsk rapport indikerar att något svar kanske aldrig kommer att kunna ges till de anhöriga.
Planet förlorade kontakt med fastlandet nästan direkt efter startenoch tror sedan ha flugit i flera timmar ur kurs innan det slutligen störtade i södra Indiska Oceanen väster om de australiska kusten.
Trots att vrakdelar från planet så småningom spolades i land i södra Afrika lyckades inte sökarna hitta planet. 'Unacceptable': Australia's report on missing Malaysia Airlines Flight 370 is brutal"


Samhälle, Kultur, Frankrike
2017-40 28-31
"Notre Dame behöver en renovering och hoppas på hjälp från frankofiler"
Förstörda vattenkastare och balustrader har ersatts av plaströr och träplankor. Strävbågarna har mörknat av föroreningar och vittrat sönder av regn. Fialer stöttas av balkar och hålls ihop av remmar. Katedralen en medeltida juvel i gotisk stil, behöver genomgå en omfattande renovering.
Men de flesta av de miljoner turister som besöker Notre Dame-katedralen i Paris varje år märker snappt av det. Många är alltför upptagna med att beundra fen detaljerat skulpterade fasaden för att lägga märke till skadorna.
För att täcka renoveringskostnaderna - runt 150 miljoner euro - hoppas experterna inte bara kunna dra fördel av fransmännens arkitektoniska patriotism, utan även av amerikanske frankofiler.